Maaltijdshakes: Beste maaltijd vervangende shakes van 2024

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

beste maaltijdshake
beste maaltijdshake

Er komen steeds meer maaltijdshakes op de markt. Het zijn er zóveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je direct de beste maaltijdshake voor jou vinden?

Op deze pagina vergelijken we de beste per soort, zodat je zonder gedoe jouw ideale maaltijd vervangende shake vindt!

De 7 beste maaltijdshakes

Een goede maaltijd vervangende shake kan een positieve bijdrage leveren aan je gewichtsverlies.

Met een shake van slechte kwaliteit behaal je daarentegen minder snel je doelen. En het is vaak ook nog eens schadelijk voor je gezondheid.

Veel shakes zitten boordevol met toegevoegde suikers en bevatten onvoldoende vitaminen om als waardige vervangende maaltijd te fungeren.

Daarom hebben wij de beste maaltijdshakes voor je vergeleken. Hieronder vind je direct de beste shakes in een handige vergelijkingstabel:

ProductCalorieën per shakeSuikers per shakeAantal smakenPrijs per shakeAdviesprijs
1. XXL Nutrition Diet Shake1490,89€0,99€29,99
2. Orangefit Diet2500,94€2,68€34,85
3. Weightcare205176€1,03€16,39
4. Modifast Low Calorie241139€2,82€22,54
5. Vitamin food Maaltijdshake2002,14€1,44€12,95
6. Body & Fit Meal Replacement2212,26€0,94€17,09
7. Mammoth Mass125095€5,28€36,99
*Adviesprijs kan afwijken van huidige prijs en/of aanbiedingen.
**Aantal calorieën en suikers kunnen afwijken per smaak, dosering en toevoeging van melk en/of water.

1. De beste maaltijdshake voor gewichtsverlies

beste afslankshake xxl diet shake

Deze maaltijdvervangende shake van het merk XXL Nutrition staat terecht op nummer 1.

Met het lage suikergehalte, hoge eiwitgehalte en vele (lekkere) smaken die beschikbaar zijn, maakt dit een zeer geschikte shake om een volwaardige maaltijd te vervangen.

De shake vult goed, is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen en past dus goed in jouw voedingspatroon. Ook bevat het groene thee extract, wat de vetverbranding stimuleert.

Nog een bijkomend voordeel; deze shake is ook te verkrijgen in 2 heerlijke plant based smaken.
2. Beste plantaardige maaltijdshake

beste_maaltijdshake_voor_gewichtsverlies

De Orangefit Diet kwam als beste uit de Consumentenbond test. Hierbij was het de nummer één van de 27 geteste shakes. Deze shake voldoet aan alle strenge voorwaarden die de Consumentenbond stelt.

De hoogwaardige kwaliteit van deze shake is wonderbaarlijk. Het bevat geen enkele onnodige toevoeging, is compleet plantaardig en ook nog eens gezond.

Deze shake is bovendien eiwitrijk, wat je dieet ten goede komt. Ook het aantal koolhydraten en suikers is bovengemiddeld laag.

Het is een hele complete maaltijd shake, die je op elk moment van de dag kunt nemen.
3. Beste goedkope maaltijd vervangende shake

weightcare-maaltijdshake-goedkoop

Al jarenlang domineert deze Weight Care Maaltijdshake de markt. Het potje poeder heeft bij veel mensen enorm goede resultaten opgeleverd.

Het is een complete shake, met een goede smaak. Dit potje bevat voldoende anti-oxidanten, vitaminen en mineralen om een waardige vervanger van je maaltijd te zijn.

En ook aan vezels heb je geen gebrek. Je hoeft dus geen honger te leiden nadat je deze maaltijdshake achterover geslagen hebt. Wees je wel bewust van het aantal gram suiker in de shakes.

Het mooie is, dat dit potje goed betaalbaar is. De prijs ligt rond de 14 euro, voor 16 porties. Dat is dus minder dan een euro per maaltijd!

Een effectief dieet hoeft dan ook zeker niet duur te zijn.
4. Maaltijdshake met een lekkere smaak

modifast_maaltijd_vervangende_shake

Waar velen tegenaan lopen is het volhouden van een shake dieet. Beginnen is namelijk makkelijk, maar ook consistent iedere dag je maaltijdshakes drinken? Dat is weer een ander verhaal.

Waarom de meesten opgeven is vanwege de smaak. Veel shakes hebben namelijk een minder lekkere smaak. Of er zijn maar weinig smaken om uit te kiezen, waardoor de maaltijd vervangende shakes snel gaan vervelen.

Gelukkig is er deze Modifast Intensive Milkshake. De shake smaakt heerlijk romig en heeft een fijne, natuurlijke smaak.

Het is net een milkshake qua structuur, zodat het lekker wegdrinkt. De tijd dat je de shake zo snel mogelijk opdrinkt om er maar vanaf te zijn, is dus voorbij.

Met deze maaltijdvervangende milkshake drink je een lekkere, effectieve én verantwoorde maaltijdvervanger! Bovendien zijn er 6 smaken om uit te kiezen, je kunt dus volop variëren als je dat wilt.
5. Glutenvrije & koolhydraatarme maaltijdshake

natuurlijke_glutenvrij_maaltijdshake

Deze natuurlijke maaltijdshake is helemaal vegan en bevat enkel hoogwaardige ingrediënten. Geen onnodige of kunstmatige toevoegingen dus.

De Vitaminfood shake is de beste beste maaltijdvervanger voor vegetariërs, of iedereen met een glutenvrij dieet.

Met iedere portie krijg je maar liefst 33 gram eiwitten binnen. De shake bevat ook complexe koolhydraten, die jou een gevuld gevoel geven. Hierdoor houd je je dieet gemakkelijker vol.

Daarnaast mag je ook nog eens genieten van een mix met maar liefst 27 verschillende vitaminen en mineralen.
6. Beste maaltijdshake zonder toegevoegde suikers

body en fit meal replacement

Deze heerlijke meal replacement van Body&Fit heeft 218 calorieën per serving en is vrij van toegevoegde suikers.

De shake is verkrijgbaar in 6 heerlijke smaken en is rijk aan vezels, wat je darmen natuurlijk ten goede komt.

Ook dit product heeft een Consumentenbond test doorstaan en heeft de 1e plek behaald in 2016.

Al met al, een lekkere maaltijd vervangende shake met goede voedingswaarden en een goede prijs.
7. De beste maaltijdvervanger om aan te komen

mammoth-mass-gainer

Shakes die je maaltijd vervangen zijn er niet alleen voor iedereen die af wilt slanken. Nee, ze kunnen je ook helpen met aankomen.

Vooral als je moeite hebt met het eten van grote maaltijden, is zo’n maaltijdshake met veel calorieën enorm handig. Binnen een minuut heb je meer dan 1000 kcal binnen en wordt het aankomen wel heel gemakkelijk.

De Mammoth Mass shake bevat weinig suiker en veel eiwitten. Dit is een ideale combinatie voor gezonde spieropbouw.
Wat is een maaltijd shake?

Een maaltijd shake is – zoals de naam al zegt – letterlijk een shake die één van je maaltijden vervangt.

Voor lange tijd was een shake geen waardige maaltijdvervanger. Natuurlijk waren er wel goede eiwitshakes op de markt, maar die bevatte niet de gewenste hoeveelheden vitaminen en mineralen, om het gemis aan voedingsstoffen uit je maaltijd te compenseren.

Een shake die je maaltijd vervangt bevat niet alleen de gewenste voedingswaarden van een slanke maaltijd, maar ook de juiste voedingsstoffen. Zo loop je dus niets meer mis en hoef je dus ook niet in te leveren op je gezondheid.

Tenminste, als je een goede maaltijdshake hebt. Er zit namelijk veel verschil in kwaliteit.

Waar zijn de maaltijdvervangende shakes op beoordeeld?

In onze selectie van de beste maaltijdvervangende shakes hebben we met een aantal zaken rekening gehouden.

Net zoals de Consumentenbond testen wij alle shakes zorgvuldig op de belangrijkste criteria. Welke dat zijn, vertellen we je hieronder.

Voedingswaarden

Om te beginnen kijken we goed naar de voedingswaarden. De meeste mensen die maaltijdvervangers drinken hebben als doel om af te vallen.

Dan is het natuurlijk belangrijk om een caloriearme shake te drinken. Ook is het gewenst dat de maaltijdshake eiwitrijk is en bij voorkeur (afhankelijk van je dieet) ook koolhydraatarm.

Als je een maaltijdshake drinkt om aan te komen bevat het idealiter juist veel calorieën, maar weinig toegevoegde suikers.

Helaas staan de voedingswaarden niet altijd op iedere webshop op internet vermeldt. Dit kan het vergelijken nog wel eens lastig maken als je zelf op onderzoek uitgaat.

Voedingsstoffen, toevoegingen en vitaminen

maaltijdvervangde shake test

Naast de voedingswaarden kijken we ook naar de rest van de toevoegingen. Zitten er bijvoorbeeld voldoende vitaminen en mineralen in?

Is het echt een waardige maaltijdvervanger die alle essentiële voedingsstoffen bevat?

En ook niet onbelangrijk; zijn de toevoegingen wel van de gewenste kwaliteit? Bij de grotere merken zijn er vaak labtesten bekend die dit kenbaar maken.

Daarnaast kijken we naar de hoeveelheden kunstmatige toevoegingen, zoals geur- kleur en smaakstoffen. Als deze niet natuurlijk zijn, kunnen ze schadelijk zijn voor je gezondheid indien je meerdere shakes per dag drinkt.

Bedenk daarom goed dat het label ”suikervrij” niet per definitie gezonder hoeft te zijn. Het beste kies je voor een maaltijdshake die zoveel mogelijk natuurlijk en plantaardig is.

De prijs en kwaliteit

Dat de kwaliteit belangrijk is, mag dus wel duidelijk zijn. Maar wat te denken van de prijs? Waarschijnlijk is het je al wel opgevallen, dat de prijsverschillen behoorlijk groot zijn.

Sommige shakes zijn wel 5 keer zo duur als andere. Vaak met vergelijkbare voedingswaarden.

Uiteindelijk draait het volgens ons daarom vooral om de prijs- kwaliteitverhouding. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan nodig is.

Smaak van de maaltijdshake

De smaak is één van de criteria die zeer lastig meetbaar is. Dat komt omdat smaken verschillen.

Wat de één lekker vindt, kan de ander vies vinden.

We proberen de smaken dan ook zo objectief mogelijk te testen, door verschillende mensen te laten proeven.

Waar we bij veel shakes tegenaan liepen, was de chemische smaak. Ook is het gewenst als een maaltijd shake in verschillende smaken verkrijgbaar is, zodat je de variatie erin houdt.

Geeft de shake een gevuld gevoel?

Een maaltijd shake bevat (veel) minder calorieën dan een echte maaltijd. Daarom zijn ze zo effectief om mee af te vallen.

Maar als de shake je vervolgens géén gevuld gevoel geeft, wordt je dieet lastiger om vol te houden. En dat is niet de bedoeling.

Een goede maaltijdshake bevat daarom idealiter voldoende vezels, die het hongergevoel onderdrukken.

Afvallen met maaltijdshakes

shake-afvallen-review

Maaltijdshakes worden vrijwel altijd gedronken om gewichtsverlies te stimuleren.

Het doel van een maaltijdshake is om in korte tijd de gewenste voedingswaarden binnen te krijgen. Je krijgt zo gemakkelijk een flinke dosis eiwitten binnen, terwijl het aantal koolhydraten beperkt blijft.

Daarnaast zit je – als het goed is – even vol als na een ”vaste maaltijd”.

Doordat je jouw vaste maaltijden vervangt met caloriearme shakes, krijg je op een dag minder calorieën binnen. En daardoor val je dus sneller af.

Dat is tenminste het ideaalplaatje. Maar werkt dit bij iedereen?

Nee, niet iedereen zal zijn of haar gewichtsdoel behalen met afslankshakes. Allereerst moet je natuurlijk een goede maaltijdshake hebben. En daarnaast moet je het ook consistent volhouden.

Ook de rest van je voedingspatroon speelt een rol. Als je naast je shakes alsnog te veel eet, val je nog altijd niet af.

Maaltijdshakes zijn dan ook geen magisch wondermiddel, maar kunnen je wel degelijk een goede ondersteuning bieden voor vet- en gewichtsverlies.

Zijn maaltijdshakes gezond?

Maaltijdshakes zijn niet per definitie ongezond, mits je over een goede shake beschikt. Natuurlijk blijft een echte hoogwaardige maaltijd nog altijd gezonder.

Maar 1 of 2 maaltijden vervangen door shakes is geen probleem, mits je dit niet té lang achter elkaar blijft doen.

Het is aangeraden om de maaltijdshakes niet langer dan 3 maanden achter elkaar te gebruiken. Hierna kun je het beste weer een aantal maanden ”normaal” eten.

Zelf shakes maken

Natuurlijk zijn kant-en-klare maaltijdshakes met water en poeder gemakkelijk en snel.

Maar je kan er ook voor kiezen om zelf je maaltijdvervangende shake te maken.

Het voordeel daarvan is dat je de shake helemaal naar jouw smaak kunt maken. Je bepaald zelf de ingrediënten en de voedingswaarden. Ook kun je vers fruit en groente verwerken in de shakes.

Het maken doe je met een blender. Er staan genoeg recepten van op internet.

Waar kopen in de aanbieding?

Ben je op zoek naar een maaltijdshakes aanbieding? In veel gevallen kun je daarmee mooi wat besparen op je aankoop.

Aanbiedingen vinden we zowel in winkels als online. Winkels zoals de Kruidvat, Action en Etos hebben vrijwel het hele jaar door aanbiedingen. Ook bij supermarkten zoals de Jumbo en AH zijn er soms kortingen.

Echter zijn de shakes die ze hier verkopen meestal van mindere kwaliteit.

Als je mooie maaltijdshake kortingen zoekt, raden we je daarom aan om een van de onderstaande webshops te bezoeken:
Veelgestelde vragen

Kan ik een maaltijdshake drinken die over datum is?

Omdat kant-en-klare shakes in poedervorm een gedroogd product zijn, is er weinig risico op schimmels of andere gevaren. Wanneer de shake iets over datum is, kan je deze dus nog prima drinken. In de meeste gevallen zal wel de smaak wel minder goed zijn.

Wat kan ik eten naast mijn maaltijdshakes?

Naast je maaltijdshakes kun je in principe alles eten, zolang je maar binnen je caloriedoel blijft. Zorg er wel voor dat je zo gezond mogelijk eet, om de misgelopen voedingsstoffen te compenseren.

Hoeveel maaltijdshakes per dag?

Voor het beste resultaat neem je 1-2 maaltijdshakes per dag. Houd je hieraan, want bij 3 vervangen maaltijden gaat je gezondheid achteruit.

Zijn er nog meer soorten maaltijdvervangers?

Ja, naast shakes zijn er diverse eiwitrijke en koolhydraatarme snacks die dienen als maaltijdvervanger. Denk daarbij aan bijvoorbeeld repen en eiwitpudding.

Hoeveel kan ik afvallen met maaltijdshakes?

We kunnen hier geen vast getal voor geven, omdat dit afhankelijk is van jouw dieet en voedingspatroon. Ook is ieder lichaam anders en verschilt dit dus per persoon.

Is een shake een waardige maaltijdvervanger?

Zolang je je houdt aan de maximale hoeveelheid per dag, is een shake een waardige vervanger van een echte maaltijd. Weet wel dat een verse maaltijd altijd gezonder is. Maar dat neemt niet weg dat een maaltijdvervanger vaak effectiever is voor gewichtsverlies.Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je jouw ervaringen delen? Laat gerust een reactie achter hieronder!

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Kristien · augustus 12, 2022 op 10:43 pm

Waar zitten de shakes van herbalife in jullie rankings?

    Casper · augustus 16, 2022 op 7:29 am

    Ha Kristien, de shakes van Herbalife zitten er zoals je ziet niet tussen. Deze kosten namelijk naar onze mening te veel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *