Kan creatine over datum gaan?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op november 30, 2023

creatine over de datum
creatine over de datum

Ben je fanatiek bezig met sporten? Dan staat er hoogstwaarschijnlijk een pot of zak creatine in jouw kast.

Heb je jouw supplementen in bulk gekocht en vraag je je af of creatine over datum kan gaan? 

In dit artikel vertellen we je of creatine kan bederven, hoe lang het precies meegaat en of het je ziek kan maken. Lees dus verder!

In het kort

  • Creatine heeft een houdbaarheidsdatum, deze ligt vaak tussen de 2 of 3 jaar na productie.
  • Studies hebben aangetoond dat creatine langer mee kan gaan dan de houdbaarheidsdatum. Dit is voornamelijk het geval bij creatine monohydraat.
  • Een creatine monohydraat supplement kan nog 1 à 2 jaar meegaan wanneer deze over datum is. 

Kan creatine over datum gaan?

Wanneer je een creatine supplement koopt, zoals creatine pillen of poeder, dan staat er vaak een houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking. De houdbaarheidsdatum van de meeste creatine supplementen ligt zo’n 2 tot 3 jaar na de productiedatum.

Dit kan echter verschillen per soort creatine of merk. Creatine kan dus over datum gaan. 

Kun je creatine nog gebruiken als het over datum is?

Creatine heeft in de meeste gevallen een houdbaarheidsdatum, maar toch zegt de wetenschap dat het ook na deze datum nog veilig is voor consumptie. [1] 

Onderzoekers hebben ontdekt dat vooral creatine monohydraat niet snel afgebroken wordt tot het afvalproduct, creatinine. Creatinine is veel minder krachtig en biedt waarschijnlijk niet dezelfde voordelen als creatine. [2]

Pas na ongeveer vier jaar begint creatine monohydraat enkele merkbare tekenen van afbraak te vertonen.

Dit betekent dat een goed creatine supplement nog wel 1 à 2 jaar langer mee kan gaan na de houdbaarheidsdatum. Een voorwaarde is wel dat het supplement op een droge, koele plek bewaard wordt. [1]

Houd er rekening mee dat andere vormen van creatine waarschijnlijk sneller worden afgebroken tot creatinine en dus minder lang houdbaar zijn. 

Wanneer werkt creatine niet meer goed?

Een creatine monohydraat supplement blijft dus ook goed na de houdbaarheidsdatum. Je hoeft over datum creatine dus niet weg te gooien.

Maar wanneer is het verstandig om dat wel te doen? Bijvoorbeeld wanneer er klontjes in het product zitten?

Je kunt over datum creatine nog zo’n 1 tot 2 jaar na de houdbaarheidsdatum gebruiken. Hierna is het verstandig om het product weg te gooien.

Dit komt doordat je dan meer van het afvalproduct, creatinine, binnenkrijgt wat waarschijnlijk niet dezelfde voordelen biedt. 

Wanneer er klontjes in de creatine zitten, hoef je het supplement nog niet weg te gooien. Klontjes komen erg vaak voor en zijn gewoon veilig in te nemen. 

Kan creatine over datum je ziek maken?

Wetenschappers hebben onderzocht of ‘bedorven’ creatine je ziek kan maken. Dit is echter heel onwaarschijnlijk.

Het zal daarnaast ook geen vervelende bijwerkingen veroorzaken. Ook creatine met klontjes erin door blootstelling aan vocht kun je nog prima innemen. 

Creatine over datum kan je dus niet ziek maken. Het enige wat er gebeurt na ongeveer 4 jaar, is dat het product minder effectief wordt. 

Maak je je toch zorgen over jouw creatine supplement? Heeft het bijvoorbeeld lang open gestaan en is de kleur anders dan normaal? Of proef je een verschil in smaak?

Dan kan het zijn dat er bacteriën bij zijn gekomen die de werking hebben aangetast.

In dit geval is het verstandig om een nieuw creatine supplement aan te schaffen.

Veranderingen in geur of smaak treden bij een normale bewaring niet op. Daarom is het belangrijk om het supplement op de juiste manier te bewaren.

Hoe creatine bewaren om de houdbaarheidsdatum te verlengen?

Als je creatine op de juiste manier bewaard, kan het langer dan de houdbaarheidsdatum meegaan.

Zorg ervoor dat je het op kamertemperatuur bewaard in een droge ruimte om te voorkomen dat er vocht bij komt.

Zo krijg je ook geen klontjes en ervaar je geen andere creatine nadelen.

Probeer ook zonlicht te vermijden bij het bewaren van creatine. Een hoge temperatuur kan het afbraakproces namelijk versnellen.

Vaak vind je op de verpakking van het product meer informatie over hoe je het supplement het beste kunt bewaren. 

Conclusie: kan creatine over datum gaan?

Creatine heeft een houdbaarheidsdatum, vaak ligt deze 2 tot 3 jaar na de productiedatum. Maar creatine over datum kun je gewoon nog veilig gebruiken.

Wanneer je het op een koele, droge plek bewaard, kan creatine monohydraat nog 1 tot 2 jaar na houdbaarheidsdatum worden gebruikt.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *