Beste weight gainer kopen? De Top 5 gainer shakes (2024)

Laatst bijgewerkt door Tibor Wouda op februari 20, 2024

Alles over weight gainers
Alles over weight gainers

Wil jij aankomen maar lukt dat lastig? Heb je moeite met eten van grote maaltijden, of is jouw metabolisme gewoon heel snel?

Dan kun je gebruik maken van een weight gainer. Deze gainer shakes bevatten een hoog aantal calorieën waardoor jij makkelijker aankomt.

Er zijn genoeg soorten weightgainers te vinden. Zo veel dat het soms lastig is om de juiste te kiezen.

In dit artikel vergelijken we daarom de beste weight gainers uit onze test. Zo kun jij gemakkelijk het juiste product uitkiezen.

Beste weight gainers uit de test

Met een weight gainer aankomen lukt met de meeste merken gewoon. Alleen is het wel belangrijk om te weten welk type gainer shake bij jou past.

Er zit namelijk veel verschil in kwaliteit qua voedingswaarden en ingrediënten. Daarnaast is de prijs- kwaliteitverhouding natuurlijk cruciaal om te weten.

Bekijk hieronder alvast de 5 beste weightgainer shakes in het kort. Verderop in het artikel lichten wij deze tot in detail voor je toe.

WeightgainerCalorieën per shakeKoolhydraten/ waarvan suikersEiwittenPrijsPrijs per shake
1. XXL Nutrition Weightgainer376Khd: 75,2
Suikers: 51,6
14,9€34,99€1,40
2. Cabau High Protein Meal302Khd: 40
Suikers: 2,3
20€28,95€2,42
3. Bodylab Pure Muscle Gainer326Khd: 26,4
Suikers: 8,8
32€43,99€1,76
4. Bulk Mass Gainer538Khd: 66,4
Suikers: 1,7
40,3€20,99€3,00
5. Mammoth Mass Gainer625Khd: 115
Suikers: 5
30€32,90€2,35
*Voedingswaarden gebaseerd op standaard dosering volgens verpakking product. Kan afwijken.

1. Beste weight gainer voor mannen – Weight Gainer van XXL Nutrition

weightgainer xxl nutrition

Voor mannen is de keuze veel uitgebreider dan voor vrouwen. De zoektocht naar de beste weight gainer voor mannen was daardoor een uitdaging.

Toch denk ik dat dit een product is waar veel mannen tevreden mee zijn.

De Weight Gainer van XXL Nutrition is een populaire weight gainer. Ik gebruikte deze al toen ik zo’n 6 jaar geleden begon met trainen.

Deze gainer is verkrijgbaar in 6 smaken, zoals vanille en aardbei. 1 scoop bevat zo’n 372 calorieën en dit kun je vermeerderen door de gekozen melk.

Met deze weightgainer kun je effectief spiermassa opbouwen. Je kunt de weightgainer eventueel ook als maaltijdvervanger gebruiken, maar in het geval van aankomen en spiermassa opbouwen raden wij aan om dit naast je gewone voeding te gebruiken.
2. Beste weight gainer voor vrouwen – High Protein Meal by Cabau

High Protein Meal Cabau

Weight gainers voor vrouwen zie je steeds vaker op de markt. Voor vrouwen kan het namelijk nog lastiger zijn om aan te komen. Hun calorie inname ligt over het algemeen structureel lager dan die van mannen.

Om die redenen zoeken steeds meer vrouwen naar een manier om aan te komen.

Een populaire weight gainer voor vrouwen is de High Protein Meal van Cabau Lifestyle.

Deze gainer zorgt dankzij een hoog proteïnegehalte voor een beter spierherstel na je training. Ook zit deze weightgainer vol met essentiële vitamines en mineralen. Zo kun je dus gezond én snel aankomen als vrouw.

Je kunt de High Protein Meal volgens Cabau ook gebruiken als maaltijdvervanger.
3. Beste weight gainer met creatine – Pure Muscle Gainer van Bodylab

Bodylab Muscle Gainer

Creatine is een stof die je spieren van energie voorziet. Zo kun jij tijdens je workout langer en zwaarder trainen voordat je spieren vermoeid raken.

Meer herhalingen met meer gewicht betekent een snellere spiergroei.

Belangrijk om te weten! Als een weight gainer creatine bevat gaat dit altijd ten koste van andere belangrijke stoffen.

Misschien geniet een weight gainer met creatine toch jouw voorkeur. In dat geval raad ik de Pure Muscle Gainer van Bodylab aan. Deze gainer bevat naast creatine 40g aan eiwitten per schepje.

De Pure Muscle Gainer bevat naast creatine genoeg proteïne om je spieren te laten herstellen.
4. Goede goedkope weight gainer – Mass Gainer van Bulk

Bulk Mass Gainer

Een goedkope weightgainer van goede kwaliteit is de Mass Gainer van Bulk.

Toen ik begon met fitness haalde ik door de lage prijzen al mijn supplementen hier. Dus ook de Mass Gainer als ik die nodig had.

In deze gainer zitten 538 calorieën per portie. Vergelijkbaar met een hele maaltijd dus!

De Mass Gainer van Bulk is echter niet bedoeld als maaltijdvervanger. Met 40 gram eiwitten per schepje kun je spierherstel met deze gainer prima op gang helpen.

Deze weight gainer is ook geschikt voor vegetariërs. Veganisten kunnen beter gaan voor de Vegan Mass Gainer van Bulk.
5. Beste weight gainer voor ”hardgainers” – Mammoth Mass Gainer

Mammoth Mass Weight Gainer

De Mammoth Mass Gainer hebben wij al eerder in een andere blog besproken.

Deze weight gainer is in Canada al 3x benoemd tot beste product. Je woont (waarschijnlijk) niet in Canada, maar ook in Nederland is deze gainer erg populair.

De Mammoth Mass Gainer bevat per dosering wel liefst 1300 calorieën. Tegelijkerdtijd krijg je zo’n 160 gram eiwitten binnen.

Overkill? Dat zou je denken. Maar om aan te komen zijn er geen andere weightgainers met deze calorie- en eiwithoeveelheden.

Deze weight gainer kan gebruikt worden als maaltijdvervanger. Zorg dan wel voor een gevarieerd dieet in je andere maaltijden.
Hoe vind je de beste weight gainer?

Weight gainer fitness

Het is tijdens je zoektocht belangrijk dat je rekening houdt met een aantal dingen. Een weight gainer moet sowieso genoeg eiwitten en aminozuren bevatten om jouw spiergroei te optimaliseren.

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten.

Een belangrijke factor waar je op moet letten is de samenstelling van je macro’s. Je macro’s zijn de verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten.

De ideale verhouding van de macro’s is 40% eiwitten, 40% koolhydraten en 20% vetten.

Let er dus op dat jouw weight gain shake geen te hoge hoeveelheid vetten of koolhydraten bevat. Een te hoge hoeveelheid aan proteïne is niet erg.

Zolang de verhoudingen niet al te ver uit elkaar lopen.

Controleer altijd of de weight gainer getest is in een lab. Je wilt niet dat er iets mis is met de shakes als je deze gebruikt. De meeste gainers zijn getest in een lab, maar check dit altijd in de productbeschrijving.

Van een weight gainer aankomen lukt meestal wel. Probeer wel een gevarieerd dieet te volgen naast het gebruik van een gainer.

Wil je niet te veel aankomen maar toch je eiwitgehalte verhogen? Ga dan op zoek naar een goede eiwitshake met minder calorieën dan een weight gainer.

Waar koop je een goede weight gainer?

Online zijn er gelukkig genoeg weight gainers te vinden. Al kan dat soms een beetje overweldigend zijn. Er zijn verschillende goede webshops te vinden om weight gainers te kopen.

Ook supermarkten of drogisterijen zoals Etos en Kruidvat verkopen vaak proteïnepoeder en weight gainers. Kruidvat heeft zelfs een eigen merk weight gainer.

Het is belangrijk om te letten op het soort website of winkel waar je de weight gainer koopt.

Hoe staan ze aangeschreven? En zijn ze gespecialiseerd in supplementen of sportproducten? Of misschien is het een (voor jou) bekende keten die voedingsmiddelen verkoopt.

Bekijk daarnaast altijd de reviews van de producten op de website. Niet alleen die van de weight gainer zelf, al is die wel het belangrijkst natuurlijk.

Als het algehele assortiment in de smaak valt, zullen de weightgainers waarschijnlijk ook goed zijn.

Webwinkels die weight gainers verkopen en waarvan de producten hoog aangeschreven staan:

Deze webshops hebben nogal eens een aanbieding op hun supplementen. Hou dat dus in de gaten.

Welke ingrediënten bevat een weight gainer shake?

Weight gainer ingredienten

De beste weight gainer bevat zo veel mogelijk natuurlijke stoffen. Ook is een hoog gehalte aan proteïne erg belangrijk. Een goede weight gain shake is vullend, maar moet niet zwaar op de maag vallen.

Per weight gainer kunnen de stoffen verschillen. Zo hebben weight gainers voor veganisten helemaal geen dierproducten.

Ook zijn er gainers die bijvoorbeeld gluten- of notenvrij zijn. Zo kunnen sporters met allergieën ook een product vinden dat bij ze past.

Je wilt dus een gainer shake nuttigen waar een proteïnegehalte in zit. Dit kun je zien op de lijst met voedingsstoffen in de gainer.

Een aantal veel gebruikte stoffen met een hoop eiwitten zijn:

 • Weiproteïne (meestal ‘Whey’ genoemd), de meest voorkomende proteïne
 • Rijstproteïne voor glutenvrije gain weight shakes
 • Caseïne-eiwit, veel voorkomend in melkproducten

Let ook op de manier waarop een webshop de gainers aanbiedt. De meeste weight gainers zijn niet bedoeld als maaltijd vervangende shake.

Als er expliciet wordt vermeld van wel, check dan altijd de ingrediënten. Een gevarieerd en gezond dieet is altijd het belangrijkst.

Ik neem gainers die niet worden gezien als maaltijdvervanger, omdat ik liever ook blijf eten. Sporters met toegang tot ‘normaal’ voedsel kunnen dat beter zo veel mogelijk doen.

Toch op zoek naar een maaltijd vervangende shake? Er zijn er genoeg op de markt.

Voor wie is een weight gainer shake (niet) geschikt?

sporten met weight gainer

Je bent druk aan het sporten, al een aantal weken of langer. Je merkt dat je in kracht omhoog gaat, maar je komt bijna niet aan..

In dat geval kun je uiteindelijk baat hebben bij een weight gainer. Je wilt dus sneller aankomen dan je nu doet.

Hieronder worden een aantal cijfers genoemd met betrekking tot calorie-inname. Deze cijfers zijn gebaseerd op het gemiddelde mannenlichaam. De inname voor vrouwen is 500 calorieën minder dan de onderstaande getallen.

Probeer eerst je calorieën op te schroeven aan de hand van je dieet. Eet bijvoorbeeld een extra fitness maaltijd per dag of eet calorierijker voedsel.

De gemiddelde sporter met een ”normaal” metabolisme kan namelijk zonder weight gainer resultaat boeken.

Mensen met een snel metabolisme komen vaak pas aan op 3500-4000 calorieën. Met een normaal metabolisme zit je meestal op de 2500-3000 calorieën om aan te komen.

Let wel; dit zijn dus gemiddelden. Het verschilt per lichaam en leefstijl.

Een hoog aantal calorieën van bijvoorbeeld 4000 is lastig te behalen zonder supplementen. Elke dag twee pizza’s eten is namelijk geen gezonde oplossing.. Je calorie-inname verhogen met een weight gainer is dat geval daarom een goede en makkelijke oplossing.

Met een weight gainer aankomen is dus vooral interessant voor mensen met een snelle stofwisseling.

Het verschil tussen een weight gainer en een eiwitshake

Wil je je eiwitinname verhogen zonder te veel calorieën binnen te krijgen? Ga dan op zoek naar een goede eiwitshake. Deze hebben veel eiwitten en slechts 100-200 calorieën per schepje.

Een eiwitshake heeft net als de gainer een hoge concentratie aan proteïne. Het grootste verschil zit in de overige bestandsdelen. De eiwitshake is qua calorieën veel lager, omdat de bestandsdelen minder vol zijn.

Proteïneshakes worden gemaakt met poeder waar bijna alleen maar eiwit in zit. Een weight gainer bevat nog andere bestandsdelen, waardoor deze veel calorierijker is.

Laat ik het zo stellen. In een weight gainer zit proteïne poeder, maar in een proteïneshake zitten geen extra bestandsdelen.

Eiwitshakes worden door sporters gebruikt bij het aankomen én afvallen. Mensen met een lage verbranding kunnen goed gebruik maken van eiwitshakes. Een weight gainer is voor hun al snel te veel.

Top 5 beste weight gainers – Video review

Naast deze koopgids hebben we ook een video gemaakt van onze weight gainer test. In de video hieronder bespreken we de beste weight gainers uit onze test.

Hoe snel & hoeveel kom je aan met een weight gainer shake?

weegschaal-tanita

Je kunt met een weight gainer zeer snel resultaat zien. Al na enkele dagen zul je in gewicht gaan stijgen. Hoe snel dat gaat hangt dus ook af van je totale calorie-inname.

Stel, je eet twee weken lang dagelijks 500 calorieën boven wat je nodig hebt. Dan zul je na twee weken ongeveer 1 kilo aankomen, zonder vocht meegerekend. Zo snel kan het dus gaan!

Zorg dat je de ’40, 40, 20-regel’ volgt. 40% koolhydraten, 40% eiwitten en 20% vetten.

Zodra je bijvoorbeeld op 50% koolhydraten zit kom je wel meer aan, maar niet effectief. Koolhydraten helpen namelijk niet bij je spiergroei, maar zijn wel belangrijk voor je energielevels.

Wanneer kun je het beste een weightgainer nemen?

Je kunt het beste beginnen met een weight gainer als je moeite hebt met aankomen. De meeste calorieën moeten komen uit je normale dieet. Een weight gainer is namelijk vooral een fitness supplement, geen maaltijd.

Zorg ook dat je bij het gebruik van een weight gainer gaat sporten. De calorie-inname inclusief gainer wordt anders wel heel hoog. De beste weight gainer is je eigen dieet, zeker als je niet sport.

Je kunt dagelijks gebruik maken van een weight gainer. Soms kiezen mensen om de gainer te gebruiken wanneer ze met hun dieet te weinig binnenkrijgen.

Op die manier kunnen ze hun calorie-inname toch constant in een overschot houden.

Bij een calorie-overschot – het eten van meer calorieën dan je gebruikt – kom je dus aan. Een weight gainer is bedoelt om jou te helpen dit overschot te bereiken.

Lukt het met je eigen dieet? Dan heb je geen gainers nodig.

Neem je de weight gainer voor of na het trainen?

Dat ligt er een beetje aan. Het is wel bewezen dat het niet uitmaakt wanneer je je proteïne inneemt.

Je lichaam is de hele dag bezig is met herstellen en gebruiken van de voedingsstoffen. Je weight gainer voor of na het trainen nemen maakt dus weinig verschil.

Een dag je weight gainer overslaan is geen ramp. Zolang je over lange tijd maar constant dat calorie-overschot haalt.

Zelf vind ik het altijd prettig om mijn gainer na het sporten te nemen. Ik hou niet van een overvol gevoel tijdens mijn workout. Als je de gainer voor je training neemt, doe het dan een uur van tevoren.

Binnen een uur voor je training je gainer nemen kan overigens weinig kwaad. Alleen de kans dat je misschien misselijk wordt tijdens je workout is groter.

De grootste voordelen van weight gainers

Het grootste voordeel van een weight gainer is natuurlijk het snelle aankomen. Je lichaam wordt ‘overladen’ met een overschot aan calorieën en eiwit.

Deze voedingsstoffen kun jij weer gebruiken tijdens je workout om je spieren te laten groeien.

Wat ik fijn vind aan een weight gainer is het volle gevoel na de inname. Ik sport vaak in de avond, na het avondeten.

Ik vind een weight gainer ongeveer twee uur voor het slapen ideaal. Zo ga ik niet met een leeg of hongerig gevoel naar bed.

Weight gainer nadelen: is het ongezond?

Dat het gebruik van een weight gainer nadelen kan hebben is helaas ook een feit..

Als je te snel begint met gainers, zonder je dieet op te schroeven bijvoorbeeld. Een weight gainer is bij een normaal tot laag metabolisme vaak ‘overkill’.

Als jij een traag metabolisme (stofwisseling) hebt, kan de weight gainer zorgen voor een ongecontroleerde gewichtstoename.

Een weight gainer kan door de zware samenstelling problemen veroorzaken in je spijsvertering. Je kunt last krijgen van diarree of pijnlijke maagproblemen.

Daarnaast is het erg belangrijk om goed te drinken bij het gebruik van gainers. Anders heeft je lichaam een tekort aan vocht, wat kan leiden tot uitdroging.

Houd er dus rekening mee dat een weight gainer nadelen met zich mee kan brengen. Het gebruik van een gainer is op zich niet ongezond.

Hoe kun je een gainer shake zelf maken?

Zelf weight gainer maken

Een gainer shake zelf maken is zeker mogelijk. Het scheelt je geld en je bepaalt zelf wat er in wordt gestopt.

Zelf een shake om aan te komen maken is vooral interessant als je allergieën hebt.

Het belangrijkste, alweer, is om rekening te houden met de 40, 40, 20 regel.

Een overschot aan vetten of koolhydraten zorgt voor een lagere effectiviteit. Je zult nog steeds aankomen, maar de voedingsstoffen zijn minder geschikt voor spiergroei.

Wat overigens handig is bij het maken van een eigen gainer is eiwitpoeder kopen. Op die manier kun je het proteïnegehalte makkelijker verhogen.

Daarnaast kun je het eiwitpoeder los gebruiken op momenten dat je wilt afvallen. Er zitten namelijk weinig calorieën in.

Een voorbeeld van een zelfgemaakte weight gainer

Om een weight gainer te maken heb je een blender, beker en de ingrediënten nodig. Ik raad aan om een grote shakebeker te gebruiken, weight gainers bevatten vaak grote porties.

Ingrediënten:

 • Havermout (100g)
 • Proteïnepoeder (50g)
 • Pindakaas (2 el)
 • (Amandel)melk (500ml)
 • 1 Banaan
 • Een handje bessen en/of zaden

De bereiding is als volgt:

Je begint met 100 gram havermout, je stopt dit in de blender. Daarna voeg je 50 gram proteïnepoeder toe.

Voor de vetten en extra calorieën kun je twee eetlepels pindakaas toevoegen. Als laatste voeg je 500ml melk of amandelmelk toe.

Zodra alle ingrediënten zijn toegevoegd zet je de blender aan. Zodra de inhoudt er uit ziet als een soort pap voeg je de laatste ingrediënten toe.

Naast een banaan kun je extra bessen of andere stukken fruit toevoegen. Ook kun je fijne zaden toevoegen.

In totaal heeft deze zelfgemaakte shake ongeveer 900-1000 calorieën. Te veel voor één dag? Verdeel de inhoud dan over twee of meer dagen.

Een glutenvrije weight gainer maken

Om een glutenvrije weight gainer te maken zorg je natuurlijk voor producten zonder gluten.

Een beetje flauw, maar die fout is snel gemaakt. Soms staat er namelijk niet letterlijk op een product of er gluten in zitten.

Gluten zijn graanproducten. Zodra je dus een graanproduct bij de ingrediënten ziet staan zitten er gluten in.

Proteïnepoeder is ook zonder gluten te verkrijgen, zodat jij je eiwitinname makkelijker kunt maken. Ook als je een glutenallergie hebt.

Hieronder een recept:

 • Speltmeel (100g)
 • Proteïnepoeder (50g)
 • Notenpasta of pindakaas (2 el)
 • (Amandel)melk (500ml)
 • 1 Banaan
 • Een handje Bessen en/of zaden

Je kunt dezelfde bereiding handhaven als die van de bovenstaande weight gainer. Ook deze weightgainer komt uit op ongeveer 900-1000 calorieën.
Veel gestelde vragen

Kun je van weight gainers dik worden?

Dat kan. Als je de weight gainer gebruikt zonder te sporten zul je in veel gevallen snel aankomen in korte tijd. De weight gainers zijn bedoeld om een bepaalde periode te gebruiken. Als je deze ook gebruikt als je wilt afvallen kan dit problemen opleveren.

Hoe snel werkt een weight gainer?

Zoals ik al in deze blog heb benoemd kun je een gainer elk moment van de dag nemen. Mocht je de gainer voor je training willen nemen, doe dat een uur van tevoren. Meestal duurt het 30-45 minuten voordat de aminozuren van de eiwitten in je bloed zitten.

Hoeveel kilo kom je aan met weight gainer?

Hoe snel je aankomt is afhankelijk van de rest van je eetpatroon en leefstijl. Het advies is om niet meer dan 1 kg per week aan te komen.


Categorieën: Supplementen

Tibor Wouda

Tibor Wouda is werkzaam bij Fit Voor Alles als auteur en Tibor Training als (online) personal trainer. Tibor is 28 jaar en al sinds zijn 15e fanatiek bezig met krachtsport. Zijn missie is om jou te begeleiden en te ondersteunen bij het behalen van je fysieke doelen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *