Maaltijdshakes: Beste maaltijd vervangende shakes van 2023

Laatst bijgewerkt door Casper op mei 27, 2023

beste maaltijdshake
beste maaltijdshake

Er komen steeds meer maaltijdshakes op de markt. Het zijn er zóveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je direct de beste maaltijdshake voor jou vinden?

Op deze pagina vergelijken we de beste per soort, zodat je zonder gedoe jouw ideale maaltijd vervangende shake vindt!

Beste maaltijdshake per soort

Een goede maaltijd vervangende shake kan een positieve bijdrage leveren aan je gewichtsverlies.

Met een shake van slechte kwaliteit behaal je daarentegen minder snel je doelen. En het is vaak ook nog eens schadelijk voor je gezondheid.

Veel shakes zitten boordevol met suiker en bevatten onvoldoende vitaminen om als waardige vervangende maaltijd te fungeren.

Daarom hebben wij de beste maaltijdshakes voor je vergeleken. Hieronder vind je direct de beste per soort.

 1. De beste maaltijdshake voor gewichtsverlies
 2. Beste goedkope maaltijd vervangende shake
 3. De lekkerste smaak van allemaal
 4. Best getest zonder suiker en koolhydraatarm
 5. Glutenvrije maaltijdshake
 6. Beste natuurlijke maaltijdshake
 7. De beste maaltijdvervanger om aan te komen

1. De beste maaltijdshake voor gewichtsverlies

beste_maaltijdshake_voor_gewichtsverlies

De Orangefit Diet kwam als beste uit de Consumentenbond test. Hierbij was het de nummer één van de 27 geteste shakes. Deze shake voldoet aan alle strenge voorwaarden die de Consumentenbond stelt.

Maar ook uit onze test kwam het als de beste naar voren. De hoogwaardige kwaliteit van deze shake is wonderbaarlijk. Het bevat geen enkele onnodige toevoeging, is compleet plantaardig en ook nog eens gezond.

Deze shake is bovendien eiwitrijk, wat je dieet ten goede komt. Ook het aantal koolhydraten en suikers is bovengemiddeld laag.

Het is een hele complete maaltijd shake, die je op elk moment van de dag kunt nemen.
2. Beste goedkope maaltijd vervangende shake

weightcare-maaltijdshake-goedkoop

Al jarenlang domineert deze Weight Care Maaltijdshake de markt. Het potje poeder heeft bij veel mensen enorm goede resultaten opgeleverd.

Het is een complete shake, met een goede smaak. Dit potje bevat voldoende anti-oxidanten, vitaminen en mineralen om een waardige vervanger van je maaltijd te zijn.

En ook aan vezels heb je geen gebrek. Je hoeft dus geen honger te leiden nadat je deze maaltijdshake achterover geslagen hebt.

Het mooie is, dat dit potje goed betaalbaar is. De prijs ligt rond de 12 euro, voor 16 porties. Dat is dus minder dan een euro per maaltijd!

Een effectief dieet hoeft dan ook zeker niet duur te zijn.
3. De lekkerste smaak van allemaal

modifast_maaltijd_vervangende_shake

Waar velen tegenaan lopen is het volhouden van een shake dieet. Beginnen is namelijk makkelijk, maar ook consistent iedere dag je maaltijdshakes drinken? Dat is weer een ander verhaal.

Waarom de meesten opgeven is vanwege de smaak. Veel shakes hebben namelijk een minder lekkere smaak. Of er zijn maar weinig smaken om uit te kiezen, waardoor de maaltijd vervangende shakes snel gaan vervelen.

Gelukkig is er deze Modifast Intensive Milkshake. De shake smaakt heerlijk romig en heeft een fijne, natuurlijke smaak.

Het is net een milkshake qua structuur, zodat het lekker wegdrinkt. De tijd dat je de shake zo snel mogelijk opdrinkt om er maar vanaf te zijn, is dus voorbij.

Met deze maaltijdvervangende milkshake drink je een lekkere, effectieve én verantwoorde maaltijdvervanger! Bovendien zijn er 6 smaken om uit te kiezen, je kunt dus volop variëren als je dat wilt.
4. Best getest zonder suiker en koolhydraatarm

atkins_dieet_shake

Ben je op een koolhydraatarm dieet? Dan is het de bedoeling om maaltijden te eten én te drinken met zo min mogelijk koolhydraten.

Ook bij andere diëten is het gewenst om weinig suiker binnen te krijgen. Veel suiker is namelijk niet gezond en kan je gewichtsverlies stagneren.

Deze Atkins Advantage bevat nauwelijks koolhydraten en suiker. Deze variant bevat maar liefst 80% minder koolhydraten dan de normale Atkins Advantage.

Deze koolhydraatarme maaltijdshake mix bevat alle essentiële voedingsstoffen die passen bij een gezonde leefstijl. De netto hoeveelheid koolhydraten is slechts 2,8 gram. Dat is echt minimaal.

De shake proeft hierdoor weliswaar wat minder zoet, maar het komt je gezondheid alleen maar ten goede.
5. Glutenvrije maaltijdshake

natuurlijke_glutenvrij_maaltijdshake

Deze natuurlijke maaltijdshake is helemaal vegan en bevat enkel hoogwaardige ingrediënten. Geen onnodige of kunstmatige toevoegingen dus.

De Vitaminfood shake is de beste beste maaltijdvervanger voor vegetariërs, of iedereen met een glutenvrij dieet.

Met iedere portie krijg je maar liefst 33 gram eiwitten binnen. De shake bevat ook complexe koolhydraten, die jou een gevuld gevoel geven. Hierdoor houd je je dieet gemakkelijker vol.

Daarnaast mag je ook nog eens genieten van een mix met maar liefst 27 verschillende vitaminen en mineralen.
6. Beste natuurlijke maaltijdshake

natuurlijke_maaltijdshake

Deze natuurlijke maaltijdshake bevat een goede 23 gram eiwitten per portie. Dit verhoogt je metabolisme en vult je maag goed. Ook draagt het bij aan spieropbouw.

Ook dit poeder is volledig glutenvrij en bevat geen kunstmatige toevoegingen, zoals zoetstoffen. Dat is wel zo fijn voor je maag en darmen.

De tijden dat supplementen grotendeels chemisch en kunstmatig waren, zijn allang voorbij. Deze puur natuur maaltijdshake bewijst dat maar weer eens met een indrukwekkende lijst gezonde ingrediënten.

Naturall Nutrition heeft bij de samenstelling van Naturall Pure ook rekening gehouden met je energieniveau. Het bevat alles om energiek je dag door te komen, zonder honger.
7. De beste maaltijdvervanger om aan te komen

mammoth-mass-gainer

Shakes die je maaltijd vervangen zijn er niet alleen voor iedereen die af wilt slanken. Nee, ze kunnen je ook helpen met aankomen.

Vooral als je moeite hebt met het eten van grote maaltijden, is zo’n maaltijdshake met veel calorieën enorm handig. Binnen een minuut heb je meer dan 1000 kcal binnen en wordt het aankomen wel heel gemakkelijk.

De Mammoth Mass shake bevat weinig suiker en veel eiwitten. Dit is een ideale combinatie voor gezonde spieropbouw.
Wat is een maaltijd shake?

Een maaltijd shake is – zoals de naam al zegt – letterlijk een shake die één van je maaltijden vervangt.

Voor lange tijd was een shake geen waardige maaltijdvervanger. Natuurlijk waren er wel goede eiwitshakes op de markt, maar die bevatte niet de gewenste hoeveelheden vitaminen en mineralen, om het gemis aan voedingsstoffen uit je maaltijd te compenseren.

Een shake die je maaltijd vervangt bevat niet alleen de gewenste voedingswaarden van een slanke maaltijd, maar ook de juiste voedingsstoffen. Zo loop je dus niets meer mis en hoef je dus ook niet in te leveren op je gezondheid.

Tenminste, als je een goede maaltijdshake hebt. Er zit namelijk veel verschil in kwaliteit.

Waar zijn de maaltijdvervangende shakes op beoordeeld?

In onze selectie van de beste maaltijdvervangende shakes hebben we met een aantal zaken rekening gehouden.

Net zoals de Consumentenbond testen wij alle shakes zorgvuldig op de belangrijkste criteria. Welke dat zijn, vertellen we je hieronder.

Voedingswaarden

Om te beginnen kijken we goed naar de voedingswaarden. De meeste mensen die maaltijdvervangers drinken hebben als doel om af te vallen.

Dan is het natuurlijk belangrijk om een caloriearme shake te drinken. Ook is het gewenst dat de maaltijdshake eiwitrijk is en bij voorkeur (afhankelijk van je dieet) ook koolhydraatarm.

Als je een maaltijdshake drinkt om aan te komen bevat het idealiter juist veel calorieën, maar weinig toegevoegde suikers.

Helaas staan de voedingswaarden niet altijd op iedere webshop op internet vermeldt. Dit kan het vergelijken nog wel eens lastig maken als je zelf op onderzoek uitgaat.

Voedingsstoffen, toevoegingen en vitaminen

maaltijdvervangde shake test

Naast de voedingswaarden kijken we ook naar de rest van de toevoegingen. Zitten er bijvoorbeeld voldoende vitaminen en mineralen in?

Is het echt een waardige maaltijdvervanger die alle essentiële voedingsstoffen bevat?

En ook niet onbelangrijk; zijn de toevoegingen wel van de gewenste kwaliteit? Bij de grotere merken zijn er vaak labtesten bekend die dit kenbaar maken.

Daarnaast kijken we naar de hoeveelheden kunstmatige toevoegingen, zoals geur- kleur en smaakstoffen. Als deze niet natuurlijk zijn, kunnen ze schadelijk zijn voor je gezondheid indien je meerdere shakes per dag drinkt.

Bedenk daarom goed dat het label ”suikervrij” niet per definitie gezonder hoeft te zijn. Het beste kies je voor een maaltijdshake die zoveel mogelijk natuurlijk en plantaardig is.

De prijs en kwaliteit

Dat de kwaliteit belangrijk is, mag dus wel duidelijk zijn. Maar wat te denken van de prijs? Waarschijnlijk is het je al wel opgevallen, dat de prijsverschillen behoorlijk groot zijn.

Sommige shakes zijn wel 5 keer zo duur als andere. Vaak met vergelijkbare voedingswaarden.

Uiteindelijk draait het volgens ons daarom vooral om de prijs- kwaliteitverhouding. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan nodig is.

Smaak van de maaltijdshake

De smaak is één van de criteria die zeer lastig meetbaar is. Dat komt omdat smaken verschillen.

Wat de één lekker vindt, kan de ander vies vinden.

We proberen de smaken dan ook zo objectief mogelijk te testen, door verschillende mensen te laten proeven.

Waar we bij veel shakes tegenaan liepen, was de chemische smaak. Ook is het gewenst als een maaltijd shake in verschillende smaken verkrijgbaar is, zodat je de variatie erin houdt.

Geeft de shake een gevuld gevoel?

Een maaltijd shake bevat (veel) minder calorieën dan een echte maaltijd. Daarom zijn ze zo effectief om mee af te vallen.

Maar als de shake je vervolgens géén gevuld gevoel geeft, wordt je dieet lastiger om vol te houden. En dat is niet de bedoeling.

Een goede maaltijdshake bevat daarom idealiter voldoende vezels, die het hongergevoel onderdrukken.

Afvallen met maaltijdshakes

shake-afvallen-review

Maaltijdshakes worden vrijwel altijd gedronken om gewichtsverlies te stimuleren.

Het doel van een maaltijdshake is om in korte tijd de gewenste voedingswaarden binnen te krijgen. Je krijgt zo gemakkelijk een flinke dosis eiwitten binnen, terwijl het aantal koolhydraten beperkt blijft.

Daarnaast zit je – als het goed is – even vol als na een ”vaste maaltijd”.

Doordat je jouw vaste maaltijden vervangt met caloriearme shakes, krijg je op een dag minder calorieën binnen. En daardoor val je dus sneller af.

Dat is tenminste het ideaalplaatje. Maar werkt dit bij iedereen?

Nee, niet iedereen zal zijn of haar gewichtsdoel behalen met afslankshakes. Allereerst moet je natuurlijk een goede maaltijdshake hebben. En daarnaast moet je het ook consistent volhouden.

Ook de rest van je voedingspatroon speelt een rol. Als je naast je shakes alsnog te veel eet, val je nog altijd niet af.

Maaltijdshakes zijn dan ook geen magisch wondermiddel, maar kunnen je wel degelijk een goede ondersteuning bieden voor vet- en gewichtsverlies.

Zijn maaltijdshakes gezond?

Maaltijdshakes zijn niet per definitie ongezond, mits je over een goede shake beschikt. Natuurlijk blijft een echte hoogwaardige maaltijd nog altijd gezonder.

Maar 1 of 2 maaltijden vervangen door shakes is geen probleem, mits je dit niet té lang achter elkaar blijft doen.

Het is aangeraden om de maaltijdshakes niet langer dan 3 maanden achter elkaar te gebruiken. Hierna kun je het beste weer een aantal maanden ”normaal” eten.

Zelf shakes maken

Natuurlijk zijn kant-en-klare maaltijdshakes met water en poeder gemakkelijk en snel.

Maar je kan er ook voor kiezen om zelf je maaltijdvervangende shake te maken.

Het voordeel daarvan is dat je de shake helemaal naar jouw smaak kunt maken. Je bepaald zelf de ingrediënten en de voedingswaarden. Ook kun je vers fruit en groente verwerken in de shakes.

Het maken doe je met een blender. Er staan genoeg recepten van op internet.

Waar kopen in de aanbieding?

Ben je op zoek naar een maaltijdshakes aanbieding? In veel gevallen kun je daarmee mooi wat besparen op je aankoop.

Aanbiedingen vinden we zowel in winkels als online. Winkels zoals de Kruidvat, Action en Etos hebben vrijwel het hele jaar door aanbiedingen. Ook bij supermarkten zoals de Jumbo en AH zijn er soms kortingen.

Echter zijn de shakes die ze hier verkopen meestal van mindere kwaliteit.

Als je mooie maaltijdshake kortingen zoekt, raden we je daarom aan om een van de onderstaande webshops te bezoeken:
Veelgestelde vragen

Kan ik een maaltijdshake drinken die over datum is?

Omdat kant-en-klare shakes in poedervorm een gedroogd product zijn, is er weinig risico op schimmels of andere gevaren. Wanneer de shake iets over datum is, kan je deze dus nog prima drinken. In de meeste gevallen zal wel de smaak wel minder goed zijn.

Wat kan ik eten naast mijn maaltijdshakes?

Naast je maaltijdshakes kun je in principe alles eten, zolang je maar binnen je caloriedoel blijft. Zorg er wel voor dat je zo gezond mogelijk eet, om de misgelopen voedingsstoffen te compenseren.

Hoeveel maaltijdshakes per dag?

Voor het beste resultaat neem je 1-2 maaltijdshakes per dag. Houd je hieraan, want bij 3 vervangen maaltijden gaat je gezondheid achteruit.

Zijn er nog meer soorten maaltijdvervangers?

Ja, naast shakes zijn er diverse eiwitrijke en koolhydraatarme snacks die dienen als maaltijdvervanger. Denk daarbij aan bijvoorbeeld repen en eiwitpudding.

Hoeveel kan ik afvallen met maaltijdshakes?

We kunnen hier geen vast getal voor geven, omdat dit afhankelijk is van jouw dieet en voedingspatroon. Ook is ieder lichaam anders en verschilt dit dus per persoon.

Is een shake een waardige maaltijdvervanger?

Zolang je je houdt aan de maximale hoeveelheid per dag, is een shake een waardige vervanger van een echte maaltijd. Weet wel dat een verse maaltijd altijd gezonder is. Maar dat neemt niet weg dat een maaltijdvervanger vaak effectiever is voor gewichtsverlies.Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je jouw ervaringen delen? Laat gerust een reactie achter hieronder!

Categorieën: Supplementen

Casper

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek. Voor Fit Voor Alles helpt Casper zijn lezers bij het verlenen van passend advies op het gebied van fitnessapparatuur, fitness, afvallen en supplementen.

2 reacties

Kristien · augustus 12, 2022 op 10:43 pm

Waar zitten de shakes van herbalife in jullie rankings?

  Casper · augustus 16, 2022 op 7:29 am

  Ha Kristien, de shakes van Herbalife zitten er zoals je ziet niet tussen. Deze kosten namelijk naar onze mening te veel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *