Water roeier kopen – Voor- en nadelen + TOP 5

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 27, 2023

first-degree-rower
water-roeier-kopen

Een water roeier, ook wel een watergeremde roeitrainer genoemd, is een roeimachine die werkt op waterweerstand.

Ben je benieuwd na de voordelen en de nadelen van deze toestellen? Je vind ze in dit artikel. Ook vind je de beste water roeiers.

Weinig tijd? Vergelijk hieronder direct de beste opties:

  1. VirtuFit Pro Resistance Row 1000
  2. Senz Sports R4000
  3. WaterRower Classic
  4. First Degree Apollo Plus
  5. VirtuFit Row 800

Het verschil met andere roeitrainers

first-degree-roeier

Je zult je misschien afvragen hoe een water roeier nou precies verschilt ten opzichte van andere roei apparaten.

Het grootste verschil is (niet geheel verrassend) dat deze toestellen werken op waterweerstand, in plaats van een ander weerstandssysteem.

Naast water kan een roeier ook werken met een magnetische weerstand, luchtweerstand, of een hydraulisch systeem. Watergeremde roeitrainers en magnetische zijn over het algemeen het populairst.

Hoewel de meeste sportscholen geen gebruik maken van water roeiers, zijn deze wel erg populair om thuis mee trainen. Ook bij roeiclubs en exclusieve sportclubs zijn deze soort roeiers vaak terug te vinden.

Welke voor- en nadelen heeft een waterroeier?

Twijfel je nog over je kiest voor een water roeier of een roeitrainer met een ander weerstandsysteem? Of ben je gewoon benieuwd naar de voor en nadelen?

Hieronder ontdek je waarom je voor een waterweerstand toestel zou moeten kiezen, of juist niet.

Voordelen waterweerstand

Om te beginnen de voordelen:

Realistisch trainen ✅

Stel je wilt trainen op een zo realistisch als mogelijke manier. Het klinkt dan niet heel erg gek om voor een water roeier te kiezen, aangezien het echte roeien ook daadwerkelijk op het water plaatsvindt.

water-roeier-review

Door deze realistische manier van trainen zijn deze soort roeiers het populairst onder professionele en recreatieve roei fanaten.

Hoewel roeitrainers met andere weerstandsystemen ook prima gebruikt kunnen worden, en deze ook een goede manier van roeien op water na kunnen bootsen, brengt het water toch net wat extra’s.

Niks kan namelijk tippen aan een roeier met écht water. Deze manier van trainen maakt het gevoel en de beweging net even wat realistischer.

Geluid ✅

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het geluid een voordeel kan zijn. Om te beginnen is het geluid voor veel mensen een reden om geen roeitrainer in huis te plaatsen. Het geluid kan namelijk als storend ervaren worden.

watertank-van-roeitrainer

Bij een lucht roeitrainer of een magnetische roeitrainer is het geluid dat het apparaat produceert echter heel anders dan bij een waterroeier.

Deze zijn niet met elkaar te vergelijken. Een waterroeier maakt namelijk vrijwel hetzelfde geluid als het echte roeien op water.

Misschien ben je in de zomermaanden wel fanatiek aan het roeien en mis je de geluiden hiervan tijdens de wintermaanden. Dit hoef je niet te missen als je traint met waterweerstand.

Ook kunnen de geluiden voor veel mensen rustgevend werken. Het lijdt tot ontspanning, terwijl je ook nog eens aan het sporten bent. Win-win dus.

Leuker (en mooier) ✅

Trainen met waterweerstand wordt vaak beschouwd als een leukere manier van roeien. Dit zal natuurlijk verschillen per persoon, maar de meeste mensen sluiten zich hierbij aan.

waterroeier

Bovendien zijn deze roeitrainers ook vaak een stuk stijlvoller ten opzichte van toestellen met andere weerstanden. Ze zien er chiquer uit en ook de watertank ziet er stijlvol uit. Zeker wanneer je het water voorziet van een blauwe kleurstof.

Nadelen

Natuurlijk heeft een waterroeier niet alléén maar voordelen. Het sporten met watergeremde weerstand kan namelijk ook een aantal nadelen hebben. Deze ontdek je hieronder.

Duurder ❌

Over het algemeen zul je wat meer betalen voor een roeitrainer met waterweerstand dan voor bijvoorbeeld een magnetische weerstand.

Uiteraard verschilt dit per model. Maar als je op zoek bent naar een ”’goedkope” roeitrainer zal je beter voor een ander weerstandsysteem kunnen kiezen. De goedkoopste optie kost momenteel 449 euro.

Minder keuze ❌

Niet alleen qua goedkope roeitrainers is er minder keus, maar over het algemeen zijn er ook minder soorten waterweerstand roeimachines op de markt.

Tenminste, er zijn minder merken. Het aantal modellen staat ongeveer gelijk met magnetische roeiers. Alleen zijn deze modellen afkomstig van een select aantal merken.

Vind je keuzes maken lastig? Dan kan dit natuurlijk ook weer een voordeel zijn, omdat het kiezen hierdoor makkelijker wordt.

Geluid ❌

Het geluid stond ook bij de voordelen genoemd. Toch kan dit óók als een nadeel beschouwd worden. Dit is dan ook sterk persoonsafhankelijk. Sommige mensen kunnen het namelijk als storend ervaren.

Dat is ook één van de redenen waarom sportschool eigenaren er meestal niet voor kiezen om een water roeier te nemen. Echter kunnen de geluiden van andere weerstandsystemen als net zo storend ervaren worden.

De beste roeitrainers met waterweerstand

Bekijk hieronder de TOP 5 beste mogelijkheden:

1. VirtuFit Pro Resistance Row 1000

virtufit-row-1000

VirtuFit heeft met de Pro Water Resistance 1000 ook een goede watergeremde roeitrainer op de markt gebracht. Het is één van de sterkere verkrijgbare roeitrainers op dit moment, wat het maximaal belastbare gewicht van 227 kg nog maar eens benadrukt.

Deze roeier is zeer geschikt om te gebruiken voor professionele doeleinden. Met name dankzij de kracht en stabiliteit die het heeft is het een zeer geliefde roeitrainer.

Het bestaat uit hoogwaardig kwaliteitsmateriaal. Ook het ontwerp met de dubbele rails zorgt voor een fijne roeitraining. Het zitvlak beweegt soepel en geruisloos over de aliumnium rails heen.

Qua prijs is het ook nog eens erg aantrekkelijk om voor de VirtuFit Pro te kiezen, aangezien het relatief niet veel kost voor een water roeier.

Klik op de knop hieronder en bekijk direct de kortingspagina:
2. Senz Sports R4000 – Budget water roeier

r4000-water-roeier

Wil je niet te veel geld besteden aan een water roeier? Dan is de R4000 de beste keuze. De roeitrainer kost momenteel slechts 499 euro. Hiervoor kun je een degelijk toestel met waterweerstand verwachten.

Het heeft een maximaal belastbaar gewicht van 140 kg en heeft een stevig aluminium frame, waardoor het het toch vrij licht is.

Zelf weegt het dan ook slechts 44 kg, wat goed van pas komt als je het wilt verplaatsen. Klik op de knop om naar de huidige beste prijs te gaan.

Klik op de onderstaande knop en bekijk de laagste prijs:
3. WaterRower Classic

classic-rower

Waterrower, de naam zegt eigenlijk al genoeg. Dit wordt vaak gezien als dé waterroeier. Deze apparaten zijn waanzinnig populair.

Vooral bij mensen thuis komen de roeitrainers goed tot hun recht. Maar ook bij steeds meer roeiclubs wordt er zo’n toestel aangeschaft. Er zijn verschillende soorten varianten om uit te kiezen.

Allemaal zijn ze gemaakt van hout. De meeste hebben de echte houtkleur behouden en daardoor hebben ze een chique uitstraling. Naast een roeitrainer kan het dan ook dienen als een ware toevoeging aan het meubilair in huis.

Ben je benieuwd naar de beste waterrower? Klik dan op de knop hieronder.
4. First Degree Apollo Plus

watergeremd

De roeimachines van First Degree hebben erg veel weg van de waterrower toestellen. Ook bij deze machines zijn er veel van hout en qua design komt het erg bij elkaar in de buurt.

Qua kwaliteit ontwijken deze twee elkaar niet veel. Dit maakt de keuze des te lastiger. De First degree roeiers zijn geschikt voor professioneel gebruik en voor thuisgebruik.
5. VirtuFit Row 800

virtufit-row-800-water-roeier

Ben je op zoek naar een compact roeitoestel met waterweerstand? Dan is deze roeitrainer van VirtuFit voor jou op het lijf geschreven.

Dit pareltje beschikt over speciale gepatenteerde schoepen, die zorgen voor een extra realistische weerstand. Het voelt hierdoor alsof je echt in de roeiboot zit!

Wat natuurlijk direct opvalt is het unieke ontwerp. VirtuFit heeft er bij deze roeimachine heel bewust voor gekozen om de watertank aan de onderkant te plaatsen. Hierdoor is de uitvoering een heel stuk compacter dan de gemiddelde roeitrainer.

Verder is de machine stevig en geschikt voor vrijwel ieder lichaamstype. Zeker een aanrader voor thuisgebruik!
Vergelijkingstabel en informatie

Wil je de beste water roeitrainers nog eens op je gemak bekijken? Bekijk dan de onderstaande vergelijkingstabel om een handig overzicht te creëren:

WaterroeierHartslagmeting mogelijkOpklapbaarMax. belastbaar gewichtAdviesprijs
1. VirtuFit Pro Resistance Row 1000JaNee227 kg€1199,00
2. Senz Sports R4000JaJa120 kg€625,00
3. WaterRowerJaNee150 kg€1899,00
4. First Degree Apollo PlusJaJa150 kg€1349,00
5. VirtuFit Row 800JaJa140 kg€699,00
*Adviesprijs kan afwijken van huidige prijs en/of aanbiedingen.

De watertank

De watertank is de bak waar het water in gaat. Deze bevindt zich vrijwel altijd aan de voorkant van de water roeitrainers. Een veelgestelde vraag is hoe je er voor zorgt dat het water vers blijft.

watertank

Gelukkig hoef je het water niet regelmatig te verversen. Je kunt er namelijk chloor tabletten in doen, waardoor de watertank nauwelijks onderhouden hoeft te worden. Het is aangeraden om eens per 3 maanden een nieuw tablet te laten oplossen in de tank.

Wil je dat het water een leuk kleurtje krijgt? Dan kun je er ook een kleurtablet in doen, zodat de tank een mooie felblauwe kleur krijgt.

Vullen

Bij het vullen van de watertank is het de bedoeling dat je het niet helemaal vol gooit met water, maar wat ruimte overhoudt.

De gemiddelde waterroeier heeft een tank waar zo’n 15-20 liter ingaat. Het vullen kun je eenvoudig zelf doen door de dop handmatig los te draaien.

Andere weerstanden

Kies je toch liever voor een andere weerstand of twijfel je nog welke soort weerstandsysteem het beste past bij jou?

Neem dan eens kijkje in het artikel: Beste roeitrainer kopen voor meer informatie.


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *