Fitness rack kopen: welke rekken zijn er?

Laatst bijgewerkt door Casper op augustus 15, 2020

rijtje-met-squatracks
fitness-racks

Een fitness rek (of rack) is een belangrijk toestel voor fitness trainingen. Een fitness rack kun je namelijk multifunctioneel gebruiken en het is voor veel oefeningen zelfs een must om te hebben.

Er zijn meerdere soorten fitness racks te koop. Op deze pagina vind je een overzicht welke fitness racks er allemaal zijn en wat hier de beste keuze voor is.

Welk fitness rack kies ik?

Twijfel je nog welk fitness rack je moet kopen, of heb je al een fitness rek in gedachten? Elke variant die heeft weer zijn eigen functionaliteiten.

Zo is een squatrack bijvoorbeeld perfect om squats in te maken, terwijl een pull up rack weer erg geschikt is om jezelf aan op te trekken.

Zoek je een fitness rack voor een complete full body workout, dan zul je er weer goed aan doen om een power rack te kopen.

Kortom: er is meer dan genoeg keuze en voor elk wat wils. Hieronder kun je bekijken welke fitness rekken er allemaal zijn:

Power rack

power-cages

Er wordt meestal een power rack bedoeld wanneer er gesproken wordt van een fitness rack. Een power rack is een multifunctioneel te gebruiken rek waar je onder andere in kunt squatten en pull ups op kunt maken.

Er zitten vaak verschillende verstelbare attributen aan, zoals de hooks waar je de halterstang op neer kunt leggen.

Een power rack kopen is zo makkelijk nog niet, aangezien er veel verschillende soorten zijn. Ook zijn er best veel punten om op te letten om tot een goede aankoop te komen.

Als je benieuwd bent wat de beste power racks zijn en waar je op moet letten bij het kopen dan klik je op de knop hieronder voor een complete koopgids:Squatrek

squat-fitness-rack

Het squatrek dat is vanzelfsprekend bedoeld om in te squatten. Wanneer je een fitness rack wilt kopen en je weet nu al dat je het voornamelijk gaat gebruiken om squats in te maken dan is dit de beste keuze voor jou.

Ook in de squat racks zit er veel verschil tussen de verschillende varianten. Een power rack dat kan ook gebruikt worden als een squatrek en daarom is het voor veel mensen een redelijk vaag begrip, aangezien je in dit fitness rack in de meeste gevallen ook meerdere oefeningen kunt doen.

Sommige fitness squatracks die hebben er bijvoorbeeld een pull up bar eraan zitten en zijn dus multifunctioneel.

Klik op de knop hieronder om de verschillende soorten te bekijken en naar de beste opties te gaan.Wall rack

fitness-wall-rack

De fitness wall rack dat is een rek dat tegen een muur aangezet wordt, of aan een muur bevestigd kan worden.

Meestal wordt er een een ruimtebesparend fitness rack mee bedoeld dat je na het gebruik ervan weer kunt inklappen.

Een wall rack zie je wat minder vaak in sportscholen gebruikt worden, maar het is wel een razend populair fitness rack voor thuisgebruik.

Met name het compacte ontwerp én de multifunctionaliteit ervan wordt zeer gewaardeerd door thuissporters.Half rack

ppr-500-halfrack

Een power rack dat wordt wel eens een full rack genoemd. Daarentegen bestaat er ook een half rack. Een half rack heeft een wat minder stevig frame is wat minder groot dan een power rack.

Het is eigenlijk een soort van half power rack. De meeste squat racks die vallen ook onder de noemer half rack.

Het is een relatief goedkoop alternatief en daarom wordt er hier vaak voor gekozen. Ook wanneer je niet zo’n uitgebreid rack nodig hebt is het halve rek een prima alternatief.

Is ‘t half rack het ideale fitness rek voor jou? Klik dan op de onderstaande knop om meteen naar de top 3 en de aandachtspunten te gaan.Pull up rack

pull-up-rack

Een pull up rek dat is bedoeld om jezelf aan op te trekken. Deze rekken worden vaak buiten geplaatst en is over het algemeen een vrij simpel rack.

Een stevig frame met daartussen een stang waar jij jezelf aan kunt optrekken is in principe al voldoende. Deze worden wel eens zelf gefabriceerd, maar je kunt ze ook kopen.

Met een pull up rek kan ook een optrekstang bedoeld worden die net wat uitgebreider is dan een gemiddelde pull up bar, met meerdere grepen bijvoorbeeld. Klik op de knop voor meer informatie en de beste opties.


Fitness rek kopen: waar en hoe?

Één van de meest gestelde vragen is waar je een fitness rek (het beste) kunt kopen. Er zijn meerdere verkooppunten beschikbaar en daarom kan het een vrij lastige keuze zijn waar je het koopt.

Tegenwoordig bestel je deze units erg eenvoudig online en hoef je dus niet te slepen met allerlei losse onderdelen. Je kunt het namelijk laten bezorgen bij jou thuis. Het wordt dan bezorgd in losse onderdelen bezorgd die je zelf vervolgens kunt monteren.

Dit monteren is vaak vrij eenvoudig om te doen, maar je kunt het in sommige gevallen ook (gratis) laten doen door de aanbieder.

In de tabel hieronder kun je de beste verkooppunten bekijken:

fitness sellerGa naar aanbod >>
fitness koerierGa naar aanbod >>
GorillasportsGa naar aanbod >>
FitwinkelGa naar aanbod >>
BetersportGa naar aanbod >>Fitness racks voor buiten

buiten-fitness-rek

Wil jij een fitness rack buiten plaatsen? Dan is dit vaak wel mogelijk. Echter kun je niet zomaar elk rek buiten neerzetten. Dit moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen zodat het niet zal gaan roesten.

Een beetje roest zal op korte termijn geen schade veroorzaken, maar om de houdbaarheid van je materiaal te verlengen is het aangeraden om het niet buiten neer te zetten mits het fitness rack hiervoor geschikt is.

Wat het moet hebben is een speciale poedercoating dat roestvorming tegenhoudt. Je kunt ook een rack kopen dat gemaakt is van roestvrij staal (RVS).

Indien dit niet het geval is dan kun je nog altijd een zeil over het rack heen spannen wanneer het buiten vochtig weer is. Dit is echter wel veel extra werk en geniet niet de voorkeur.Fitness rack voor in huis

fitness-rack-in-huis

Ook bij jou thuis kun je prima een fitness rack neerzetten. Het hoeft hiervoor geen speciale eisen of kenmerken te hebben.

In principe kun je elk rek bij jou thuis gebruiken, mits het past qua afmetingen natuurlijk.

Elk soort fitness rek is populair voor thuis gebruik. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak een pull up rack in de tuin geplaast en in menig home gym is er een squat of power rack terug te vinden.

De powertec racks die zijn over het algemeen vrij populair voor thuisgebruik.


Een fitness rack voor in de sportschool

Ben jij sportschool eigenaar? Een fitness rack mag uiteraard niet ontbreken in jouw sportruimte. Meestal zijn er meerdere soorten racks terug te vinden in een sportschool.

Zo staat er bijvoorbeeld vaak een smith machine, een power rack en in crossfit boxes staat er juist weer een crossfit rig (of crossfit rack), wat ook gerekend kan worden tot de fitness rekken.

Wanneer je een rack gaat uitzoeken voor in jouw sportschool dan heb je een toestel nodig van professionele kwaliteit.

Het is in dit geval belangrijk dat je het intensief kunt gebruiken en ook is het belangrijk dat je het zwaar genoeg kunt belasten, zeker wanneer je weet dat er in jouw gym wordt getraind met zware gewichten.

Zelf een fitness rack maken?

Zie jij het niet zitten om een fitness rack te kopen en maak je deze liever zelf? Wanneer je dit leuk vind om te doen en je hebt er het juiste gereedschap voor liggen dan is dit ook een goede optie.

Let er hierbij wel op dat je jezelf van te voren goed inleest of eventueel hulp vraagt aan iemand die er verstand van heeft. Omdat je zelf niet goed het maximaal belastbare gewicht in kunt schatten kan het nog wel eens riskant zijn om een zelfgemaakt power rack te gebruiken in combinatie met zware gewichten.

Er zijn meerdere manieren waarop je zo’n rek kunt fabriceren. Een veelvoorkomende manier is het rek maken van hout en een andere manier is door het in elkaar te lassen.

Wat kan er nog meer worden bedoeld met een fitness rek?

Wanneer men het heeft over een fitness rack dan wordt er meestal één van de racks die je op deze pagina hebt kunnen vinden bedoeld.

Echter kan er ook van een fitness rek gesproken worden wanneer er een rek bedoeld wordt waar je materiaal in of op kunt leggen.

Een dumbbell rek is hier een goed voorbeeld van. Je kunt jouw dumbbells hierop leggen zodat je jouw trainingsruimte netjes en overzichtelijk houdt.

Wat er ook bedoeld kan worden met een fitness rek is een zogenoemd wandrek. hier kun je op klimmen en je vind het meestal terug in de gymzalen, maar het kan ook uitstekend gebruikt worden voor fitness doeleinden.

Tot slot

In dit artikel heb je een overzicht kunnen bekijken van welke fitness racks er allemaal verkrijgbaar zijn.

Heb je momenteel nog een vraag over de rekken of wil je zelf een bepaalde ervaring delen over een fitness rack? Laat dan een reactie achter onder dit artikel 🙂.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *