Lat pulldown machine / Lat pulley kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 16, 2023

pulldown-oefening
pulldown-oefening

Wil jij een lat pulldown machine (ook wel lat pulley) kopen? Hier ben je op de goede plek!

In deze ultieme koopgids ontdek je namelijk waar je op moet letten, waar je deze stations kunt kopen én wat de beste lat pull down machines zijn.

Lees dus snel verder om de beste koop te vinden!

Wat is een lat pulley / lat pull down machine?

lat-pulldown-plateloaded

Een lat pulldown machine is een krachtstation met minimaal 1 kabel. Waarbij het bevestigingspunt van de kabelaccesoire bovenaan is.

Het is voorzien van een zitvlak, die vrijwel altijd verstelbaar is in hoogte én een beenrol.

De beenrol zorgt ervoor dat jij gedurende de trainingen stevig op je plaats blijft zitten. De lat pulley wordt voornamelijk gebruikt om de lat pull down oefening mee uit te voeren.

Dit is een effectieve isolatie oefening voor de gehele bovenrug. En ook de biceps worden hierbij getraind.

De lat pulley is in vrijwel elke gym wel terug te vinden en dat is niet voor niets. De machine is dan ook een onmisbaar element in iedere serieuze gym.

De beste lat pulleys om te kopen

Wij zochten voor je uit wat de beste lat pulleys zijn. Hieronder bekijk en vergelijk je de top 3.

1. GorillaSports Lat Pulley Station

Gorillasports Lat Pulley Station

Zoek je een niet al te duur station om je rugspieren effectief op te trainen?

Tussen het goedkopere aanbod zijn de goede opties schaars. Toch heb je aan deze Lat Pulley Station van GorillaSports een hele goede.

Het toestel is stevig en betrouwbaar. Bovendien is het belastbaar tot maar liefst 200 kg. Dat is erg indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat het toestel zelf slechts 35 kg weegt.

Het lichtere gewicht van dit station heeft overigens geen grote invloed op de stabiliteit. Je kunt met een gerust hart op hoge intensiteit trainen. Zonder bang te zijn dat het apparaat verplaatst.

Het gaat hier om een plate loaded lat pulley station. Je hebt dus halterschijven nodig om de oefening te verzwaren. Wat erg voordelig is, is dat er 2 kabelaccessoires standaard meegeleverd worden. Je krijgt er zowel een korte als een lange pulley bij.

De laagste prijs en meer informatie bekijk je via de knop hieronder:
2. Powertec P-LM

powertec_p-lm

Ben je op zoek naar een stevige en veelzijdige plate loaded lat pulley?

Dan is de P-LM van het geroemde merk Powertec ook een uitstekende keus.

Dit station is van oorsprong een uitbreiding op een krachtstation van Powertec, maar kan ook heel goed los gebruikt worden. Sterker nog; enorm veel thuissporters gebruiken dit station om hun rug te trainen.

Het blijft niet alleen bij het uitvoeren van de lat pulldown, aangezien dit station ook een kabel aan de onderkant heeft.

Seated rows en bicep curls worden hierdoor bijvoorbeeld goed mogelijk. Wat beide een hele goede aanvulling zijn op je training.

Ook je schouders kun je op verschillende manieren trainen en zelfs je benen. Je haalt hiermee dus een veelzijdig station in huis.

Het is belastbaar tot maar liefst 180 kg aan halterschijven. Dit benadrukt weer eens hoe sterk en duurzaam de P-LM van Powertec wel niet is.

Klik op de knop hieronder en bekijk de beste prijs:
3. ATX Lat Machine LSW-740

atx lat machine

Ben je op zoek naar een iets uitgebreidere pulldown machine? Of heb je liever een gewichtsstapel in plaats van een plate loaded apparaat?

Dan is deze ATX LSW-740 wellicht wat voor jou. Deze machine staat erg goed bekend en er zijn veel tevreden gebruikers die er dagelijks met veel plezier op trainen.

Het gaat hier om een robuust en stevig apparaat, met een gewichtsstapel tot 125 kg. De gewichten zijn verstelbaar in stappen van 5 kilo, zodat je jouw oefeningen stapsgewijs opbouwt.

Wat verder voordelig is, is dat je aan de onderkant ook een pulley tot je beschikking hebt. Dit vergroot je trainingsmogelijkheden, aangezien je er hierdoor meerdere oefeningen op kunt doen.

Meer informatie, gebruikerservaringen en de beste prijs vind je via de knop hieronder:
Lat pulley kopen: waar op letten?

Wanneer je een lat pulldown machine gaat kopen moet je letten op de volgende zaken:

Maximaal gewicht & belastbaarheid

uitvoering-lat-pulldown

Zeker voor de sterke jongens onder ons is dit een goed punt om rekening mee te houden. De lat pulley stations zijn namelijk te gebruiken tot een bepaald gewicht.

Zeker wanneer je van plan bent om ook andere oefeningen op het station uit te voeren, is dit een groot punt van aandacht.

De seated row is bijvoorbeeld een oefening die vaak met een zwaar gewicht uitgevoerd wordt.

Daarnaast zegt de maximale belastbaarheid meestal ook wat over de kwaliteit van de desbetreffende lat pull down machine. Hoe zwaarder het belastbaar is, hoe duurzamer de kwaliteit vaak is.

Bij een station met gewichtsstapel ben je meestal wat beperkter in het maximale gewicht dat je kunt gebruiken. In tegenstelling tot een plate loaded pulley.

Stabiliteit

Het mag voor zich spreken dat goede stabiliteit op de lat pulldown machine een absolute must is wanneer je op een comfortabele en veilige manier wilt trainen.

Wanneer je niet in staat bent om dit zelf uit te testen alvorens het kopen, dan kun je het beste kijken naar het gewicht van de lat pulley zelf.

Hoe zwaarder de machine namelijk is, hoe stabieler deze in de meeste gevallen blijft staan.

Accessoires

pulldown-bar

Om de lat pulley operationeel te krijgen heb je kabelaccessoires nodig. Denk hierbij aan de lat pulley stang die je naar beneden trekt. Maar dit kan ook een small grip of cable handle zijn.

Deze accessoires zijn niet altijd inclusief bij de aankoop. Wanneer deze er niet bij geleverd worden dien je ze er dus los bij aan te schaffen.

Doorgaans kosten deze accessoires niet veel. De kostprijs varieert van 20 tot 100 euro. Dit is afhankelijk van het soort, merk en de aanbieder.

haakje

Je kunt de zogenoemde lat pulley stang verwisselen voor een andere accessoire naar keus.

Zo kun je de oefening dus op verschillende manieren uitvoeren. De kabelaccessoires worden aan de pulley bevestigd met een haak, zodat je deze zelf gemakkelijk en snel kunt verwisselen.

Verstelbaar zitvlak

Het is aangeraden om een station te kopen met een verstelbaar zitvlak. Wanneer dit niet het geval is kun je deze namelijk niet naar jouw wens en lichaamsmaat instellen.

Hierdoor kun je dus ook niet optimaal trainen. Bovendien kan het ten koste gaan van je trainingstechniek. En dat zou zonde zijn.

De meeste machines zijn wel verstelbaar, maar sommige goedkopere lat pulley machines niet. Dit is dus een afweging die je zelf moet maken.

Thuisgebruik of professioneel gebruik

finnlo-pulley

Ga je de lat pulley kopen voor thuisgebruik? Dan worden er minder hoge eisen gesteld aan de machine en voldoet een wat goedkopere variant vaak prima.

Wanneer je de lat pulldown machine voor professioneel gebruik koopt, dan worden er wat hogere eisen aan gesteld.

Een professioneel station moet namelijk geschikt zijn voor zwaar en intensief gebruik.

Garantie

Een lat pull down machine is in veel gevallen een flinke investering. Daarom is het uiteraard belangrijk om goede garantievoorwaarden te hebben.

In veel gevallen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de garantie op het frame en de garantie op de overige onderdelen. De garantie op het frame is in de meeste gevallen een stuk langer. Soms zelfs levenslang.

De prijs-kwaliteit verhouding

Er zitten grote prijsverschillen tussen de lat pulley apparaten. Maar niet alleen wat betreft de prijzen zijn de verschillen groot. Dit geldt ook op het gebied van kwaliteit.

Natuurlijk wil je niet meer betalen dan nodig is. Maar ons advies is om zeker niet teveel te willen besparen op goede apparatuur.

Het is namelijk belangrijk om over materiaal te beschikken waar je op kunt vertrouwen. Ook wil je materiaal dat lang meegaat.

In de meeste gevallen kosten de betere toestellen nou eenmaal wat meer. Maar dat betekent niet direct dat er geen goede goedkopere toestellen zijn.

In deze koopgids hebben wij de stations met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor je geselecteerd.

Afmetingen

Vanzelfsprekend is het belangrijk om de afmetingen van de lat pulldown machine te weten. Zeker als je wat minder ruimte tot je beschikking hebt.

Deze kun je vrijwel altijd terugvinden in de specificaties. Zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

De verschillende soorten lat pulleys

lat-pull-down-training

Lat pulldown machines zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld lat pulley machines met steekgewichten.

Hierbij regel je de weerstand met een pin. Die je in het gewenste gewicht van de gewichtsstapel steekt. Dit is de meest voorkomende soort lat pulley.

Daarnaast zijn er de zogenoemde plate loaded lat pulleys. Deze kenmerken zich doordat er gewicht toegevoegd kan worden middels halterschijven.

Ook zijn er ook pulldown machines die voorzien zijn van een zogenoemde midden pulley. Dit is een station met een extra pulley aan de onderkant.

Het voordeel hiervan is dat je jouw trainingsmogelijkheden vergroot. Doordat je hiermee bijvoorbeeld ook seated rows en bicep curls kunt uitvoeren.

Gewichtsstapel

De lat pull down machines die voorzien zijn van een gewichtsstapel komen zoals gezegd het meest voor.

Dit wordt doorgaans ook als het makkelijkst in gebruik beschouwd. Omdat het instellen van het juiste gewicht veel sneller gebeurd is.

Plate loaded

lat-pulldown-kopen

Plate loaded lat pulleys hebben als grote voordeel dat je de mogelijkheid hebt om meer gewicht toe te voegen.

Bij een gewichtsstapel heb je namelijk een beperkt maximaal gewicht.

Daarnaast zijn deze machines ook zwaarder belastbaar dan de varianten met gewichtsstapels.

Lat pulley wandmontage

Een lat pulley wandmontage kan erg handig zijn als je het station niet los wilt neerzetten.

Hier kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om ruimte te besparen. Daarnaast kan het zorgen voor wat meer stabiliteit.

Ook zijn er machines met dakmontage te verkrijgen, deze zijn alleen vrij zeldzaam.

Verschil tussen lat pulley en lat pull down machine?

latpulley-powertec

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een lat pulley en een lat pulldown machine?

Hier heerst over het algemeen erg veel onduidelijkheid over.

Het grote verschil tussen deze twee is dat een lat pulley altijd uitgerust is met een kabel.

In tegenstelling tot een pulldown machine. Die kan zowel een kabel als een bewegingsmechanisme zónder kabel hebben.

Echter, in de volksmond bedoelt men meestal hetzelfde apparaat met deze 2 benamingen.

Alternatieven voor de lat pulley

Wil je geen lat pulldown machine aanschaffen? Maar ben je toch op zoek naar een degelijk alternatief? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

Kabelstation

Zo kun je bijvoorbeeld een enkel kabelstation kopen waarbij de pulley in hoogte verstelbaar is.

Wanneer je er vervolgens een trainingsbank onder zet, is het mogelijk om de lat pulldown uit te voeren.

kabelstation

Het voordeel is dat je op deze manier het station multifunctioneel kunt gebruiken.

Een nadeel is wel dat het bankje los staat van het station, waardoor het minder stabiel is.

Ook heb je vaak geen beenrollen, waardoor het moeilijker wordt om te blijven zitten wanneer je traint met een wat zwaarder gewicht.

Deze kabelstations worden in meerdere varianten verkocht. Je hebt zowel dubbele als enkele cable pulleys.

Een los station wordt doorgaans een single pulley of single station genoemd. Een uitvoering met twee stations wordt een cable crossover genoemd.

Wanneer je het station wilt gebruiken als lat pulley kun je het beste kiezen voor een single station.

Power rack

Wanneer je op zoek bent naar een multifunctioneel station én een lat pulley is het ook mogelijk om deze twee als één geheel te kopen.

Zo zijn er namelijk power racks en in sommige gevallen half racks die voorzien zijn van een lat pulley.

Dit kan je ruimte besparen omdat je met deze racks een breed scala aan oefeningen kunt doen. En dus niet voor alles losse apparatuur hoeft te kopen.

Krachtstation

training-krachtstation

Het krachtstation is een alles-in-1 apparaat waarmee je onwijs veel oefeningen uit kunt voeren. Het apparaat bestaat uit meerdere trainingsunits.

Iedere spiergroep van je lichaam kun je hiermee trainen, wat het erg veelzijdig maakt. Onder thuissporters is het dan ook niet voor niets erg populair.

In de meeste gevallen is het krachtstation ook voorzien van een lat pulley station. Zodat je de lat pulldown dus ook kunt uitvoeren.

Hier bekijk je de beste krachtstations voor thuis

Trainen met de lat pulley

De lat pulley is uiteraard voornamelijk bedoeld om de lat pull down oefening mee uit te voeren.

Maar als je aan de onderkant van de machine ook een katrol tot je beschikking hebt, kun je er nog veel meer mee doen.

Zo kun je er je biceps mee isoleren, middels de bicep curl of hammer curl. Wanneer je op de grond gaat zitten kun je er ook de cable back row mee doen. Zowel met een wijde als met een smalle grip.

seated-row

Als je het bankje onder de lat pulley kunt weghalen is het ook mogelijk om er de tricep pulldown op uit te voeren. Dit kun je het beste doen met een smalle grip, of met een tricep rope.

Lat pull down uitvoering

De uitvoering van de lat pull down oefening lijkt op het eerste gezicht vrij simpel. Je hoeft immers alleen maar die stang naar beneden te trekken, toch?

Daar komt het uiteraard wel op neer. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het uitvoeren van de lat pull down.

Hieronder staat de oefening stap voor stap uitgelegd:

  • Stel de lat pull down machine op de juiste manier af. Je kunt zowel het zitvlak verstellen als de zogenoemde beenrol. Een goede afstelling is wanneer jij je voeten plat op de grond kunt zetten waarbij je bovenbenen strak tegen de rol aan zitten
  • Stel vervolgens het juiste gewicht in en pak de bar beet op de voor jou gewenste breedte. Vaak staat dit aangegeven op de bar met streepjes. Zo niet, dan dien je hier zelf goed op te letten. Het is namelijk van belang dat je de balk evenredig beetpakt. Dit is zodat je uit beide armen even veel kracht kunt leveren
  • Trek de bar nu naar beneden waarbij je er goed op let dat je je schoudersbladen naar binnen trekt. Dit is om de rugspieren zoveel als mogelijk te isoleren. Kijk schuin omhoog en let op je ademhaling. Op het moment van kracht leveren is het de bedoeling dat je krachtig uitblaast
  • Trek de bar tot aan je borstkas en tik deze aan, hou deze positie enkele tellen beet waarbij je je rugspieren maximaal aanspant
  • Laat de bar nu weer rustig omhoog komen, waarbij je erop let dat de spanning op je bovenrug blijft

Wanneer je tijdens het uitvoeren van de lat pull down je schouders voelt, dan betekend dit meestal dat je wat verkeerd doet. Laat jezelf dan controleren door iemand met verstand van zaken om blessures te voorkomen

Hieronder wordt het in het filmpje nogmaals uitgelegd:


Variaties van de oefening

Naast de lat pull down oefening zoals hierboven uitgelegd, zijn er hier nog een aantal variaties op:

Onderhandse of bovenhandse greep

Bij het beetpakken van de bar op de lat pulley kun je er voor kiezen om deze bovenhands of onderhands beet te pakken.

Oftewel: met je vingers van je af (bovenhands) óf met je vingers naar je toe (onderhands). De onderhandse greep wordt ook wel de reverse grip genoemd.

Het verschil tussen deze twee grepen is dat je met de onderhandse greep doorgaans wat meer gewicht kunt trekken.

Dit is omdat je biceps bij deze manier van uitvoeren meer kracht moeten gaan leveren. Je rugspieren worden dus meer ondersteunt door je biceps, waardoor je in staat bent om te trainen met meer gewicht.

Of dit effectiever is? In principe is het verschil niet erg groot.

Wanneer jij je puur wilt focussen op de rugspieren met de lat pulldown, is de bovenhandse greep ietwat effectiever. Maar wanneer jij je biceps mee wilt trainen kun je het best kiezen voor de onderhandse greep.

Wat vaak wordt gedaan is deze twee grepen afwisselen. Als je bijvoorbeeld 4 sets op de lat pulley doet, dan voer je van beide variaties 2 sets uit.


Close grip lat pull down

De close grip variant komt in principe op het zelfde neer als de pull down oefening met de bar. Het enige verschil is dat deze uitgevoerd wordt met een close grip kabel accessoire, zoals afgebeeld hieronder.

close-grip

Wat ook mogelijk is, is om de close grip met twee cable handles te doen óf gewoon de lange bar eraan te laten. Om deze vervolgens smaller beet te pakken.

Dit laatste geniet overigens niet de voorkeur, omdat je hierbij minder stabiliteit hebt. Bij voorkeur verwissel je de lange bar dus met een andere kabel accessoire.


Lat pull down wide grip

Deze variant is weer het andere uiterste van de close grip. Zoals de naam al aangeeft pak je de bar wijd beet, aan beide uiteinden van de bar.

Aangeraden is om deze variant van de lat pull down uit te voeren met licht gewicht voor het beste resultaat.

Het doel van de wide grip is om de focus van de training wat meer te verleggen naar de buitenkant van je rug. Waarbij ook de achterkant van de schouders worden aangesproken.

Behind the neck lat pull down

behind-neck

Het grote verschil hierbij is, zoals de naam al aangeeft, dat je de bar tot aan achter je nek trekt, in plaats van tot aan je borstkas.

Doel van deze variant is om de rugspieren op een andere wijze te belasten, om zo effectiever te kunnen trainen.

Deze oefening staat echter vaak ter discussie omdat het erg blessuregevoelig kan zijn. Wanneer je van jezelf weet dat je gevoelige schouders hebt is het dan ook sterk afgeraden om het op deze manier uit te voeren.

Lat pull down vs pull ups

Welke oefening is er effectiever? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Het antwoord is echter niet zo zwart-wit. Feit is dat beide erg goede oefeningen zijn voor de rugspieren.

De pull up zal wat effectiever zijn om sterker te worden. Waarbij de lat pull down weer een veiligere manier van trainen is én een betere isolatie oefening.

Pull ups zijn daarentegen wel wat makkelijker om uit te voeren in een homegym. Zo kun je gemakkelijker een pull up bar met plafond montage aanschaffen en wanneer dit niet mogelijk is hang je de optrekstang tussen de deur.

Dit kost je wat minder ruimte en is goedkoper in aanschaf. Wanneer jij je trainingen echter compleet wilt maken of opzoek bent naar apparatuur voor een professionele omgeving, dan doe je er goed aan om een lat pull down machine aan te schaffen.

Waar een lat pulley kopen?

Bekijk en vergelijk het aanbod van de divserse fitness webshops hieronder:

Betersport.nlGa naar aanbod >>
Fitnesskoerier.nlGa naar aanbod >>
Fitness-seller.nlGa naar aanbod >>
Gorillasports.nlGa naar aanbod >>
Bol.comGa naar aanbod >>

Conclusie

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van alle ins en outs van het lat pulley station. Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen en wat de beste zijn.

Ook weet je welke mogelijke alternatieven je hebt én welke oefeningen je allemaal kunt doen op dit apparaat.

Het mag duidelijk zijn dat de lat pulley een zeer effectief apparaat is om thuis een grotere en sterkere rug te trainen. Het is een waardige aanvulling voor iedere (home) gym.

Alvast veel trainingsplezier met je nieuwe aankoop!
💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *