Krachttraining apparatuur – Welke krachtapparaten zijn er?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

kracht-apparatuur-kopen
kracht-apparatuur-kopen

Krachttraining apparatuur nodig? Het aanbod hierin is erg groot en divers. Om je goed op weg te helpen vind je in dit artikel een overzicht van alle krachttraining apparaten (ook wel krachtapparatuur) die te verkrijgen zijn.

Racks

Een echt krachthonk is niet compleet zonder een rack. Deze rekken zijn er in verschillende varianten. Ze worden voornamelijk gebruikt om compound oefeningen mee te doen.

Oftewel: oefeningen waar je meerdere spiergroepen tegelijk mee traint. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de squat, benchpress, bent over row etc.

Zoals gezegd zijn er meerdere soorten racks:

  • Power rack: Dit is doorgaans het meest voorkomende rack en biedt je de meeste mogelijkheden om mee te trainen.
powerrack-extreem

  • Half rack: Het half rack kun je zien als een demo versie van het power rack. Wanneer je ‘t rek alleen gaat gebruiken om mee te squatten voldoet het half rack doorgaans. Vaak wordt dit dan ook gebruikt bij mensen thuis.
halfrack

  • Smith machine: Dit rek kenmerkt zich doordat het niet beschikt over een losse barbell, maar een stang die aan de machine vastzit, je kunt de stang eenvoudig vastzetten met behulp van de haken, voor optimale veiligheid kies je dus voor een smith machine.
smith-machine-wb-rs

  • Crossfit rig: dit is een erg multifunctioneel rek wat vaak geheel naar wens samengesteld kan worden. Zo kun je er allerlei trainingselementen aan bevestigen zoals bijvoorbeeld een dipstation of een bokszak.
rigBeenspier apparatuur

Om de beenspieren effectief te kunnen trainen is er een divers aanbod aan apparatuur beschikbaar.

De meest voorkomende en bekendste krachtapparaten voor de benen zijn de:

Hiernaast zijn er nog een tal van andere mogelijkheden om de benen te trainen, klik hieronder voor meer informatie:
Apparatuur voor het bovenlichaam

bovenlichaam-apparaten

Ook voor het bovenlichaam is het aanbod en de keuze groot. Zo kun je bijvoorbeeld krachttraining apparaten kopen om je armspieren mee te isoleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een preacher curl machine.

Voor de rugspieren kun je kiezen voor een row machine of een lat pulley.

En om de borstspieren te trainen wordt er vaak gebruik gemaakt van een chest press machine, pec deck of een bankdruk set. Vooral deze laatst genoemde is voor thuis erg populair.

De schouderspieren kun je weer goed isoleren met behulp van een shoulder press machine.

shoulderpress-apparaat

Wanneer je specifieke spiergroepen effectief wilt kunnen isoleren kun je ook een cable pulley kopen. Hier kun je oefeningen mee doen zoals o.a. de chest fly, tricep extension, bicep curl etc.

Maar zoals gezegd heb je ook met de racks enorm veel keuze wat betreft krachtoefeningen voor het bovenlichaam.


Buikspier apparaten

buikspier-kracht-bank

De buikspieren worden vaak zonder krachttraining apparatuur getraind, maar ook voor deze spiergroep is er een breed scala aan fitnessapparaten beschikbaar.

Deze buiktrainers zijn voornamelijk populair voor thuisgebruik, maar ook in de meeste gyms zijn er wel een paar apparaten te vinden om de buikspieren mee te isoleren.

Enkele veelgebruikte buikspierapparaten zijn:

Uitgebreid overzicht bekijken? Klik dan hieronder:
Krachtstation – hét krachtapparaat voor thuis

krachtstation

Een krachtstation staat ook wel bekend als een multigym of een homegym. Het is een alles in één fitnessapparaat dat uit meerdere elementen bestaat.

Als je beschikt over een goed krachstation kun je er dan ook élke spiergroep van je lichaam mee trainen.

Dit apparaat is ideaal voor het besparen van ruimte. Wel is het vaak van íets mindere kwaliteit dan specifieke losse apparaten.

Maar wanneer je op zoek bent naar een manier om de ruimte die je hebt efficiënt in te delen dan is het krachtstation de ultieme oplossing.
Halterbankjes

trainingsbank-kopen

Halterbankjes zijn een must have wanneer jij een krachthonk operationeel wilt krijgen. Niet alleen voor het trainen met losse gewichten zijn de bankjes handig, maar ook bij het trainen met krachtapparatuur.

Zo zul je bij het trainen met een power rack of een smith machine ook een halterbankje nodig hebben om het potentieel volledig te benutten.

De meeste van deze bankjes zijn met de hand verstelbaar naar een zogenoemde incline stand (leuning schuin omhoog) of een decline stand (leuning schuin omlaag).

Op deze manier kun jij de oefeningen vanuit verschillende hoeken uitvoeren, om zo je trainingen zo effectief mogelijk te maken.
Kabelstations

kabelstation

Dit zijn multifunctionele apparaten waarbij je gebruik maakt van verzwaarde weerstand middels kabels.

Met behulp van een dergelijk station ben je in staat om zeer gericht te trainen en je spieren volledig te isoleren.

Er zijn verschillende soorten stations waarbij je gebruikt maakt van kabels. Elk station heeft zo weer z’n eigen voordelen en functionaliteiten.

Benieuwd naar een volledig overzicht? Klik dan hieronder:
Dumbbells en barbells

losse-gewichten

Dumbbells en barbells vallen officieel niet onder kracht ‘apparatuur’, maar zijn samen met de apparaten wel het meest gebruikte trainingsmateriaal.

Vaak worden de losse gewichten dan ook gebruikt in combinatie met bepaalde apparatuur.

Wanneer je een set dumbbells aanschaft heb je keuze uit verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor de klassieke, ronde variant óf voor de hexa dumbbells.

Hexagon dumbbells zijn 6-hoekig, waardoor ze niet wegrollen wanneer ze op de grond liggen. Ook zijn ze gemakkelijker op te stapelen wanneer je geen gebruik maakt van een dumbbell rek.

hexagon-dumbbell

Wanneer je van plan bent thuis te gaan trainen kan het erg handig zijn om verstelbare gewichten te kopen.

Dit kunnen zowel halters als dumbbells zijn. Je kunt de halterschijven hierbij zelf verwisselen en het gewicht dus zelf bepalen. Voordeel hiervan is dat het je een hoop geld én ruimte scheelt.

Barbells

Qua barbells, oftewel stangen, heb je doorgaans keuze uit 30 mm of 50 mm stangen. Het verschil hierin is de diameter van de stang. Dat bepaalt weer welke soort halterschijven eraan passen.

safety-sluiting

Wanneer je nu al weet dat je veel ‘smijt werk’ met de halters gaat verrichten doe je er goed aan om bumper plates aan te schaffen met de bijbehorende stang.

Deze zijn namelijk speciaal gemaakt om te laten vallen en kunnen dus tegen een stootje.

EZ bars

Ten slotte kun je nog kiezen voor de zogenoemde EZ-bars. Dit zijn stangen die niet recht lopen, maar waar twee krommingen in zitten.

Dit maakt ze ideaal om het welbekende curl-werk mee te doen voor de biceps.
Krachttraining apparaten voor thuis

Alle krachttraining apparaten waarmee je hierboven kennis gemaakt hebt zijn geschikt voor in jouw thuisgym. Echter is lang niet ieder toestel even geschikt voor thuisgebruik.

Niet iedereen heeft bijvoorbeeld de ruimte voor grotere krachtsport apparatuur. Ook is het voor de meesten gewenst om zo min mogelijk apparaten aan te schaffen.

Daarom is een krachtstation ook zo populair. Dit is een multifunctioneel sportapparaat waarop je al je spiergroepen kunt trainen.

Ook fitness racks en kabelstations zijn multifunctioneel, en dus erg geschikt voor in je homegym.

Het nut van krachttraining

Wat is eigenlijk het nut van krachttraining? Krachttraining wordt met name gedaan om spiermassa mee op te bouwen. Maar daarnaast is het ook een erg effectieve manier om je vetpercentage te verlagen.

Deze manier van trainen biedt je dan ook vele gezondheidsvoordelen, zowel mentaal als fysiek.

Sinds de laatste jaren is krachttraining populairder dan ooit en de nieuwe gyms schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Ook steeds meer mensen schaffen krachtapparatuur aan voor thuis, om zo los te kunnen gaan in hun eigen homegym.

Krachtapparatuur vs losse gewichten

Het is al voor lange tijd een boeiende discussie en dat zal het waarschijnlijk ook nog lang blijven. De vraag wat beter is, krachtapparatuur of losse gewichten is dan ook niet zo simpel te beantwoorden.

Sterker nog: er is hier niet één specifiek antwoord op te geven. Dit hangt namelijk geheel af per persoon, per trainingsdoel en daarnaast spelen er nog een hoop factoren mee die bepalen wat effectiever is.

Het voordeel van het trainen met losse gewichten is dat je spieren harder zullen moeten werken om de gewichten te controleren. Apparatuur daarentegen is weer een veiliger alternatief.

Het antwoord ligt dus ergens in het midden en vrijwel altijd wordt trainen met krachtapparaten dan ook afgewisseld met losse gewichten.

Waar koop je krachttraining apparaten?

Apparaten voor krachttraining koop je bij de onderstaande winkels:

Gorilla SportsBekijk aanbod >>
FitnesskoerierBekijk aanbod >>
FitwinkelBekijk aanbod >>
Fitness SellerBekijk aanbod >>
Bol.comBekijk aanbod >>Meer over apparatuur?

fitnessapparatuur voor thuis

Pull-up bar kopen

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *