Beste cardio apparaat voor vetverbranding? | Top 5

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 2, 2024

afvallen-buikvet

Wat is het beste cardio apparaat voor vetverbranding? Vaak wordt er de vraag gesteld met welk fitnessapparaat je het beste kunt afvallen. In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag.

Je bekijkt de beste cardio apparatuur om je vet mee weg te trainen en ook vind je extra tips over afvallen op een fitnessapparaat.

Wat is het beste cardio apparaat om af te vallen?

afvallen-buikvet

De vraag op welk fitnessapparaat je het meeste vet kunt verbranden is een erg lastige vraag.

Om deze vraag te beantwoorden wordt er meestal gekeken naar hoeveel calorieën je er per uur mee verbrandt.

Echter zegt dit lang niet alles over hoe effectief het daadwerkelijk is voor vetverbranding. Uiteindelijk zijn er namelijk nog veel meer factoren van invloed op je vetverbranding wanneer je traint op een cardio apparaat.

De weerstand en de snelheid waarmee je traint op het fitnessapparaat hebben bijvoorbeeld ook een grote invloed op jouw uiteindelijke resultaten.

Om je toch een idee te geven van de beste cardio apparaten voor vetverbranding vind je hieronder een selectie met de meest effectieve apparatuur om mee af te vallen.

1. Roeitrainer

roeiapparaat

De roeitrainer is zonder twijfel één van de beste fitnessapparaten voor vetverbranding. Afvallen op de roeitrainer wordt dan ook gezien als een erg effectieve manier om overtollig vet kwijt te raken.

Een van de redenen waarom dit fitnessapparaat zo effectief is voor vetverbranding is omdat je er vrijwel elke spiergroep in je lichaam mee traint.

De roeibeweging die je erop maakt spreekt je gehele lichaam aan en daarom zal de verbranding veel hoger liggen dan op een doorsnee cardio apparaat.

Wat de roeitrainer ook een aantrekkelijk apparaat kan maken om mee af te vallen is het feit dat je er ook nog eens kracht mee op zal bouwen.2. Airbike

rogue-echo-airbike-training

De airbike is een crossfit en fitness apparaat. Het wordt ook wel eens een crossfit fiets genoemd, aangezien het nog een relatief onbekend cardio apparaat is.

Toch staat de airbike bekend als één van de betere vetverbranders onder de fitnessapparatuur.

Bij de airbike train je net zoals op de roeitrainer vrijwel alle spieren. Het is een kruising tussen een hometrainer en een crosstrainer waar je op zeer hoge intensiteit op kunt trainen en het vet als sneeuw voor de zon kunt laten verdwijnen.

De airbike is vergeleken met andere cardio apparaten wellicht wat minder geschikt voor onervaren sporters, aangezien een training erop als vrij heftig ervaren wordt. Binnen 10 minuten tot een kwartier kun je al een volledige work out achter de rug hebben op de airbike.

Niet alleen vanwege de hoge verbranding, maar ook vanwege de efficiëntie van de trainingen is het één van de betere cardio apparaten voor vetverbranding.3. (Stair)stepper

stepper-apparaat

De stepper is wederom een goed cardio fitness apparaat om de nodige calorieën mee weg te trappen.

Op de stepper maak je een soort van traploop beweging. De beweging die heeft wat weg van het trainen op een crosstrainer, met als grote verschil dat je kleinere stapjes maakt.

Jij bepaald zelf het tempo op de fitness stepper en daarom kun je het zo gek maken als dat je zelf wilt

De weerstand die is wel te verstellen. Hoe hoger je de weerstand zet, hoe hoger je vetverbranding zal komen te liggen.

Aangezien er met een fitness stepper meerdere soorten apparaten bedoeld kan worden, onstaat er wel eens onduidelijkheid over welk apparaat ermee wordt bedoeld.

Er zijn namelijk grotere en kleinere varianten van. Ook kan er een stepbankje mee bedoeld worden, wat weer een heel ander soort trainingsmateriaal is.4. Ski trainer

ski-trainer-crossfit

De kans is best groot dat je nog nooit van dit apparaat gehoord hebt of dat je het nog nooit hebt gezien. Het is een crossfit apparaat dat een langlauf en ski beweging nabootst.

Er zitten twee kabels aan die je naar beneden kunt trekken, net zoals je normaal je skistokken zou gebruiken.

Doordat de weerstand zich aanpast aan de hoeveelheid kracht die je levert kan zo’n training best zwaar aanvoelen. Als je opzoek bent naar een leuk en innovatief cardio apparaat om mee af te vallen dan is de ski trainer een goede optie.

Wel zul je een sportschool moeten zoeken waar ze deze vet verbrandende trainer hebben staan. Uiteraard kun je het ook zelf aanschaffen om thuis mee te trainen.5. Loopband

loopband-vet-verlies

De loopband die mag zeker niet ontbreken in het rijtje met de beste cardio apparaten voor vetverbranding. Er zijn meerdere manieren om de vetverbranding op gang te helpen op dit apparaat.

In principe kun je al afvallen door te wandelen op een loopband. Maar ook is het een prima cardio apparaat om interval trainingen op te doen op hoge intensiteit. Vaak wordt er dan ook gekozen voor een trainingsvorm waarbij je sprintjes afwisseld met rust.

Tot slot kun je ook afvallen met dit cardio apparaat door te joggen op een constant tempo. Zeker wanneer je beschikt over een loopband met hellingfunctie is dit een prima training voor vetverlies.Vergelijkingstabel

De bovenstaande cardio apparaten zijn stuk voor stuk geschikt om calorieën mee te verbranden.

We hebben je veel informatie gegeven over deze apparaten, wellicht weet je daarom misschien niet zo snel wat de beste keuze is voor jou.

Wij helpen je een handje:

ApparaatGemiddeld kcal/per uurGrootste voordeelVanaf prijs (gemiddeld)
1. Roeitrainer600-1000Je traint vrijwel iedere spiergroep€ 150,-
2. Airbike400-800Geschikt voor intensieve HIIT trainingen€ 250,-
3. Stepper400-800Goed voor je uithoudingsvermogen€ 40,-
4. Skitrainer300-600Ideaal voor crossfit trainingen€ 250,-
5. Loopband150-1000+Veel opties voor virtuele trainingen€ 150,-
*Gemiddelde verbranding hangt af van trainingsduur, intensiteit en gewicht.

5 extra tips om af te vallen op een cardio apparaat

Vet verbranden is over het algemeen geen gemakkelijk trucje, hier kan een hoop verkeerd aan gaan.

Train jij al een tijdje zonder daadwerkelijk vet te hebben verloren, of wil je graag voorkomen dat je onnodig tijd en energie verliest zonder resultaten te behalen?

Hieronder vind je 5 tips die jou kunnen helpen om zo effectief mogelijk af te vallen op een fitnessapparaat.

1. Gebruik de weerstanden

hardloopband-cardio-training

Op de meeste cardio apparaten zit er een trainingscomputer waarmee je de weerstand kunt instellen.

Wanneer je jouw apparaat wilt optimaliseren voor vetverbanding is het raadzaam om niet altijd op dezelfde weerstand te trainen.

Probeer de weerstand eens te verhogen, of af te wisselen in de weerstand. Hoe hoger deze namelijk is, hoe meer vet jij zult kunnen verbranden.

2. Train op hoge intensiteit

Lange tijd werd duurtraining gezien als dé manier om af te vallen.

Echter is er de laatste jaren een groot omslagpunt geweest, waarbij juist cardio apparaten waarmee je op hoge intensiteit kunt trainen worden aangeprezen als de beste cardio apparatuur voor vetverlies.

3. Wissel af

Het is een goed idee om geregeld af te wisselen in je trainingen. Niet alleen van weerstand, maar eventueel ook van apparaat.

Wanneer je in een sportschool traint dan heb je meestal keuze uit voldoende verschillende cardio apparatuur. Train je normaal gesproken op de loopband, probeer dan bijvoorbeeld eens een keer de crosstrainer uit.

Wanneer je thuis traint en hier een cardio apparaat hebt staan dan zal het een stuk lastiger zijn om af te wisselen. Wat je dan kan doen is sporten op het apparaat afwisselen met buiten hardlopen of een andere manier van trainen.

4. Doe ook krachttraining

krachttraining-station

Wist je dat krachttraining ook een erg goede trainingsvorm is om vet te verliezen?

Op de meeste krachttraining apparatuur verbrandt je gemiddeld genomen zelfs meer calorieën per uur dan op een cardio apparaat.

Wat krachttraining nog meer zo geschikt maakt voor vetverlies is het feit dat je meer calorieën verbrandt als je meer spiermassa hebt. Wil je dus een hogere verbranding? Dan zul je meer spiermassa moeten kweken.

5. Gebruik een apparaat waarmee je meerdere spiergroepen gebruikt

Wanneer je vet wilt verbranden op een cardio apparaat kun je dit het beste doen op een toestel waarmee je meerdere spiergroepen tegelijk traint.

Doordat er meerdere spieren aan het werk gezet worden zal je vetverbranding namelijk stukken hoger liggen dan wanneer je slechts één spiergroep aan het werk zet.

Een hometrainer is een voorbeeld van een cardio apparaat waarmee je slechts één spiergroep tegelijk traint, namelijk je benen.

Wanneer je toch wilt fietsen op een hoge intensiteit dan kun je kiezen om op de airbike te gaan trainen. En met spinning train je ook op relatief hoge intensiteit, aangezien dit gebaseerd is op het interval trainingsprincipe.

Tot slot: beste cardio apparaten voor vetverbranding

Na het lezen van dit artikel weet jij wat de beste apparaten zijn om je vet effectief te verbranden.

Heb je nog geen keuze kunnen maken? Geen paniek, neem dit artikel nog eens op je gemakje door, of stel jouw vraag onder dit artikel!


Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *