Buikspieren trainen met de crosstrainer

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 10, 2024

buikspieren trainen op de crosstrainer
buikspieren trainen op de crosstrainer

Een crosstrainer voor buikspier training? Je zult het wellicht niet verwachten, maar de crosstrainer is één van de beste cardio apparaten om jouw buikspieren mee te trainen.

In dit artikel lees je waarom de crosstrainer zo’n effectief apparaat is voor je buikspieren en vind je tips om het beste uit je trainingen te halen.

Je buikspieren versterken met de crosstrainer

crosstrainer-buikspieren

Wil jij je cardio doen terwijl je ook je buikspieren sterker maakt? Dit klinkt voor veel mensen te mooi om waar te zijn, maar met de crosstrainer is dit echt mogelijk.

Wanneer je een crosstrainer gebruikt zal je constant in balans moeten blijven en dit is waar jouw buikspieren aan te pas komen.

Je zult het waarschijnlijk niet direct merken dat deze aangesproken worden, maar je abs worden wel degelijk aan het werk gezet.

Tips om je buikspieren effectiever te trainen

Wil jij je buikspieren extra effectief trainen op een crosstrainer? Hier zijn een aantal manieren voor:

1. Gebruik de binnenste (korte) handvatten

Elke crosstrainer beschikt over een stuur, oftewel de handvatten. Wanneer je deze vastpakt zullen de buitenste hendels meebewegen met de loopbeweging.

Dit zorgt voor een natuurlijke beweging en bootst het ‘echte hardlopen’ na.

crosstrainer-stuur

Wanneer je echter de twee binnenste handvatten beetpakt zullen je armen niet hoeven meebewegen en zal je meer moeite hebben om je evenwicht te bewaren.

Door het bewaren van je evenwicht wordt je gehele core (buikspieren en onderrug) getraind. Deze zorgen er voor dat je in balans blijft. Je kunt de werking vergelijken met een balance board.

Als dit je goed afgaat kun je ook je handen helemaal loslaten. Je zult merken dat het in ‘t begin best lastig kan zijn om je evenwicht te bewaren.

Blijf overigens wel op de veiligheid letten als je het stuur niet vasthoudt.

2. Let op je houding

crosstrainer-training

Belangrijk is dat je met een goede houding op de crosstrainer staat. Met een goede houding wordt bedoeld dat je goed rechtop staat en je schouders niet al te ver naar voren laat hangen.

Wanneer je last krijgt van pijntjes is dit vaak te wijten aan een slechte houding.

Je buikspieren worden veel meer geactiveerd wanneer je rechtop staat dan wanneer je een ‘ingezakte houding’ hebt.

Ook in het dagelijks leven kun je slappere buikspieren krijgen door een slechte houding.

3. Wissel af met buikspieroefeningen

Wil jij je buikspiertraining extra effectief maken? Dan kun je kiezen om het trainen op de crosstrainer af te wisselen met buikspieroefeningen.

Leg een matje neer naast de crosstrainer en stap om de 5 minuten van het apparaat af waarna je plaatsneemt op het matje.

Vervolgens kun je een oefening doen zoals planken (minimaal 30 seconden) gevolgd door leg raises en/of crunches.

abs-oefeningen

Doe de oefeningen voor ongeveer 2 minuten en stap vervolgens weer op de crosstrainer om verder te gaan met je workout.

Als je een training van 20 minuten gepland hebt staan, dan stap je dus in totaal 4 keer af om buikspieroefeningen te doen.

Welke crosstrainer is het meest effectief voor de buikspieren?

In principe maakt het voor je buikspieren niet uit op wat voor crosstrainer je traint.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je een soepele en natuurlijke beweging kunt maken op de crosstrainer. En dat je beschikt over verschillende weerstandsniveaus, zodat je jouw training zwaarder en effectiever kunt maken.

Wil je jouw buikspieren dus zo goed mogelijk trainen? Dan kies je het best voor een crosstrainer met uitgebreide trainingsmogelijkheden.

Een crosstrainer uitzoeken voor thuis? Klik op de knop hieronder om het complete aanbod te bekijken:mBuikvet verliezen met de crosstrainer

buikvet-verliezen

Is het jouw doel om zichtbare buikspieren te ontwikkelen? Dan zul je aan alleen je buikspieren trainen niet voldoende hebben, wanneer je vetpercentage nog te hoog is.

Hoe laag je vetpercentage moet zijn voor zichtbare buikspieren verschilt per persoon. Gemiddeld zal een man vanaf 12% vetpercentage zichtbare buikspieren hebben en bij een vrouw ligt dit rond de 13-20%.

Natuurlijk is het dan zaak om je buikvet te verliezen middels een goed dieet en cardio. De crosstrainer is een uitstekend cardio apparaat voor vetverlies.

De hoge verbranding op de crosstrainer komt met name doordat je vrijwel alle spieren in je lichaam traint op het apparaat.

Lees ook: Welk fitnessapparaat voor buikvet?

Welke spieren train je nog meer?

Naast je buikspieren train je nog veel meer spieren op de crosstrainer. Het is dan ook een goede full body workout. Als je traint met verhoogde weerstand, is zelfs spieren opbouwen mogelijk op de crosstrainer.

Het is een goede training voor onder andere je bilspieren, hamstrings en schouders.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan het artikel: Welke spieren train je op de crosstrainer?Relevante artikelen:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *