Roeitrainer Kopen? De beste roeitrainers per soort

Laatst bijgewerkt door Casper op april 26, 2021

roeimachine-kopen-thuis
roeimachine-kopen-thuis

De roeitrainer, ookwel roeimachine genoemd is een fitnessapparaat waarmee je roeibewegingen op het water nabootst.

Het is voor velen een erg geliefd fitnessapparaat omdat het zowel je kracht als uithoudingsvermogen en conditie traint.

Ben je op zoek naar een roeitrainer voor thuis? In deze blog vind je de beste apparaten, en aandachtspunten bij het kopen.

Inhoud:


Aandachtspunten bij kopen

roeien-op-machine

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een roei apparaat:

 • Maximaal belastbaar gewicht: natuurlijk handig om te weten hoeveel gewicht het apparaat aan kan. Dit is tevens een goede indicatie voor de kwaliteit.
 • Lichaamslengte: ben jij bovengemiddeld lang of kort? Dan is het goed om van te voren te checken of er een minimale en/of maximale lengte aan het toestel verbonden zit.
 • Gebruiks categorie: roeitrainers zijn opgedeeld in verschillende categorieën: professioneel, semi professioneel en thuis gebruik. Kies je voor thuis gebruik? Dan kun je kiezen uit apparaten voor intensief gebruik of minder intensief gebruik.
 • Soort roeitrainer: Er zijn verschillende soorten roeitrainers te koop: hydraulische, waterweerstand, luchtweerstand en magnestische roeitrainers. Hieronder vind je meer informatie over de verschillen.
 • Stabiliteit: Gezien de bewegingen die je op het apparaat maakt is het belangrijk om stabiliteit te hebben. Je wilt natuurlijk niet dat het toestel verschuift tijdens het roeien.
 • Trainingsprogramma’s: In sommige apparaten zijn er programma’s voorgeprogrammeerd. Vaak kun je een afstands of tijd doel instellen en opslaan. Zo kun je ook de strijd met elkaar aan gaan. Ook kunnen sommige machines je hartslag meten zodat je alles nauwkeurig kunt bijhouden.
 • Opklapbaar: Is de roeimachine opklapbaar? Dit kan erg handig zijn als je de roeimachine wilt verplaatsen. Zeker als er ook nog wieltjes onder zitten. Makkelijk voor in huis.
 • Display/computer: Een duidelijk display en makkelijk te besturen systeem zijn een vereiste.
 • Garantie: Belangrijk is om garantie te hebben op je aankoop, dit kan erg verschillen per winkel.
 • Prijs/kwaliteit: Gezien de grote prijsverschillen in apparaten is het goed om te weten of de kwaliteit de prijs waard is.

Soorten roeitrainers

Hieronder vind je de verschillende varianten roeitrainers:

Hydraulische roeitrainers

Hierbij wordt de weerstand geregeld door cilinders die gevuld zijn met gas. Dit is de goedkoopste categorie.

Echter raad ik deze soort niet aan omdat de kwaliteit vaak aanzienlijk minder is en sneller kapot gaat vergeleken met de anderen soorten.

Waterweerstand roeitrainer

Een met water gevulde bak kenmerkt de watergeremde roeitrainers. Je zult door het water een realistisch roei ritme ervaren.

Deze apparaten worden vaak gebruikt door beoefenaars van de roeisport buiten het seizoen om.

Het geluid kan rustgevend werken maar ook als storend ervaren worden. Deze categorie is vaak wat duurder.

waterrower-review

Luchtweerstand roeitrainer

Doorgaans de meest voorkomende variant. Hierbij wordt lucht gebruikt als weerstandssysteem.

Ook bij dit systeem geldt dat hoe meer kracht je gebruikt hoe meer weerstand je krijgt, wat het trainen realistisch maakt.

De luchtweerstand roeimachines maken ook veel geluid. Dit geluid kan als nadeel ervaren worden, maar je kunt er ook aan horen of je de juiste techniek gebruikt.

Magnetische roeitrainers

De magnetische roeitrainer maakt gebruik van een magnetische onderbreking in het vliegwiel waardoor er weerstand ontstaat.

Bij deze variant kun je de weerstand handmatig aanpassen. Na de hydraulische roeitrainer is dit de goedkoopste soort. Echter kwalitatief wel minder dan de water en luchtweerstand apparaten.

Voordeel is echter dat ze doorgaans wat minder geluid maken en lager zijn in prijs.

Roeitrainer test: de beste per soort

Op basis van de eerder genoemde aandachtspunten hebben we een overzicht van de beste roeitrainers per categorie voor je samengesteld:


Beste water roeitrainer- VirtuFit Water Resistance Compact Row 800

virtufit-water-resistance-row-800-roeitrainer-zijaanzicht

Deze handige en compacte water roeier is ideaal voor thuisgebruik, vanwege het formaat en het grote gebruiksgemak.

Naast dat deze roeitrainer zo lekker klein is (waardoor het voor vrijwel iedere ruimte geschikt is), biedt het jou ook enorm veel trainingsopties.

Als je een roeitrainer zoekt die gemakkelijk te gebruiken is, weinig ruimte kost en een waterweerstand heeft, dan is deze Row 800 absoluut de beste keus.

Wat ook nog eens erg fijn is aan dit apparaat, is het dat een zeer scherpe kostprijs heeft. Al met al valt er niet veel op dit toestel aan te merken. Ook de gebruikerservaringen zijn zeer positief.

Naast deze rower is ook de waterrower erg populair. Dit zijn houten roeitrainers met waterweerstand, geoptimaliseerd voor thuisgebruik.Beste lucht roeitrainer- Senz Sports R5000

endurance-roeitrainer

De Senz Sports R5000 is een heel stabiel toestel dat zowel professioneel als thuis gebruikt kan worden.

De roeitrainer is zo ontworpen dat het zo min mogelijk geluid produceert, wat hem ideaal maakt voor in huis. Er is ook geen netspanning nodig om hem op aan te sluiten.

Het display is duidelijk en makkelijk te gebruiken en ook beschikt het over een ingebouwde hartslagmeter. Daarnaast heeft het toestel dubbele kogellagers, voor optimale veiligheid.

Qua prijs valt het in de middenklasse en de kwaliteit die je er voor terug krijgt maakt dit het meer dan waard. Het enige mogelijke nadeel is dat dit apparaat niet waterpas verstelbaar is, maar dat is meestal niet zo’n probleem.Beste magnetische roeitrainer- VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro

semi-pro-ergometer

De VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro is een heel degelijke roeitrainer en biedt genoeg functies. Het apparaat is goedgekeurd door professionele sporters en wij snappen waarom.

Zeker gezien de relatief lage prijs raad ik deze roeitrainer aan als je op zoek bent naar een magnetische variant. Nog een groot voordeel is dat je de roeitrainer op kunt klappen, zodat je veel ruimte bespaard.Beste goedkope roeitrainer- Focus Fitness Row 3

focus-fitness-row-3

De Focus Fitness Row 3 voldoet aan bijna alle eisen voor een goede roeitrainer en is magnetisch gestuurd. Ook beschikt deze trainer over een mooi en gemakkelijk bedienbare LCD computer waarbij je 12 verschillende trainingprogramma’s kunt volgen.

Het apparaat is van duurzame kwaliteit en kan intensief gebruikt worden door meerdere personen. Een ander groot voordeel is dat deze roeimachine opklapbaar is en dus makkelijk te verplaatsen.

Wil je dus niet te veel uitgeven dan is deze roeimachine een prima optie. Uitgebreide review lezen? Klik dan hier: Focus Fitness row 3 Review >>Beste inklapbare roeitrainer – NordicTrack RX800

nordictrack-inklapbaar

Een inklapbare roeitrainer kan je vele voordelen bieden wanneer je thuis ruimte wilt besparen, het grote voordeel is namelijk dat je deze na gebruik weer eenvoudig op kunt klappen.

Vaak is het een kwestie van een pin eruit halen, de rails opklappen en de pin er weer instoppen. Dit soort roeitrainers zijn er ook in verschillende soorten.

De NordicTrack RX800 is de beste optie als je opzoek bent naar een luxueuze roeitrainer met genoeg functies en features om jezelf elke training weer opnieuw uit te dagen.

Of je deze roeier nou gebruikt voor thuis, of voor professioneel gebruik, voor beide is deze machine zeer geschikt.Trainen met de roeimachine

De roeimachine kan voor verschillende trainingsdoelstellingen gebruikt worden. Vaak wordt het gecombineerd met andere cardio apparaten of gebruikt als warming-up voor de krachttraining.

beste-roeitrainer

Voordelen roeiapparaat

Omdat je zowel aan je conditie werkt als aan je kracht/uithoudingsvermogen is dit een goed allround fitness apparaat. ook de vet verbranding wordt gestimuleerd tijdens het roeien.

Steeds meer worden de voordelen van de roeimachine ingezien. Je vind echter nog niet veel sportscholen waarbij er roei groepslessen gegeven worden, waar je dit met bijvoorbeeld spinning ziet.

Wel komen er langzaam maar zeker meer roeistudio’s bij. Dit lijkt overgewaait vanuit Amerika, waar de rowstudio’s als paddestoelen uit de grond schieten.

model-e-kopen

Roeitechniek

Vanuit de roeisport is de gehele roeihaal opgedeeld in verschillende fases. Deze fases worden van elkaar onderscheiden om de goede techniek aan te leren.

Een goede techniek ziet er makkelijker uit dan het is. In de sport wordt de juiste techniek vaak op een roeimachine getraind.

Hoewel de techniek op de roeimachine iets minder van belang is dan op het water, is het belangrijk om de oefening juist uit te voeren. Zo kun je het maximale uit je training halen. De belangrijkste dingen om rekening mee te houden zie je hieronder.

 • Rug recht: omdat je iets naar voren moet gaan leunen kun je al gauw de neiging hebben om een kromme rug aan te nemen. Span je buikspieren gedurende de beweging aan, dit helpt om je rug recht te houden.
 • Bewegen vanuit je benen: belangrijk is om niet vanuit je rug te gaan trekken bij de eerste bewegingsfase maar duw vanuit je benen.
 • Ellebogen bij elkaar: Als je je ellebogen bij elkaar houdt zullen je schouders iets ontlast worden.
 • Ritme: Blijf bewegen vanuit het ritme.

Kracht

Mits je de juiste techniek toepast is de roeimachine een zeer geschikt apparaat om kracht op te bouwen.

Het roeien is een heuse fullbody workout. Je spreekt namelijk in totaal 7 verschillende spiergroepen aan.

 • Buik: Met name op het punt dat je jezelf uitduwt met je benen wordt je core ook aan het werk gezet. Maar ook op de weg terug naar voren. De beweging die je maakt kunt je zien als een halve sit-up. Ook tijdens het terugrollen naar voren moeten je buikspieren er voor zorgen dat je in balans blijft.
 • Benen: Je benen zullen in zijn geheel worden getraind. Bij het uitduwen moeten je bovenbenen kracht leveren. Zowel je hamstrings als je quadriceps en je kuiten worden hierbij belast. Maar ook je lies, dijbeen en scheenbeen komen op spanning.
 • Rug: Het het naar je toe trekken van de kabel wordt bij roeien de afzet of de inpik fase genoemd. Je rug wordt hierbij het meest aan het werk gezet. Alle oefeningen waarbij je je rug traint worden ookwel ”pull oefeningen” genoemd. Veel van deze oefeningen hebben dan ook ”row” in de naam. Denk aan de barbell row of de dumbell row. Bij deze oefeningen maak je in principe roei bewegingen.
 • Biceps: Bij elke pull oefening moeten je biceps ook kracht leveren. net zoals dat je triceps helpen bij push oefeningen. Dus op het moment dat je rugspieren kracht gaan leveren ondersteunen je biceps hierin.
 • Schouders: De achterkant van je schouders worden bij de trek beweging getraind, deze werken samen met je rug. Bij het strekken van je armen worden de zij en voorkant ook aangesproken.
 • Triceps: als je armen gestrekt zijn komt je triceps onder spanning te staan. Strek je arm maar eens en voel met je andere hand aan je triceps.
 • Onderarmen: Zoals gezegd ondersteunen je biceps je rugspieren. Je onderarmen ondersteunen je biceps weer bij het kracht leveren. Daarnaast hou je het handvat beet en knijp je erin om vast te blijven houden. Dit vraagt kracht van je onderarmen.

Cardio

roeiers

Naast dat de roeimachine een fullbody workout is, is het ook nog eens goed om conditie mee op te bouwen. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

Zo kun je gaan voor lange ‘afstanden’ (duurtraining) of voor korte sprintjes (interval). Beide zullen je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren. Met korte sprintjes train je naast je conditie ook voornamelijk op kracht en explosiviteit.

De roeitrainer kan ook voor wat oudere mensen een goede training zijn omdat er weinig kans is op blessures. Je hebt namelijk weinig tot niet te maken met belasting voor je gewrichten.

Ik raad aan om een trainingsschema of programma te volgen zodat je de trainingen rustig op kunt bouwen.

Afvallen

vrouw-op-roeitrainer

Juist omdat je zoveel spieren gebruikt verbrandt je enorm veel calorieën op de roeitrainer.

Bij het fietsen en hardlopen zal je bijvoorbeeld minimaal kracht leveren vanuit je armen. Het metabolisme krijgt dus ook een flinke boost waardoor je verbranding veel hoger wordt.

Je verbrandt gemiddeld tussen de 600 en 1000(!) kcal per uur op de roeimachine. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals: je gewicht, leeftijd en trainingsintensiteit.

welk-fitnessapparaat-buikvet

Als afvallen je doel is zul je er op de eerste plaats voor moeten zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Het belangrijkste is dus je voeding. Natuurlijk kan cardio je helpen om meer te verbranden.

De meest effectieve manier is om af te vallen op de roeimachine is door intervaltraining te doen.

We kunnen dus concluderen dat de roeitrainer een goed allround fitness apparaat is waarbij meerdere trainingsaspecten aan bod komen.

Alternatieven

Heb je in dit artikel tot dusver niet de ideale roeitrainer voor jou kunnen vinden? Wellicht dat een van de onderstaande top modellen wel de beste match is voor jou:

r4000Senz Sports R4000
virtufit-row-450-zijkantVirtuFit Row 450
concept-2-model-eConcept 2 model E
focus-fitness-row-2-reviewFocus Fitness Row 2
tunturi-cardio-r30Tunturi Cardio Fit
Misschien ook interessant:
0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *