Dit zijn de beste multivitaminen uit de test (2024)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 15, 2024

Beste multivitaminen
Beste multivitaminen

Ben jij op zoek naar de beste multivitamine voor een betere weerstand en gezondheid?

Het verschilt per doelgroep welk supplement dan het beste bij jou past.

Kinderen hebben bijvoorbeeld een lagere dosering nodig dan volwassenen. En ook hebben mannen vaak meer nodig dan vrouwen.

Wij maken jouw zoektocht graag wat gemakkelijker. Daarom hebben we de beste multivitaminen uit de test geselecteerd!

Uiteraard hebben wij tijdens onze test rekening gehouden met de verschillende doelgroepen, de ingrediënten en de prijs-kwaliteitverhouding.

Daarom is het aangeraden om voor één van deze vitamine pillen te kiezen. Op die manier breng jij je portemonnee en/of je gezondheid namelijk niet in gevaar.

Wat is de beste multivitamine om te kopen?

Het aanbod aan multivitaminen is erg groot. Daardoor kun je soms door de bomen het bos niet meer zien.

Ben je op zoek naar de beste multivitamine? Kies dan enkel voor één van de supplementen hieronder. Deze zijn namelijk allemaal onderworpen aan onze uitgebreide test. Bovendien hebben de meeste zelfs onafhankelijke labtesten ondergaan.

Voor onze multivitamine test hebben we 62 verschillende producten kritisch vergeleken. Daarnaast hebben we meer dan 193 reviews gelezen.

Onze deskundigen hebben de supplementen kritisch getest op onder andere:

 • De samenstelling
 • Zuiverheid van de ingrediënten
 • Eventuele vulstoffen
 • Juiste certificatie
 • Ervaringen van gebruikers
 • De prijs in verhouding met de kwaliteit

Hieronder hebben we per categorie een overzicht gemaakt met de beste multivitamine pillen om te kopen.

Eerst kun je deze vergelijken in de onderstaande vergelijkingstabel, om vervolgens de specificaties per multivitaminen in de productomschrijvingen te lezen.

MultivitamineDoelgroepSubstantieVerpakkings-groottePrijsPrijs per stuk*
1. Lucovitaal Multi+ VrouwVrouwen tot 50 jaarTablet40 stuks€6,70€0,17
2. Lucovitaal Multi + ManMannen tot 50 jaarTablet120 stuks€14,95€0,12
3. Flinndal Multi Vrouw 50+Vrouwen 50+Tablet90 stuks€24,45€0,27
4. Centrum Men 50+Mannen 50+Tablet90 stuks€20,95€0,24
5. Davitamon JuniorKinderen 3-12 jaarKauwtablet120 stuks€19,99€0,16
6. Healty Vitamins Overgang PlusVrouwen in de overgangCapsules60 stuks€24,95€0,41
7. Flinndal Sport en SpierenSportersCapsules90 stuks€30,95€0,34
8. Vitals Elke Dag Mama(Rondom) de zwangerschapCapsules60 stuks€21,56€0,35
*Dosering kan afwijken per multivitaminen en hoeveelheid van de inname.

1. Beste multivitamine voor vrouwen (tot 50 jaar)

multivitamine_vrouw

Zeer krachtig en toch spotgoedkoop. Dat is hoe we deze pillen van Lucovitaal zouden beschrijven. Dit merk staat al jaren bekend om de uitstekende kwaliteit supplementen.

Dat goede supplementen niet duur hoeven te zijn laat de prijs van dit potje maar weer eens zien. Voor nog geen 7 euro koop je deze vitaminepillen met een sterke formule. Naast de standaard vitaminen bevatten de pillen ook ijzer en calcium, wat bijdraagt aan sterke botten en nog veel meer.

Één pil bevat maar liefst 13 verschillende vitaminen, 15 mineralen en 6 soorten kruiden. Een ongekende hoeveelheid.

Alle essentiële stoffen voor je gezondheid zitten hier in. En alles is specifiek afgestemd op het lichaam van de vrouw tot 50 jaar.
2. Beste multivitaminen voor mannen (tot 50 jaar)

beste_multivitamine_mannen

Voor het bevorderen van de algehele gezondheid en het behoud van een vitaal lijf, is het als man zijnde aanbevolen om speciaal afgestemde multivitaminen te slikken.

Een goede optie hierin zijn de tabletten van Lucovitaal Multi+ Compleet Man. Deze complete multivitaminen bestaan uit vitaminen, mineralen en kruiden. Ze zijn speciaal afgestemd op de behoeften van de man.

De tabletten bevatten onder andere zink. Wat bijdraagt aan het behoud van een gezond testosterongehalte in het bloed en zorgt samen met seleen voor een normale vruchtbaarheid.

Tevens beschermt seleen ook lichaamscellen voor invloeden van buitenaf. Daarnaast bevat Lucovitaal Multi+ Compleet Man calcium en ijzer, wat bijdraagt aan het behoud van sterke botten en spieren. Ook zorgt het voor een heldere geest en het tegengaan van vermoeidheid.

Tot slot bevatten de tabletten kalium en magnesium. Stoffen die zorgen voor het behoud van een gezonde bloeddruk en goede werking van de spieren. Lucovitaal Multi+ Compleet Man is onder andere te koop bij bol.com.
3. Beste multivitaminen voor de vrouw vanaf 50

multivitamine-vrouw-50plus

Volgens de gezondheidsraad is het aanbevolen voor vrouwen vanaf 50 jaar om het voedingspatroon aan te vullen met dagelijks 10 mcg vitamine D.

Naast vitamine D worden ook calcium supplementen aanbevolen. Dit komt doordat naarmate je ouder wordt, de kans op botontkalking toeneemt.

Hierdoor heb je een grotere kans op botbreuken. Het verhogen van de calciuminname middels supplementen is daarom goed voor het behoud van sterke botten.

Tevens is het voor de 50+ vrouw ook van belang de bloedsuikerspiegel laag te houden. Chroom draagt hieraan bij. Om te profiteren van deze gezondheidsvoordelen wil je liever niet een hand vol aan vitaminepillen hoeven slikken.

Uit de test van beste multivitamine kwam de Flinndal Multi 50+ daarom als goede keuze naar voren. Deze multivitamine biedt een combinatie van bovengenoemde voordelen en bestaat uit slechts één tablet.
4. Multivitaminen voor de man vanaf 50

vitamine_supplement_man_50_plus

Wanneer je ouder wordt, verandert de voedingsbehoefte van je lichaam. Zo neemt bij de man boven de 50 het testosterongehalte geleidelijk af.

Mannen vanaf deze leeftijd doen er daarom goed aan hun voeding aan te vullen met extra zink en vitamine B6 in de vorm van supplementen.

Centrum Men 50+ Multivitaminen Tabletten 90TB bevatten deze vitamine en mineralen. Wat een bijdrage levert aan de aanmaak van hormonen.

Naast zink en vitamine B6 bevatten deze supplementen ook onder andere vitamine C, seleen en ijzer. Deze stoffen ondersteunen de weerstand en bevorderen het energieniveau.

Daarnaast bevatten de Centrum Men 50+ Multivitaminen tabletten ook magnesium, vitamine A en B2. Dit draagt bij aan het functioneren van het geheugen en een goede werking van de ogen.

Tevens zijn deze multivitaminen lactose- en glutenvrij, wat het geschikt maakt voor mensen met diabetes.

Centrum Men 50+ Multivitaminen Tabletten 90TB zijn onder andere te koop bij de Online Drogist, Bol.com, Kruidvat en Albert Heijn.
5. Beste multivitamine voor kinderen

beste multivitaminen kinderen

Ook voor kinderen is het aanbod aan multivitaminen erg groot. Of en welke multivitamine jouw kind nodig heeft, is erg afhankelijk van verschillende factoren.

Wel is het volgens de Consumentenbond aanbevolen om alle kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 mcg extra vitamine D te geven.

Vitamine D bevordert de groei, levert energie, geeft bouwstoffen voor weefsels en verhoogt de weerstand van een kind. Daarnaast draagt het bij aan sterkere botten en tanden.

Multivitaminen voor kinderen zijn onder andere verkrijgbaar bij de Online Drogist. Hier vind je verschillende merken en soorten. Kijk bij het aanschaffen van vitamine supplementen voor je kind goed naar het etiket. De dosering kan namelijk per merk verschillen.

Aandachtspunten bij multivitaminen voor kinderen

Jonge kinderen zijn soms moeilijke eters, waardoor ze niet altijd alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Belangrijke voedingstoffen voor kinderen tot 4 jaar zijn bijvoorbeeld ijzer, vitamine D en DHA.

Ook is het belangrijk om erop te letten dat de dosering in de multivitamine niet te hoog is. Over het algemeen kunnen kinderen beter een iets te lage dosering binnenkrijgen dan een te hoge.

Alleen vitamine D is hiervan uitgezonderd. Kies voor de overige vitamine voor een variant die niet meer dan 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bevat. Een te hoge dosering kan schadelijk zijn voor kinderen en kan risico op gezondheidsklachten geven.

Let hier dus goed op wanneer je multivitaminen aanschaft voor je kind. Onder andere bij de Online Drogist vind je een groot aanbod aan multivitaminen voor kinderen.
6. Best geteste multivitaminen voor tijdens de overgang

multivitamine voor tijdens overgang

Tijdens de overgang ervaren vrouwen vaak vervelende kwalen. Veel voorkomende klachten zijn opvliegers, stemmingswisselingen en gevoelens van prikkelbaarheid. Daarom zijn veel vrouwen vanzelfsprekend op zoek naar het beste supplement voor tijdens de overgang.

Multivitaminen kunnen deze klachten verlichten of zelfs wegnemen. Een goede keuze hierin zijn de kruiden van Overgang Plus. De capsules bevatten acht verschillende kruiden, zoals rode klaver, vitex ​​agnus castus, dong quai en soja isoflavonen.

Dit zijn alle natuurlijke kruiden en plantaardige stoffen die de vervelende verschijnselen tijdens de overgang kunnen verminderen.

Omdat zowel de inhoud als de capsule gemaakt zijn van plantaardige stoffen, zijn deze capsules ook geschikt voor vrouwen die veganistisch of vegetarisch zijn. Je vindt deze capsules onder andere bij Vitaminesperpost.nl.
7. Beste multivitaminen voor sporters

multivitamine sporters

Wanneer je veel sport is gezonde voeding van groot belang. Toch kan het soms helpen om je voeding aan te vullen met supplementen. Dit stimuleert de spieropbouw en verbetert de sportprestaties.

De capsules van Sport & Spieren van Flinndal zijn hierin een aan te bevelen optie. De supplementen zijn speciaal gericht op sporters en bevatten onder andere foliumzuur.

Foliumzuur bevordert het energieniveau in de spieren, reguleert de afvoer van afvalstoffen, vermindert vermoeidheid en stimuleert de aanmaak van aminozuren.

Aminozuren zorgen voor de aanmaak van eiwitten. En zoals voor de meeste sporters niet onbekend is, bestaan spieren voor een groot gedeelte uit eiwitten.

Naast aminozuren bevat Flinndal Sport & Spieren omega 3 visolie met EPA en DHA en het essentiële aminozuur lysine.
8. Beste multivitamine voor zwangere vrouwen

multivitamine_zwangerschap

Een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende vitaminen en mineralen is natuurlijk altijd belangrijk. Voor vrouwen in hun zwangerschap is dit nog net iets belangrijker.

Zo is het aanbevolen om bovenop de normale voeding dagelijks 400 mcg foliumzuur en 10 mcg vitamine D te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Daarnaast vermindert het de kans op een hazenlip en een open gehemelte.

Een goede keuze hierin zijn de Elke Dag Mama Capsules van Vitals. Verkrijgbaar bij onder andere Bol.com.

Deze capsules bevatten de juiste verhoudingen van deze stoffen en zijn daarnaast goed opneembaar voor het lichaam.

Naast foliumzuur en vitamine D bevatten de capsules ook vitamine B12, vitamine A en ijzer. Dit zijn stoffen die het lichaam tijdens de zwangerschap ook extra nodig heeft.

Naast de bovengenoemde stoffen kan het soms ook nodig zijn nog meer supplementen te slikken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je te weinig calcium, jodium of visvetzuren binnenkrijgt.

Je kunt deze tekorten aanvullen in de vorm van supplementen. Maar door het eten van producten waar deze voedingsstoffen inzitten, zoals zuivel en bepaalde soorten vis kunnen deze tekorten ook aangevuld worden.

Hier moet je op letten tijdens de zwangerschap

Wanneer je tijdens je zwangerschap besluit je voedingspatroon aan te vullen met supplementen, is het belangrijk erop te letten dat deze geen vitamine A in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat bevatten.

Goed om te weten: het slikken van de Elke Dag Mama Capsules wordt niet enkel aangeraden aan zwangere vrouwen, maar ook aan vrouwen die graag zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven.
Waar hebben wij de beste multivitaminen op getest?

Tijdens het testen van diverse multivitaminen hebben wij gelet op een aantal belangrijke aspecten. Op basis van een combinatie van onderstaande criteria zijn de beste supplementen uit de test gekomen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Je wilt de beste multivitamine kopen tegen een betaalbare prijs; dat snappen we heel goed. Er zitten echter grote verschillen tussen merken en winkels.

De bovenstaande supplementen zijn het beste uit de test gekomen mede door de goede prijs-kwaliteitverhouding. We hebben onder andere de prijs per dosering uitgerekend en gekeken naar de gebruikerservaring.

Ingrediënten

Bij het selecteren van de beste multivitaminen kijken we naar de ingrediënten van de multivitaminen. Het is belangrijk dat het supplement alle essentiële stoffen bevat voor een goede gezondheid.

Daarnaast is het aantal toevoegingen van belang. En dan hebben we het vooral over hulpstoffen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen.

Ieder supplement bevat hulpstoffen, maar het is belangrijk dat hier niet te veel van wordt toegevoegd. Dit gaat namelijk ten koste van de werking van het product.

Sommige multivitaminen bevatten naast hulpstoffen ook andere onnodige stoffen. Denk hierbij aan suiker en zout. Deze stoffen bieden geen voordelen voor de gezondheid.

Doseringen

De optimale dosering van multivitamine verschilt per leeftijd, geslacht en levensstijl. Kinderen hebben bijvoorbeeld minder vitamines en mineralen nodig dan volwassenen.

Ook voor zwangere vrouwen verschilt de dosering. Daarom hebben wij de beste multivitaminen geselecteerd op doelgroep.

De dosering is voor ieder persoon verschillend. Maar er zijn wel een aantal aspecten die belangrijk zijn voor iedereen.

Een te veel aan ijzer, vitamine B6 of kalium kan leiden tot ongewenste effecten. Neem daarom nooit een hogere dosering dan staat aangegeven.

Hoeveelheid vulstoffen

Ieder voedingssupplement bevat vulstoffen. Deze worden in de meeste gevallen toegevoegd om meer volume te creëren.

Met vulstoffen is het mogelijk om daadwerkelijk een pil of capsule te maken. Echter, goedkope huismerken gebruiken vaak onnodige vulstoffen. Een grotere volume maakt het productieproces namelijk goedkoper.

De bovenstaande multivitaminen bevatten geen onnodige vulstoffen of andere middelen.

Overige criteria

Daarnaast hebben we rekening gehouden met een aantal andere criteria. Voorbeelden van aandachtspunten zijn de betrouwbaarheid van het merk, de grootte van de pil en de smaak.

Wat zijn de beste merken?

Wat zijn nu de beste multivitamine merken? Wij adviseren om voor supplementen te kiezen die samengesteld zijn uit natuurlijke stoffen en zo weinig mogelijk hulpstoffen bevatten.

De multivitamine supplementen van de volgende merken zijn van hoge kwaliteit. Je koopt ze in diverse fysieke en online winkels.

Dit zijn de beste multivitamine merken:

 • Vitakruid
 • Centrum
 • Solgar
 • Orthica
 • Vitals
 • Source Naturals
 • Healthy Vitamins
 • AOV
 • Vitaminstore
 • Flinndal
 • Lucovitaal
 • Davitamon

Wat zit er in een multivitamine supplement?

Een multivitamine supplement is bedoeld als aanvulling op je normale voeding. Het bevat vrijwel alle vitamines en mineralen die we nodig hebben voor een optimale gezondheid.

Echter, de samenstellingen verschillen per merk en soort multivitamine.

Vitaminen

Multivitamine bevat doorgaans alle 13 vitaminen om je fit en gezond te voelen.

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine B6
 • Vitamine B8
 • Vitamine B11
 • Vitamine B12
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K

Mineralen

Multivitamine supplementen bevatten alle vitamines en vaak een selectie van de belangrijkste mineralen. Welke mineralen en welke hoeveelheden een supplement bevat, verschilt per product.

 • Calcium
 • Kalium
 • Chloride
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Natrium

Essentiële spoorelementen

Je lichaam heeft ook een aantal spoorelementen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Deze vind je vaak ook terug in multivitamine.

Hoeveel spoorelementen een multivitamine bevat hangt ook weer af van het product en het merk.

 • Chroom
 • Fluoride
 • Jodium
 • IJzer
 • Koper
 • Mangaan
 • Molybdeen
 • Selenium
 • Zink

Orthomoleculaire vitamines zijn supplementen met hogere doseringen voor een optimale werkzaamheid.

Bij deze orthomoleculaire vitamines worden er soms extra spoorelementen, antioxidanten en kruidenextracten toegevoegd voor andere gezondheidsvoordelen.

Benieuwd of jouw multivitamine deze extra stoffen bevat? Kijk altijd goed op de ingrediëntenlijst.

Wat zijn multivitaminen?

Voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon zijn vitaminen en mineralen essentieel. Soms haal je niet voldoende hiervan uit je voeding. Door bijvoorbeeld een bepaald dieet of een (te) eenzijdig eetpatroon.

Multivitaminen bieden dan een ideale uitkomst. Deze supplementen bevatten namelijk verschillende essentiële vitaminen en mineralen.

Wat voor soort vitaminen en mineralen deze supplementen precies bevatten, verschilt per merk en soort. Multivitaminen voor vrouwen en multivitamine voor kinderen hebben bijvoorbeeld andere doseringen.

Waarom heb je aanvullende vitamine nodig?

Wie heeft er geen last van in de herfst en winter? Griepjes en verkoudheden.

Om hier niet al te vatbaar voor te zijn, is een gezonde leefstijl met voldoende groente en fruit natuurlijk erg belangrijk.

Toch is alleen het binnenkrijgen van genoeg groente en fruit soms helaas niet genoeg.

De oorzaak hiervan ligt vaak aan een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand kan vele oorzaken hebben, maar veel voorkomende redenen zijn bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang.

Ook kinderen en sporters kunnen vaak wel wat extra vitaminen gebruiken. Het aanvullen van je voeding met multivitaminen kan daarom een verstandige toevoeging zijn.

Beste multivitamine volgens Consumentenbond

De Consumentenbond is voor veel mensen de ideale raadgever. Ze staan bekend om hun betrouwbare en diepgaande producttesten. Zo doen ze ook wel eens onderzoek naar supplementen.

Je zou verwachten dat de Consumentenbond dan ook een multivitamine test heeft gedaan. Dit blijkt echter niet het geval.

De instantie deed wel onderzoek naar multivitamine pillen. De conclusie uit dit onderzoek was dat een aantal merken een te hoge dosering vitamine B6 en vitamine D bevatten.

Een andere instantie die onderzoek heeft gedaan is Kassa. Uit de multivitamine test van Kassa bleek dat een teveel van bepaalde vitaminen schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Des te meer reden dus om voor een goed product te kiezen met een uitgebalanceerde dosering van vitaminen.

Mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor de Consumentenbond testresultaten, dan ben je op deze pagina aan het juiste adres.

Wij hebben namelijk grondig onderzoek gedaan en alle A-merken van de Nederlandse markt met elkaar vergeleken. De beste vitaminepillen bekijk je bovenaan dit artikel.

Wat zegt de wetenschap over multivitamine pillen?

Gelukkig is er genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van vitaminen als supplement. Niet alle wetenschappers lijken vooralsnog op één lijn te zitten wat betreft de effecten van het slikken van vitamine pillen.

Toch lijken ze het allemaal over één ding eens; het draagt een steentje bij.

Natuurlijk kun je het nog altijd beter uit je voeding halen, maar je kunt beter wél dan géén multivitamine gebruiken als je te weinig uit je voeding haalt.

Het verkleind zelfs de kans op kanker met enkele procenten (bron). Ook deze studie laat zien dat het gebruik van goede vitamine pillen wel degelijk nut heeft.

Doe goed onderzoek vooraf

Overweeg jij om je voeding aan te vullen met supplementen in de vorm van multivitaminen? Doe dan vooraf altijd goed onderzoek naar de werkzame stoffen in een product. Kijk ook naar de hoeveelheid hiervan.

Uit onderzoek naar multivitaminen van Kassa in 2013 is namelijk gebleken dat een teveel aan een bepaald soort vitaminen schadelijk kan zijn voor het lichaam.

Een aanvulling op de voeding in de vorm van multivitaminen wordt met name aanbevolen aan de in dit artikel beschreven doelgroepen.

Uiteraard kun je bij een verminderde weerstand ook extra vitamines slikken wanneer je niet tot deze groepen behoort. Kies altijd voor één van de supplementen uit dit artikel, of doe vooraf zelf goed je onderzoek.

Waar koop je goede multivitamine pillen?

Het is van groot belang om je vitamine supplement bij een betrouwbare aanbieder te kopen. Daarom raden we aan om je aankoop bij één van de onderstaande winkels te doen.

Deze winkels hechten namelijk veel waarde aan de kwaliteit van hun assortiment en hanteren daarnaast scherpe prijzen:

Video van onze beste multivitamine test

Wij hebben ook een video opgenomen van onze testresultaten. In deze video bespreken we de beste multivitamine pillen per soort:


Veelgestelde vragen

Hoeveel multivitamine merken hebben wij getest?

Om jou zo goed mogelijk te helpen bij het maken van de juiste beslissing, hebben we zoveel als mogelijk multivitamine supplementen getest. We hebben de meest bekende en erkende merken onder de loep genomen. In totaal hebben we 14 merken meegenomen in onze beoordeling. Uiteindelijk kwamen deze pillen als beste naar voren.

Waarop hebben wij de multivitaminen getest?

We hebben alle supplementen getest op o.a. de prijs-kwaliteitverhouding, de dosering, ingrediënten en ervaringen van gebruikers. Het resultaat van de test bekijk je hierboven.


Meer supplementen:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *