Beste crosstrainer om te kopen in 2024
In deze koopgids vind je eenvoudig de beste crosstrainer van 2024.
Welke crosstrainer kun je het beste kopen? En welke past het beste bij jouw wensen en eisen?
Bekijk en vergelijk gemakkelijk en snel de TOP 10 crosstrainers om te kopen én ontdek de belangrijkste aandachtspunten. Zo voorkom je een dure miskoop.
Werkelijk álles wat je moet weten ontdek je op deze pagina!
- Dit zijn de beste crosstrainers van 2024 (in het kort)
- Beste crosstrainers vergelijken – Toelichting
- Vergelijkingstabel
- Waar op letten bij het kopen van een crosstrainer?
- Waarom een crosstrainer kopen?
- Voor wie is dit apparaat het meest geschikt?
- Hoeveel kost een goede crosstrainer?
- Beste merken
- Test: Crosstrainer vs andere fitnessapparatuur
- Waar kopen?
- Crosstrainer kopen: de beste per soort (getest)
- Wat is de beste koop volgens Consumentenbond?
- Veelgestelde vragen
Dit zijn de beste crosstrainers van 2024 (in het kort)
Beste crosstrainers vergelijken – Toelichting
Snel en gemakkelijk de beste crosstrainer vinden zonder gedoe? Hierboven heb je de beste opties al kunnen bekijken.
Hieronder bespreken we de gehele TOP 10, zodat je exact weet wat je kunt verwachten.
In tegenstelling tot alle andere vergelijkingssites hebben wij de crosstrainers grondig getest. Daarom kun je er vanuit gaan dat dit echt de beste zijn.
1. Focus Fitness Fox 5 iPlus – De beste crosstrainer
✅ Voordelen:
- Trainen met apps
- Heeft zich ruimschoots bewezen als betrouwbaar toestel
- Stevig en stabiel
❌ Nadelen:
- Niet de meest luxe
- Lengtepas is niet verstelbaar
- Lengtepas: 47 cm
- Max. belastbaar gewicht: 150 kg
- Trainingsprogramma’s: 16
De Fox 5 komt als beste uit de test wat betreft prijs- kwaliteitverhouding. Deze crosstrainer scoort eigenlijk op alle vlakken bovengemiddeld en er is dan ook maar weinig aan te merken op dit toestel.
Het gebruiksgemak is dik in orde. Qua comfort kun je stevige pedalen met een anti-slip laag en ergonomisch gevormde handgrepen verwachten. Het toestel stimuleert een goede houding, waardoor je blessures voorkomt.
Ook de bouwkwaliteit is dik in orde. Met een maximaal belastbaar gewicht van 150 kg mag je een duurzaam toestel verwachten, wat door vrijwel iedereen te gebruiken is.
Hoewel 16 trainingsprogramma’s op voorhand misschien niet zoveel lijkt, zit er wel voldoende variatie tussen de programma’s, waardoor je meer dan genoeg mogelijkheden hebt om álles uit je trainingen te halen.
Al met al zijn we dik tevreden over de Fox 5 iPlus. En met ons nog vele anderen. Klik hieronder voor de beste prijs van dit moment:
2. Focus Fitness Senator – Beste crosstrainer professioneel gebruik
✅ Voordelen:
- Indrukwekkende bouwkwaliteit
- Hartslag gestuurd programma
- Zeer intensief te belasten
❌ Nadelen:
- Niet inklapbaar
- Maakt soms wat geluid tijdens het trainen
- Lengtepas: 60 cm
- Max. belastbaar gewicht: 150 kg
- Trainingsprogramma’s: 12
Ben je op zoek naar een stevige, stabiele en betrouwbare crosstrainer van professionele kwaliteit? Dan ben je bij de Senator aan het juiste adres.
Dit apparaat is wederom van het Nederlandse merk Focus Fitness, dat goed vertegenwoordigd is in de TOP 10. En dat is niet voor niets. Dit merk weet namelijk apparatuur van uitstekende kwaliteit op de markt te brengen.
Een goed voorbeeld daarvan is deze crosstrainer. Nergens anders vind je zo’n goed betaalbare crosstrainer van zo’n uitmuntende kwaliteit.
De Senator voelt erg natuurlijk en fijn aan dankzij het zware vliegwiel dat zich aan de voorkant bevindt. De korte afstand tussen de pedalen verbetert de gebruikerservaring eveneens.
Qua programma’s heb je niet bijster veel keuze, maar gelukkig zit er wel genoeg variatie tussen. Zo heb je bijvoorbeeld een hartslaggestuurd programma, waardoor je heel gericht op basis van je hartslag naar jouw fysieke doelen toewerkt.
Deze crosstrainer is geschikt voor semi professioneel gebruik, maar komt ook uitstekend tot z’n recht in huis. Bekijk hieronder de beste prijs:
3. VirtuFit iConsole CTR 2.1 – Beste allround crosstrainer
✅ Voordelen:
- Trainen op wattage is mogelijk
- Geruisloze en natuurlijk beweging
- Trainen met apps
❌ Nadelen:
- Werkt op netstroom
- Korte lengtepas
- Lengtepas: 30 cm
- Max. belastbaar gewicht: 150 kg
- Trainingsprogramma’s: 24
Wij zijn zelf een groot fan van de CTR 2.1. Dat komt vooral door de fijne beweging die deze crosstrainer mogelijk maakt. Het voelt erg soepel aan en bovendien verloopt de training volledig geruisloos, zodat je niemand tot last bent.
De vele keuzemogelijkheden qua programma’s maken het plaatje compleet. Zo heb je bijvoorbeeld een speciaal fat burn programma, wat natuurlijk goed nieuws is als je wilt afvallen.
Om je trainingsmogelijkheden nog eens te vergroten, kun je trainen met apps. Je kunt Kinomap en iConsole+ koppelen aan deze crosstrainer, waarna je de mooiste en meest uitdagende virtuele routes loopt.
Het is ook goed om te weten dat het hier gaat om een ergometer. Dat betekent dat je een wattage naar wens in kunt stellen, zodat je constant op dezelfde weerstand traint.
Natuurlijk is de CTR 2.1 niet helemaal perfect. Er zijn namelijk ook mogelijke nadelen te benoemen, zoals bijvoorbeeld het feit dat dit toestel op netstroom functioneert. Hierdoor is er altijd een stroompunt nodig.
Al met al zijn we zeer goed te spreken over deze crosstrainer. Niet voor niets werd dit trainingsbeest al 5 keer uitgroepen tot de meest gewaardeerde crosstrainer van Nederland.
4. Domyos EL-500 – Beste crosstrainer op budget
✅ Voordelen:
- Simpele eindmontage
- Verstelbare voetsteunen
- Makkelijk in gebruik
❌ Nadelen:
- Niet de meest luxe
- Niet zoveel programma’s
- Lengtepas: 33 cm
- Max. belastbaar gewicht: 130 kg
- Trainingsprogramma’s: 9
Wil je niet al teveel spenderen aan het kopen van een crosstrainer? Vanzelfsprekend zul je dan niet de allerbeste van de markt kunnen aanschaffen. Gelukkig zijn er wel tal van goede opties met een lager budget, zoals deze Domyos EL-500 crosstrainer.
Met een adviesprijs van nog geen 350 euro is dit een echt koopje. Maar aan alleen een lage prijs heb je natuurlijk niets als de kwaliteit te wensen overlaat..
Dus hoe zit het met de kwaliteit van dit toestel? Nou, nadat we deze crosstrainer kritisch onder de loep genomen hebben kunnen we concluderen dat het daar wel goed mee zit.
Het beschikt over alles wat je mag verwachten van een degelijke en betrouwbare crosstrainer voor thuis. Tuurlijk, het is geen high-end toestel. En ook zitten er niet mega veel trainingsmogelijkheden op.
Maar dat mag je nou eenmaal niet verwachten voor deze prijs. Voor een budget crosstrainer is het een erg compleet en veelzijdig toestel.
5. Focus Fitness Fox 3 iPlus – Beste crosstrainer voor beginners
✅ Voordelen:
- Voordelige prijs
- Compatibel met apps
- Uitzonderlijk veel trainingsprogramma’s voor deze prijsklasse
❌ Nadelen:
- Niet zo zwaar belastbaar
- Niet geschikt voor professioneel gebruik
- Lengtepas: 40 cm
- Max. belastbaar gewicht: 120 kg
- Trainingsprogramma’s: 18
Als beginner zoek je een makkelijk te bedienen crosstrainer met genoeg trainingsmogelijkheden. Het hoeft niet al teveel toeters en bellen te hebben, maar een aantal programma’s om uit te kiezen is wel zo fijn voor de afwisseling.
De Fox 3 iPlus is dan een uitstekende keus. Deze crosstrainer biedt de beginner namelijk alles wat er nodig is voor een complete en comfortabele training.
Het heeft bijvoorbeeld een uitgebreide trainingscomputer, waarop je gemakkelijk jouw prestaties bijhoudt en een keuze maakt tussen één van de 18 trainingsprogramma’s.
Hoewel deze crosstrainer niet extreem zwaar te belasten is, is hij wel heel stabiel. Mits je je houdt aan de maximale belastbaarheid zal het geen millimeter verschuiven. Zelfs niet tijdens de meest intensieve trainingen.
Klik op de knop hieronder voor de beste huidige prijs:
6. Tunturi Competence C20-R – Beste voor kleine ruimtes
✅ Voordelen:
- Ruimtebesparend design
- Groot gebruiksgemak
- Stil in gebruik
❌ Nadelen:
- Beperkt aantal programma’s
- Niet inklapbaar
- Lengtepas: 40 cm
- Max. belastbaar gewicht: 135 kg
- Trainingsprogramma’s: 3
Heb je niet zoveel ruimte tot je beschikking? Dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Met de C20-R van Tunturi haal je namelijk een extreem compact toestel in huis, waardoor je veel ruimte bespaard.
Deze crosstrainer is speciaal ontworpen voor in de nauwe ruimte. Meestal doet dit flink afbreuk aan de trainingsmogelijkheden en belastbaarheid.
Bij de C20-R is daar gelukkig niet al teveel sprake van. Deze crosstrainer is namelijk sterk gebouwd, waardoor het alsnog belastbaar is tot 135 kg.
Wat we wél als serieus nadeel zien is het beperkte aantal programma’s. Je hebt keuze uit 3 verschillende programma’s, wat erg minimaal is vergeleken met andere toestellen.
Gelukkig zijn het wel stuk voor stuk uitdagende en functionele programma’s, die het meer dan waard zijn om mee te trainen. Verder heb je ook 8 weerstandsniveaus waarin je kunt afwisselen om je training gevarieerder te maken.
7. Senz Sports C7000 – Beste voor intensief thuisgebruik
✅ Voordelen:
- Verstelbare lengtepas
- Functioneel en mooi display met apps
- Natuurlijke loopbeweging
❌ Nadelen:
- Niet de goedkoopste
- We hadden liever meer programma’s gezien
- Lengtepas: 45-60 cm
- Max. belastbaar gewicht: 150 kg
- Trainingsprogramma’s: 12
De C7000 van het Nederlandse merk Senz Sports hoort ook zonder enige twijfel bij onze favorieten. Deze robuuste machine maakt het mogelijk om intensieve intervaltrainingen te volbrengen in een kort tijdsbestek.
Het behoort tot de absolute topklasse en kan op dagelijkse basis gebruikt worden, voor meerdere uren per dag. Deze crosstrainer is bovendien uiterst stabiel. Je kunt dus met een gerust hart volle bak trainen, zonder bang te hoeven zijn dat het apparaat verschuift.
De C7000 is uitgerust met een indrukwekkend 7 inch kleuren touchscreen, dat direct in het oog springt zodra je deze crosstrainer ziet.
Op deze crosstrainer kun je trainen met apps. Er zijn zelfs al een aantal apps voorgeïnstalleerd op het Android besturingssysteem wanneer je deze crosstrainer aanschaft.
Qua training heb je werkelijk niets te klagen. Je hebt geruime keus uit een diversiteit aan programma’s. Zo zit er bijvoorbeeld ook een hartslagprogramma bij, waarmee je traint in de ideale hartslagzone voor jouw doelstelling.
Bovendien heb je een fijne lengtepas, die bovendien ook nog eens verstelbaar is. Hierdoor is dit apparaat voor iedereen toegankelijk.
8. VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer – Beste crosstrainer voor virtueel trainen
✅ Voordelen:
- Te gebruiken met meerdere apps
- Zeer compleet toestel
- 4 hartslagprogramma’s
❌ Nadelen:
- Netstroom benodigd
- Niet het mooiste design (smaken verschillen)
- Lengtepas: 40 cm
- Max. belastbaar gewicht: 150 kg
- Trainingsprogramma’s: 24
Een virtuele route lopen vanuit je huiskamer en zo je training een stuk leuker maken? Deze fijne trainingsmaat maakt dit voor je mogelijk.
Deze crosstrainer met een lange naam heeft je veel te bieden..
Naast dat je virtueel kunt trainen is het ook nog eens een ergometer, waardoor je heel gericht op een voor jou gewenste weerstand traint.
Op het scherm van de iConsole Total Fit houd je alles overzichtelijk bij, zoals: het aantal verbrande kcal, de tijd dat je bezig bent en je huidige snelheid. Zelfs je hartslag kun je bijhouden, met behulp van de interne hartslagsensoren.
Het is een solide en betrouwbare crosstrainer die vrijwel géén nadelen heeft. Waar we een beetje van schrokken (in positieve zin) was de prijs van dit prachtige toestel.
Hoewel het niet veel onder doet voor professionele modellen, kost het daar slechts een fractie van. De adviesprijs ligt rond de 900 euro, maar vaak is het zelfs te verkrijgen voor een actieprijs. Klik hieronder voor de huidige kortingspagina:
9. VirtuFit CTR 3.0i – Beste crosstrainer voor senioren
✅ Voordelen:
- Ergonomisch ontworpen & toegankelijk voor iedereen
- Ergometer (trainen met wattage)
- Genoeg variatie tussen de programma’s
❌ Nadelen:
- Kost meer dan de CTR 2.1 van VirtuFit
- Niet altijd op voorraad
- Lengtepas: 43,5 cm
- Max. belastbaar gewicht: 150 kg
- Trainingsprogramma’s: 18
De VirtuFit CTR 3.0i Ergometer is een luxe en toegankelijke crosstrainer voor iedereen. Het beschikt over diverse trainingsprogramma’s, welke voor jong en oud geschikt zijn.
De crosstrainer heeft verstelbare pedalen, waardoor je gemakkelijker in de optimale houding komt, zodat je rugklachten voorkomt.
In totaal zijn er 32 weerstandsniveaus waardoor iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen. Ook kan je trainen met apps. Je tablet of telefoon verbind je eenvoudig met dit apparaat, waarna je de mooiste routes loopt door virtuele omgevingen. Voor je heb je een tablethouder tot je beschikking, waar je ook jouw telefoon op kwijt kunt.
Het apparaat is helemaal ergonomisch ontworpen en er is met werkelijk alles rekening gehouden om het jou zo comfortabel mogelijk te maken.
Klik op de knop hieronder en ontdek meer informatie en de beste prijs:
10. Bowflex Max Trainer M10 – Beste voor intervaltrainingen
✅ Voordelen:
- Ideaal voor vetverbranding
- Wifi & Bluetooth verbinding
- Maakt unieke training mogelijk
❌ Nadelen:
- Prijskaartje
- Werkt deels op luchtweerstand en maakt dus wat geluid
- Lengtepas: 40 cm
- Max. belastbaar gewicht: 136 kg
- Trainingsprogramma’s: 8
Tot slot een hele bijzondere crosstrainer; de Bowflex Max Trainer M10.
Dit robuuste trainingsbeest houdt het midden tussen een crosstrainer en een stepper. Je maakt korte bewegingen met je benen en armen. Deze beweging lijkt op traplopen.
Naast de M10 zijn er al genoeg andere Max Trainers op de markt gebracht, welke allemaal een groot succes bleken. De toestellen zijn speciaal ontworpen om te trainen voor maximale vetverbranding.
Mocht jij dus willen afvallen met zware workouts, waarbij de vetverbranding extreem hoog ligt, dan is deze trainer zeker een goede keus.
Wat tevens mooi meegenomen is, is het compacte formaat. De Max Trainer neemt totaal niet veel ruimte in beslag.
Een keerzijde is het prijskaartje. Je moet er namelijk wel een flinke investering voor overhebben. Met een prijs van rond de 3000 euro is het namelijk allerminst de goedkoopste.
Zeker voor een toestel voor thuisgebruik is dit een relatief forse aanschafprijs. Echter is het de prijs wel meer dan waard als je een wat groter budget tot de beschikking hebt.
Vergelijkingstabel
Crosstrainer | Aantal programma’s | Compatibel met apps | Lengtepas | Gewicht crosstrainer | Gewicht vliegwiel | Max. belastbaar gewicht | Adviesprijs |
1. Focus Fitness Fox 5 iPlus | 16 | Ja | 47 cm | 68 kg | 10 kg | 150 kg | € 999,- |
2. Focus Fitness Senator | 12 | Nee | 60 cm | 67 kg | 12 kg | 150 kg | € 1059,- |
3. VirtuFit iConsole CTR 2.1 | 24 | Ja | 33 cm | 41 kg | 20 kg | 150 kg | € 799,- |
4. Domyos EL-500 | 9 | Ja | 33 cm | 46,7 kg | 7 kg | 130 kg | € 379,- |
5. Focus Fitness Fox 3 iPlus | 18 | Ja | 40 cm | 48 kg | 7 kg | 120 kg | € 625,- |
6. Tunturi Competence C20-R | 3 | Ja | 40 cm | 55,7 kg | 28 kg | 135 kg | € 789,- |
7. Senz Sports C7000 | 12 | Ja | 60 cm | 85 kg | 12 kg | 150 kg | € 1499,- |
8. VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer | 24 | Ja | 40 cm | 52,5 kg | 22 kg | 150 kg | € 899,- |
9. VirtuFit CTR 3.0i | 18 | Ja | 43,5 cm | 57,5 kg | 26 kg | 150 kg | € 999,- |
10. Bowflex Max Trainer M10 | 8 | Ja | 40 cm | 67 kg | 4,5 kg | 136 kg | € 2999,- |
Waar op letten bij het kopen van een crosstrainer?
Een nieuwe crosstrainer kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Voordat je jouw aankoop doet is het verstandig om jezelf in te lezen. Al helemáál als je zelf op zoek gaat naar het meest geschikte toestel.
Maar waar moet je nou absoluut op letten om een goede koop te vinden..?
Wij helpen je graag goed op weg. Hieronder ontdek je de belangrijkste aandachtspunten. Dit zijn tevens de criteria waar wij de TOP 10 crosstrainers op getest hebben.
Trainingsprogramma’s en mogelijkheden
Om te beginnen de trainingsprogramma’s en andere trainingsmogelijkheden. Denk hierbij aan het aantal programma’s en het soort programma’s.
Zo zijn er crosstrainers met meer dan 30 programma’s, maar ook zijn er toestellen met geen enkel trainingsprogramma.
Met zo’n voorgeprogrammeerd programma start je met één druk op de knop direct met een volwaardige training.
Je hoeft hierbij niet te wisselen van weerstanden, dat doet de trainingscomputer automatisch voor jou. Zodoende is het mogelijk om heel gericht naar jouw trainingsdoel toe te werken.
Naast het aantal programma’s is het ook belangrijk om te weten wat voor soort programma’s erop zitten. Zo is een hartslaggestuurd programma een echte aanrader.
Hiermee train je op basis van je hartslag, waardoor je in de juiste hartslagzone traint voor jouw doel. Dit komt goed van pas als je af wilt vallen of conditie op wilt bouwen.
De meeste crosstrainers zijn tegenwoordig voorzien van interne hartslagsensoren, waarmee je tijdens het trainen je hartslag eenvoudig opmeet. Het is wel belangrijk dat deze sensoren zo accuraat mogelijk zijn, anders heb je er niet veel aan.
Voor de rest zijn de wattage programma’s erg populair. Hiermee kun je trainen op een door jou uitgekozen weerstand, welke wordt aangeduid in wattage.
De weerstand blijft dan constant hetzelfde, ook als jij meer of minder kracht zet. Hiervoor heb je overigens wel een ergometer crosstrainer nodig.
Ten slotte is de hoeveelheid weerstanden belangrijk. Ook hierin zit er veel verschil tussen de crosstrainers.
Stabiliteit, stevigheid & duurzaamheid
Naast de trainingsmogelijkheden is de veiligheid en duurzaamheid natuurlijk minstens net zo belangrijk. Je zit niet te wachten op een crosstrainer die wiebelt of zelfs verschuift tijdens het sporten.
Dit is niet comfortabel en bovendien ook nog eens hartstikke gevaarlijk. Maar hoe kom je erachter of de crosstrainer stabiel genoeg is?
Allereerst natuurlijk door het toestel uit te testen. In dit geval hebben wij dat al voor je gedaan.
Maar er zijn tevens belangrijke indicatoren om hierachter te komen. Het gewicht van de crosstrainer en het maximaal belastbare gewicht zijn hier bijvoorbeeld bepalend in.
Hoe zwaarder de crosstrainer weegt, hoe minder snel hij verschuift. Het maximaal belastbare gewicht zegt tevens wat over de stevigheid en stabiliteit.
Maar ook is dit een goede indicator voor de duurzaamheid van het apparaat. Hoe zwaarder de crosstrainer namelijk belastbaar is, hoe duurzamer de kwaliteit.
Plaats en gewicht van het vliegwiel
Voor het geval je nog niet weet wat het vliegwiel is; dit is de roterende massa die je in beweging brengt op het moment dat jij begint te bewegen.
Je kunt je voorstellen dat het vliegwiel in grote mate de comfort van jouw training bepaald. Meestal is het zo dat een zwaarder vliegwiel beter is, aangezien dit zorgt voor een natuurlijkere beweging.
Echter is dit lang niet altijd het geval. Het is daarom niet verstandig om puur en alleen op het gewicht van het vliegwiel af te gaan.
Mocht je zeker willen weten hoe de beweging aanvoelt, dan dien je de crosstrainer zelf uit te testen. In dit geval hebben wij dit al voor jou gedaan. Bekijk hier de TOP 10 beste.
Verder is de plaats van het vliegwiel een aandachtspunt. Het kan zowel aan de voorkant (front driven) als aan de achterkant (rear driven) zitten.
Op een front driven crosstrainer is de beweging net wat minder intensief, hoewel je daarentegen wel minder schokbelasting op je onderrug en gewrichten hebt.
De verschillen zijn overigens niet erg groot. Voor de beginner zal het weinig uitmaken of het gaat om een rear- of front driven crostrainer.
Comfort
Uiteraard wil je een comfortabele training wanneer je lekker aan het sporten bent. Je wilt niet uitglijden of onnodig hardnekkige blessures oplopen.
Toch is dit sneller gebeurd dan je denkt wanneer je een crosstrainer hebt die niet voldoet aan de eisen qua comfort.
Waar kijken we naar om het comfort te beoordelen?
Allereerst naar de houding die de crosstrainer mogelijk maakt. Kun je in een comfortabele houding trainen? En stimuleert het apparaat een ergonomische houding?
Gelukkig zijn de beste crosstrainers tegenwoordig ergonomisch ontworpen, zodat je hier niet bang voor hoeft te zijn. Echter is dit bij lang niet elk toestel het geval.
Ook de grip op de pedalen en de handgrepen is belangrijk. Zeker als je wat intensiever traint of zweterige handen krijgt.
Ten slotte is de hoogte van het display een aandachtspunt, om nekpijn te voorkomen.
Bedieningsgemak
Het laatste dat je wilt is een crosstrainer waarop je eerst een heel menu moet doorlopen, voordat je eindelijk kunt beginnen.
Het liefst heb je logischerwijs dan ook een gemakkelijke crosstrainer. Hiermee bedoelen we een crosstrainer met een makkelijk bedieningsconsole.
Het menu moet overzichtelijk en makkelijk te doorlopen zijn. Ook moeten er niet teveel knopjes, toeters en bellen op zitten. Dit komt het gebruiksgemak meestal allerminst ten goede.
Wat wel voordelig is, is als er sneltoetsen voor trainingsprogramma’s op zitten, of sneltoetsen op de handgrepen om de weerstand te verstellen.
Ook de lengtepas moet gemakkelijk verstelt kunnen worden. En indien de crosstrainer opvouwbaar is, moet het opvouwen snel en veilig kunnen gebeuren.
Formaat
Het formaat is vooral een belangrijk aandachtspunt voor eenieder die de crosstrainer in een kleine ruimte gaat gebruiken.
Heb je bijvoorbeeld een plekje op zolder of op je slaapkamer over? Dan is het wel zo fijn om over een compact toestel te beschikken.
Laten we vooropstellen dat de crosstrainer zeker niet het kleinste fitnessapparaat is. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel steeds meer toestellen met een ruimtebesparend design.
Ook zijn er opvouwbare crosstrainers, die je na gebruik weer gemakkelijk inklapt. Met behulp van de transportwieltjes aan de onderkant berg je hem vervolgens weer eenvoudig op.
De lengtepas
De lengtepas is een belangrijk aandachtspunt, wat helaas nog vaak onderschat wordt. Het is aangeraden om hier goed rekening mee te houden, zodat je niet bedrogen uitkomt.
Het is namelijk zo dat er veel verschil zit tussen de lengtepas van alle crosstrainers.
De lengtepas betekent letterlijk de lengte van de stappen die je zet tijdens het trainen op de crosstrainer.
Het is niet per se zo dat hoe groter de pas is, hoe beter. Dit hangt van jouw persoonlijke voorkeur en van je lichaamslengte af.
Doorgaans heeft een langer persoon een langere paslengte nodig.
Gelukkig hebben sommige crosstrainers tegenwoordig een verstelbare lengtepas, waardoor je dit helemaal naar jouw wens in kunt stellen. Wel is er in dat geval een minimum en maximum dat je in kunt stellen.
Op basis van jouw lengte raden we de volgende paslengtes aan:
Lichaamslengte | Optimale lengtepas |
1,60 tot 1,75m | 35-40 cm |
1,75 tot 1,83m | 40-51 cm |
Vanaf 1,83m | 51-60 cm |
Bluetooth en apps
Een tijd geleden was het nog iets bijzonders en tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld; virtueel trainen. Er zijn steeds meer crosstrainers die dit mogelijk maken.
Met virtueel trainen bedoelen we het lopen van virtuele routes op je crosstrainer. Je verbindt het apparaat dan met een extern apparaat, zoals je telefoon, tablet of televisie.
Vervolgens is het een kwestie van een route uitkiezen en deze gaan lopen. Jouw karakter zie je op het beeldscherm. Komt je karakter een helling tegen, dan wordt de weerstand automatisch aangepast op je crosstrainer.
Je zult begrijpen dat dit je training veelzijdig, uniek en leuk maakt. Bovendien is het ook nog eens erg effectief. Je kunt bijvoorbeeld speciale programma’s volgen, of je prestaties nauwkeurig bijhouden en inzichtelijk maken.
Helaas is lang niet elke crosstrainer hiervoor geschikt. Het moet namelijk compatibel zijn met een app die dit mogelijk maakt.
Je verbindt de app met de crosstrainer via Bluetooth. Als je crosstrainer Bluetooth heeft profiteer je overigens van meerdere voordelen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om je borstband te koppelen aan het toestel.
Gebruikersklasse
Een crosstrainer kan in verschillende gebruikersklassen vallen, afhankelijk van de mate waarin de crosstrainer belastbaar is.
De crosstrainers verdelen we doorgaans in de volgende categorieën:
- Thuisgebruik
- Intensief thuisgebruik
- Semi professioneel
- Professioneel
Indien je het apparaat 2-6 keer per week gebruikt kun je gerust voor een toestel met het label thuisgebruik kiezen.
Gebruik je het iedere dag? Dan kun je beter kiezen voor een apparaat dat geschikt is voor intensief thuisgebruik of (semi) professioneel gebruik.
Ook zitten er verschillen in het aantal mogelijkheden en de hoeveelheid luxe. Een professionele crosstrainer is doorgaans bijvoorbeeld uitgerust met meer functies.
Algemene prijs- kwaliteitverhouding
Ten slotte kijken we uiteraard naar de algemene prijs- kwaliteitverhouding. Je wilt niet teveel betalen, maar per definitie voor de goedkoopste kiezen is ook niet altijd verstandig.
Net zoals met andere fitnessapparaten en producten in het algemeen geldt hier namelijk dat goedkoop helaas vaak duurkoop is.
Dit betekent overigens ook niet dat er geen goede én betaalbare crosstrainers zijn. Maar pas hier wel mee op.
Mocht je een goede goedkope crosstrainer willen, bekijk dan even onze top selectie voor de beste betrouwbare opties.
Als we naar de kwaliteit kijken is het belangrijk dat je een crosstrainer hebt die tegen een stootje kan en lang meegaat. Aan de bouwkwaliteit en het materiaal kun je vaak de duurzaamheid afzien.
Aandachtspunten in videovorm bekijken
Dit waren de belangrijkste aandachtspunten, mocht je hier meer over willen weten bekijk dan eens het artikel over crosstrainer kooptips.
Ook in het filmpje hieronder worden de aandachtspunten nog eens uitgelegd. Deze kun je bekijken na het lezen van dit artikel.
Waarom een crosstrainer kopen?
Je weet nu wat de beste crosstrainers zijn én waar je op moet letten. Maar waarom zou je eigenlijk een crosstrainer kopen?
Waar is dit apparaat goed voor?
Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen waar je van kunt genieten zodra je dit apparaat aanschaft.
Je traint al je spiergroepen
Één van de grootste voordelen van een crosstrainer is dat je hiermee een enorm aantal spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt.
Sterker nog; je traint álle spiergroepen van het lichaam.
Met je benen breng je de pedalen in beweging, waarbij het onderlichaam getraint wordt. Terwijl je met je armen de handgrepen heen en weer beweegt en hiermee je bovenlichaam traint.
Doordat je zoveel verschillende spiergroepen traint is een crosstrainer workout enorm gezond én efficiënt.
Het kost niet veel tijd
Juist doordat je zoveel verschillende spiergroepen tegelijk traint en zo dus erg effectief bezig bent, hoef je niet meer tijd aan het sporten te besteden dan nodig is.
Je hoeft je conditie en krachttraining niet apart te doen, aangezien je dit beide traint op de crosstrainer. Ook hoef je jouw onder- en bovenlichaam niet apart te trainen.
Je zult begrijpen dat je hiermee een hoop tijd bespaard. Je hoeft dan ook niet per se lang te trainen voor een extreem effectieve workout.
Sommigen kiezen ervoor om het 10 tot 30 minuten per dag te doen, maar enkele uren per week voldoet vaak ook al om jouw fysieke doelen te behalen.
Uithoudingsvermogen en conditie
Train jij voor een betere conditie en wil je dit het liefst vanuit huis doen? Goed nieuws, een crosstrainer maakt dit namelijk voor je mogelijk.
Zowel je conditie als je spieruithoudingsvermogen worden op de proef gesteld en getraind. En dat zonder je hardloopschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan!
Je wordt er zelfs sterker van
Ook bouw je kracht op met de crosstrainer. Zowel kracht in je armen als in je benen en romp. Een enorm veelzijdige training dus.
Mocht je specifiek voor kracht willen trainen, dan is het aangeraden om de weerstand relatief hoog te zetten, zodat je veel kracht moet leveren en je spieren effectief worden aangesproken.
Afvallen met crosstraining
Veel mensen halen een crosstrainer in huis met het doel om af te vallen. Afvallen kan op meerdere manieren; met meerdere bewegingsvormen en meerdere diëten.
Maar één ding is zeker, training is cruciaal. Aangezien je – zoals gezegd – op de crosstrainer zoveel verschillende spieren tegelijk traint ligt de vetverbranding erg hoog.
Het is dan ook een van de betere apparaten om effectief mee af te vallen. En dat allemaal vanuit huis. Lees meer informatie en tips in het artikel: afvallen met de crosstrainer.
Perfect voor thuisgebruik
Houd je er niet van om in een sportschool te trainen? Misschien zijn de crosstrainers hier regelmatig bezet, of ben je gebonden aan openingstijden.
Het kan ook zo zijn dat je simpelweg liever in je oude vertrouwde omgeving traint. Bovendien zit niet iedereen erop te wachten om met nat en koud weer naar buiten te gaan. En dat is geheel begrijpelijk.
Tóch willen we aan onze gezondheid werken.. Gelukkig is hier dus een ultieme oplossing voor: de crosstrainer!
Dit apparaat komt erg goed tot z’n recht voor thuisgebruik, aangezien het niet al teveel ruimte is beslag neemt en je er een zeer complete workout op doet.
Hier lees je meer over de mogelijke voor- en nadelen van de crosstrainer.
Voor wie is dit apparaat het meest geschikt?
De crosstrainer is geschikt voor een groot publiek. Het is een geschikt apparaat voor zowel jong en oud.
Bovendien is het een heel veilig apparaat om op te trainen, aangezien je nauwelijks schokbelasting op je gewrichten ervaart. Mede om deze reden wordt het regelmatig gebruikt voor revalidatie.
De crosstrainer is geschikt voor (iedereen die):
- Af wilt vallen
- Z’n conditie wilt onderhouden of verbeteren
- Efficiënt het hele lichaam wilt trainen
- Thuis wilt sporten
- Revalidatie
- Spieruithoudingvermogen verbeteren
- Gezondheid verbeteren
Hoeveel kost een goede crosstrainer?
Crosstrainers zijn er in verschillende prijsklassen. Je kunt ze verkrijgen voor een nieuwprijs van 150-1500 euro en meer, afhankelijk van het soort en merk crosstrainer.
Met een laag budget ben je aanzienlijk beperkter in je keuze. Echter is het niet onmogelijk om een goede goedkope crosstrainer te scoren.
Toch raden we aan om niet teveel te bezuinigen op je aankoop. De kwaliteit dient altijd doorslaggevend te zijn in je definitieve beslissing.
Vanaf zo’n 500 euro kun je over het algemeen een hele degelijke en betrouwbare crosstrainer voor thuisgebruik kopen. De professionele toestellen kosten al gauw minimaal 800 euro en lopen op tot ver boven de 3000 euro.
Een crosstrainer die gebruikt wordt in de sportschool moet bijvoorbeeld geschikt zijn om op dagelijkse basis intensief gebruikt te worden. Vanzelfsprekend zijn dit soort toestellen dan ook vaak duurder.
Hoe meer de crosstrainer kost, hoe meer trainingsmogelijkheden je doorgaans hebt. Ook is het zoals gezegd afhankelijk van het merk, waarover hieronder meer.
Beste merken
Wat zijn nou de beste crosstrainer merken? Hieronder vind je de meest gerenommeerde, bekendste en betrouwbaarste merken:
- Focus Fitness: Nederlands fitnessmerk dat bekend staat om de duurzame en betaalbare fitnessapparatuur
- Senz Sports: Ook een Nederlands fitnessmerk, het jongste merk uit dit rijtje
- Kettler: Duits fitnessmerk dat bekend staat om de pure degelijkheid
- Tunturi: Van origine Fins merk dat zich richt op de fanatieke thuissporter
- Christopeit: Een wat minder bekend oerdegelijk Duits merk
- Technogym: Richt zich specifiek op sportschool apparatuur
- Gymost: Relatief jong fitnessmerk, dat bekend staat om de robuuste bouwkwaliteit van de apparatuur
- NordicTrack: Staat bekend om de luxe crosstrainers, welke bovendien vaak zijn uitgerust met hellingfunctie
- Proform: Behoort tot een van de grotere merken op het gebied van crosstrainers, met een divers aanbod
- Bowflex: Het merk achter de welbekende Max Trainers, die zowel een magneet als luchtweerstand hebben
- Life Fitness: Richt zich voornamelijk op de professionele markt. Je ziet deze crosstrainers vaak terug in sportscholen.
- Domyos: Het huismerk van Decathlon, heeft een vrij groot aanbod van de goedkoopste prijsklasse tot het middensegment
- VirtuFit: Populair Nederlands fitnessmerk met een groot aanbod crosstrainers voor thuis
Test: Crosstrainer vs andere fitnessapparatuur
Naast crosstrainers zijn er natuurlijk nog meer fitnessapparaten. Zo is er bijvoorbeeld de roeitrainer, waarop je ook jouw gehele lichaam traint.
Veder zijn er loopbanden voor de hardloop liefhebbers en hometrainers voor de fietsfanaten. Zo is er voor elk wat wils.
Ieder apparaat heeft natuurlijk weer z’n eigen voor- en nadelen. Twijfel je nog welke het beste bij jou past? Of ben je nieuwsgierig naar de voornaamste verschillen?
Bekijk dan hieronder onze objectieve vergelijkingen:
- Crosstrainer vs loopband
- Crosstrainer vs spinningbike
- Crosstrainer vs roeitrainer
- Crosstrainer vs hometrainer
Waar kopen?
Er zijn meerdere winkels die crosstrainers verkopen. Er zijn zelfs een aantal showrooms waar je terecht kunt om crosstrainers uit te proberen.
Echter is het wel belangrijk om je crosstrainer niet bij de eerste de beste winkel aan te schaffen. Je wilt namelijk wel verzekerd zijn van goede koopvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld voldoende garantie.
Bij de onderstaande webshops kun je betrouwbaar een crosstrainer bestellen met de beste garantievoorwaarden:
- Bekijk aanbod bij Betersport >>
- Bekijk aanbod bij Fitwinkel >>
- Bekijk aanbod bij Decathlon >>
- Bekijk aanbod bij Fitnessdelivery >>
- Bekijk aanbod bij Bol.com >>
Crosstrainer kopen: de beste per soort (getest)
Zoals je nu weet zijn er crosstrainers in verschillende soorten en maten. Er zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen crosstrainers voor specifieke doelgroepen. Zo zit er dus voor elk wat wils tussen.
Hieronder bekijk je de beste crosstrainers per soort:
- Voor thuisgebruik
- Professioneel gebruik
- Compact formaat
- Voor senioren
- Op budget
- Crosstrainer stepper
- Voor zware mensen
- Voor virtueel trainen
Beste voor thuisgebruik
Bij een crosstrainer voor thuis is het belangrijk dat het apparaat niet teveel geluid maakt. Je wilt immers niet je huisgenoten of (onder)buren tot last zijn.
Verder is het formaat belangrijk als je een kleinere woning hebt, eventueel kun je in dat geval kiezen voor een opklapbaar model.
In huis is het ook erg handig om over een crosstrainer met transportwieltjes te schikken, zodat je het eenvoudig naar een nadere kamer kunt verplaatsen, zonder op te hoeven tillen.
In de categorie crosstrainers voor thuisgebruik is het aanbod enorm divers. Klik hieronder voor de beste opties.
Professioneel gebruik
Een professionele crosstrainer kun je met een gerust hart meerdere uren per dag belasten. Deze zijn geschikt voor gebruik in een commerciële omgeving, zoals bijvoorbeeld een sportschool.
Maar ook komen deze modellen uitstekend tot hun recht in personal training studio’s en fysiopraktijken. Hoewel hier ook semi professionele modellen voor gebruikt kunnen worden.
Ten slotte is het kenmerkend dat de meeste professionele toestellen zelfvoorzienend zijn en dus geen stroompunt nodig hebben.
Een professioneel toestel kun je overigens ook prima in huis gebruiken. Veeleisende thuissporters kiezen hier regelmatig voor.
Via de knop hieronder bekijk je direct de beste opties:
Compact formaat
Zoals eerder gezegd komt een compacte crosstrainer goed van pas indien jij weinig ruimte tot je beschikking hebt. Woon je bijvoorbeeld in een kleiner appartement maar je toch graag fit worden vanuit huis?
Tegenwoordig is dit geen enkel probleem meer. Bij veel crosstrainers is hier namelijk rekening mee gouden in de vorm van een ruimtebesparend design.
Bovendien komt het regelmatig voor dat je het toestel in kunt klappen na gebruik, zodat het minimaal ruimte in beslag neemt. Via de knop hieronder bekijk je meer informatie en jouw beste mogelijkheden:
Voor senioren
Ben je op leeftijd maar wil je toch graag voldoende in beweging blijven? Het is niet altijd meer mogelijk om buiten te sporten en een sportschool zie je ook niet zitten.
De crosstrainer biedt gelukkig een hele goede uitkomst. Met een crosstrainer heb je namelijk een apparaat in huis dat altijd voor je klaar staat om te gebruiken, ongeacht het tijdstip.
Wanneer jij maar zin hebt stap je op het apparaat om aan je gezondheid en conditie te werken. Een crosstrainer voor senioren moet gemakkelijk en vooral veilig in gebruik zijn. Ook een lage instap is zeer gewenst.
Via de knop hieronder bekijk je jouw beste opties en meer informatie:
Op budget
Zoals we eerder al hebben besproken op deze pagina is een groot budget dus niet per se noodzakelijk om een goede aankoop te doen.
Hoewel de allerbeste crosstrainers niet bepaald goedkoop zijn te noemen, zijn er ook genoeg toestellen voor wat lagere prijzen.
Het is wel belangrijk om een goed, betrouwbaar en duurzaam toestel uit te zoeken. Lang niet iedere budget crosstrainer is namelijk het geld waard.
Klik daarom even op de knop hieronder voor de koopgids met aandachtspunten en beste opties:
Ergometer crosstrainers
Met een ergometer crosstrainer is het mogelijk om te trainen op een specifieke gelijkmatige weerstand. Je kunt de weerstand zelf instellen, aan de hand van een bepaald aantal wattage.
Zodra dit ingesteld is blijft de weerstand constant hetzelfde, ook wanneer jij meer of minder kracht zet. Een ergometer is vooral geschikt voor revalidatie, aangezien je jouw lichaam niet snel kunt overbelasten op zo’n apparaat.
Maar daarnaast is het ook geschikt voor iedereen die heel specifiek op een bepaald niveau wilt trainen.
Crosstrainer stepper
De crosstrainer en stepper worden vaak met elkaar verward. Door een hele grote groep mensen worden deze apparaten als één soort gezien.
Zo worden er in veel winkels steppers aangeboden als crosstrainers. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen de twee.
Op de stepper maak je namelijk veel kortere bewegingen met je benen en armen. Deze bewegingsvorm heeft dan ook een stuk meer weg van traplopen.
Een dergelijk apparaat wordt ook wel een stair stepper of cross walker genoemd. Via de knop hieronder ontdek je de beste:
Crosstrainers voor zware mensen (minimaal 150 kg belastbaar)
Als je wat zwaarder bent is het des te belangrijker om te sporten, zodat je op een gezond gewicht komt. Wanneer je een crosstrainer als zwaarder persoon koopt is het belangrijk om goed te letten op het maximale gebruikersgewicht.
Vanaf een lichaamsgewicht van 120 kg is dit een specifiek aandachtspunt, omdat er crosstrainers zijn die minder zwaar belastbaar zijn.
Om een goede crosstrainer uit te zoeken is het daarnaast belangrijk om te kijken naar de bouwkwaliteit en stabiliteit.
Qua belastbaar gewicht heb je het liefst een crosstrainer die belastbaar is tot 150 kg, of zelfs meer.
Voor virtueel trainen
Eerder in deze koopgids hadden we het al over virtueel trainen. Ook vertelde we je dat lang niet iedere crosstrainer hiervoor geschikt is.
De crosstrainer moet namelijk te gebruiken zijn met een app dit dit mogelijk maakt.
De meest bekende apps hiervoor zijn Zwift en Kinomap. Daarnaast heb je nog een aantal apps die in opkomst zijn.
Wat is de beste koop volgens Consumentenbond?
Ik krijg vaak de vraag wat de beste crosstrainer uit de Consumentenbond test is. Uiteraard houden we ook rekening met beoordelingen van andere onafhankelijke partijen.
Hoewel Consumentenbond momenteel niets doet met fitnessapparatuur, reikt Kieskeurig.nl wel regelmatig een prijs uit aan de best beoordeelde crosstrainer.
Zo won de Fox 3 deze prestigieuze prijs bijvoorbeeld 3 keer. De CTR 2.1 Ergometer won hem zelfs maar liefst 5 keer.
0 reacties