Fitness kabelstation / Cable crossover kopen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 8, 2024

kabelstation cable crossover
kabelstation cable crossover

Ben je van plan om een kabelstation (ookwel cable crossover) voor je home gym te kopen? Na het lezen van dit artikel weet jij wat de beste kabelstations zijn en waar je deze het beste kunt kopen.

We zijn het er allemaal over eens dat een kabelstation in geen enkele (home) gym mag ontbreken. Dit is een erg goede aanvulling op het trainen met losse gewichten en andere kracht apparatuur.

Trainen met kabels zorgt er voor dat jij je oefeningen met uiterste controle kunt uitvoeren en je spieren constant onder spanning kunt houden. Met een goed kabelstation kun jij je gehele bovenlichaam trainen. En er zijn ook genoeg oefeningen te bedenken voor het onderlichaam.

Hoogte instellen

crossover-cable

Meestal kun je het bevestigingspunt van het station verplaatsen van boven naar beneden zodat jij op de voor jouw gewenste hoogte je oefeningen kunt uitvoeren.

Maar je hebt ook kabelstations waarbij dit niet kan. Deze bevestigingspunten zitten vast beneden of bovenaan het station.

Een kabel die alleen van boven naar beneden getrokken kan worden is bijvoorbeeld geschikt voor oefeningen als de lat pulldown en triceps pushdown. Zo’n station wordt ook wel een lat pulley genoemd.

Is de kabel beneden bevestigd? Dan is deze weer geschikt om bijvoorbeeld je biceps mee te trainen.

Ik raad echter aan om een kabelstation te kopen waarbij je het bevestigingspunt kunt verplaatsen. Dit zorgt er voor dat je er zoveel mogelijk oefeningen mee kunt doen.

Enkel en dubbel kabelstation

Er bestaat zowel een enkel als een dubbel kabelstation. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen tussen deze twee varianten. Ik persoonlijk vind het fijn om een dubbele te hebben. Je kunt hier namelijk meer oefeningen mee doen.

Een dubbel kabelstation wordt ookwel een cable crossover genoemd. Niet elk kabelstation is dus een Cable crossover.

Kabelstation kopen?

Waar vind je het beste kabelstation? Allereerst zou je kunnen kiezen om een tweedehands station te kopen. Dit raad ik echter niet aan omdat de kans groot is dat de kabels hiervan door de tijd heen wat stroever geworden zijn.

g7_station

Alleen als je zeker weet dat het kabelstation goed onderhouden en in goede staat verkeerd zou ik overwegen een tweedehands te kopen. Ik heb namelijk wel eens meegemaakt dat een kabel letterlijk los knapte.

Het is dus aangeraden om een nieuwe te kopen. Je weet dan zeker dat je een goed en veilig kabelstation hebt, en daarnaast heb je ook nog eens voldoende garantie.

Sommige kabelstations zijn alleen geschikt voor bepaalde oefeningen. Let hier dus goed op voordat je het station koopt. Vaak zitten er plaatjes op waar de uit te voeren oefeningen op staan.

Aandachtspunten

Het is belangrijk om op de volgende dingen te letten bij het kopen van een kabelstation:

  • Zijn de kabels in hoogte verstelbaar?
  • Is het veilig te gebruiken?
  • Hoeveel ruimte neemt het in beslag
  • Hoeveel garantie zit erop
  • Prijs
  • Duurzame kwaliteit

Wat is het beste kabelstation?

Wat is dan het beste kabelstation, en waar kun je deze kopen? Het aanbod is niet heel erg groot als je een goed kabelstation zoekt. Hieronder vind je de beste optie.

Life Fitness G7

Dit is een multi functioneel kabelstation en is geschikt voor professioneel gebruik. Life fitness levert doorgaans goede kwaliteit apparatuur, en dat is bij deze kabel machine dan ook niet anders.

Je kunt dit kabelstation op meerdere sites bestellen. Via de links hieronder kun je de prijzen vergelijken:

Bekijk prijs (bol.com) >>

Bekijk prijs (fitnessapparaat.nl) >>

Meer cable stations?

Is de G7 uitverkocht of zoek je een ander soort station?

Naast de Life Fitness G7 is er nog meer aanbod in kabelstations. Fitnesskoerier en Betersport hebben bijvoorbeeld een erg uitgebreid aanbod.

Je kunt ze op deze sites sorteren op merk, prijs en soort. Wil je dit aanbod bekijken? Klik dan op de link hieronder.


Fitness kabel accessoires

kabel-accesoire

Als je wilt trainen met een kabelstation is het aangeraden dit te doen met kabelaccesoires. Dit zijn kabel grepen (handvatten) en triceps touwen (ropes) die je kunt vastmaken aan de kabels.

Ze zijn gemakkelijk vast en los te maken met behulp van een haaksluiting. Deze zijn niet áltijd inclusief. Je zal ze dus soms nog los moeten aanschaffen.

Oefeningen met de cable crossover

cable-fly

Zoals je weet kun je erg veel verschillende oefeningen doen met dit kabelstation. Hieronder vind je de meest bekende oefeningen:

  • Cable fly: Deze kun je zowel liggend als staand uitvoeren. Ook kun je variëren met de stand van de kabels. Dit is een isolatie oefening voor de borstspieren.
  • Bicep curl: Deze oefening kun je met verschillende kabelaccesoires uitvoeren. zowel met een handvat, een bar of een rope. Zelfs zonder accesoire eraan kun je deze oefening doen. Je traint hier vanzelfsprekend je biceps mee.
  • Triceps extension: Een erg effectieve oefening voor je triceps. Ook deze oefening kun je uitvoeren met verschillende accesoires aan de kabel.
  • Side raise: Dit is een isolatie oefening voor de schouders. Vaak wordt deze oefening uitgevoerd met losse gewichten. Maar met de kabel zorg je er voor dat de schouder kop ook op de terugweg naar beneden onder spanning blijft. Op deze manier is de oefening veiliger en effectiever dan met dumbells.

Naast deze oefeningen zijn er natuurlijk nog veel meer, maar dit zijn slechts enkele populaire oefeningen.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad zodat jij de beste keuze kunt maken voor een mooi kabelstation bij jou in de gym, of in huis. Alvast veel succes. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Bekijk ook:

Beste fitnessapparatuur voor thuis >>

Fitnesskoerier review >>

Push up board review >>

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *