Suspension Trainer (TRX) kopen? Top 6 Beste & Uitleg

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 2, 2024

trx-suspension-trainer
trx-suspension-trainer

Ben je op zoek naar handig fitnessmateriaal om thuis, of waar dan ook te trainen? In een ideale situatie heb je dan tools die zowel licht, compact én gemakkelijk in gebruik zijn.

Het liefst heb je ook nog eens materiaal waarmee je jouw hele lichaam kunt trainen. Heel veel keus blijft er dan helaas niet over.

Gelukkig is er de suspension trainer, ook wel de TRX genoemd.

Wil je TRX banden kopen? Neem dan deze koopgids goed door. Ik vertel je namelijk alles wat je moet weten over suspension trainers.

Hoe gebruik je het? Wat kun je ermee? En welke kun je het beste kopen? Lees snel verder en kom erachter!

TRX suspension trainer? De beste varianten bekeken

Ben je overtuigd van je keus en wil je een TRX kopen? Dat is een verstandige investering.

Echter kom je ook direct voor de volgende keuze te staan…

Namelijk; welke suspension trainer moet ik kopen?

We bekijken eerst de beste suspension banden van hét merk onder de suspension trainers; TRX.

Daarna zal ik ook nog een aantal trainers van andere merken bespreken, zodat je de beste keus kunt maken.

1. TRX Home

trx-home

De TRX Home is de populairste variant. Wanneer je deze versie aanschaft krijg je een compleet pakket. Wat onder andere bestaat uit verschillende digitale trainingsvideo’s.

Op die manier kan je goed voorbereid van start gaan met diverse voorbeelden van oefeningen.
2. TRX Force

trx-force

Dit is de militaire variant van de TRX suspension trainers. Deze versie kenmerkt zich aan de zware belastbaarheid. Van alle suspension trainers kan de TRX Force het meeste gewicht aan. Ook is het met zijn 600 gram de lichtste van allemaal.
3. TRX Pro

trx-pro

Zoals de naam al aangeeft is dit dé suspension trainer voor professioneel gebruik. Als personal trainer of sportschool eigenaar is dit dan ook de beste keus. Uiteraard kan je de trainer ook thuis gebruiken.
4. TRX Rip Trainer

trx-ripper

Dit is eigenlijk geen suspension trainer, maar wel een leuke toevoeging voor je TRX. De rip trainer is specifiek ontwikkeld voor rotatie bewegingen, waarmee je jouw buikspieren traint.

Deze tool is erg geschikt voor vechtsporters en crossfitters. Maar ook voor iedereen die z’n buikspieren wilt versterken.
Suspension trainers kopen van andere merken

Zijn de suspension trainers van TRX niet op voorraad? Of ben je om een andere reden op zoek naar een alternatief? Gelukkig hoef je dan niet lang te zoeken.

In de loop der jaren zijn er namelijk enorm veel andere merken deze tools aan gaan bieden. Dat is ook niet zo gek, gezien de grote populariteit.

Waar je wel even op moet letten, is dat je suspension trainers koopt van goede kwaliteit. Er zitten namelijk ook een hoop matige merken tussen.

Hieronder vind je een aantal goede alternatieven.

5. TRX suspension trainers van Decathlon

decathlon-suspension-trainer

Ben je op zoek naar spotgoedkope suspension straps van degelijke kwaliteit? Bij Decathlon ben je dan aan het goede adres.

Voor een hele scherpe prijs koop je hier namelijk straps van het huismerk Domyos. Tuurlijk, qua kwaliteit kunnen de touwen zich niet meten met de echte TRX..

Toch is dit een heel goed alternatief als je niet al te veel budget hebt, of wilt besteden aan de trainers. De straps van Decathlon zijn van stevige kwaliteit en erg gemakkelijk te gebruiken.6. VirtuFit suspension trainer

virtufit-suspension-trainer

Een ander (goedkoop) alternatief is om voor de suspension trainers van het fitnessmerk VirtuFit te kiezen. Dit merk heeft eigenlijk alles te bieden op het gebied van thuis sporten.

Uiteraard mochten de suspension touwen dan natuurlijk niet ontbreken. Deze trainers zijn belastbaar tot maar liefst 200 kg. Ook krijg je er een tas bij. Al met al hebben de banden een erg goede prijs-kwaliteitverhouding.Waarom een TRX trainer kopen?

suspension-trainers

Zojuist heb ik al een aantal goede beweegredenen benoemd om een TRX te kopen. Maar laten we dat eens verder toelichten.

Wat zijn nou de absolute voordelen wat deze tool? Waarom zijn die suspension banden toch zo razend populair?

Vraag het een willekeurige krachtsporter of thuissporter. Ze zullen direct begrijpen wat je bedoeld als je het hebt over een TRX.

TRX is overigens een merknaam, dit merk is veruit de grootste aanbieder van de suspension banden. En ondertussen een gevestigde naam in de fitness wereld.

Enorm veel mensen maken wereldwijd dankbaar gebruik van deze touwen. Of dat nu thuis is, in de sportschool, buiten of op vakantie. De mogelijkheden zijn oneindig.

Oorspronkelijk zijn deze touwen ontwikkeld vanuit het Amerikaanse leger, vanuit de elite eenheid ”Navy Seals”.

Voor militairen is het erg belangrijk om waar dan ook te kunnen trainen. Vanuit die behoefte zijn deze materialen ontstaan.

De grootste voordelen

De grootste voordelen van zo’n sling trainer zijn toch wel het feit dat de touwen zo lekker licht en compact zijn. Je kunt ze eenvoudig meenemen en waar dan ook gebruiken.

Bij de meeste TRX banden krijg je er een tasje bij, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen. Of je nu graag in de buitenlucht traint of juist jouw mogelijkheden in de sportschool wilt vergroten.. Het is allemaal mogelijk.

trx-training-buiten

Het enige wat je nodig hebt is een stevig punt om de suspension trainer aan te bevestigen. Hoe je het touw precies ophangt, daar komen we later in deze koopgids nog op terug.

Voor de rest is het zeer voordelig dat je met deze tools iedere spiergroep gericht aan kunt spreken. Dat is toch wel uniek te noemen als je bedenkt hoe simpel dit materiaal eigenlijk is.

Als je een goed bevestigingspunt hebt, kun je letterlijk jouw hele lichaam trainen. Of je nu traint om sterker te worden, meer spiermassa op te bouwen, of om gewoon fitter te worden, een TRX maakt het allemaal mogelijk!

En dat allemaal voor een goed betaalbare prijs. Een sling trainer is een goede investering, aangezien banden van goede kwaliteit voor een leven lang meegaan.

We zouden nog wel even door kunnen gaan met het benoemen van alle voordelen. Maar ik denk dat het ondertussen wel duidelijk mag zijn hoe handig dit trainingsmateriaal wel niet is. Laten we dus snel verdergaan met de koopgids!

Suspension trainer bevestigen: hoe hang je ze op?

Je hebt een suspension trainer gekocht en wilt zo snel mogelijk beginnen. Maar hoe begin je dan? Wat is de eerste stap?

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan met de oefeningen, is het belangrijk dat je de suspension trainer nog even bevestigd.

Ik zeg ”even” omdat dit echt een fluitje van een cent is. Als je al een stevige balk of fitness rek hebt, is het al helemaal gemakkelijk. Het is dan gewoon een kwestie van de TRX eromheen binden.

Mocht je nog niets hebben om de banden aan te bevestigen, geen paniek. Je kunt dit namelijk eenvoudig oplossen door middel van een handige muur- of plafondhaak.

trx-mount

Dit wordt ook wel een anker of Xmount genoemd. Dit haakje hang je eenvoudig aan je plafond of aan de muur.

Meestal wordt er voor gekozen om het aan de muur te hangen. Op deze manier heb je namelijk de meeste trainingsmogelijkheden.

Ook bestaan er zogenoemde deurankers, waarmee je de TRX aan je deur kunt hangen. Als je hier voor kiest, let er dan wel op dat je deur hier stevig genoeg voor is.

In het filmpje hieronder zie je een uitleg van hoe je de Xmount bevestigd.

TRX suspension trainer oefeningen

trx-training-thuis

Als je een TRX gekocht hebt en de band is eenmaal opgehangen, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met jouw TRX training.

Maar welke oefeningen kun je zoal doen? Ik gaf net ook al aan dat de trainingsmogelijkheden echt enorm zijn. Hieronder bespreken we dan ook niet iedere oefening die je kunt doen.

Om je toch een goede indruk te geven vind je hieronder de populairste en effectiefste oefeningen met de sling trainers.

Push-up

De push-up, ook wel opdrukken kent vrijwel iedereen wel. Dit is een uitstekende oefening voor je bovenlichaam en in het bijzonder de borstspieren en triceps. Ook je schouders train je goed mee met opdrukken.

Je kunt natuurlijk heel simpel push-ups maken op de grond. Wil je echter alles uit deze oefening halen? Gebruik dan de TRX.

Het grote voordeel is dat het opdrukken een stuk zwaarder zal worden. Zo worden je dieper gelegen spieren veel gerichter aangesproken.

Mocht je de oefening zwaarder willen maken, dan kun je de afstand van jouw voeten en handen groter maken. Wil je het juist lichter maken? Plaats dan je voeten dichterbij je handen.TRX row

Een andere goede oefening voor je bovenlichaam is de TRX row. Dit is een oefening die vooral de bovenste rugspieren aanspreekt. Ook je biceps worden getraind met deze oefening.

Tijdens de row is het belangrijk dat je jouw lichaam recht houdt, zodat je ook een beroep doet op je rompstabiliteit en deze versterkt.Hamstring curl

Als je dacht dat je alleen je bovenlichaam kon trainen met de TRX, dan heb je het goed mis. Ook de beenspieren kunnen flink aangepakt worden. Bijvoorbeeld met de hamstring curl.

De hamstring curl is een van de beste oefeningen om sterke hamstrings mee te ontwikkelen. Hieronder vind je een uitleg van deze oefening.Lunges

Ook met lunges kun je jouw bovenbenen versterken met behulp van de TRX. Plaats een van je voeten in de TRX en plaats je andere been voor je.

Zak vervolgens door je voorste been heen en houd spanning op je beenspieren. Je zult misschien merken dat het vrij lastig kan zijn om je evenwicht te bewaren. Vandaar dat ook je buikspieren flink aan het werk gezet worden.Triceps press

Zoek je een goede oefening om je armen te versterken? De triceps press is dan een van de beste oefeningen. Met deze oefening isoleer je jouw triceps volledig.


TRX trainingsschema

Een trainingsschema waarbij alleen een suspension trainer gebruikt wordt is erg handig als je weinig materiaal tot je beschikking hebt.

Als de TRX het enige materiaal is dat je gebruikt, of je bent bijvoorbeeld op vakantie, dan is het verstandig om een schema te maken. Zo blijft er geen enkele spiergroep onbenut.

Een groot voordeel van het volgen van zo’n schema is dat je een groot beroep doet op je core stabiliteit en zodoende je balans verbeterd. Ook worden de dieper gelegen spieren die normaal gesproken niet of slechts beperkt worden getraind, nu nadrukkelijk aangesproken.

Hoe jouw schema er precies uitziet, is afhankelijk van jouw doelstellingen. Als je specifiek traint om sterker te worden, zal je bijvoorbeeld anders trainen dan wanneer je af wilt vallen.

Moch je inspiratie nodig hebben, dan kun je in deze video een voorbeeld van een complete work-out voor thuis bekijken. Als je een uitleg wilt over het gebruik van de TRX, dan is dit filmpje erg handig.

Vergelijk het aanbod bij de winkels

Bij de onderstaande aanbieders vergelijk je het huidige aanbod:Meer handig trainingsmateriaal als aanvulling

Naast het gebruik van een suspension trainer, is er nog meer fitnessmateriaal dat als aanvullend materiaal kan dienen tijdens jouw home workout.

Ook als je buiten traint zijn er verschillende materialen die je leven net wat gemakkelijker maken en je training veelzijdiger.

Een aantal goede materialen zijn bijvoorbeeld:

Tot slot

Na het lezen van deze TRX koopgids ben je op de hoogte van alles wat je moet weten over de aanschaf en het bevestigen van een suspension trainer.

Ook heb je nu een goed idee van de trainingsmogelijkheden en de oefeningen die je ermee kunt doen. Als je nog vragen hebt over deze trainingstool, laat het me dan weten in een reactie onder dit artikel.

Ik wens je alvast veel trainingsplezier toe!

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *