Cable pulley / Cable pull station

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 21, 2024

cable pulley cable pull station
cable pulley cable pull station

Een cable pulley of cable pull station kopen? Bekijk hier snel wat de beste mogelijkheden zijn, waar je deze kunt kopen en welke oefeningen je ermee kunt doen.

Wat is een cable pull machine?

cable-pull-station

Een cable pull station is een groot begrip. Er zijn meerdere soorten benamingen hiervoor: cable pull machine, station of pulley.

En ook zijn er meerdere soorten stations te verkrijgen, die elk hun eigen functionaliteiten hebben.

Het principe is simpel: een kabelstation waar je een greep aan kunt hangen om er vervolgens spierversterkende oefeningen mee te doen.

Het voordeel van trainen met kabels is dat je de oefeningen gecontroleerd kunt uitvoeren, waardoor je maximale spanning op een specifieke spiergroep kunt houden.

Ook is het minder blessure gevoelig vergeleken met trainen met losse gewichten.

Welke soorten cable pull stations zijn er?

De ene cable pulley is de andere niet. Hier zijn namelijk verschillende soorten van. Elk soort heeft weer z’n eigen voordelen en eigenschappen. Bekijk hieronder tussen welke varianten er onderscheid wordt gemaakt:

Cable crossover

kabelstation

De cable crossover zijn bestaat uit 2 cable pulleys naast elkaar met een ruimte ertussen. De twee pulleys vormen samen één geheel en zijn dan ook verbonden met elkaar. Dit maakt het tezamen één apparaat.

De cable crossover is handig in een gym waar meerdere mensen trainen, omdat er 2 mensen tegelijk aan de slag kunnen.

Maar ook voor oefeningen zoals de chest fly komt dit cable pull station uitermate goed van pas. Wanneer je twee grepen aan beide kanten bevestigd dan is het een erg goed apparaat om deze oefening mee uit te voeren.

De crossover is van alle varianten het grootste station en tevens de duurste. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat het te veel ruimte voor je in beslag neemt.

Een voordeel ten opzichte van de andere mogelijkheden is dat het multifunctioneel te gebruiken is. Je kunt er namelijk erg veel verschillende oefeningen mee doen voor elke spiergroep in je lichaam.Single pull station

singlepull-machine

Het single pull station is hetzelfde als een cable crossover met als enige verschil dat het bestaat uit één in plaats van twee cable pulleys. Je kunt voor deze variant kiezen als je geld of ruimte wilt besparen.

Wanneer je jouw eigen homegym voor jezelf hebt dan is de single cable pulley een goede optie wanneer je een alternatief hebt voor de chest fly’s.

Je hebt zelfs single stations waarbij er twee cabels op één pulley bevestigd zitten, waardoor je er alsnog fly’s mee kunt maken.

Ook kan het single station gebruikt worden als lat pulley. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een fitnessbankje dat je ervoor kunt zetten.Lat pulley

pulldown-oefening

Het lat pulley station is met name geschikt voor één specifieke oefening: de lat pull down. Deze oefening is erg geschikt om je bovenste rugspieren mee te trainen en dient dan ook als prima vervanging of aanvuliing op de pull up (optrekken).

Het verschil met ‘t single station is dat je de kabel niet kunt veranderen in hoogte.

Qua functionaliteiten kan je er dus net wat minder mee dan de andere varianten, aangezien het voornamelijk voor één specifieke oefening is ontworpen. Wel is het een erg goede aanvulling op je fitness gear en mag het eigenlijk niet missen in elke serieuze gym.Vergelijk het beste aanbod

Hieronder kun je het beste aanbod met elkaar vergelijken:Welke oefeningen kun je ermee doen?

Met een cable pull station kun je enorm veel oefeningen doen. Dit is dan ook een van de grote redenen waarom deze stations zo populair zijn.

Een andere reden waarom er zoveel mensen met plezier gebruik maken van een cable pulley is omdat je zoals gezegd de oefeningen beheerst uit kunt voeren met de kabels.

Het is ideaal om excentrische oefeningen mee te doen, oftewel oefening waarbij je de spieren lang onder spanning houdt. Je kunt dit doen door een bepaalde houding voor een paar tellen vast te houden, of door de oefening extra langzaam uit te voeren.

Armen trainen

cable-pulley-curl

Als je het station enkel gaat gebruiken om je armen te trainen dan zul je aan een single cable pulley al genoeg hebben.

De enige voorwaarde is dat de pulley in hoogte verstelbaar is, zodat je zowel je biceps als je triceps kunt trainen.

De meest voor de hand liggende oefeningen zijn de tricep extensions, waarbij je de kabelgreep naar beneden duwt. En de biceps curl, waarbij je de kabel omhoog trekt. Dit soort oefeningen kunnen ook met dumbbells of halters worden uitgevoerd.

Borstspieren

cable-chest-fly

De beste oefening met kabels voor de borst die je kunt doen is de chest fly. Deze kun je zoals gezegd het beste uit te voeren met de cross over. Maar ook met een single cable pull machine zou je dit met één arm tegelijk kunnen doen.

Wanneer je een trainingsbankje tot je beschikking hebt dan kun je ook de chest press uitvoeren, hoewel je hiervoor nog altijd het beste gebruik maakt van een bankdruk set.

Rugspieren

Zoals je hebt kunnen lezen is de lat pulley specifiek bedoeld om de rugspieren mee te trainen. Maar ook met de andere cable pull machines kun je jouw rugspieren uitstekend trainen.

pull-machine

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de cable row. Deze kun je op erg veel verschillende manieren uitvoeren.

Vanaf de grond of staand, met één arm of met beide armen en met verschillende soorten kabel grepen. Vaak zit er ook een pull up bar aan het station bevestigd en kun je dus ook pull ups en chin ups maken.

Schouders

cable-pull-machine-schouders

Een cable pull machine is ook erg geschikt om de schouderspieren mee te trainen.

Naast shoulder presses is het vooral ideaal om side raises op licht gewicht te doen, warmee je de zijkop van je schouder traint. En ook face pulls zijn een goede oefening voor de achterste schouder kop

Beenspieren

De benen mogen niet vergeten getraint te worden en ook deze kun je prima trainen met een cable pull station.

De meest voorkomende oefeningen hiervoor zijn lunges en de cable kickback, waarmee voornamelijk de hamstrings en bilspieren getraint worden.

In het filmpje hieronder vind je een aantal voorbeelden van de functionaliteiten met het cable pull station.


Handgrepen

kabel-greep

Om de verschillende oefeningen te kunnen uitvoeren heb je zogenoemde handgrepen of fitnessgrepen nodig.

Deze kun je aan de cable pulley bevestigen. Je kunt hierbij denken aan een touw om bijvoorbeeld triceps extensions mee uit te voeren. Of de welbekende lange lat (balk) waarmee je de lat pull down uitvoert.

kabel-bevestiging

Er zijn verschillende soorten die elk hun eigen functie hebben. Als je een cable pull station koopt dan zitten deze er niet altijd bijgeleverd.

Wanneer dit wel zo is dan staat het er doorgaans bij vermeldt. Dit kan ook benoemd worden als: kabel accesoires, cable Attachments of trainingsgrepen.

Als je er geen grepen bij krijgt dan kun je deze er zelf los bij bestellen. Deze zijn vaak per stuk te bestellen en kosten niet zo veel.

De bevestiging gaat middels een hook (karabijnhaak), welke open gaat door erop te duwen.

Klik hieronder om de beste cable pulleys te vergelijken:💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *