De grootste voordelen & nadelen van de roeitrainer

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 25, 2023

voordelen-nadelen

Elk fitnessapparaat heeft zo z’n voordelen, maar er zijn ook altijd wel nadelen te bedenken.

Bij de roeitrainer is dit ook het geval. Ben je benieuwd naar alle voordelen en nadelen van de roeitrainer? In dit artikel bekijk je ze allemaal.

Direct naar:

Roeitrainer: wat zijn de voordelen en nadelen?

voordelen-nadelen

Als je dit artikel leest dan twijfel je waarschijnlijk of een roeitrainer het kopen wel waard is.

Als je besloten hebt om een fitnessapparaat in huis te nemen dan is er meer dan genoeg aanbod te verkrijgen. Dit maakt het kiezen des te lastiger.

Maar naast de voor en nadelen van het kopen van een roeitrainer vind je hier ook de voors en tegens van het trainen op een roeimachine.

Als jij dus zoekt naar een geschikt fitnessapparaat om te gebruiken in de sportschool dan doe je er ook goed aan dit artikel eens door te nemen.

Nadelen van een roeitrainer

Meestal beginnen we met de voordelen, maar laten we het eens een keer anders doen.

Dit maal beginnen we met de nadelen van de roeitrainer, zodat we vervolgens positief af kunnen sluiten.

1. Een goede techniek is essentieel

roeien-techniek

Als je een roeitrainer koopt of hier op gaat trainen dan is het goed om te weten dat de roeitechniek essentieel is.

Dit is een nadeel aangezien dit het trainen op een roeier wat minder laagdrempelig maakt.

Als beginnende sporter ben je vaak opzoek naar een apparaat dat gemakkelijk is om te gebruiken en wil je je niet te veel bezighouden met de roeitechniek.

Het gebruik van een verkeerde techniek kan zorgen voor blessures en andere pijntjes.

Toch is er ook goed nieuws, het is namelijk niet erg moeilijk om dit aan te leren. Op youtube zijn er genoeg filmpjes te vinden waarop je kunt zien hoe het moet.

2. Geluid (of zeg maar gerust herrie)

roeitrainers-gym

Wat mij betreft is dit misschien nog wel het grootste nadeel van de roeitrainer. Het produceert namelijk enorm veel geluid.

Als je in de sportschool op de roeitrainer plaatsneemt vang je soms al wat boze blikken op door de herrie die het produceert.

Als je een roeitrainer in huis wilt halen is dit dus zeker iets om in gedachten te houden. Het geluid verschilt overigens wel per soort weerstandsysteem.

Een water roeier zal bijvoorbeeld een ander soort geluid maken dan een roeitrainer met luchtweerstand.

Gelukkig maakt niet elke roeimachine even veel herrie. Tegenwoordig zijn er veel toestellen die speciaal ontwikkeld zijn voor thuisgebruik welke minimaal geluid produceren. Dit zijn veelal roeitrainers met magnetische weerstand.

3. Roeitrainer neemt veel ruimte in beslag

roeitrainer-thuis

Een roeitrainer in huis kost je vaak veel ruimte. Dit is nadelig als jij niet veel ruimte over hebt, of als je niet bereid bent om ruimte in te leveren voor de roeitrainer.

Wat wel weer een voordeel is, is dat het in de breedte niet veel ruimte in beslag neemt. Ook qua hoogte overigens niet. Het is echter de lengte waar je rekening mee moet houden.

Als je niet zeker weet of je wel voldoende ruimte hebt voor een roeitrainer dan kun je de desbetreffende plek het beste even van te voren opmeten.

De exacte afmetingen van een roeitrainer kun je vervolgens terugvinden bij de specificaties in de productomschrijving.

roeimachine-inklapbaar

Toch staat ook hier weer een voordeel tegenover. Er zijn namelijk ook opvouwbare roeitrainers en compacte roeitrainers.

De rails die kun je in dit geval omhoog klappen en dus ruimte besparen in de lengte. Wel wordt het toestel dan vanzelfsprekend hoger.

4. Vaak minder geschikt voor lange mensen

Nadeel nummer 4 is eigenlijk alleen maar van toepassing als jij wat langer bent. Als jij je nu niet aangesproken voelt, dan is dit voor jou niet van toepassing.

De meeste roeitrainers hebben een maximale gebruikerslengte. Deze kun je wederom terugvinden bij de specificaties van de roeitrainer. Vanaf een lichaamslengte van zo’n 1,90 m wordt het zaak om dit goed in de gaten te houden.

roeitrainer-benen

Dat sommige roeitrainers minder geschikt zijn voor lange mensen heeft voornamelijk te maken met de rails van de roeitrainer. Dit is het gedeelte waar de zitting overheen glijdt.

Als je jouw benen gestrekt hebt dan duw je jouw zitje helemaal naar achteren. Is de rails niet lang genoeg in verhouding met je benen? Dan kun je jouw benen dus niet helemaal strekken en dus ook niet optimaal trainen.

5. De prijs kan hoog oplopen

Dat een roeitrainer een flinke investering is dat mag duidelijk zijn. Als je niet veel budget tot je beschikking hebt dan kan dat een nadeel zijn.

Maar het hoeft niet direct een ramp te betekenen.

Er zijn namelijk ook goede goedkope roeitrainers te verkrijgen. Zo’n apparaat zal wel iets minder mogelijkheden hebben dan een duurdere variant, maar je kunt er vaak prima op trainen.

Video met voordelen & nadelen roeitrainer

Voordelen van de roeitrainer

Nu je weet wat de nadelen zijn van een roeitrainer, is het tijd om de voordelen toe te lichten.

Ik kan je alvast verklappen dat dit apparaat méér voordelen heeft dan nadelen:

1. Train je volledige lichaam

alle-spieren-in-lichaam

Wat mij betreft is dit één van de grootste voordelen. Vrijwel alle spieren in je lichaam die worden getraind tijdens het roeien.

De roeibeweging is een bewegingsvorm die uit meerdere fases bestaat. In elke fase worden er weer andere spieren aangesproken.

De spieren die het het meest belast worden zijn de beenspieren, rugspieren, biceps en buikspieren. Je kunt hier bekijken welke spieren je allemaal traint met roeien.

Door de vele spieren die je gebruikt ligt je verbranding erg hoog, waardoor je heel goed kunt afvallen met de roeimachine.

2. Sterker worden door roeien

spieren-ontwikkeld

Van welk cardio apparaat kun je nou zeggen dat je er kracht mee op kunt bouwen? De meeste cardio apparatuur is uitsluitend om mee af te vallen of om je conditie te trainen.

De roeitrainer is echter van alle markten thuis en kenmerkt zich doordat het een enorm effectief apparaat is om sterker mee te worden.

Zoals je al hebt kunnen zien train je er bijna alle spiergroepen mee, deze kun je dus allemaal versterken.

Niet voor niets is de roeitrainer een populair apparaat om te gebruiken in combinatie met krachttraining.

3. Gebruiksgemak

roeitrainer-bedienen-op-schermpje

Bij de nadelen heb je al kunnen lezen dat een goede techniek essentieel is. Los daarvan is het gebruikersgemak van een roeitrainer toch erg fijn.

Bij veel andere apparaten heb je vaak een uitgebreid bedieningspaneel met allerlei instellingen die je elke keer moet aanpassen.

De meeste roeitrainers hebben er een schermpje op zitten met slechts een paar knopjes. Nadat je plaats hebt genomen kun je daarom meestal direct beginnen met roeien.

Doordat het apparaat zo makkelijk te gebruiken is kiezen er veel mensen voor een roeitrainer in plaats van een ander apparaat.

4. Binnen trainen

Dit voordeel had je zelf waarschijnlijk ook nog wel kunnen bedenken. Maar toch is het de moeite waard om nog eens te benoemen.

Als het buiten slecht weer is hoef jij de kou of regen niet meer in als je een roeitrainer tot je beschikking hebt.

Met een roeitrainer kun je binnen sporten zonder last te hebben van weersinvloeden zoals regen, wind en kou.

5. Geen schokbelasting op je gewrichten

roeibeweging-apparaat

Dit voordeel komt vooral goed van pas als jij herstellende bent van een blessure of last hebt van je gewrichten.

Ook is het voordelig als je blessures wilt voorkomen. Tijdens het sporten op een roeitrainer heb je namelijk geen schokbelasting op je lichaam.

Als je roeien vergelijkt met hardlopen dan is dit een wereld van verschil. Tijdens het hardlopen vangen je knieën namelijk klap na klap op.

6. Voor iedereen: jong en oud

oudere-vrouw-op-roeitrainer

Een roeitrainer is geschikt voor iedereen. Het is voor mannen en vrouwen en voor jong en oud.

Er zijn professionele sporters die gebruik maken van de roeitrainer, maar ook senioren die trainen erop.

Ondanks de juiste techniek die je moet gebruiken is het een vrij laagdrempelige, maar toch zeer effectieve manier van bewegen.

7. Weinig onderhoud aan nodig

Zoek je een fitnessapparaat waar weinig onderhoud aan nodig is? Dan ben je bij een roeitrainer aan het goede adres.

Dit toestel heeft namelijk weinig tot geen onderhoud nodig. Afhankelijk van het merk en het soort hoef je er zelf vaak bijna niks aan te doen.

Als jij er niet van houdt om zelf apparatuur te onderhouden dan is dit een groot voordeel.

8. Erg geschikt voor thuis

roeitrainer-in-woonkamer

Last but not least: een roeitrainer is een zeer geschikt apparaat voor in huis.

Ondanks de ruimte die het in beslag neemt en het geluid dat het maakt zijn er zoals je hebt gelezen méér dan genoeg voordelen.

Niet voor niets is de roeitrainer één van de meest populaire apparaten voor thuisgebruik. Zowel qua functionaliteit als qua trainingen biedt dit apparaat je erg veel voordelen om thuis te werken aan jouw fysieke doelstellingen.

Conclusie: de voordelen & nadelen van een roeitrainer

Nu je alle voordelen en nadelen van de roeitrainer weet kun je hopelijk de beste keuze maken.

Als je besloten hebt dat de roeitrainer het ideale apparaat voor jou is om thuis te gebruiken, dan is de volgende taak om het ideale toestel te vinden.

Klik op de knop hieronder om meteen naar de uitgebreide keuzegids te gaan voor een complete uitleg en een overzicht van alle soorten roeitrainers:Roeitrainer vs andere apparatuur

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je momenteel nog twijfelt of de roeitrainer wel echt bij jou past. Dat is geheel begrijpelijk aangezien er zoveel keuze is dat het wel eens lastig kan zijn om het ideale cardio apparaat voor jou te vinden.

Het beste alternatief voor een roeitrainer is een crosstrainer. Op het eerste gezicht lijken het twee compleet andere apparaten. Dat zijn het natuurlijk ook maar tóch zijn er een aantal overeenkomsten.

crosstrainer-beweging

Op beide machines train je namelijk je hele lichaam en gebruik je intensief je benen én armen tijdens de beweging.

Een andere overeenkomst is dat je op beide apparaten geen schokbelasting ervaart op je lichaam.

Dit maakt het geschikt voor herstel en het voorkomen van blessures..

Bekijk voor meer informatie en de voordelen & nadelen van beide toestellen het artikel: Crosstrainer of Roeitrainer?

Als je de voordelen en de nadelen van de crosstrainer wilt bekijken dan kun je het beste even een kijkje nemen in het artikel: Voordelen en nadelen van een crosstrainer.

Tot slot

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat je de beste keuze kunt maken nu je alle voordelen en nadelen weet.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan even een reactie achter onder dit bericht.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *