Creatine op lege maag innemen: goed of niet?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 30, 2023

creatine op lege maag
creatine op lege maag

Wanneer je iedere dag creatine gebruikt, weet je dat dit supplement kan bijdragen aan het behalen van je trainingsdoelen. Toch weten veel mensen niet wat de beste tijd is om een creatinesupplement in te nemen.

Kun je creatine op een lege maag innemen? Of kun je het beter innemen met eten? Je ontdekt het antwoord hieronder!

Het korte antwoord

  • Creatine kan op een lege maag worden ingenomen. Toch raden verschillende mensen aan om het met voedsel in te nemen. 
  • Mensen met een gevoelige maag kunnen zich misselijk voelen na het innemen van creatine zonder voedsel. Als dit bij jou het geval is, kan het beter zijn om je creatinesupplement met eten te nemen.
  • Over het algemeen maakt het niet veel uit wanneer je creatine neemt. Of dit nu voor of na het ontbijt is; het belangrijkste is dat je het iedere dag neemt. 

Kan je verantwoord creatine op een lege maag innemen?

Je kunt creatine op een lege maag innemen. Dit is veilig om te doen, maar je kunt in sommige gevallen wel bijwerkingen ervaren. Zeker wanneer je een gevoelige maag hebt. 

Over het algemeen wordt er niet aangeraden om creatine op een nuchtere maag te nemen. Dit komt doordat het de kans op maagklachten, zoals misselijkheid, krampen en diarree vergroot.

Veel mensen geven dan ook de voorkeur aan het nemen van het supplement met voedsel. Zo combineren veel sporters het met eiwitpoeder of voegen ze creatine in een shake toe. Het kan bovendien ook worden ingenomen met pre-workout.

Wat zegt de wetenschap?

Er zijn verschillende studies gedaan naar creatine en wanneer je dit nu het beste kunt nemen. Hoewel de resultaten soms gemixt zijn, geven toch veel wetenschappers de voorkeur aan het innemen van creatine met voedsel.

Dit komt voornamelijk doordat het nemen van creatine op een lege maag voor maagklachten kan zorgen. 

Maar wat is dan nu wel de beste timing om creatine pillen of poeder te nemen? Hier kunnen we helaas niets over zeggen. Er is namelijk nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Wel zijn er aanwijzingen dat het nemen van creatine na je work-out voor betere prestaties kan zorgen. [1]

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat creatine consistent wordt genomen. Dus zorg er in ieder geval voor dat je de dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt. 

Conclusie: moet ik creatine nuchter nemen? 

Je kunt creatine gebruiken op een lege maag, maar houd er rekening mee dat het wel voor maagklachten kan zorgen. Als je een gevoelige maag hebt, raden we aan om het met voedsel in te nemen. 

Aangezien er nog te weinig onderzoek is gedaan naar wanneer je creatine het beste kunt nemen, is het voor nu vooral belangrijk dat het consistent wordt genomen. [1]

Dus of je het nu voor of na je ontbijt wilt nemen: zorg dat je het niet vergeet! 

Neem je nog geen creatine supplement maar wil je graag beginnen? Ontdek hier de beste creatine voor jou!💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *