Pull up bar kopen? Beste optrekstangen & Kooptips (2024)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op juli 13, 2024

pull_up_bar_kopen
pull_up_bar_kopen

Een pull up bar (ook wel optrekstang of chin up bar) is één van de meest geschikte fitnessmaterialen voor thuis.

Het is namelijk compact, makkelijk in gebruik en tóch erg effectief om mee te trainen.

Het uitzoeken van een pull up bar is echter niet altijd even makkelijk. Vanwege het grote aanbod kun je lang bezig zijn met het vinden van de perfecte pull up bar.

Daarom helpen wij jou hier graag goed mee op weg.

In dit artikel ontdek je de top 10 beste pull up bars. En ook bespreken we de belangrijkste aandachtspunten en kooptips.

De beste pull up bars om te kopen

Bekijk en vergelijk hieronder direct de beste pull-up bars per soort.

 1. Beste voor aan de muur – Toorx Chinning Bar Pro
 2. Beste voor aan het plafond – Gorillasports optrekstang
 3. Beste voor aan de deur – Southwall pull up bar
 4. Meest geschikt voor crossfit – Tactiv Sports Pull Up Bar
 5. Meest geschikt voor calisthenics – Straight Grip Pull Up System
 6. Professionele optrekstang – Streetgains Multi Grip Pull Up Bar
 7. Beste voor in de tuin – Strongman Outdoor bar
 8. Beste voor beginners – VirtuFit Mulifunctionele Optrekstang
 9. Beste op budget – BeConcepts uitschuifbare pull up bar
 10. Beste pull up rek – VidaXL Pull-up station

1. Beste pull up bar voor aan de muur – Toorx Chinning Bar Pro

calisthenics-bar-toorx

De muur is de meest gebruikelijk plek om je pull up bar aan op te hangen. De hoogte waarop je de stang ophangt heb jij volledig zelf in de hand.

Het enige wat je nodig hebt is een stevige muur en voldoende bewegingsvrijheid.

Er zijn veel optrekstangen voor aan de wand. De Toorx Chinning Bar is daar één van. Deze stang kwam al best uit de test.

Dat heeft deze bar vooral te danken aan het massieve stalen frame met een gigantische belastbaarheid van 150 kg.

De buizen hebben een diameter van 30 mm. Dit is een goede dikte, omdat je onderarmen hierdoor ook voldoende knijpkracht moeten leveren, waardoor ze sterker worden.

Bovendien heeft deze optrekstang ontzettend veel verschillende gripposities, zodat je jouw rugspieren vanuit elke denkbare hoek aan kunt pakken, voor maximale spiergroei en krachtopbouw.2. Beste optrekstang voor aan het plafond – Gorillasports optrekstang

gorillasports_optrekstang

Als je over een niet al te hoog en stevig plafond beschikt, is een plafondmontage pull up bar ook een prima optie.

Bij montage aan het plafond ben je er in elk geval zeker van dat de optrekstang geen onnodige ruimte in beslag neemt.

Voor oefeningen zoals muscle-ups is een plafondmontage minder ideaal, maar voor gewoon optrekken is het zeker een goede optie.

De Gorillasports optrekstang kwam van alle plafond pull up bars als beste uit de test. Deze set wordt geleverd met alle bouten en moeren die je nodig hebt voor de montage.

De stang is onder andere geschikt voor pull-ups, chin-ups en leg raises. Hiermee spreek je een groot gedeelte van je lichaam aan.

Het grootste voordeel van deze bar zit ‘m waarschijnlijk in de belastbaarheid. Indien je plafond stevig genoeg is, kan je ‘m namelijk belasten tot 350 (!) kilo. Een indrukwekkend gewicht.3. Beste pull up bar voor aan de deur – Southwall pull up bar

southwall-bar

Optrekstangen voor aan de deur worden ook steeds populairder. We kennen varianten die je aan de bovenkant van de deur bevestigd en varianten die je ertussen bevestigd.

De Southwall pull up bar is een variant die je tussen de deur klemt. Je kunt ‘m simpelweg uitschuiven, waarna hij zich vastklemt.

Hierdoor heb je veel vrijheid in de ideale hoogte. Omdat je deze bar op verschillende hoogtes kunt hangen, kan je er nog veel meer oefeningen mee doen. Dit maakt het een multifunctionele optrekstang.

Ook is deze variant heel goed betaalbaar. Voor zo’n 25 euro haal je een fijne en gemakkelijke trainingstool in huis, waar je jouw hele bovenlichaam sterker mee kan maken.

De stang is is belastbaar tot 100 kg. En wanneer je gebruik maakt van de extra meegeleverde schroefjes is hij zelfs nog zwaarder te belasten.4. Meest geschikte optrekstang voor crossfit – Tactiv Sports Pull Up Bar

beste_pull_up_bar_crossfit

Als fanatieke crossfitter is het zeker niet verstandig om zomaar de eerste de beste optrekstang te kopen je tegenkomt. Lang niet iedere pull up bar is dan namelijk geschikt voor jouw trainingen.

De bar moet veelzijdig zijn en geschikt voor meerdere oefeningen. Mocht je bijvoorbeeld kipping pull-ups of muscle-ups willen maken, dan zijn de meeste pull up bars hier (totaal) niet geschikt voor.

Om deze oefeningen veilig uit te kunnen voeren, heb je een wandmontage pull up bar nodig, die voldoende afstand van de muur heeft.

Deze stang maakt dit voor je mogelijk. Het is een zeer stevige constructie met een belasting van maximaal 200 kg. Je kunt er hierdoor zelfs een zware bokszak aan ophangen.

Het toestel heeft multifunctionele grips, zodat je het op meerdere manieren vast kunt pakken. Dit komt goed van pas wanneer je diverse soorten pull-ups wilt doen.5. Meest geschikte optrekstang voor calisthenics – Straight Grip Pull Up System

calisthenics-stang-streetgains

Een pull-up bar voor calisthenics is ook weer een verhaal apart. Hier zijn nóg minder reguliere optrekstangen geschikt voor.

Bij calisthenics staan muscle-ups bijvoorbeeld centraal in de training. Hierbij duwt men zich na een pull-up omhoog vanuit de armen.

Ook worden er veel zwaai bewegingen gemaakt met de benen. Belangrijk is dus vanzelfsprekend genoeg bewegingsvrijheid. Zowel voor de benen als boven de pull up bar.

Meerdere grepen zijn niet per se nodig bij een calisthenics bar. Dat maakt het alleen maar lastiger om de belangrijkste oefeningen uit te voeren.

Deze stevige no-nonsense straight bar van Streetgains biedt jou de beste oplossing. De afstand tussen de bar en de muur is uitzonderlijk groot, waardoor je gerust veilig met je benen kunt zwaaien naar hartenlust. Ook is deze bar geschikt om een bokszak aan op te hangen.

Ook kun je er gemakkelijk een set gymringen of weerstandsbanden aan bevestigen.6. Professionele optrekstang – Streetgains Multi Grip Pull Up Bar

pull-up-bar-multifunctioneel

Ben je op zoek naar een professionele pull-up bar? Neem dan eens een kijkje naar deze multi grip bar van Streetgains.

Deze optrekstang is geschikt voor iedereen die een bar voor in een professionele sprotruimte zoekt. Maar ook als je gewoon een veelzijdige optrekstang voor thuis wilt, komt deze jongen goed van pas.

Er zijn minimaal 10 verschillende grip posities mogelijk. Dit maakt ‘m geschikt voor meerdere mensen, met verschillende trainingsdoelen. Ook maakt dit de bar enorm geschikt voor veelzijdige workouts. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als monkey bar.

Deze bar is voorzien van een hoogwaardige coating, wat ‘m geschikt maakt voor het gebruik in vochtige ruimtes. Eventueel zou je ‘m zelfs buiten kunnen gebruiken.7. Beste voor in de tuin – Strongman Outdoor bar

outdoor-optrekstang

Ben je heel specifiek op zoek naar een pull up bar voor buiten? Dan valt het lang niet altijd mee om het gewenste product te vinden. Deze Strongman pull up bar is speciaal ontworpen voor buitengebruik.

Fitness en crossfit voor buiten wordt steeds populairder. Zo zijn er sportscholen met een eigen buitengedeelte. Maar ook steeds meer mensen gaan over tot trainen in de tuin.

Zeker in de zomermaanden is dit erg aangenaam en krijg je bovendien voldoende frisse lucht binnen tijdens je workouts.

Helaas gaan de meeste optrekstangen roesten bij buitengebruik, waardoor je er niet lang plezier van hebt. Niet alleen worden ze lelijk, het wordt zelfs gevaarlijk om mee te trainen.

Deze variant is echter gemaakt van RVS én voorzien van een extra coating, zodat hij bestand is tegen alle weerselementen, het hele jaar door.8. Beste pull up bar voor beginners – VirtuFit Mulifunctionele Optrekstang

beste_pull_up_bar_beginners

Ben je pas net begonnen met krachttraining? Dan is een ultra luxe pull up bar vaak niet direct de beste keus. Natuurlijk kun je het beste direct goed beginnen, maar dit maakt het niet minder laagdrempelig.

Als beginner heb je daarom het liefst een betaalbare pull-up bar waarmee je uitstekend de basis oefeningen uit kunt voeren. Daar is deze multifunctionele optrekstang goed geschikt voor.

Het heeft meerdere gripposities en deze zijn voorzien van een extra foamlaag, zodat je meer grip op de stang hebt.

Deze optrekstang is gemaakt om tussen je deur te bevestigen. Er komen hierbij geen schroeven aan te pas. Het gebruik is dus super makkelijk.

Hij is met 120 kg redelijk zwaar belastbaar en daardoor dus geschikt voor de meeste mensen.9. Beste op budget – BeConcepts uitschuifbare pull up bar

optrekstang_goedkoop

Een pull up bar is een geweldig middel om jezelf thuis fit en sterk te trainen. Maar mogelijk zie jij het toch niet zitten om er een te kopen, vanwege de aanschafprijs.

Dit mag volgens ons echter geen obstakel vormen. Voor iets meer dan een tientje haal je namelijk al deze multifunctionele pull up bar in huis. In tegenstelling tot veel andere goedkope bars, is dit model van hele betrouwbare kwaliteit.

Je hoeft deze bar niet te monteren, omdat hij uitschuifbaar is. Daardoor kun je hem eenvoudig vastklemmen tussen je deurpost.

Het mag geen wonder heten dat deze goedkope trainingsmaat niet ultra zwaar belastbaar is. Toch kan het een gewicht van 100 kg dragen indien hij niet met schroeven vastzit. Als je ‘m met schroeven vastzet, is hij nog wat zwaarder belastbaar.10. Beste pull up rek – VidaXL Pull-up station

pull-up-rack

Naast pull up bars heb je ook rekken waaraan je je kunt optrekken. Het mooie aan deze pull up racks is dat ze vrijwel altijd multifunctioneel in gebruik zijn.

Sommige kun je bijvoorbeeld op hun kant leggen om vervolgens nog meer trainingsmogelijkheden te hebben.

Dit VidaXL pull up station blinkt uit in veelzijdigheid. Het is namelijk niet alleen maar een fitnessrek om je aan op te trekken. Nee, ook kun je er dips mee maken, waarmee je effectief je borstspieren en triceps versterkt.

Het is een niet al te groot station met een eenvoudige constructie en montage. Hij is niet zwaar, waardoor je ‘m makkelijk verplaatst. Je kunt ‘m dus ook bijvoorbeeld in je tuin neerzetten.

Ook een mooi voordeel is de verstelbaarheid. Dit rek kun je instellen op de voor jou gewenste hoogte, wat ‘m des te veelzijdiger maakt.

Doordat het rack zo licht is, is het nadeel hiervan dat hij ”slechts” belastbaar is tot 100 kg.Pull up bar kopen: de belangrijkste aandachtspunten

optrekken

Waar moet je eigenlijk op letten als je een pull up bar gaat kopen? Het lijkt zo’n simpele tool, maar toch dien je met een aantal dingen rekening te houden voordat je een pull up bar koopt.

Het belangrijkste aandachtspunt is de plek waar je de bar op gaat hangen. Er zijn namelijk verschillende manieren om dit te doen en ook verschillende hoogtes.

Een geschikte plek uitzoeken

De beste hoogte voor een pull up bar verschilt per persoon. Dit hangt namelijk af van jouw lichaamslengte.

Een voor jou ideale hoogte is; wanneer je benen de grond niet raken als je deze gestrekt laat hangen, terwijl je aan de pull up bar hangt met gestrekte armen.

optrekstang-dak

Dit kun je makkelijk uitmeten door jezelf op te meten met gestrekte armen naar boven, of om tegen de muur aan te gaan staan met gestrekte armen.

Wanneer je de pull up bar aan het plafond ophangt is het vaak wat lastiger om uit te meten. Maar zolang je jezelf maar kunt optrekken en voldoende ruimte hebt om je oefeningen te kunnen doen, dan voldoet het doorgaans wel voor je trainingen.

Waar kun je de pull up bar eigenlijk aan ophangen?

Hieronder de 3 meest voorkomende mogelijkheden:

 • Plafond: Het plafond wordt over het algemeen minder vaak gebruikt dan onderstaande mogelijkheden. Wanneer je een stevig plafond hebt dan kun je ‘m hier aan ophangen. Voor de montage kun je dan een ladder gebruiken. Ook moet het plafond niet te hoog zijn, zodat je er nog bij kunt als je je armen strekt. Voor meer informatie lees: Pull bar voor plafond kopen >>
 • Muur: De muur wordt thuis vaak gebruikt om een bar aan op te hangen. Dit is bij uitstek de populairste plek. Je kunt er voor kiezen om dit buiten in de tuin te doen of binnen, zolang de muur hier maar stevig genoeg voor is. Pull up bar voor de muur kopen >>
 • Deur: De deur is ook een erg populaire plek om de stang tussen/boven te hangen. Een pull up bar voor aan de deur is makkelijk te monteren en vaak een stuk goedkoper dan de stangen voor aan de muur en plafond. Wel heb je hier een geschikte deur voor nodig in huis. Meer informatie vind je in het artikel: Pull up bar tussen deur >>

Voor de montage zul je vrijwel altijd een setje met bouten meegeleverd krijgen, zodat je zelf aan de slag kunt met het bevestigen.

Dit is vaak gebeurd in een handomdraai, indien je een goede plek hebt om de pull up bar aan te bevestigen uiteraard.

Wat is je budget?

Wellicht heb je al een goede plek in gedachten om de pull up bar op te gaan hangen. Dan komen we vervolgens bij het tweede aandachtspunt: hoeveel wil je voor de pull up bar uitgeven?

Zoals eerder gezegd is het aanbod erg groot en is er genoeg keuze tussen de verschillende bars. Sommige die zijn erg goedkoop en anderen zijn weer wat duurder. De duurdere varianten zijn niet per sé altijd beter maar bieden je vaak wel wat meer mogelijkheden en zijn van betere kwaliteit.

Als je enkel een pull up bar wilt kopen om af en toe enkele keren aan op te trekken zul je wat minder hoge eisen hebben en dan zal een goedkopere stang doorgaans ruimschoots voldoen aan de verwachtingen.

Wil je echter een wat uitgebreidere stang met bijvoorbeeld meerdere grepen op verschillende hoogtes? Of wellicht wil je wel een hoogwaardige en multifunctionele pull up bar hebben voor in je eigen home gym. In dit geval zal je vanzelfsprekend wat meer betalen.

pull-up-aan-stang

Dikte van de stang en gripposities

Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat er veel verschillende soorten optrekstangen zijn. Als we naar het design kijken, zien we bijvoorbeeld een verschillen in dikte.

Hoe dikker de pull up bar is, hoe meer knijpkracht er van jou gevraagd wordt tijdens het optrekken. Daarom is een dikke stang in de meeste gevallen aangeraden. Je traint hier namelijk effectiever mee.

Ook het aantal gripposities verschilt per bar. Sommige optrekstangen kun je wel op 8 verschillende manieren beetpakken, terwijl dit bij andere modellen weer zeer beperkt is.

Hoe meer grippositief je hebt, hoe meer trainingsmogelijkheden.

Gemaakt van welk materiaal?

Optrekstangen kunnen van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn. Veel gebruikte materialen zijn bijvoorbeeld staal en metaal.

Staal en metaal kunnen we weer onderverdelen in verschillende soorten. Zo is er bijvoorbeeld edelstaal en hardmetaal. Als je de stang buiten wilt gebruiken is RVS (oftewel roestvrij staal) de beste keus.

Ook kunststof en aluminium komt regelmatig voor als gebruikt materiaal. Dit is net wat minder stevig en duurzaam, maar daarentegen wel goedkoper.

Video met aandachtspunten

Bekijk je de aandachtspunten liever in een video? Ook dat kan. Na het lezen van dit artikel kun je het onderstaande filmpje even bekijken. Hierin vertel ik je de belangrijkste aandachtspunten.

Waar is een optrekstang te koop?

Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een pull up bar. Hieronder vind je een overzicht van de beste webshops om een optrekstang te kopen.

Bekijk en vergelijk het aanbod bij onderstaande webshops:

Voor- en nadelen van een pull up bar

pull-up-bar

Net zoals elk ander fitnessapparaat of trainingstool heeft ook de pull up bar zo zijn voor- en nadelen.

Als je nog twijfelt om een pull up bar te gaan kopen dan kan het handig zijn om de voor en nadelen door te nemen en vervolgens een afweging te maken of je wellicht tóch liever voor een ander apparaat kiest.

Voordelen ✅

Laten we beginnen met de positieve kanten van een pull up bar:

Makkelijk in gebruik ✔

Een pull up bar is misschien wel één van de makkelijkst bruikbare fitness tools dat te verkrijgen is. Er is niks mechanisch aan en er komt geen elektriciteit aan te pas.

Je hoeft van te voren geen gewicht of weerstandsprogramma in te stellen. Naast je eigen lichaamsgewicht en de bar heb je niets anders nodig.

Goedkoop ✔

De pull up bars zijn spotgoedkoop wanneer je deze vergelijkt met veel andere apparatuur. Het is dan ook niet voor niets dat deze trainingshulpjes zo enorm populair zijn.

De meeste homegyms beginnen met enkel een pull up bar en breiden vervolgens langzaam uit naar meer geavanceerde apparatuur.

Effectief trainen ✔

Je kunt erg effectief trainen met de pull up bar. Vrijwel elke spiergroep in je lichaam kun je er dan ook mee aanpakken.

Hoewel de pull up bar met name een effectief middel is om de rug en de biceps mee te trainen kun je er ook je buikspieren en onderarmen erg goed mee trainen.

Wanneer je een multifunctionele pull up bar hebt dan kun je zelfs je borst en triceps effectief trainen door dips te maken.

Je benen kunnen getraind worden door leg raises te maken, maar dit is niet de beste oefening die je kunt doen voor je benen. Dit is dan ook de enige spiergroep die niet écht goed getraind kan worden met behulp van een pull up bar.

Nadelen

Zoals gezegd heeft de optrekstang niet enkel voordelen maar zitten er ook wat nadelen aan..

Bevestigen ❌

Het bevestigen van de pull up bar kan om meerdere redenen als nadeel ervaren worden. Over het algemeen is het vrij gemakkelijk om dit te doen, maar wanneer je niet over het juiste gereedschap (boormachine) beschikt dan kan het nog wel een klusje zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Het beste kun je een boormachine huren bij een bouwmarkt, of beter nog eentje lenen van je buurman om het klusje alsnog te klaren.

De tweede reden waarom het bevestigen een probleem kan zijn is als je geen geschikte plek kunt vinden om de bar aan te bevestigen. Met een beetje creativiteit kun je echter in elk huis wel een geschikt plekje vinden, maar dit kan een hele speurtocht worden.

Niet altijd nodig ❌

Heb jij momenteel al een uitgebreide home gym met een bar of iets anders om je aan op te trekken? Een pull up bar is dan niet altijd noodzakelijk.

In dit artikel kun je de alternatieven vinden voor een pull up bar en wanneer je één van deze apparaten gebruikt heb je geen pull up bar meer nodig.

Ben je momenteel al in het bezit van een apparaat waaraan je jezelf kunt optrekken, omdat hier een pull up bar aan bevestigd zit? Ook dan is de bar overbodig.

Een andere reden waarom een pull up bar overbodig kan zijn is omdat je al beschikt over een stang, balk of iets anders waar je jezelf aan kunt optrekken. Of misschien vind je het wel leuk om je eigen pull up bar te maken en hoef je deze niet kant en klaar te kopen.

Geen full body workout ❌

Zoals je zojuist bij de voordelen al hebt kunnen lezen is een pull up bar een erg effectieve tool om bijna je hele lichaam mee te trainen. Je leest het goed: bijna.

Want je benen kun je niet erg goed trainen met behulp van de pull up stang. Om je benen te trainen kun je dan ook beter squats maken of een andere oefening doen.

Maar ook de borstspieren zijn nauwelijks te trainen met een simpele pull up bar. Het is dus niet een alles-in-één apparaat, maar dat mag je eigenlijk ook niet verwachten voor de prijs die je er voor betaald.

Trainen met een pull up bar

Je vraagt je wellicht af wat je eigenlijk allemaal kunt doen met een pull up bar. Waarom is het zo multifunctioneel? Hieronder vind de mogelijkheden:

Optrekken (pull up)

Uiteraard is de pull up de bekendste oefening die je kunt doen met de stang.

Het principe is erg simpel: ga aan de stang hangen waarbij je de bar beetpakt met je vingers van je af en trek jezelf vervolgens omhoog totdat je hoofd boven de pull up stang uitkomt.

Het liefst tik je jouw borstkas aan met de bar zodat je weet dat je de volledige beweging (range of motion) gemaakt hebt.

Wanneer je een pull up bar in huis hebt zijn pull ups een erg goede manier om op een simpele manier veel kracht op te bouwen.

Wissel dit af met push ups en je zult merken dat je bovenlichaam groter en gespierder wordt (mits in combinatie met goede voeding).

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe je de perfecte pull up kunt leren als een beginner:

Chin up

De chin up is de op één na populairste oefening met de pull up bar. Het enige verschil met de pull up is dat je jouw vingers naar je toe laat wijzen. Bij de chin up zal er meer kracht vanuit je biceps komen en train je deze dus nog effectiever mee.

Chin ups zijn makkelijker om uit te voeren dan pull ups en dus erg geschikt voor beginners. Maar voor het beste resultaat wissel je beide oefeningen met elkaar af. Een optrekstang noemt men niet voor niets ook wel een chin-up bar.

Leg raise

Leg raises zijn een goede oefening om je (onderste) buikspieren mee te trainen. Je kunt deze ook uitvoeren in andere posities, bijvoorbeeld terwijl je plat op de grond ligt.

Maar hangend een pull up bar is dit nog altijd het meest effectief. Naast je buikspieren zal je dan ook nog eens je onderarmen meetrainen. De leg raises zijn een goede oefening om beter te kunnen touwklimmen en om buikspieren van staal te ontwikkelen.

Kipping pull up

De kipping pull up is een erg leuke oefening om je training eens uit te breiden als je genoeg hebt van de ”normale” pull ups en chin ups.

Je leert met deze oefening een swing te maken met je benen en de techniek hiervoor luistert vrij nauw. Het is dan ook de ideale oefening om te doen wanneer je een muscle-up wilt leren maken.

Muscle-up

De muscle-up is een erg befaamde oefening in de fitness, crossfit en calisthenics wereld. Er zijn maar weinig mensen die de muscle-up goed beheersen en daarom kun je veel waardering en bewondering verwachten wanneer je deze oefening in de sportschool uitvoert.

Wanneer je thuis een pull up bar hebt is dit ideaal omdat je dagelijks kunt oefenen. Oefening baart kunst en wanneer je regelmatig de techniek aan de bar oefent is de kans groot dat jij de muscle up binnen enige kunt kunt uitvoeren.

Uithangen

Wil jij je gripkracht trainen? Door gewoon simpelweg aan de bar te gaan hangen zal je gripkracht binnen de kortste keren toenemen.

Hiermee ontwikkel je enorm veel kracht in je handen en onderarmen waarmee je weer voordeel hebt tijdens het uitvoeren van andere oefeningen.

optrekstang

Als je de rest van je lichaam volledig ontspannen laat hangen zal het nog zwaarder worden omdat je ”dood gewicht” moet dragen.

Wil je het dus makkelijker maken? Dan span je het best al je spieren aan. Een ander trainingsmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken is een hangboard. Dit is met name een populair middel onder sportklimmers.

Maak je trainingen zwaarder

Wil jij je oefeningen zwaarder maken? Er zijn meerdere manieren hoe je dit kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld meer herhalingen maken of minder rust nemen tussen je sets door. Maar gewicht toevoegen gaat niet zo makkelijk, toch?

Wanneer je gebruik maakt van een gewichtsvest dan kun je op een eenvoudige manier gewicht toevoegen door het het vest simpelweg aan te trekken. Je kunt het verkrijgen in verschillende gewichten en soorten.

Een andere optie is een dipping belt. Dit is een riem waar je halterschijven aan kunt hangen.

Vergelijkingstabel

Wil je de bovenstaande pull up bars nog eens met elkaar vergelijken om tot de beste keuze te komen? Bekijk dan de onderstaande vergelijkingstabel:

Pull up barBevestigingMax. belastbaar gewichtAfmetingenAdviesprijs
1. Toorx chinning bar proMuur150 kg118x66x53 cm€114,95
2. Gorillasports optrekstangDak350 kg99x39x20 cm€64,99
3. Southwall pull up barDeurpost150 kg100×3,2×3,2 cm€26,95
4. Tactiv SportsMuur200 kg61x94x18 cm€23,95
5. StreetGains Straight GripMuur200 kg123x91x60 cm€219,95
6. StreetGains Multi GripMuur300 kg120x58x60 cm€179,95
7. Strongman outdoor barMuur120 kg126x52x62 cm€79,90
8. VirtuFit multifunctioneelDeurpost120 kg94,5x32x31 cm€49,90
9. BeConcepts uitschuifbaarDeurpost100 kg100x3x3 cm€24,95
10. VidaXL pull up stationLosstaand100 kg60x57x175-224 cm€113,99

Beste alternatieven voor een optrekstang?

Bij de nadelen van een pull up bar heb je zojuist kunnen lezen dat een pull up bar niet altijd nodig is. Welke apparaten kunnen dan als vervanging dienen? Hieronder vind je de beste mogelijkheden.

Let wel: deze apparatuur is enkel geschikt als je een wat groter budget te besteden hebt en hier ruimte voor over hebt. Een pull up bar is nog altijd het meest compact, het goedkoopst en het makkelijkst in gebruik.

Power tower

dipstation-pullup

De power tower is één van de beste alternatieven wanneer je een pull up bar wilt kopen, maar hier nog meer verschillende oefeningen mee wilt doen. Het toestel kost niet erg veel ruimte en er zijn veel goed betaalbare varianten van beschikbaar.

Dit maakt het dan ook een ideaal apparaat om in huis te nemen. Er zit een pull up bar aan bevestigd, een dipping station en push up steunen. Ook is het erg geschikt om leg raises mee te doen en in sommige gevallen kun je er zelfs mee bankdrukken middels een uitklapbare halterbank.

Power tower kopen >>


Gym ringen

pull-up-ringen

Gym ringen worden vaak gebruikt bij turn of crossfit oefeningen en kunnen gebruikt worden voor meerdere krachtoefeningen

Ook optrekken gaat erg goed met de ringen en het is dan ook een prima alternatief voor een pull up bar. Een voordeel is dat de ringen makkelijker op te hangen zijn dan een pull up bar.

Gym ringen kopen >


Lat pulley

latpulley-powertec

Oftewel de lat pull down machine. Je kunt hier weliswaar geen pull ups mee maken, maar wel is de lat pull down een erg goede vervanger voor de pull up.

Wanneer je net begint met trainen, last hebt van een blessure óf gewoon je pull ups wilt afwisselen dan komt deze machine erg goed tot z’n recht. Over het algemeen zijn pull ups nog altijd effectiever om kracht mee op te bouwen, maar de lat pulley kan een prima vervanging of uitbreiding zijn op je trainingen.

Lat pulley kopen >>

Cable crossover

optrek-bar-kabelstation

Een cable crossover bestaat uit 2 kabelstations naast elkaar. Met de kabels kun je erg veel verschillende oefeningen uitvoeren op een rustige en gecontroleerde manier en makkelijk de weerstand verstellen.

Het is geschikt om thuis te gebruiken, maar dient met name als aanvulling op je andere apparatuur. Vrijwel altijd zit er een pull up bar aan bevestigd en een opstapje zodat je de de pull up bar makkelijk kunt bereiken.

Cable crossover kopen >>


Krachtstation

krachtstation

Met een krachtstation wordt een alles-in-1 toestel bedoeld. Dit heeft meerdere trainingsunits ter beschikking en je kunt er dan ook letterlijk elke spiergroep in je lichaam mee trainen.

Veel krachtstations zijn goed om meer dan 50 verschillende oefeningen mee te doen. Wel moet je thuis ruimte over hebben en er ook een wat groter budget voor over hebben, maar het is een ideale oplossing om met één station je hele lichaam te kunnen trainen.

Naar beste krachtstations voor thuis >
Veelgestelde vragen

Hoe hoog moet je een pull up bar hangen?

Het is belangrijk dat je de optrekstang op de juiste hoogte hangt. Idealiter kun je de stang vastpakken zodra je op platte voeten staat met gestrekte armen omhoog.

Waarop hebben wij de optrekstangen getest?

We willen jou het beste aanbod pull ups bars laten zien. Daarom hebben we de optrekstangen onderworpen aan een kritische test. Daarbij hebben we vooral gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, het bevestigen, de duurzaamheid en de multifunctionaliteit van de bars. De uitslag van deze test vind je hier.


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *