Power rack kopen? De Top 5 power cages & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 18, 2024

de beste power racks
de beste power racks

Wil jij een power rack kopen? Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een power rack.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste aandachtspunten, waar je ze kunt kopen én wat de beste racks zijn.

Na het lezen van dit artikel kun jij dan ook de beste keuze maken.

De top 5 beste power racks

Hieronder vind je de beste power racks, van onder andere ATX. Het merk ATX staat doorgaans bekend als het beste merk in Nederland op het gebied van power racks.

We hebben deze cages beoordeeld op onder andere de belastbaarheid, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding.

Wanneer je een van de onderstaande racks aanschaft haal je dus gegarandeerd een goede koop in huis. Bekijk eerst onze handige vergelijkingstabel om vervolgens de producten tot in detail te bekijken:

ProductAccessoires inbegrepenMax. belastbaar gewichtGewichtAdviesprijs
1. ATX Power Rack PRX-650Nee1000 kg104 kg€649,00
2. ATX Power Rack PRX-750Nee1500 kg148 kg€937,00
3. Gorilla Sports Extreem PowerrackJa400 kgOnbekend€1099,99
4. Powertec WB-PRJa450 kg80 kg€749,00
5. Sportstech FPR350Ja200 kg74 kg€499,00
*Adviesprijs kan afwijken van huidige prijs en/of aanbiedingen.

1. Beste power rack voor thuis – ATX Power Rack PRX-650

power-rack-prx

ATX staat doorgaans bekend om hun goede kwaliteit power racks en dat is ook bij deze PRX-650 niet anders. Dit rack is dan ook geschikt voor elke serieuze krachtsporter en zal prima passen in elke serieuze gym.

Het rack beschikt over een stevige en stabiele constructie met een stalen frame dat belastbaar is tot wel 1000 (!) kilo. Het rack zelf weegt 104 kilo wat er voor zorgt dat het voldoende stabiliteit biedt om veilig je oefeningen mee te kunnen uitvoeren.

Elke staander van het rack is dan ook 6-voudig vastgeschroefd. Zowel in de verticale als de horizontale richting. Dit zorgt er voor dat het frame met loodzware belasting geen krimp zal geven.

Daarnaast is het power rack ook nog eens voorzien van zogenoemde J-hooks. Deze zijn voorien van een 10 mm dikke laag rubber wat dient voor het beschermen van de halterstang.

Daarnaast heb je keuze uit twee verschillende soorten noodsteunen:

  • De pin- pipe safeties (bestaande uit een 20 mm stalen pin)
  • De Flip-down safeties (50 x 50 x 3 mm dik staalprofiel en afgewerkt met dikke laag rubber)

Het is belangrijk om voldoende vertrouwen te kunnen hebben in het materiaal waar je mee traint en dat vertrouwen biedt de PRX 650 dan ook. Al met al is dit een erg goede keuze.

Klik hieronder voor meer informatie, gebruikers ervaringen en de huidige prijs te bekijken:
2. Beste zwaar belastbare power rack – ATX Power Rack PRX-750

atx-750-powerrack

Dit is wederom een erg goed en sterk power rack van het hoog aangeschreven merk ATX. De PRX-750 is uitgerust met een massief stalen frame en is erg zwaar belastbaar (tot 1500 kg).

Dit is vrij uitzonderlijk voor een power rack. Het sterke basisframe is dan ook erg stabiel en biedt genoeg ruimte in de cage zodat jij je oefeningen nog goed kunt uitvoeren.

Het gatenraster in het basisframe zorgt ervoor dat het mogelijk is om de vier staanders op maar liefst tien verschillende posities te bevestigen. Alle staanders zijn 6 voudig vastgeschroefd waardoor jij met een gerust hart met loodzware gewichten kunt trainen.

Het is tevens voorzien van een multi-grip pull up bar om alles uit jouw trainingen te kunnen halen. Qua afwerking ziet ‘t rack er zeer netjes uit, zoals we van ATX gewend zijn.
3. Power rack met veel mogelijkheden – Gorillasports Extreem Power Rack

Het Extreem power rack van gorillasports zal geen enkele homegym misstaan. Het is geschikt om alle grote compound oefeningen mee uit te voeren zoals je gewend bent én mag verwachten van een power rack.

Met dit rack kun jij je volledig richten op het sterker worden en perfectioneren van je trainingen. Het rack is belastbaar tot maximaal 400 kg, wat erg veel is voor een power rack.

powerrack-extreem

Tijdens het trainen merk je dat het een erg sterk en stevig rack is. Veel oefeningen kun je al uitvoeren zonder dat daar uitbreidingen voor nodig zijn.

Je kunt er bijvoorbeeld mee dippen en pull ups mee doen met de grepen die er al standaard op zitten. Deze kun je eventueel nog verstellen in de voor jou gewenste hoogte.

Er zijn dus genoeg verschillende oefeningen te bedenken die je hiermee kunt doen. Wat ook erg fijn is, is dat dit rack gratis verzonden kan worden.
4. Multifunctioneel powerrack – Powertec WB-PR

powertec-powercage

Powertec is een merk dat gespecialiseerd is in professionele krachtstations voor thuis. Ook de WB-PR bewijst dit maar weer eens.

Het rek is goed te gebruiken om het hele lichaam mee aan te pakken en biedt genoeg uitdaging voor de gedreven en gemotiveerde krachtsporter.

Dit powerrack word geleverd met:

  • Multi grip bar
  • 2 handvaten
  • 2 J-haken
  • Olympisch safety bars

Ook de stangen hebben een grote maximale belastbaarheid van maar liefst 455 kg. Je zult hier dus nog wel een tijdje mee kunnen doortrainen. Powertec racks staan bekend om hun sterke en duurzame kwaliteit.
5. Budget power rack – Sportstech FPR350

sporttech fitnessrack

Een compleet en veelzijdig rack voor de thuissporter. Dat is hoe we dit fitnessrek van het merk Sportstech zouden omschrijven.

Het rek beschikt onder andere over twee pulleys, een monkey bar en een dipstation. Door deze mogelijkheden train je jouw hele lichaam vanuit iedere denkbare hoek.

Het kabelstation beschikt over een lage en een hoge pulley. Hierdoor kun je bijvoorbeeld cable bicep curls doen, maar ook oefeningen zoals de lat pulldown. Tussendoor kun je uiteraard veilig squatten in de stevige kooiconstructie.

Met de monkey bar doe je diverse klimoefeningen, buikspieroefeningen of pull-ups. Ideaal om spiermassa en functionele kracht mee op te bouwen!

Je kunt dit powerrack belasten tot 200 kg, wat een behoorlijk gewicht is. Als we naar het prijskaartje kijken, worden we ook vrolijk. Al met al een goede koop!
Wat is een power rack?

Een power rack heeft doorgaans verschillende namen:

Het rek is een multifunctioneel trainingsmiddel. Je kunt er diverse oefeningen mee uitvoeren. Het meest wordt het gebruikt voor oefeningen als de squat, deadlift en benchpress.

Als je enkel van plan bent te bankdrukken is het raadzaam om een bankdruk set te kopen in plaats van een heel power rack.

Maar om je ruimte in jouw (home) gym effeciënt te benutten is het aangeraden om een power rack aan te schaffen. Dit voorkomt namelijk dat je onnodig veel apparatuur aanschaft.

Waar op letten bij een power rack?

Hoewel het principe van ‘t rek simpel lijkt, is lang niet elk power rack hetzelfde. Het is daarom ook altijd aangeraden om op een aantal zaken te letten alvorens je een rack aanschaft.

Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten:

Belastbaar gewicht

power-rack-prx

Als je een power rack aanschaft is het uiteraard handig om te weten wat het maximaal belastbaar gewicht is. Goedkopere racks zullen doorgaans een lichter gewicht kunnen houden.

Hoeveel gewicht ben je dus van plan om te gaan gebruiken? Voor de meeste racks zal het gewicht van een gemiddelde krachtsporter geen probleem hoeven te zijn, als je een rack hebt van goede kwaliteit tenminste.

Welke oefeningen kun je ermee doen?

power-rack-dips

Welke oefeningen ben je van plan om er mee te gaan doen? Wil je bijvoorbeeld ook bankdrukken, dan is het zaak om erachter te komen of de power cage hier wel geschikt voor is. Niet elk rack is hier namelijk even geschikt voor.

Wil je pull ups kunnen doen? Dan is het uiteraard zaak om een pull up bar, of grepen eraan te hebben. Ook is het bij veel racks mogelijk om er mee te dippen, of een dip bar aan te bevestigen.

De power racks die je in dit artikel vindt zijn allemaal multifunctioneel te gebruiken.

mogelijkheid tot uitbreiden?

g7_station

Ben je van plan om jouw (home) gym nog verder uit te breiden? De kans is natuurlijk aanwezig dat je na een tijdje opzoek bent naar meer uitdaging of variatie.

Veel power racks kun je uitbreiden met bijvoorbeeld een kabelstation (cable crossover) Zo kun je genieten van nóg meer functionaliteiten. Bij sommige modellen zitten deze zelfs al ingebouwd.

Niet elk power rack is echter geschikt om veilig uit te kunnen breiden met deze toestellen.

Veiligheid

De veiligheid is van al deze aandachtspunten het aller belangrijkst. Alleen al hierom is het aangeraden om een power rack van goede kwaliteit aan te schaffen.

Het gebeurd namelijk vaak genoeg dat er ongelukken gebeuren tijdens het trainen met zware gewichten. Het is natuurlijk altijd het beste om een ‘spotter’ erbij te hebben in de vorm van een persoon.

Dit is iemand die zo nodig het gewicht kan overnemen of kan helpen als jij het niet meer houdt. Echter is het niet altijd voor iedereen mogelijk om samen te trainen.

Hiervoor is een oplossing bedacht: de safety bars. Dit zijn veiligheids pinnen of balken die de stang voor jou kunnen opvangen. Vooral tijdens het squatten zijn deze een must-have.

Bij de meeste power stations zitten deze er standaard op, of ze hebben iniedergeval de mogelijkheid om de safety bars erop te bevestigen, dit is namelijk verplicht.

Echter laten sommige te wensen over aangezien ze niet erg veel gewicht aan kunnen. Belangrijk is dus om te weten wat het maximaal belastbaar gewicht van deze safety bars is.

Prijs/kwaliteit

Een (home) gym is vaak een grote investering. Ook een power rack zal voor de meeste mensen niet als erg goedkoop ervaren worden. Des te meer reden om goede kwaliteit uit te zoeken, zodat je zeker weet dat je waar krijgt voor je geld.

De prijzen van de racks verschillen enorm: van 350 tot ver boven de 2000 euro.

Bepaal dus van te voren waar je het rack voor wilt gebruiken om er vervolgens een uit te zoeken die het beste bij jou past én van goede kwaliteit is.

Hoewel het frame uit sterk materiaal bestaat, kan het in de loop der jaren toch gaan slijten. Zeker als er een kabelsysteem bij zit willen deze na een tijdje nog wel eens stroef gaan lopen.

Gelukkig is een power rack over het algemeen een zeer duurzame aankoop, waar je nog járen lang plezier aan kan beleven.

Waar een power rack kopen?

Ik krijg vaak de vraag waar je een power rack het beste kunt kopen. Je kunt ze het best online bestellen.

Hieronder kun je de webshops met het beste aanbod met elkaar vergelijken:

Fitness-seller.nlBekijk aanbod >>
Gorillasports.nlBekijk aanbod >>
Betersport.nlBekijk aanbod >>
Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>
Bol.comBekijk aanbod >>
Fitwinkel.nlBekijk aanbod >>Oefeningen met een power rack

Zoals gezegd kun je erg veel verschillende oefeningen doen met de racks. Hieronder vind je de meest voorkomende oefeningen:

Squat

Squatten kun je natuurlijk doen in een squat rek, maar wanneer je gaat squatten met zwaardere gewichten is het belangrijk dat dit op een zo veilig mogelijke manier gebeurd.

De meest veilige manier om dit alleen te doen met behulp van de safety bars die aan het power rack zitten. Deze zitten niet op een squat rek.

Het is daarom belangrijk dat er altijd iemand bij is wanneer je niet over de safety bars beschikt. En bij voorkeur natuurlijk ook als deze er wel aanzitten. Safety first!

Zorg dat je de stang altijd kunt pakken met je gezicht naar de open kant van de hooks toe. Op deze manier is het namelijk een kwestie van tegen het power rack aanlopen en de stang laten zitten in de hook.


Deadlift

De deadlift kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Het is een mogelijkheid om de barbell vanaf de grond op te tillen, maar niet iedereen heeft hier al voldoende kracht voor opgebouwd.

Daarnaast is het goed voor de afwisseling om te blijven variëren in je oefeningen. Zo kun je dus ook de deadlift uitvoeren vanaf de safety bars van het power rack.

Let er wel op dat je het gewicht niet te hard neer laat vallen. De safety bars zijn hier natuurlijk wel voor gemaakt, maar op langere termein zal het ze niet veel goeds doen.

De uitvoering van de deadlift blijft in principe hetzelfde als wanneer je ‘t gewicht vanaf de grond zou optillen. Enige verschil is dat je de beweging hierbij kleiner maakt, oftewel de range of motion.


Bankdrukken

Bankdrukken wordt over het algemeen weinig gedaan met een power rack, maarhet is zeker mogelijk om dit te doen. Belangrijk is wel dat je de stang makkelijk uit de hooks kunt halen.

Voor extra veiligheid kun je de safety bars gebruiken. Zoals je in het filmpje hieronder kunt zien, kun je deze plaatsen op de voor jou gewenste hoogte. Zorg ervoor dat je je borst nog wel kunt aanraken met de stang voor de maximale range of motion.


Seated shoulder press

Als je de seated shoulder press wilt uitvoeren op een power rack is dit best lastig om met zwaar gewicht zonder spotter er bij te doen.

Je kunt eventueel gebruik maken van de safety bars, maar de beweging zal hierdoor wel een stuk minder groot zijn dan dat je gewend bent, zoals je kunt zien in het filmpje hieronder:


Power Racks van ATX

Zoals je in deze koopgids hebt kunnen zien, zijn wij een groot fan van de ATX Powerracks. Dit merk staat als beste bekend onder de fanatieke thuissporters.

Wat ATX zo populair maakt is de ontzettend hoge belastbaarheid van het materiaal. Alle fitnessrekken van dit merk zijn van sterke kwaliteit en voorzien van een roestvrije coating.

Vooral dat laatste is erg handig als jij het materiaal in een vochtige garage hebt staan, zoals veel thuissporters dat hebben.

Het materiaal is van echte Duitse duurzame kwaliteit en tot nu toe komt er geen enkel ander merk ook maar in de buurt van de kwaliteit die ATX te bieden heeft.

Dit betekent overigens niet dat er geen andere goede merken zijn.

Mocht je bijvoorbeeld een wat lager budget hebben, dan kun je ook prima voor een rack van een ander merk kiezen. Toch gaat onze voorkeur uit naar een ATX power rack.

Tweedehands kopen: goede keuze?

Voor fitnessapparatuur waarbij de veiligheid hoog in het vaandel staat raad ik het altijd af om deze tweedehands te kopen.

ik raad het af om de volgende redenen:

  • Prijzen zijn niet veel lager: als je voor de lage prijzen wilt gaan kun je beter kiezen voor een goedkoper power rack dat nieuw is. Veel tweedehands racks schelen namelijk niet zoveel qua prijs.
  • Veiligheid: dit heb ik nu al een aantal keren aangegeven en mag ondertussen wel voor zich spreken.
  • Garantie: Hoewel de racks doorgaans niet zo snel kapot zullen gaan, is het altijd goed om garantie op je aankoop te hebben. Soms krijg je zelfs levenslange garantie op nieuwe fitnessapparatuur.
  • Bezorgingservice: Als je het nieuw besteld wordt het netjes bij je thuis bezorgd. Vaak is dit helemaal gratis en soms kun je ook nog kiezen voor gratis montage erbij. Op deze manier heb je hier geen omkijken naar en kun je meteen beginnen met trainen.

Tot slot

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel. Laat gerust een reactie achter en laat weten hoe jouw power rack bevalt!


Bekijk ook:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *