Afvallen met de roeitrainer: werkt dat of niet? (Met schema)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 15, 2024

roeien-voor-afvallen
afvallen-roeitrainer

Afvallen met een roeitrainer, werkt dat eigenlijk wel? In dit artikel ontdek je hoe effectief jij kunt afvallen met een roeitrainer én hoe je dit aanpakt voor het beste en snelste resultaat.

Is roeien een goede manier om vet te verliezen? Of kun je hier beter niet aan beginnen en toch kiezen voor een ander fitnessapparaat?

Afvallen met de roeitrainer, goed idee of niet?

roeien-voor-afvallen

Het blijft altijd een lastige keuze als je van plan bent om af te vallen. Je zult namelijk opzoek moeten gaan naar een effectieve én leuke manier om af te vallen.

Er zijn enorm veel mogelijkheden en trainingsvormen. Wanneer je opzoek bent naar een geschikt apparaat om mee af te vallen dan zul je al vrij snel uitkomen bij de roeitrainer.

Dat is niet voor niks, aangezien de roeitrainer bekend staat als een apparaat dat zéér effectief is voor vetverbranding.

Maar is dit wel terecht? Kun je daadwerkelijk vet verliezen door te roeien?

Het antwoord op deze vragen is: ja, dat kan zeker. Sterker nog: de roeitrainer is inderdaad één van de betere apparaten waarmee je kunt afvallen.

Uiteraard is de roeitrainer geen wondermiddel, maar roeien is wel een zeer effectieve manier om jou te helpen bij het verliezen van vet.

Waarom roeien zo effectief is voor vetverlies

buikvet-verliezen

Je zult je nu wellicht afvragen wat de roeitrainer dan zo effectief maakt om vet mee te verliezen.

Dat is natuurlijk een terechte vraag. Want waarom zou afvallen met een roeitrainer nou eenmaal beter zijn dan bijvoorbeeld afvallen met een hometrainer?

De voornaamste reden waarom roeien een populaire en goede trainingsvorm is voor vetverlies, is omdat je enorm veel spieren met roeien gebruikt.

Doordat je vrijwel alle spiergroepen in jouw lichaam aan het werkt zet op de roeimachine zal je calorieverbruik veel hoger liggen. Op een hometrainer trap jij bijvoorbeeld alleen maar met je benen, waarbij je jouw bovenlichaam stilhoudt.

Op de roeitrainers daarentegen gebruik je jouw benen, armen, rug en buikspieren. Doordat je ook nog eens kracht moet leveren bouw je tevens spiermassa op, waardoor je verbranding ook weer hoger wordt en je dus sneller vet verliest.

Beste roeitrainer om af te vallen

Wil je thuis roeien om af te vallen? Het enige wat jou dan nog te doen staat is een roeitrainer in huis halen.

Maar waar moet een roeitrainer nou exact aan voldoen als je het wilt gebruiken om mee af te vallen? En wat is de beste?

Eigenschappen

Een roeitrainer die je gebruikt voor afvallen moet idealiter voldoen aan de volgende eigenschappen:

 • Interne hartslagmeter (of compatibel met hartslagband)
 • Genoeg keuze uit trainingsprogramma’s
 • Geschikt voor thuisgebruik
 • Goede zitting (je moet het immers lang kunnen volhouden)

Op zoek naar de beste roeitrainer voor jou? Klik op de knop voor een overzicht van de beste roeiers voor vetverlies:Extra tips voor meer vetverlies met roeien (5 tips)

vrouw-afvallen

Afvallen op een roeitrainer gaat natuurlijk niet vanzelf. Als je begint met een paar keer per week roeien wilt dat niet zeggen dat je direct zult gaan afvallen.

Je zult namelijk ook nog rekening moeten houden met je voeding en leefstijl, welke zelfs nóg belangrijker zijn als het aankomt op vetverlies.

Om je goed op weg te helpen vind je hieronder 5 tips die jou gaan helpen om af te vallen met behulp van een roeitrainer.

1. Train (niet te) veel

Je zult de roeitrainer daadwerkelijk moeten gaan gebruiken wil je resultaten gaan zien. 1 keer per week voor 20 minuten roeien zal bijvoorbeeld (in de meeste gevallen) verre van voldoende zijn.

Je zult daarom tijd vrij moeten maken om te gaan trainen. Dit betekent overigens niet dat je iedere dag moet gaan roeien om af te vallen, integendeel zelfs.

Je rust is namelijk ook heel belangrijk. Je spieren die moeten herstellen van je trainingen, zodat je de volgende training weer vol gas kan gaan.

2. Eet gezond & niet teveel

gezond-eten-afvallen

Naast het roeien op de roeitrainer zul je ook op je voeding moeten gaan letten als jij wilt afvallen. Op je voeding letten is natuurlijk een groot begrip.

Je kunt direct aan de slag gaan met een strak voedingsschema, maar dit is voor de meeste mensen een vrij grote stap om meteen mee te beginnen.

Het beste wat je kunt doen is simpelweg beginnen met op te letten wat je eet. Probeer wat minder te eten als je merkt dat je niet afvalt en onthoud goed dat je van teveel gezonde voeding óók kunt aankomen.

3. Train met een schema

Als jij serieus aan de slag wilt gaan met afvallen op de roeitrainer hoef je natuurlijk niet persé met een schema te werken. Dit geldt zowel voor de voeding als voor de training. Maar het is natuurlijk altijd beter om het wel te doen.

Omdat een gemiddeld trainingsschema op de roeitrainer goed is vol te houden én jou goede (en relatief snelle) resultaten oplevert, doe je er goed aan om direct te beginnen met een roeitrainer trainingsschema.

Omdat ieder persoon anders is en er meerdere factoren meespelen bij het opstellen van een schema kun je deze het beste op maat (laten) maken.

4. Roei met de juiste techniek

Roeien kan vrij blessuregevoelig zijn als je het doet met de verkeerde techniek. Het is daarom belangrijk dat je de roeibeweging correct uitvoert. Als je het nog nooit eerder hebt gedaan dan kan het even wennen zijn om aan te leren.

Het belang van de techniek mag zeker niet onderschat worden, aangezien je niet meer kunt trainen wanneer je een blessure oploopt, en in dat geval dus ook minder snel zult afvallen.

5. Neem een roeitrainer in huis

roeitrainer-thuis

Heb je besloten dat je wilt beginnen met afvallen op een roeitrainer? Wat je dan kunt doen is gebruik maken van de roeitrainer bij jouw sportschool. In vrijwel elke gym zijn de roeiapparaten wel aanwezig.

Een andere manier om af te vallen met behulp van een roeitrainer, welke misschien nog wel beter is, is de sportschool bij jou in huis halen.

Door een roeimachine in huis te nemen kun jij op elk willekeurig moment dat het jou uitkomt roeien. Op deze manier is het een stuk laagdrempeliger om te gaan trainen en zul je jouw doelen sneller behalen.

Wil je graag meer informatie over het uitzoeken van een goede roeimachine? Neem dan eens een kijkje in het artikel: Beste roeitrainer kopen.

Roeitrainer schema voor afvallen

Hier staat ons voorbeeld van een roeitrainer schema gericht op afvallen. Het richt zich op intervaltraining, waarbij je afwisselt tussen periodes van hoge intensiteit en rustigere periodes. Het schema is specifiek gericht op vetverbranding en conditietraining. Voordat je een training begint, is het altijd belangrijk om een warming-up van 5-10 minuten te doen om je spieren voor te bereiden.

Week 1-2:

Dag 1:

 • 5 minuten warming-up
 • 4 minuten roeien op matige intensiteit (50-60% van je maximale inspanning)
 • 1 minuut roeien op hoge intensiteit (80-90% van je maximale inspanning)
 • Herhaal dit 4 keer
 • 5 minuten cooling-down

Dag 2: Rustdag of lichte cardio zoals wandelen

Dag 3:

 • 5 minuten warming-up
 • 3 minuten roeien op matige intensiteit
 • 1 minuut roeien op hoge intensiteit
 • Herhaal dit 6 keer
 • 5 minuten cooling-down

Dag 4: Rustdag of lichte cardio

Dag 5:

 • 5 minuten warming-up
 • 2 minuten roeien op matige intensiteit
 • 1 minuut roeien op hoge intensiteit
 • Herhaal dit 8 keer
 • 5 minuten cooling-down

Dag 6-7: Rustdagen

Week 3-4:

Dag 1:

 • 5 minuten warming-up
 • 4 minuten roeien op matige intensiteit
 • 1,5 minuut roeien op hoge intensiteit
 • Herhaal dit 4 keer
 • 5 minuten cooling-down

Dag 2: Rustdag of lichte cardio

Dag 3:

 • 5 minuten warming-up
 • 3 minuten roeien op matige intensiteit
 • 1,5 minuut roeien op hoge intensiteit
 • Herhaal dit 6 keer
 • 5 minuten cooling-down

Dag 4: Rustdag of lichte cardio

Dag 5:

 • 5 minuten warming-up
 • 2 minuten roeien op matige intensiteit
 • 2 minuten roeien op hoge intensiteit
 • Herhaal dit 8 keer
 • 5 minuten cooling-down

Dag 6-7: Rustdagen


Onze advies video

Bijkomende voordelen van roeien

Als je denkt dat afvallen het enige positieve effect is dat je ervaart door te roeien op een roeimachine dan heb je het mis.

Naast afvallen zijn er namelijk nog meer positeve effecten waarvan je kunt profiteren:

Werk ook aan je conditie

Je bouwt namelijk ook conditie op. Aangezien het roeien vrij intensief is, is trainen op dit apparaat een erg effectieve manier om aan je conditie te werken.

Hoe beter jouw conditie is, hoe langer en/of intensiever jij kunt trainen, wat vervolgens weer als resultaat geeft dat je sneller kunt afvallen.

Bouw kracht op

droogtrainen-fitness

Met roeien val je niet alleen af, maar ook bouw je er kracht mee op.

Als je sterker wilt worden én af wilt vallen is de roeimachine één van de beste apparaten waar je mee kunt trainen.

Je bouwt kracht op in je hele lichaam. Je zou misschien denken dat het voornamelijk de armen zijn die sterker worden, maar ook je benen worden flink op de proef gesteld tijdens het roeien en daarom zullen deze ook aanzienlijk sterker worden.

Je bouwt hier ook spiermassa mee op na verloop van tijd. Echt breed zul je echter niet worden van trainen op de roeimachine, maar wel kun je slanker én gespierder worden. Het is dan ook een ideaal apparaat om te gebruiken tijdens droogtrainen.

Leuke manier van sporten

roeitrainers-roeien

Afvallen volhouden is zoals je misschien wel weet niet altijd leuk. Het is dan ook de kunst om het zo leuk mogelijk voor jezelf te maken.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te variëren in je voeding en jezelf af en toe te belonen. Een andere manier is het trainen zo leuk mogelijk maken. Niet iedereen vind het nou eenmaal even leuk om te sporten.

De roeimachine wordt door erg veel mensen beschouwd als een leuk apparaat voor vetverbranding. Hierdoor kun je op een plezierige manier werken aan jouw doelen en zal het afvallen jou (hopelijk) beter afgaan.

Andere apparatuur voor vetverlies

Afvallen met een roeitrainer is natuurlijk niet de enige manier waarmee je vet kwijt kunt raken. Er zijn erg veel verschillende manieren van training. Cardiofitness wordt over het algemeen gezien als een van de meest effectieve manieren om af te vallen.

Echter is dit nog steeds een groot begrip en zijn er meerdere soorten apparatuur om uit te kiezen.

Naast een roeitrainer kun je bijvoorbeeld ook afvallen met een loopband, afvallen met een crosstrainer, of met een airbike.

Voor een compleet overzicht van alle apparatuur dat geschikt is voor vetverlies bekijk je het artikel: Welk fitnesstoestel voor vetverlies?

Veelgestelde vragen omtrent afvallen met een roeitrainer

Heb je nog een vraag omtrent afvallen met de roeitrainer? Wellicht dat het antwoord op jouw vraag hieronder te vinden is:

Hoe lang roeien op roeimachine om af te vallen, en hoe vaak?

Één van de meest voorkomende vragen is hoe lang je moet roeien op de roeitrainer om af te vallen. Er bestaat niet zoiets als dé perfecte duur als het gaat om ververlies. Er zijn namelijk meerdere manier om te trainen wanneer het gaat om afvallen met de roeitrainer.

Je kunt trainen op zeer hoge intensiteit, maar je kunt jouw trainingen ook meer richten op de duur, waarbij je probeert om het roeien zolang mogelijk vol te houden. Het is dus maar net wat het beste bij jou (en je doelen) past.

Over het algemeen is het aangeraden om minimaal 3 keer per week te roeien, waarbij je elke training zo’n 20 minuten volmaakt. Maar meer of minder kan natuurlijk altijd, aangezien het maatwerk blijft.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

Afvallen is een langdurig proces. Dat geldt niet alleen voor afvallen met behulp van een roeitrainer, maar voor vet verliezen in het algemeen. Hoe lang het duurt voordat je resultaten ziet dat zal dan ook verschillen per persoon.

Het hangt er vanaf hoe vaak je traint, hoe veel je eet en ook je genen die spelen een grote rol in het proces.

Het is belangrijk om te weten dat geduld en consistentie een prominente rol spelen. Zolang je consistent blijft sporten, gezond (en niet teveel) blijft eten en op je rust let dan komen de resultaten vanzelf.

Hoeveel calorieën per uur verbrand ik met roeien?

Een gemiddeld persoon verbrandt ongeveer 450-700 kcal per uur met roeien.

Hoeveel kcal je per uur weg roeit is afhankelijk van jouw:

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Gewicht
 • Trainingsintensiteit

Aan de hand hiervan kun je een schatting maken hoeveel kcal per uur je ongeveer verbrandt.

Wil je weten wat een indicatie is van jouw gebruik aan de hand van je gewicht en duur van de training? Bekijk dan hier de tabel.

Wat is het beste roeitrainingsschema voor vetverbranding?

Zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen bestaat er niet zoiets als hét beste schema om af te vallen op de roeitrainer.

Dit is geheel persoonsgebonden en hangt af van verschillende factoren. Voor ieder persoon werkt iets anders weer het beste en daarom kun je het beste gebruik maken van een goed op maat gemaakt trainingsschema.

Kun je breed worden op de roeitrainer?

Echt breed zal je niet snel worden op een roeitrainer. Het opbouwen van spiermassa dat is sowieso een proces dat, net zoals afvallen, veel geduld vergt.

Een roeitrainer is met name geschikt voor het opbouwen van conditie, kracht en het verliezen van vet en is dus minder geschikt voor spiermassa opbouw.Ook interessant:


Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *