Calisthenics apparatuur & materiaal: Alles wat je nodig hebt

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 28, 2024

calisthenics materiaal en apparatuur
calisthenics materiaal en apparatuur

Calisthenics apparatuur of materiaal nodig? Tijdens het doen van diverse bodyweight oefeningen is het handig om te beschikken over een aantal trainingshulpjes.

Op deze pagina vind je de meest voorkomende calisthenics apparatuur. Dit zijn onmisbare tools om álles uit je trainingen te halen.

Neem een kijkje in het overzicht hieronder en beslis welk materiaal jij nodig hebt:

Calisthenics dip bars

calisthenics-apparatuur

Dip bars vind je zowel als stations die je aan de muur op kunt hangen als twee losse bars.

De losse bars zijn ideaal om te gebruiken met calisthenics. Aangezien je deze gemakkelijk mee kunt nemen en dus ook buiten neer kunt zetten waar je maar wilt. Ze zijn dan ook erg populair onder calisthenics beoefenaars.

Naast dippen kun je er nog veel meer bodyweight oefeningen mee doen. Denk hierbij aan core stability oefeningen, push ups, leg raises etc. Je kunt ze verkrijgen in verschillende formaten en hoogtes.

Klik hieronder voor het beste aanbod:
Parallettes

parallettes-training

Wanneer je opzoek bent naar functioneel calisthenics apparatuur dat niet al te groot is zijn parallettes absoluut een must-have. Deze steunen zijn geschikt om push ups en handstanden mee te doen.

Wanneer je de handstand push up wilt leren zijn deze steunen ook enorm handig. Vaak zijn ze gemaakt van hout zodat je er voldoende grip erop hebt en veilig jouw calisthenics oefeningen op kunt doen.

Maar je hebt ze ook van ander soort materiaal. Qua hoogtes kunnen ze ook erg verschillen.

Klik hieronder voor meer informatie:
Pull up bar

 calisthenics-bar

Een pull up bar valt niet alleen onder calisthenics apparatuur maar ook onder fitnessapparatuur. Wanneer je aan calisthenics doet mag een pull up bar uiteraard niet ontbreken.

Vaak zul je er wel een tot je beschikking hebben op jouw trainingslocatie. Maar wanneer je thuis extra wilt oefenen, of met slecht weer binnen wilt trainen is dit een absolute must-have voor elke calisthenics beoefenaar.

Je kunt er voor kiezen of je een pull up bar tussen de deur hangt of dat je de pull up bar aan het plafond hangt.

Dit is maar net hoe het jou het beste uitkomt. Het belangrijkste is dat je de bar hoog genoeg hangt en dat je ‘m met gestrekte armen nét kunt aanraken.

Naast pull ups kun je er verschillende leg raise varianten mee beoefenen. Hiermee kun jij je buikspieren versterken. Deze zul je namelijk hard nodig hebben tijdens je calisthenics work outs.

Aangezien calisthenics vaak buiten beoefend wordt is het handig om een outdoor pull up bar te kopen. Maar je kunt hem natuurlijk ook alleen binnen gebruiken.

Ook een compleet pull up rack kopen is een mogelijkheid. Zeker als je de ruimte hiervoor hebt is dat een aanrader.

Via de knop hieronder vind je het beste aanbod:
Push up steunen

push-up-steunen

Natuurlijk kunnen parallettes ook dienen als push up steunen. Wanneer je echter een beperkt budget hebt en je bent niet van plan om handstandoefeningen te doen, dan voldoen push up steunen doorgaans prima als calisthenics apparatuur.

Ze zijn goedkoop in aanschaf en je kunt ze meenemen en gebruiken waar en wanneer je maar wilt.

Wanneer je op zoek bent naar iets meer stevigheid en uitdaging dan kun je kiezen om een push up board te gebruiken.
Gym ringen

gymringen-bevestigen

Gym ringen worden naast turnen ook veel gebruikt bij calisthenics. Je kunt hier verschillende oefeningen mee doen.

Zo kun je er bijvoorbeeld verschillende pull en push up variaties mee maken. De houten turn ringen zijn erg goedkoop in aanschaf wat een groot voordeel is.

Wanneer je ze thuis gaat gebruiken moet je wel over een goede en stevige balk, of wat anders beschikken om de gymringen op te hangen.

Ze worden vrijwel altijd geleverd met een strap zodat je zelf de hoogte kunt bepalen en verstellen.
Gewichtsvest

gewichtsvest-training

Naast dat je kunt hardlopen met gewichtsvest worden deze hulpjes ook vaak aangetrokken bij krachttraining.

Zowel bij fitness, crossfit en calisthenics wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de weighted vests om op deze manier de trainingen te verzwaren.

Wanneer je al een tijdje traint zullen de pull ups, dips en push-ups je steeds gemakkelijker af gaan en heeft je lichaam een nieuwe trainingsprikkel nodig. Daarbij kan een gewichtsvest je een prima uitkomst bieden. Bij de meeste van deze vesten kun zelf het gewicht veranderen.

Ook kun je gebruik maken van een dip belt. Voordeel is dat deze wat goedkoper zijn. Daarnaast zal je het minder warm krijgen tijdens het trainen. Een nadeel is dat je hiervoor wel halterschijven nodig hebt.
Suspension trainer

suspension-trainer

Ook de suspension trainers mogen uiteraard niet ontbreken in het rijtje met Calisthenics apparatuur. Ook deze kenmerken zich door de functionaliteit ervan.

De meest bekende én meest gebruikte is de welbekende TRX suspension trainer.

Je kunt de oefening zo gek niet bedenken of je kunt het met de suspension trainer doen. Zo kun je er je hele lichaam mee trainen.

Het enige wat je nodig hebt is een plek om ‘t aan op te hangen en je bent voorzien het ideale trainingsmateriaal voor bodyweight en calisthenics oefeningen.
Power tower

power-tower

De power tower is een multifunctioneel apparaat wat in veel sportscholen te vinden is. Het wordt vaak gebruikt voor fitness, maar kan ook erg goed gebruikt worden als calisthenics apparaat.

Je kunt er namelijk erg veel verschillende bodyweight oefeningen mee doen. Zo is het voorzien van een pull up bar, een dip bar én kun je er leg raises en push ups mee maken. Kortom: vrijwel alles wat je nodig hebt in één apparaat.
Calisthenics rek

buiten-rack-crossfit

Een calisthenics rek komt voor in verschillende soorten en maten. Zo heb je kleine rekken met enkel de essentiële elementen, maar er bestaan ook mega grote rekken.

Er bestaan racks die specifiek voor calisthenics zijn ontworpen. Maar meestal voldoet een outdoor crossfit rack ook aan de eisen.

Om gebruik te maken van zo’n rek kun je natuurlijk naar een sportparkje gaan. Echter, hoe heerlijk is het om gewoon buiten te kunnen trainen in je eigen achtertuin?

Houd wel rekening met een relatief grote investering. Ook kost het best wat ruimte. Máár, als je de ruimte en het budget hebt is dit dus zeker een aanrader voor de grote sportfanaat.
Wat is calisthenics?

Calisthenics is een vorm van krachttraining die de laatste jaren sterk in populariteit is toegenomen in Nederland. Zo schieten de calisthenics parkjes als paddestoelen uit de grond.

In deze zogenoemde calisthenics parken vind je allerlei vaste rekken zoals pull up bars en dip bars. Het is er helemaal op ingericht om te trainen met je eigen lichaamsgewicht.

Populaire oefeningen bij deze vorm van trainen zijn onder andere de muscle-up en de handstand push up. Om calisthenics te kunnen doen heb je maar weinig nodig.

Meestal voldoen de toestellen in dergelijke parkjes aan de wensen. Echter is er bij veel oefeningen nog wat aanvullende calisthenics apparatuur benodigd. Ook wanneer je thuis wilt kunnen trainen komt dit goed van pas.

Via de knop hieronder bekijk je het complete aanbod calisthenics toestellen en materialen voor thuis.


Ook bekijken:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *