Fitnessbank kopen? De beste trainingsbanken

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

fitnessbank-kopen
fitnessbank-kopen

Een fitnessbank kopen, wat komt daar nou allemaal bij kijken? Waar moet je op letten om tot de beste koop te komen? Wat zijn de beste fitnessbanken en waar kun je er het beste eentje kopen?

Werkelijk alles wat jij moet weten over het kopen van een goede trainingsbank ontdek je in deze koopgids!

De beste fitnessbank per soort

Wil je de beste fitnessbank kopen? Dan zul je allereerst moeten weten waar je precies naar op zoek bent.

Zoals je misschien wel weet is de ene bench de andere niet, waardoor je niet daadwerkelijk één toestel kunt beschouwen als ”de beste trainingsbank”.

Vandaar dat we deze per categorie voor je hebben weggezet. Je kunt dus direct navigeren naar de soort fitnessbank waar je naar op zoek bent, om vervolgens naar de specifieke koopgids te gaan met de beste opties.

Beste verstelbare fitness bankjes

tectake-trainingsbank

Te beginnen met de populairste soort die er te vinden is, namelijk de verstelbare fitnessbankjes. Hiermee worden trainingsbanken bedoeld waarvan je de leuning omhoog en/of naar beneden kunt verstellen.

Doordat je de leuning kan verstellen worden de trainingsmogelijkheden vele malen groter en kun je er oefeningen mee doen, zoals bijvoorbeeld incline of decline bankdrukken.
Beste vlakke fitness bankjes kopen

virtufit-vlakke-fitnessbank

Naast de verstelbare varianten heb je de zogenoemde vlakke halterbanken, ook wel flat benches genoemd. Bij zo’n bank is het niet mogelijk om de leuning er van te verstellen, wat in sommige gevallen als nadeel kan worden gezien.

Toch zijn de flat benches vrij populair, omdat deze over het algemeen zorgen voor meer stabiliteit en vaak ook zwaarder belastbaar zijn dan de verstelbare soorten.
Het beste goedkope fitnessbankje kopen

adidas-goedkope-bench

Eerder in deze koopgids hadden we het al over de gemiddelde prijs voor een toestel. Wil je niet al te veel uitgeven aan jouw trainingsbank? Dan zul je op zoek moeten gaan naar de beste goedkope optie.

Een goede goedkope fitnessbank biedt je voldoende mogelijkheden tot veilig trainen, zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaald.
Beste inklapbare fitnessbank kopen

toorx-inklapbare-fitnessbench

Een inklapbare fitnessbank is vooral heel handig als je thuis traint en niet heel veel ruimte tot je beschikking hebt.

Het handige van zo’n inklapbaar toestel is namelijk dat je het gemakkelijk kunt opruimen nadat je klaar bent met trainen en dat het minder ruimte kost, waardoor je weer meer ruimte overhoudt voor ander trainingsmateriaal.
Beste multifunctionele fitnessbanken

tunturi-wb60

Met een multifunctionele fitnessbank haal je een soort krachtstation in huis. Het is een super veelzijdig toestel waar meerdere mogelijkheden op zitten.

Er zit vaak een mogelijkheid op om je biceps te trainen en ook een trainingsbank met leg curl is veelvoorkomend.

Ook met zo’n multifunctionele bench kan je dus een hele hoop ruimte besparen, aangezien je hiermee eigenlijk meerdere apparaten in één hebt.

Dit soort banken worden vooral thuis gebruikt en zul je niet zo snel terugvinden in een professionele gym.
Beste buikspier trainingsbank kopen

abs-training

De buikspierbank, ook wel sit-up bench, valt ook onder de noemer trainingsbanken en hoort dan ook in dit rijtje thuis.

Niet geheel verrassend worden deze toestellen gebruikt om de buikspieren mee te trainen.

Maar naast buikspieroefeningen kan het ook gebruikt worden voor ander soort oefeningen met gewichten.

Klik op de knop hieronder om direct de beste koop te vinden:
Beste bankjes voor bankdrukken

bankdrukken-bench

Wil jij thuis graag bankdrukken? Dan is het belangrijk om over een goede bench te beschikken die dit voor je mogelijk maakt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de bank zwaar belastbaar is.

En ook is het gewenst dat je de stang gemakkelijk kwijt kunt. De stang leg je neer op haltersteunen. Deze zijn in sommige gevallen al aan de bank bevestigd. In dat geval spreken we van een bankdruk set.

Maar ook kun je het bankje en de steunen los van elkaar kopen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden als jij thuis wilt bankdrukken.

Klik even op de knop hieronder om alle mogelijkheden te bekijken:
Wat is een fitnessbank / trainingsbank?

Een fitnessbank, ook wel een trainingsbank of een fitness bankje genoemd, is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij fitness trainingen en dan voor namelijk bij krachttraining.

Zo’n bankje is voor veel oefeningen noodzakelijk en daarom mag het eigenlijk niet ontbreken in een serieuze fitnessruimte.

Loop maar eens een gemiddelde sportschool binnen en je ziet er wel trainingsbanken staan.

Meestal staan deze voor de losse gewichten, aangezien zo’n bankje vaak gebruikt wordt in combinatie met losse gewichten. Zoals bijvoorbeeld met dumbbells.

Verschillende benamingen

fitnessbank-thuis

Zoals gezegd heeft een fitnessbank dus verschillende benamingen, aangezien het ook vaak een trainingsbank wordt genoemd. Echter is een trainingsbank een net wat bredere term dan een fitnessbank.

Een trainingsbank kan bijvoorbeeld ook een halterbank zijn, welke specifiek gebruikt wordt als een bankdruk set, om verschillende vormen van bankdrukken mee uit te oefenen.

Een halterbank is dan ook vaak een wat groter geheel, waar bijvoorbeeld ook halter steunen aan bevestigd zitten, waarop je de halterstang kwijt kan.

Een fitness bankje is wat minder uitgebreid en dus met name bedoeld voor dumbbell oefeningen.

Wat kun je met een fitnessbank?

Eigenlijk hebben we al aangegeven waar een fitnessbank precies goed voor is. Het is een hulpmiddel voor jouw krachttrainingen. Later in dit artikel zullen we het nog hebben over de verschillende oefeningen die je hier op kunt doen.

Echter is het wel goed om te weten dat er verschillende soorten banken zijn, welke elk hun eigen functionaliteiten hebben.

Afhankelijk van waar jij de trainingsbank voor nodig hebt zul je dus een bijpassende variant moeten vinden, waarover je meer leest in deze koopgids.

Hoeveel kost een gemiddelde fitnessbank?

In de prijzen van een trainingsbank zitten grote verschillen. De absolute bodemprijzen liggen doorgaans op zo’n 70 euro. Voor zo’n prijs kun je vaak een bankje verwachten van wat mindere kwaliteit.

De duurste banken kunnen oplopen tot zo’n 500 euro. Als je het hebt over een gemiddelde prijs voor een kwalitatief sterk bankje dan moet je denken aan zo’n 150-300 euro.

domyos-fitnessbank

Het is altijd zaak om op zoek te gaan naar de beste prijs en kwaliteit verhouding, zodat je niet te veel betaald, maar toch goede kwaliteit apparatuur in huis haalt.

Een goede fitness training valt of staat nu eenmaal bij het trainen met de beste apparatuur. Het kan daarom ook zeker voordelig zijn om voldoende aandacht te schenken in je zoektocht naar de bench die het beste op jouw wensen aansluit.

Als je een aankoop op budget wilt doen, dan kun je later in deze koopgids ook de beste goedkope bankjes vinden.

Beste verkooppunten

In deze koopgids zullen we het gaan hebben over de beste fitnessbanken, maar als jij liever zelf op zoek gaat dan is dat natuurlijk ook goed mogelijk.

In dat geval kun je hieronder de beste verkooppunten bekijken, welke apparatuur voor een goede prijs-kwaliteitverhouding aanbieden:

Betersport.nlGa naar aanbod >>
Fitwinkel.nlGa naar aanbod >>
Gorillasports.nlGa naar aanbod >>
Bol.comGa naar aanbod >>

Verschil met een fitness bankje voor thuis en een professioneel trainingsbankje

Voordat je op zoek gaat naar de beste aankoop is het goed om voor jezelf in kaart te brengen waar je het fitness bankje precies voor wilt gaan gebruiken.

Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een fitnessbank voor thuisgebruik te gebruiken voor professionele doeleinden, zoals in een sportschool.

Meestal kun je in de productomschrijving van de banken terugvinden of het bedoeld is voor professioneel gebruik of niet.

Het voornaamste verschil tussen thuisgebruik en professioneel gebruik zit ‘m in de belastbaarheid van de bench. We hebben het dan zowel over het maximaal belastbare gewicht, als de hoeveelheid belasting per dag.

Je moet je goed bedenken dat een fitnessbank in een professionele omgeving heel wat meer belast wordt dan in de gemiddelde homegym.

De (semi) professionele bankjes kunnen natuurlijk ook worden gebruikt door de veeleisende thuissporter.

De beste fitnessbank uitzoeken: aandachtspunten

Hoewel een gemiddeld fitness bankje er niet heel geavanceerd uitziet, zijn er toch belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar de beste koop.

Een belangrijk aandachtspunt hebben we zojuist al benoemd, namelijk de belastbaarheid. Maar daarnaast zijn er ook andere zaken die van groot belang zijn, zoals bijvoorbeeld:

  • Kwaliteit en grip van de bekleding
  • Constructie
  • Verstelbaarheid (indien gewenst)
  • Afmetingen

Bovenstaande punten zijn het belangrijkste om op te letten, echter zijn er nog wat kleinere specifiekere puntjes die een rol kunnen spelen in de keuze voor je aankoop.

Trainen met een fitnessbank

trainingsbank-kopen

Zoals beloofd zouden we nog terugkomen op het trainen met een fitnessbank.

De trainingsmogelijkheden zijn namelijk enorm. Je kunt er bijvoorbeeld oefeningen mee doen met het eigen lichaamsgewicht, zoals step-ups en bulgarian split squats.

Maar toch wordt het voornamelijk gebruikt voor oefeningen met gewichten, zoals bijvoorbeeld lying triceps extensions of de dumbbell chest press.

Als je een goede fitnessbank hebt, dan kunnen alle spiergroepen van je lichaam met behulp hiervan getraind worden en biedt het je een hele veelzijdige training.

Lees het artikel beste fitnessbank oefeningen voor meer informatie over het trainen met behulp van de bench.

Zelf maken

Zie je het niet zitten om een fitnessbank te kopen en ga je liever aan de slag om er zelf een te maken?

Ook dat is goed mogelijk. Meestal wordt er gekozen om zo’n bankje van hout te fabriceren.

Hier schreven wij ook een uitleg over, mocht je hier interesse in hebben. Lees daarvoor het artikel: Fitness bankje zelf maken.

Zijn er alternatieven voor een fitnessbank?

Er zijn helaas niet erg veel alternatieven voor een trainingsbank. Natuurlijk kun je veel oefeningen wel op een andere manier uitvoeren.

Zeker als je al enige trainingservaring en creativiteit hebt, dan kun je meestal wel uit de voeten komen om tóch alle spiergroepen op de juiste manier te trainen, zonder in het bezit te zijn van een trainingsbank.

Een goed voorbeeld van een oefening zonder gebruik te maken van een bench is de floor press, welke je op de grond uitvoert.

Toch maakt zo’n bankje over het algemeen de beste en meest veilige manier van trainen met gewichten mogelijk.

Verschil tussen een halterbank en fitnessbank

Het grote verschil tussen een halterbank en een fitnessbank haalde we eerder in deze koopgids al kort aan.

Er bestaat nog altijd veel verwarring tussen deze twee materialen. Ben jij specifiek op zoek naar een drukbank om mee te bankdrukken?

Lees dan onze complete halterbank koopgids, om de beste koop te kunnen vinden.

Aanvullend materiaal kopen

Hoewel er zoals gezegd genoeg oefeningen zijn die je kunt doen met alleen maar een fitnessbankje, is het toch handig om ook aanvullende materialen erbij te kopen.

Mocht je naast een fitnessbank ook op zoek zijn naar aanvullend materiaal hiervoor, dan kun je een van de onderstaande koopgidsen hanteren:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *