Fitness rek voor buiten kopen | Outdoor fitness racks

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 16, 2023

fitness-outdoor-rack

Een fitness rek voor buiten kopen, waar moet je dan op letten en welke eigenschappen moet het hebben om roestvorming te voorkomen?

Na het lezen van dit artikel weet jij waar je een outdoor fitness rack kunt kopen, waar het aan moet voldoen en welke verschillende rekken er allemaal zijn.

Wat wordt er bedoeld met een fitness rek?

fitness-outdoor-rack

Een fitness rek is een vrij groot begrip en hier kunnen meerdere soorten rekken mee worden bedoeld.

Meestal wordt er van een fitness rek of rack gesproken als je er meerdere oefeningen mee kunt doen. Het rack dat bestaat uit een frame, waarvan het belangrijk is dat deze stevig is.

De (outdoor) fitness rekken zijn er in verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld specifieke squat racks, pull up racks en ook crossfit racks, waarover je meer leest later in dit artikel.

Outdoor fitness

outdoor-fitness-training

Outdoor fitness is een fitnesstraining maar dan buiten. In principe kun je prima fitnessen in de buitenlucht zónder benodigdheden.

Maar wanneer je écht specifiek wilt gaan trainen dan zal je apparatuur nodig hebben.

Natuurlijk is het een heel gedoe om steeds al het materiaal van binnen naar buiten te verplaatsen en andersom.

Vandaar dat outdoor fitness materiaal erg handig is als je op regelmatige basis buiten wilt gaan trainen. Één van de meest essentiele zaken die je hiervoor nodig gaat hebben is een fitness rek voor buitengebruik.

Echter is lang niet elk rack hiervoor geschikt en moet je dus goed op de specificaties letten bij de aankoop hiervan.

Wanneer is het rek geschikt voor buitengebruik?

fitness-toestellen-buiten

Je kunt dus niet zomaar elk fitness rack buiten plaatsen zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit en de houdbaarheid van het materiaal.

In theorie zal je elk fitness rack in je tuin of op een andere buitenlocatie kunnen plaatsen indien dit past qua afmetingen, maar aangezien je er rekening mee moet houden dat het vocht zal gaan zorgen voor roestvorming is dit niet bepaald een verstandig idee.

Belangrijkste eigenschap voor buitengebruik

De belangrijkste eigenschap dat een fitness rek voor in de buitenlucht moet hebben is een poedercoating. Dit is simpelweg een laagje dat is aangebracht over het staal van ‘t rek.

Dit laagje voorkomt roestvorming en zorgt ervoor dat het fitness rek is opgewassen tegen alle mogelijke weerselementen.

Daarnaast zorgt deze coatinglaag er ook nog eens voor dat het rek er goed uit blijft zien, aangezien er minder snel krassen of andere gebruikssporen op komen.

Voorkom roestvorming

Roestvorming op jouw fitnessapparatuur is iets wat je altijd wilt voorkomen. Niet alleen ziet het er lelijk uit maar ook doet het afbreuk aan de veiligheid, wat juist het aller belangrijkste is bij een fitness rek.

Een rek is een aankoop waar je als het goed is nog jarenlang gebruik van wilt gaan maken, dus doe je er verstandig aan om de kwaliteit zo goed als mogelijk te waarborgen.

Daarnaast wil je het misschien na een aantal jaren tweedehands doorverkopen, omdat je bijvoorbeeld toe bent aan een uitbreiding.

Als er in dat geval roest op het fitness rek zit omdat het al die tijd buiten heeft gestaan zónder coating dan zal je er aanzienlijk minder voor terugkrijgen.

Genoeg reden dus om een fitness rek voor buiten te kopen die hier geschikt voor is.

Waar vind ik een goed fitness rek voor buiten?

trainings-rack-buiten

Een fitness rack voor buitengebruik is lastig te vinden, er zijn namelijk maar weinig leveranciers die dit soort rekken aanbieden.

De beste optie die je hebt is een PTessentials rack aanschaffen. Deze heeft een speciale poedercoating en is dus geschikt om buiten te gebruiken.

Als je erover twijfelt of een fitness rek wel echt geschikt is om buiten te gebruiken is het beste wat je kunt doen contact opnemen met de desbetreffende aanbieder.

Zoek je de beste fitness racks? Ga dan direct naar onze keuzegids om tot de aller beste keuze te kunnen komen:Outdoor squat racks

squatrek-voor-buiten

Zoals ik al heb aangehaald kunnen er meerdere soorten rekken bedoeld worden met een fitness rek.

Één van de meest voorkomende rekken die buiten worden geplaatst zijn squat rekken.

Deze wordt vanzelfsprekend gebruikt om squats mee te maken. Maar ook kan het gebruikt worden voor een complete outdoor fitnesstraining.

Bij een outdoor squat rack is het allereerst belangrijk dat er een goede ondergrond ligt zodat je op een juiste manier kunt squatten. Het moet geplaatst zijn op een vlakke ondergrond en je moet er goed en stevig onder kunnen staan.

De outdoor squat racks worden ook geregeld zelf gemaakt, bijvoorbeeld van hout of door een stalen frame in elkaar te lassen.

Dit kan natuurlijk een leuk hobbyproject zijn, waar je uiteindelijk ook echt wat aan hebt. Maar hou er wel rekening mee dat het zwaar genoeg te belasten moet zijn wil je het kunnen gebruiken als een outdoor squat rack.

Ben je op zoek naar een rek specifiek om in te squatten? Klik dan op de onderstaande knop om naar onze keuzegids te gaan.Optrek rekken voor buiten

buiten-optrekken

Een optrek rack is wederom een groot begrip. Meestal wordt er hier een rack mee bedoeld dat bestaat uit een frame dat op de grond staat. Aan dit rack is er dan een bar bevestigd waar jij jezelf aan kunt optrekken.

Natuurlijk moet dit rack wederom een poedercoating over het staal hebben zitten als je het buiten wilt gaan plaatsen.

Ook kan er een pull up bar mee bedoeld worden. Deze zie je ook erg vaak buiten, bijvoorbeeld in de tuin. Vaak wordt het buiten aan een muur bevestigd.

Als jij een fitness rek voor buiten wilt kopen speciaal om jezelf aan op te trekken neem dan eens een kijkje in het artikel; pull up racks voor buiten.

Verschil met een outdoor fitness rek & crossfit rack

Een outdoor fitness rek en crossfit rack worden vaak met elkaar verward. Het grootste verschil hiertussen is dat een crossfit rack er vaak met name voor bedoeld is om bodyweight oefeningen mee te doen.

Het heeft er allerlei stations op zitten voor verschillende pull up vormen, dips en andere functionele oefeningen. Daarnaast kan je er meestal ook gewoon hooks aan bevestigen en dus oefeningen met een halterstang op doen.

Als je opzoek bent naar een crossfit rack voor buitengebruik of hier meer informatie over wilt weten, klik dan op de onderstaande knop;Outdoor fitness parkjes met rekken

rusten-in-fitness-speeltuin

Je hebt vast wel eens een outdoor fitness parkje gezien, of misschien heb je er zelfs wel eens in getraind.

Het is een ‘parkje’ dat vaak op initiatief van de gemeente is geplaatst.

Het worden ook wel fitness of calisthenics speeltuintjes genoemd. In zo’n parkje staat allerlei outdoor fitness en crossfit apparatuur.

Het rek dat hierin staat wordt meestal gezien als een crossfit rack aangezien het vooral is bedoeld voor functionele oefeningen met het eigen lichaamsgewicht.

Omdat outdoor fitness alsmaar populairder wordt komen er steeds meer van deze plekken bij in Nederland.

Als je geen budget hebt om zelf een fitness rek voor buiten aan te schaffen, of je wilt dit om een andere reden niet in je eigen tuin plaatsen, dan kan je uitzoeken of er zo’n outdoor parkje bij jou in de buurt is te vinden. Dit kan opzoeken op calisthenics-parks.com.

Veel gestelde vragen over fitness rekken voor buiten

Kan ik een fitness rek zonder poedercoating buiten plaatsen?

Je kunt een fitness rek zónder speciale poedercoating buiten neerzetten, echter is dit sterk af te raden omdat het de houdbaarheid zal verkorten. Als je een stevig rack hebt van sterke kwaliteit zal deze het buiten wel een tijdje volhouden, maar op den duur zullen er hoogst waarschijnlijk toch roestplekken op komen en daarom raad ik dit ook altijd af om te doen.

Ik heb een vochtige schuur of garage, wat nu?

Een vochtige schuur, garage of kelder is een veelvoorkomende plek om een fitness rek te plaatsen.
Als deze plek vochtig is dan is het ook aanbevolen om een rek aan te schaffen met een poedercoating. Echter kan je ook een ‘normaal indoor rack’ plaatsen met het risico op roestvorming. Voor het beste advies kun je in dit geval terecht bij de aanbieder van het desbetreffende rek.

Wat zijn de beste alternatieven?

De beste alternatieven voor een fitness rek in de buitenlucht is trainen in een outdoor fitness parkje, of buiten trainen zonder rack. Als dit beiden niet tot je mogelijkheden behoort dan kan je het rack natuurlijk nog altijd binnen plaatsen.Meer informatie over fitness materiaal:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *