Functional trainer kopen
Een functional trainer uitzoeken is alles behalve makkelijk wanneer je niet weet waar je op moet letten.
Als van plan bent om een functional trainer te kopen maar nog twijfelt over je keuze, of nog geen idee hebt wat het beste toestel is, dan is dit artikel voor jou.
Je vindt hier de beste keuzes en komt erachter waar je op kunt letten voordat je een aankoop doet.
Voor wat en voor wie?
Een functional trainer is een groot fitnesstoestel dat meerdere functionaliteiten heeft. Het voornaamste doel van het toestel is om oefeningen en bewegingen uit te kunnen voeren op een natuurlijke manier.
Waar je bij machines vaak statische bewegingen maakt onderscheid een functional trainer zich in de hoeveelheid bewegingsvormen die je ermee kunt doen. Met een zo’n toestel haal je dan ook een alles-in-1 fitnessapparaat in huis.
Het is geschikt voor iedereen die thuis krachttraining wilt doen, maar ook is het zeer geschikt voor in professionele sportscholen en fitness studio’s.
Er zijn ook veel fysiopraktijken waar een functional trainer gebruikt wordt, door de toegankelijke manier van trainen.
Beste functional trainers
Ga naar het complete aanbod of bekijk en vergelijk de beste functional trainers hieronder:
Body-Solid Compact Functional Training Center
De benaming van deze trainer spreekt eigenlijk al boekdelen. Het is een heel training center in compacte vorm. Er is bij dit toestel rekening gehouden met de ideale combinatie van een compact formaat en functionaliteiten.
Het is een echt topmodel waarbij je kunt werken aan je kracht en uithoudingsvermogen. Dankzij het ruimtebesparend ontwerp is het ideaal voor in huis of voor als je beperkt zit in de ruimte.
Maar ook als je genoeg ruimte hebt dan is er genoeg reden om te kiezen voor de Body-Solid functional trainer. Het heeft ergonomisch ontworpen verstelmogelijkheden, twee gewichtstapels en een soepele beweging met het kabelstysteem.
Toorx CSX-3000
De Toorx is een goede en stabiele functional trainer met twee weight stacks en twee pulleys. Het is geschikt om professioneel en licht commercieel te gebruiken.
Voor de thuissporter die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van de apparatuur komt het ook goed tot zijn recht. Het toestel heeft aan de buitenkant een dubbele coating zodat het beschemt is tegen beschadigingen en gebruikers sporen.
Niet alleen qua functionaliteit zal de machine in goede staat blijven, maar ook voor het oog (wat ook niet geheel onbelangrijk is).
Het kabelsysteem is getest tot 2000 kg. Je kunt er dus vanuit gaan dat het een duurzaam en robuust apparaat is dat zeer zwaar is te belasten.
Inspire Fitness FT1
Ook dit apparaat is een regelrechte aanrader. Het is een erg compleet apparaat dat ruimschots voldoet aan alle verwachtingen van een goede functional trainer.
Bovendien is er voldoende rekening gehouden met de veiligheid. Zo zitten er bijvoorbeeld speciale beschermkappen voor de gewichtsstapels. Ook komt dit de duurzaamheid ten goede.
Deze trainer heeft 73 kg aan gewicht beschikbaar aan beide kanten. Zo kunnen zelfs de echte krachtpatsers in de gym aan hun trekken komen!
De pulley kun je gemakkelijk verstellen, in meer dan 30 verschillende standen. Ook beweegt de pulley mee met de beweging, wat voordelig is bij veel oefeningen.
Al met al is dit station van Inspire Fitness dus ook zeker geschikt voor in iedere (professionele) trainingsruimte.
ATX functional trainer
De functional trainer van ATX is geschikt voor in een professionele setting. Het heeft een compact ontwerp en verstelbare pulley stations. De weight stacks lopen allebei op tot 90 kg per stapel.
Dit is een fors gewicht en maakt het dus mogelijk om meer dan genoeg progressie te blijven boeken bij al jouw oefeningen. De onderkant is voorzien van grote rubbervoeten welke zorgen voor goede grip en beschadiging aan de vloer voorkomen.
Bij aankoop krijg je er gratis kabel accessoires bij geleverd zodat je meteen kunt gaan beginnen met trainen.
Waar op te letten?
Zoals met vrijwel elk fitnessapparaat het geval is, zijn er bij de functional trainer ook tal van aandachtspunten voordat je overgaat tot de aanschaf er van.
Je wilt geen miskoop doen of voor onverwachtse verrassingen komen te staan. Als je al enige trainingservaring hebt dan zul je grotendeels weten waar je op kunt letten.
Is een functional trainer jouw eerste aankoop wat betreft fitnessapparatuur? Dan zijn er een aantal puntjes waar je rekening mee kunt houden.
Hieronder vind je de aandachtspunten bij het kopen van een functional trainer:
belastbaarheid en stevigheid
Belastbaarheid en stevigheid zijn van groot belang als je een functional trainer koopt, hoewel je het toestel zelf minimaal belast in vergelijking met bijvoorbeeld een squat rek. Je legt er immers geen stang in met gewichten eraan.
Wat dat betreft is de belastbaarheid minder van belang dan bij racks waarmee je met losse gewichten traint. De stevigheid daarentegen is wel erg belangrijk, en dan met name de stabiliteit.
Single of dual stack
Met een single of een dual stack functional trainer wordt een trainer bedoeld met één of met twee gewichtstapels. Dit zijn de gewichten die zorgen voor de weerstand op de kabels.
Als je een single stack functional trainer koopt dan hebben beide kabels de weerstand van één en dezelfde gewichtstapel.
Voordeel is dat je het maar op één punt hoeft te verstellen als je met twee kabelstations traint. Een nadeel hiervan is dat het gewicht vaak minder hoog oploopt dan bij een dual stack toestel. Bij veel trainers is het echter wel mogelijk om de weight stack uit te breiden met extra gewicht.
De afmetingen
In de afmetingen van functional trainers kunnen (grote) verschillen zitten. Als je een gym in gaat richten dan is dit uiteraard iets om op te letten.
Ook wanneer je het apparaat thuis neer wilt zitten is het goed om rekening te houden met de afmetingen. Het zou namelijk zonde zijn als het uiteindelijk niet past op de plek die jij in gedachten had.
Met of zonder lat pulley
Functional trainers zijn te koop met een lat pulley station, of soms zelfs met twee van deze stations.
Ook zijn er tal van functional trainers waar zo’n station er niet bij zit. Eventueel kun je één van de pulleys gebruiken voor de lat pull down oefening, maar dit is verre van ideaal.
Conclusie: wil jij een lat pulley station inclusief hebben? Dan doe je er goed aan om een functional trainer te kopen waar deze erbij zit.
Wat voor pull up bar zit eraan?
Vrijwel elke functional trainer die heeft een pull up bar erop zitten. Deze zit bevestigd aan de bovenkant van het station. Echter zit er veel verschil tussen de soort bars.
Zo heb je rechte stangen en pull up bars met grepen. Ook zit er verschil tussen de dikte van de stang en zal het per bar verschillen hoeveel grip je erop hebt.
Vind je de optrekstang dus een belangrijk onderdeel op de machine? Dan doe je er goed aan om goed te kijken of de desbetreffende stang voldoet aan jouw wensen.
Verstelbaar in hoogte
De pulleys op een functional training station zijn vestelbaar. Echter verschillen de hoogtes per station. Ook de manier waarop je deze kunt verstellen verschilt per toestel.
Sommige hebben een borging die je uit kunt trekken om het te kunnen verplaatsen en sommige die hebben een draaiknop. De meeste modernere toestellen hebben een uittrek knop, welke over het algemeen wat sneller te bedienen is.
Wat maakt een functional trainer uniek?
Wat onderscheid de functional trainer nou écht van andere fitnessapparatuur?
De voornaamste redenen waarom er vaak gekozen wordt om een functional trainer aan te schaffen is door de enorm grote variëteit die het mogelijk maakt tijdens trainingen.
Of het nu jouw doel is om sterker te worden, af te vallen of fitter te worden, een functional trainer maakt het allemaal mogelijk.
Omdat het beschikt over meerdere units kun je vrijwel je hele lichaam er mee aanpakken. Een functional trainer is in feite een kruising tussen een cable crossover, een lat pulley en een pull up bar.
Het apparaat heeft altijd twee cable pulley stations. Het is dus mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te trainen, zonder op elkaar te hoeven wachten.
Als aanvulling
De functional trainer wordt ondanks de enorme mogelijkheden toch voornamelijk gebruikt als aanvulling. Het komt dan ook vrijwel niet voor dat iemand enkel en alleen een functional trainer aanschaft. Dit is dan ook niet aan te raden als je doel is om sterker te worden.
Een functional trainer is een erg goede aanvulling op jouw huidige apparatuur als je al wat losse gewichten en machines hebt staan. Met de functional trainer kun je jouw spieren vervolgens beter isoleren.
Als je doel is om in spiermassa aan te komen en kracht op te bouwen, en je zoekt een multifunctioneel fitnessapparaat voor thuis, dan is het aangeraden om te kiezen voor een krachtstation of een power rack.
Óf als je de ruimte er voor hebt (en het budget) dan kan je ook allerlei losse krachttoestellen kopen.
Oefeningen en training
Zoals al een aantal keren is aangehaald in dit artikel maakt een functional trainer erg veel verschillende oefeningen mogelijk.
Met name oefeningen voor de armspieren worden vaak uitgevoert op een functional trainer. Maar ook andere oefeningen voor het bovenlichaam zoals de chest fly’s en lat pull down zijn uitstekend te doen op zo’n apparaat.
Omdat de pulleys beide verstelbaar zijn in hoogte kun je bij elke oefening ook nog eens variëren qua hoogtes. Dit kan ervoor zorgen dat je jouw spieren vanuit een net wat andere hoek aanspreekt.
Op deze manier kunnen je spieren ”verrast” blijven worden en zal gewenning niet snel optreden. Variatie is namelijk een erg belangrijk aspect bij spier en krachtopbouw.
Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is met een functional trainer, kun je in het filmpje hieronder 100 verschillende oefeningen bekijken.
Relevante artikelen:
0 reacties