Beste ijzertabletten – Welke ijzerpillen zijn het effectiefst?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 21, 2023

beste ijzertabletten
beste ijzertabletten

Ben je op zoek naar de beste ijzertabletten voor een betere gezondheid en een hoger energieniveau?

Wij deden de test en vergeleken de beste ijzerpillen die je in Nederland kunt kopen. Welke zijn je geld waard? In deze koopgids kom je erachter!

De beste ijzersupplementen

Er bestaan verschillende soorten ijzersupplementen. Je vraagt je nu misschien af wat de beste ijzertabletten voor jou zijn.

Welke ijzertabletten het beste zijn, is uiteraard per persoon verschillend. Hieronder vindt je een overzicht van verschillende soorten aanbevolen ijzertabletten:

  1. Flinndal ijzer tabletten
  2. Ijzer Complex Healthy Vitamins
  3. Floradix Ijzertabletten
  4. Ijzer en foliumzuur tabletten van Myprotein
  5. Lucovitaal Sterk Ijzer Complex Pillen
  6. Dagravit IJzer Complex Forte

1. Flinndal ijzer tabletten

flindall ijzertabletten

De ijzertabletten van Flinndal bevatten 14 mg ijzer en zijn daarmee een goede keuze voor vrouwen. Tevens bevatten de supplementen ook vitamine C, wat de opname van ijzer bevordert.

Ijzer en vitamine C zijn een goede combinatie. Dankzij vitamine C kan ijzer tot wel 66 keer beter worden opgenomen.

Vitamine C vind je bijvoorbeeld ook in fruitsoorten als kiwi’s, sinaasappels en aardbeien. Drink voor of na de inname van je supplementen dus bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap.

De Flinndal ijzertabletten zijn HACCP gecertificeerd en bevatten geen onnodige toevoegingen. Daarnaast zijn de tabletten verantwoord gedoseerd en samengesteld op basis van wetenschappelijke inzichten.

Wil je er zeker van zijn dat je in combinatie met je voeding niet te veel ijzer binnenkrijgt? Daar heeft Flinndal een handige tool voor ontwikkeld!

Met de Flinndal Max Veilig Module kun je snel en eenvoudig checken hoeveel je aan de hand van voeding en supplementen van een bepaald product binnenkrijgt.2. Ijzer Complex Healthy Vitamins

ijzer_complex

Ook Ijzer Complex bevat het unieke Ferrochel ijzerchelaat. Hierdoor zijn de capsules beter verdraagbaar voor het lichaam en werkt het minder verstoppend.

Deze natuurlijke supplementen zijn tevens aangevuld met extra Vitamine C, wat de ijzeropname in het bloed bevordert. Tevens bevatten de capsules – in tegenstelling tot sommige andere ijzersupplementen – geen vieze bijsmaak.

Ijzer Complex is vergelijkbaar met de hierboven beschreven varianten en heeft als bijkomend voordeel dat het pakket door de brievenbus past. Handig voor wanneer je niet thuis bent tijdens de bezorging.3. Floradix Ijzertabletten

floradix ijzertabletten

Floradix Ijzertabletten zijn al sinds een lange tijd op de markt en zijn vrijwel bij iedere drogist te verkrijgen. Het zijn tabletten in combinatie met ijzer én kruiden.

Deze ijzersupplementen bevatten onder andere: Vitamine C, B2, B6, B12 en foliumzuur. Foliumzuur is aan te raden bij een kinderwens of tijdens een zwangerschap.

De ijzertabletten worden tevens aangeraden bij vermoeidheid, futloosheid en dragen bij aan extra energie.

Vind je het lastig om tabletten te slikken? Dan is er ook een vloeibare variant van Floradix.4. Ijzer en foliumzuur tabletten van Myprotein

IJzer en foliumzuur Tabletten myprotein

De Iron & Folic Acid tabletten van Myprotein kun je zien als een dagelijkse boost. De tabletten bevatten ijzer, foliumzuur, koper en vitamine C en vormen daarmee een goede combinatie van een energiebooster en ondersteuning van het immuunsysteem.

Eén tablet bevat 14 mg ijzer en voldoet daarmee aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer voor vrouwen. Daarnaast bevatten de tabletten ook 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur en vitamine C. Hiermee is je lichaam direct voorzien van de nodige voedingsstoffen.

De energieboost waar deze tabletten je van voorzien, zijn perfect geschikt voor sporters. Het houdt je fit en verbetert je sportprestaties. Daarnaast bevorderen vitamine C en koper ook de ijzeropname in het lichaam.5. Lucovitaal Sterk Ijzer Complex Pillen

lucovitaal-sterk-ijzer-complex-tabletten

De tabletten van Lucovitaal Sterk IJzer Complex bevatten een extra hoge ijzer dosering van maarliefst 20 mg. Daarnaast bevatten de tabletten andere ondersteunende vitaminen en mineralen, zoals zink, vitamine C en vitamine B12.

Zink is onder andere goed voor je huid, haar en nagels. Vitamine C bevordert het behoud van sterke botten en vitamine B12 bevordert de ijzeropname in het lichaam.

Dankzij de dosering van 20 mg ijzer (143% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid) zijn de Lucovitaal Sterk Ijzer Complex tabletten geschikt voor mensen met een groter tekort aan ijzer.

Overleg altijd eerst met je huisarts of apotheker of deze tabletten een passende aanvulling op jouw voedingspatroon zijn. De Lucovitaal Sterk Ijzer Complex Tabletten zijn ondere andere verkrijgbaar bij de Online Drogist.6. Dagravit IJzer Complex Forte

dagravit_ijzer_complex_forte

Ook de tabletten van Dagravit Ijzer Complex Forte zijn een goede ondersteuning van de weerstand en in het tegengaan van vermoeidheid.

De kauwtabletten zijn – in tegenstelling tot de meeste andere ijzersupplementen – voorzien van een frisse frambozensmaak en bevatten naast ijzer vitamine C en vitamine B1, B2, B3, B5 en B12.

De tabletten zijn lactose en glutenvrij en daarmee ook geschikt voor mensen met een lactose- of glutenintolerantie. Dagravit Ijzer Complex Forte bevat 48 kauwtabletten en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.Wat is ijzer en waarom is het belangrijk?

Ijzer is onder veel mensen één van de meest bekende mineralen en vervult een aantal belangrijke functies in het lichaam. Zo ondersteunt het onder andere de vorming van rode bloedcellen.

Daarnaast neemt het zuurstof op in de longen en vervoert het dit vervolgens naar de cellen in het lichaam. Wanneer je lichaam over te weinig ijzer beschikt, kan er niet voldoende zuurstof afgegeven worden in het lichaam en spreken we dus van bloedarmoede.

Naast de vorming van bloedcellen draagt ijzer bij aan een normale celdeling, een goede werking van het geheugen, het vrijmaken van energie uit voeding en de ondersteuning van het immuunsysteem.

Daarnaast draagt ijzer ook bij aan het tegengaan van vermoeidheid en het bevorderen van de gemoedstoestand. Deze laatste werking is bij de meeste mensen het bekendst. Vermoeidheid wordt door mensen daarom vaak in verband gebracht met een tekort aan ijzer.

Verschillende soorten

Ijzer kan onderverdeeld worden in twee soorten. Heemijzer en Non-heemijzer. Heemijzer haal je enkel uit dierlijke producten en is beter opneembaar voor het lichaam.

Non-heemijzer bevindt zich in veel meer producten, hierdoor krijgt je lichaam hier dagelijks meer van binnen. Non-heemijzer vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten.

Toch neemt je lichaam dit soort minder goed op. Vitamine C kan bijdragen aan de opname van non-heemijzer uit plantaardige producten.

Koffie en thee hebben daarentegen juist een negatief effect op de opname van non-heemijzer. Dit betekent niet dat je koffie en thee gelijk uit je dieet moet schrappen. Bij een evenwichtig voedingspatroon krijg je namelijk alsnog genoeg ijzer binnen.

Voor wie zijn ijzertabletten aangeraden?

ijzersupplement

Natuurlijk haal je ijzer voor een groot deel uit voeding. Zo bevatten onder andere vis, (rood) vlees, eieren en groente veel ijzer.

Ook granen, bonen, noten, zaden en verschillende fruitsoorten, zoals bramen, frambozen en bosbessen bevatten veel ijzer.

Toch komt het soms voor dat mensen niet voldoende ijzer uit hun voeding halen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vrouwen tijdens hun menstruatie of zwangerschap.

Ook kan het zo zijn dat je niet voldoende ijzer bevattende producten eet, waardoor er een ijzertekort in het lichaam ontstaat. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vegetariërs of veganisten, omdat met name dierlijke producten veel ijzer bevatten.

Een ijzertekort kan aangevuld worden met ijzertabletten. Kenmerken van een ijzertekort zijn bijvoorbeeld het constant ervaren van vermoeidheid, een bleke huid en haaruitval.

Ook kan gewichtstoename een kenmerk zijn van ijzertekort. Ijzerpillen kunnen dit soort symptonen verminderen en het ijzergehalte weer naar een normaal niveau brengen.

Raadpleeg echter wel altijd eerst je huisarts voordat je ijzersupplementen gaat slikken. Wat de beste ijzerpillen zijn, ontdek je hierboven.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer ligt op 9 mg voor mannen en 15 mg voor vrouwen. Deze hoeveelheid is hoger voor vrouwen, omdat vrouwen ijzer verliezen tijdens hun menstruatie.

Hierdoor is het ijzergehalte van vrouwen vaak lager dan mannen. Ook tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een hogere ijzerbehoefte dan mannen.

Omdat ijzer voor een groot deel uit dierlijke producten afkomstig is, ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mensen die vegetariër of vegan zijn anderhalf keer hoger in vergelijking tot mensen die wel dierlijke producten binnenkrijgen.

Behalve te weinig ijzer, kun je ook een te grote hoeveelheid ijzer binnenkrijgen. We spreken van een ijzeroverschot wanneer je dagelijks meer dan 75 mg ijzer binnenkrijgt.

Ook dit is nadelig voor de gezondheid. Een ijzeroverschot is niet goed voor de lever en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en leverkanker.

Een ijzeroverschot is te herkennen aan klachten als buikpijn, misselijkheid, diarree, hartritmestoornissen en maagdarmproblemen.

Ook kan de huid verkleuren naar een grijs/bruine tint. Let bij het innemen van ijzersupplementen daarom altijd goed op de hoeveelheid ijzer.

Bijwerkingen ijzersupplementen

Verstopping van de darmen zijn een regelmatig voorkomende bijwerking van het slikken van ijzersupplementen.

Daarnaast kunnen zowel de urine als ontlasting van kleur veranderen. Dit is onschuldig, maar wel goed om vooraf te weten.

Om te voorkomen dat je tanden verkleuren, is het belangrijk om niet op de capsules te kauwen.

Ook maagpijn, misselijkheid en diarree zijn bijwerken die zo nu en dan voorkomen bij het slikken van ijzertabletten.

Om deze vervelende bijwerkingen te voorkomen, kan het helpen om de ijzertabletten van in plaats voor de maaltijd vlak na de maaltijd in te nemen.

Heel af en toe ervaren mensen ook een grotere gevoeligheid voor UV-licht tijdens het slikken van de ijzerpillen. Indien je hier last van hebt, is het belangrijk de huid extra goed te beschermen.

De inname van ijzertabletten

Voor een optimale werking kunnen de tabletten het beste in de ochtend op een lege maag in worden genomen. Bij voorkeur neem je dit tablet een half uur voor of een uur na de maaltijd in.

Dranken als koffie, thee en melkproducten zijn geen goede combinatie met de inname van ijzertabletten, omdat de kalk hierin de opname van ijzer vermindert.

Neem de supplementen daarom altijd in met water. De aanbevolen hoeveel ligt in de meeste gevallen op één capsule per dag.

Hoe lang mag je ijzerpillen slikken?

De ijzersupplementen die je zonder recept bij de drogist kunt verkrijgen, kunnen in principe dagelijks geslikt worden.

Overleg wel altijd eerst met je huisarts of dit daadwerkelijk nodig is, of dat je het ijzertekort ook kunt aanvullen middels een aanpassing in je voeding.

Hoe snel werken ijzertabletten?

Wanneer merk je het effect van ijzersupplementen? Wanneer je last hebt van bloedarmoede kan het 6 weken tot enkele maanden duren tot het ijzergehalte in het bloed weer op normaal niveau is. Maar uiteraard verschilt dit per persoon.

Ijzertabletten vormen een goede aanvulling op het voedingspatroon. Controleer wel altijd de dosering om te voorkomen dat je teveel ijzer binnenkrijgt.

Bij een ernstig ijzertekort zijn de ijzersupplementen die je bij de drogist kunt kopen niet voldoende en zal de huisarts je staalpillen of een ijzerdrankje voorschrijven.

De ijzerdosering hierin is vele malen hoger. Echter zijn voor de meeste mensen de reguliere ijzersupplementen voldoende als aanvulling op een gezonde leefstijl.


Meer supplementen koopgidsen:


Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *