Hoe onderhoud je fitnessapparatuur op de juiste manier?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 29, 2023

fitnessapparaten onderhoud
fitnessapparaten onderhoud

Heb je fitnessapparatuur in huis staan? Dan wil je deze natuurlijk jarenlang zonder problemen kunnen gebruiken. Daarom is het belangrijk om je fitnessapparatuur op de juiste manier te onderhouden. 

Want een loopband die het niet meer doet, of een crosstrainer die vervelende geluiden maakt, wil je natuurlijk voorkomen. 

Gebruik onze tips voor het onderhouden van je fitnessapparatuur en geniet zo lang mogelijk van je loopband, crosstrainer of ander apparaat.

Onderhoud van je fitnessapparatuur – Een korte samenvatting

Je kunt je fitnessapparatuur onderhouden door:

  • Deze eens of tweemaal per jaar een grote schoonmaakbeurt te geven.
  • Onderdelen regelmatig te checken en te smeren.
  • Defecten snel op te lossen.

Hier heb je voor nodig:

  • Siliconenspray of een olie
  • Eventueel een speciaal reinigingsmiddel 

Hoe kun je fitnessapparatuur het beste onderhouden?

Om de levensduur van jouw fitnessapparatuur te verlengen, is het belangrijk om het onderhoud op de juiste manier uit te voeren. Dit hoef je natuurlijk niet iedere week te doen, maar doe dit wel regelmatig.

Ons advies is om fitnessapparatuur iedere 6 tot 12 maanden een onderhoudsbeurt te geven. Helemaal wanneer je tweedehands fitnessapparatuur hebt, is onderhoud van groot belang.

Hieronder leggen we je uit wat je precies moet doen.

Goede schoonmaakbeurt

Het wordt aangeraden om je loopband, roeitrainer, hometrainer of ander apparaat iedere keer na gebruik goed schoon te maken.

Maar ook wij weten dat dit niet altijd gebeurt. Daarom is het belangrijk om jouw apparaat in ieder geval 1 tot 2 keer per jaar grondig te reinigen.

Je haalt nu niet alleen een handdoek of vochtig doekje over het apparaat, maar nu gebruik je een reinigingsmiddel. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor fitnessapparaten verkrijgbaar. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een mild schoonmaakmiddel gemengd met water.

Spray het reinigingsmiddel op het apparaat en laat dit eventjes intrekken. Vervolgens wrijf je dit uit met een vochtige doek. Zorg ervoor dat je een schone, droge doek gebruikt om het fitnesstoestel droog te maken.

Onderdelen checken en smeren

Onderdelen van fitnessapparaten kunnen na intensief gebruik nog wel eens losdraaien. Om ongelukken te voorkomen, raden we aan om de schroeven eens in de zoveel tijd te controleren.

Zitten ze nog goed vast? Nee? Draai ze dan opnieuw vast met een schroevendraaier of een ander hulpmiddel.

Tijdens het loopband of crosstrainer onderhouden is het vooral belangrijk om de bewegende onderdelen te smeren met een siliconenspray of een olie.

Dit is vooral handig als je stroeve bewegingen en vervelende geluiden wilt verhelpen of voorkomen.

Defecten snel oplossen

Bij het onderhouden van een loopband, crosstrainer of ander fitnesstoestel hoort ook het oplossen van defecten. Veel mensen negeren defecten en storingen.

Het is echter belangrijk om problemen snel op te lossen en eventuele reparaties uit te voeren. Zo voorkom je dat de problemen nog erger worden.

Wist je dat defecten soms onder de garantie vallen? Neem dus altijd even contact op met de fabrikant. 

Welke onderhoudsmiddelen heb je nodig?

Het ligt natuurlijk een beetje aan het soort fitnessapparaat dat je hebt, maar in de meeste gevallen zijn er niet veel speciale onderhoudsmiddelen nodig.

Een reinigingsmiddel, zoals Bike Cleaner, voldoet in de meeste gevallen. 

Daarnaast raden we aan om een speciale siliconenspray aan te schaffen. Deze spray kun je op de bewegende delen van het apparaat smeren.

Voor een loopband kan je ook WD40 olie gebruiken. Deze olie verwijdert vet en vuil en maakt vastgeroeste onderdelen los. 

Zelf onderhoud doen of uitbesteden?

Heb je toevallig nog garantie op je fitnessapparaat? En werkt een bepaald onderdeel niet meer naar behoren? Maak dan gebruik van deze garantie en neem contact op met de fabrikant.

Geen garantie meer? Dan kun je zelf onderhoud uitvoeren of deze klus uitbesteden aan een professional. Apparaten zonder motor zijn relatief eenvoudig zelf te onderhouden.

Echter, loopbanden, crosstrainers, of andere apparaten met een motor kun je beter laten onderhouden door een onderhoudsmonteur.

Conclusie

Fitnessapparatuur onderhouden is belangrijk voor je eigen veiligheid en de levensduur van het toestel.

Zorg ervoor dat je het onderhoud zo’n 1 à 2 keer per jaar uitvoert. Zo kun je nog jarenlang met plezier (en zonder gepiep) trainen!

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *