Multifunctionele fitnessbank / halterbank

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 16, 2023

universele-bank
multifunctionele-halterbank-fitnessbank

Zoals de naam al doet vermoeden is een multifunctionele halterbank te gebruiken voor meerdere soorten oefeningen. Wat je allemaal met zo’n multifunctionele fitnessbank of halterbank kunt doen verschilt per soort.

Ben je benieuwd naar de voordelen, de functionaliteiten en de beste multifunctionele halterbanken? Je vind het allemaal op deze pagina.

Verschil tussen multifunctionele halterbank en fitnessbank

Jij bent op zoek naar een multifunctionele trainingsbank. Misschien heb je wel al een idee wat voor een bench je wilt hebben.

Maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt wat de beste optie is, of dat je nog niet weet of je het beste een halterbank of fitnessbank kunt kopen.

Vaak worden de verschillen tussen deze twee mogelijkheden niet duidelijk benoemd. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen deze twee benches? Dan staan deze hieronder uitgelegd.

Als je de verschillen al weet en ook al weet welke soort je wilt gaan aanschaffen dan kun je dit gedeelte overslaan en direct doorgaan naar de beste halterbanken of de beste fitnessbanken.

Een multifunctionele halterbank

Een halterbank is een bank die voorzien is van haltersteunen. Deze zijn meestal bevestigd aan het frame, en de steunen zijn vrijwel altijd verstelbaar in hoogte.

De naam halterbank heeft het dan ook te danken aan de haltersteunen die eraan vastzitten. Het wordt voornamelijk gebruikt om mee te bankdrukken.

multifunctionele-halterbank

Het wordt dan ook wel eens simpelweg een bench press genoemd. Als de leuning van de halterbank in hoogte verstelbaar is dan kun je er ook incline en decline mee bankdrukken. Dit maakt het al meer multifunctioneel.

Wat maakt het multifunctioneel?

Maar wanneer er gesproken wordt van een multifunctionele halterbank dan wordt er meestal een bench bedoeld die nóg meer mogelijkheden heeft.

Zo heeft het vaak een leg developer erop zitten. Dit is een halterbank met een leg curl en vaak ook leg extension mogelijkheden.

halterbank-met-legcurl

De leg developer kan vaak ook worden gebruikt als een voetklem en daardoor kan het tevens gebruikt worden als een buikspierbank, mits je de leuning naar beneden kunt verstellen.

Sommige van deze benches hebben zelfs mogelijkheden om je biceps mee te trainen, doordat er een bicep curl pad op zit. De multifunctioenele bankjes worden steeds populairder. Het is dan ook een ideaal middel om thuis neer te zetten en op één bank een groot aantal oefeningen te doen

Een multifunctionele fitnessbank

fitness-bench-multifunctioneel

Je weet nu wat er wordt er wordt bedoeld met een multifunctionele halterbank. Maar wat is het verschil dan precies met een multifunctionele fitnessbank?

Een fitnessbank is een veel groter begrip. Waar een halterbank primair bedoeld is om mee te bankdrukken, is een fitnessbankje in theorie niks meer dan een trainingsbank die gebruikt wordt voor fitness.

Dit kan dus een flat bench zijn of een verstelbare fitnessbank.

Zo’n bankje heeft meestal geen halter steunen erop bevestigd zitten of andere training units.

Een fitnessbankje is multifunctioneel als de rugleuning verstelbaar is, zodat je er een grote hoeveelheid aan fitnessbank oefeningen mee kunt doen.

Beste multifunctionele halterbanken

Heb je besloten om een multifunctionele halterbank te kopen? Dan wil je er natuurlijk een hebben die veel mogelijkheden heeft en ook nog eens van goede kwaliteit is.

Het moet voldoen aan eigenschappen zoals een hoge belastbaarheid en goede stabiliteit. Ook de bekleding van de bench moet goed zijn. En het verstellen in hoogte moet makkelijk gaan.

Gebruiksgemak, kwaliteit en stabiliteit zijn dus het belangrijkst. Toch kan het lastig zijn om op zoek te gaan naar de beste multifunctionele halterbank.

Om jou goed op weg te helpen vind je hieronder de 3 beste mogelijkheden, geselecteerd op basis van bovenstaande eigenschappen.

VirtuFit Halterbank Deluxe

virtufit-deluxe

De VirtuFit multifunctionele halterbank Deluxe is een erg complete bench dat onder andere een dip station, leg developer en curlbankje heeft.

Je haalt hiermee een professionele, stevige en vooral handige trainingsbank in huis, waar je erg veel plezier aan gaat beleven dankzij de multifunctionaliteit ervan.

Naast de Deluxe versie is er ook een iets minder uitgebreide versie, welke verkrijgbaar is voor een nóg lagere prijs.Universele halterbank Gorillasports

bench-gorilla

Gorillasports is de aanbieder met de meeste mogelijkheden wanneer het aankomt op universele halterbanken. De halterbank die ze hebben kun je verkrijgen in combinatie met verschillende soorten haltersets.

Ook bieden ze een halterbank aan waar een lat pulley op bevestigd zit.

Eventueel kun je de pulley later los erbij kopen om alsnog te bevestigen op de bench. Multifunctioneler dan dit ga je het niet vinden. Alle benches zijn van professionele sportschool kwaliteit en te belasten tot 280 kilo.Tunturi WB50

tunturi-wb50

De WB50 van Tunturi bestaat uit twee delen: een rek en een halterbank. Deze zijn niet alleen gecombineerd multifunctioneel te gebruiken, maar je kunt de units ook los van elkaar gebruiken.

Dit geeft je de mogelijkheid voor nog meer compound oefeningen. Je kunt er bijvoorbeeld ook mee squatten.

De rugsteun van deze bench kun je verstellen in 6 verschillende posities en ook het rek is uiteraard in hoogte te verstellen. Wanneer je de Tunturi WB50 in huis haalt kun je elke spiergroep trainen met één set.
Beste multifunctionele fitnessbanken

Heb je liever een multifunctionele fitnessbank in plaats van een multifunctionele halterbank?

Zo’n bankje is handig als aanvulling op je apparatuur en kan bijvoorbeeld gebruikt worden in combinatie met een fitness rack of met losse gewichten. Bekijk hieronder de beste mogelijkheden.

Gorillasports multifunctionele benches

fitnessbench-gorilla

Ook wat betreft multifunctionele fitnessbenches heeft Gorillasports een groot aanbod ter beschikking. Deze benches kun je kopen inclusief gewichten en er is zelfs een bankje verkrijgbaar waar een curl pad op zit.

Deze bankjes zijn stabiel, hoog te belasten en hebben een goede en comfortabele bekleding, welke van duurzame kwaliteit is. Klik op de knop om direct naar het aanbod te gaan.VirtuFit fitnessbank

multifunctionele-fitnessbank-virtufit

Het multifunctioneel fitnessbankje van VirtuFit is een erg degelijk en makkelijk toestel dat goed van pas komt wanneer je thuis traint. Het is te belasten tot 200 kilo en het weegt zelf 14 kilo.

Het is makkelijk te verstellen, zowel de leuning als het zitvlak kun je in meerdere hoogtes instellen. Dit zorgt er voor dat je het multifunctioneel kunt gaan gebruiken.

Met de afwerking van deze bench is ook niks mis. Het is erg netjes afgewerkt en heeft een zwarte poedercoating over het frame heen zitten. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar gaat tevens roestvorming tegen.Focus Fitness Force 8

focus-fitness-force-10

Als je op zoek bent naar een degelijke en goedkope trainingsbank dan is de Force 10 een goede mogelijkheid. Je kunt deze multifunctionele bank verstellen in 12 verschillende standen.

De belastbaarheid is 120 kg en het heeft een dik kussen als bekleding, waardoor je er comfortabel op ligt. Het bankje aan zich is al multifunctioneel, maar je kunt het eventueel nog uitbreiden met allerlei extra’s.Wanneer is een halterbank of fitnessbank multifunctioneel?

Je vraagt je wellicht af wanneer een halterbank of fitnessbank nou echt multifunctioneel te noemen valt.

In principe is elke halterbank namelijk wel multifunctioneel te gebruiken, toch?

In principe is dat inderdaad het geval met élke halterbank of fitnessbank. Het blijft daarom ook nog wel eens onduidelijk waar zo’n bench nou precies aan moet voldoen. Wanneer een halterbank daadwerkelijk multifunctioneel te noemen valt verschilt per soort bank.

Een halterbank wordt vaak pas multifunctioneel genoemd wanneer het bestaat uit meerdere training units. En een fitnessbank daarentegen wordt meestal al als multifunctioneel bestempeld wanneer de leuning ervan verstelbaar is.

De voordelen van een multifunctionele fitnessbank

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een multifunctionele fitnessbank? De reden dat mensen hier vaak voor kiezen is omdat het erg goed van pas komt als jij thuis traint.

Heb jij momenteel bijvoorbeeld een garage gym of wil je een fitnessruimte inrichten? Dan wil je jouw ruimte natuurlijk zo efficiënt als mogelijk indelen.

Als je een halterbank en een leg curl machine en/of leg extension machine los van elkaar gaat kopen dan kun je je voorstellen dat dit een hoop extra ruimte kost.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra kosten die je maakt.

bicep-curl-halterbank

Om te voorkomen dat je té veel losse krachttraining apparatuur moet gaan kopen is een multifunctionele fitnessbank dus erg handig.

Zeker wanneer jij een halterbank hebt waar er een leg developer op zit, en/of een preacher curl bankje.

Wil je zo min mogelijk aanschaffen voor het trainen thuis? Dan zou je aan een goed power rack en een goede multifunctionele halterbank al voldoende hebben om zo goed als alle oefeningen te kunnen doen. Ook een krachtstation is een goede multifunctionele optie.


Relevante onderwerpen:

De beste fitnessbanken per soort

Verstelbare halterbank

Fitnessbank inklapbaar

Bench press set

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *