Welke spieren train je met de roeitrainer?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op augustus 30, 2024

welke spieren trainen met roeitrainer
welke spieren trainen met roeitrainer

Welke spieren gebruik je eigenlijk met een roeitrainer? Het roeien wordt vaak geprezen als een effectieve bewegingsvorm, maar is dit eigenlijk wel terecht?

Roeien wordt alsmaar populairder en de roeitrainer wordt dan ook gezien als één van de meest gewaardeerde fitness toestellen.

In dit artikel ontdek je welke spieren je gebruikt op de roeitrainer. Per spiergroep geven we een toelichting.

Welke spieren train je met roeien?

roeietrainer-spieren

Ben je benieuwd welke spieren er allemaal geactiveerd worden wanneer je traint op een roeitrainer? Ik kan je alvast verklappen: het zijn er een heleboel. Vrijwel alle spieren in het lichaam worden namelijk getraind tijdens het roeien.

Hieronder vind je alle spiergroepen die aangesproken worden:

1. Rugspieren

rugspieren

De rugspieren worden het meest belast op de roeitrainer. Aangezien je een trekkende beweging maakt worden je rugspieren flink aan het werk gezet.

Het is voornamelijk de bovenrug die deze trekbeweging mogelijk maakt. In mindere mate wordt ook je onderrug meegetraind, dit gebeurd voornamelijk bij het afzetten.

2. Beenspieren

ergometer-roeien

Naast de rugspieren worden ook je beenspieren erg goed getraind op de roeimachine. De beenspieren zijn de grootste spiergroep van het hele lichaam en deze is dan ook weer onder te verdelen in meerdere spiergroepen.

Met roeien train je alle delen van je benen:

  • Bilspieren
  • Hamstrings
  • Quadriceps
  • Kuiten

3. Armspieren

vrouw-toont-armspieren

Wanneer men het heeft over de armspieren worden hier de biceps en de triceps mee bedoeld. Beide spiergroepen train je op de roeitrainer.

Maar het zijn met name de biceps die erg goed getraind worden tijdens de roeibeweging.

In samenwerking met je rug maken de biceps de trekbeweging mogelijk. De triceps die zullen worden getraind bij het naar voren gaan, oftewel de terugweg (recover) van van de roeibeweging

4. Schouderspieren

roeiers-spieren

De schouderspieren die worden af en toe onder de armspieren gerekend, maar meestal wordt dit toch gezien als één aparte spiergroep.

Je schouders die zul je ongetwijfeld gaan voelen wanneer je voor de eerste keer op een roeitrainer getraind hebt.

Vooral met bij naar achter trekken van de kabel train je jouw gehele schouderspieren. En met name de achterste schouderkop.

5. Buikspieren

buikspieren

Je buikspieren worden de gehele roeibeweging onder spanning gehouden.

Deze zorgen er namelijk voor dat je bovenlichaam rechtop blijft. En ook bij het naar voren en naar achteren gaan (buiging) komen je buikspieren aan te pas.

Trainen op de roeitrainer dus zeker een effect op de buikspieren.

Spierpijn na het roeien?

Als je niet erg vaak traint op de roeitrainer dan kan het voorkomen dat je te maken krijgt met spierpijn na de training. Vaak heb je hier de dag erna of de tweede dag na je training mee te maken.

Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Spierpijn na het roeien is namelijk erg normaal. Zeker wanneer je het niet erg vaak doet zal het eerder raar zijn wanneer je géén spierpijn hebt na een goeie roeitraining.

Welke spieren er gevoelig zijn dat kan verschillen. Vaak zijn het de schouders, benen, rug en buik waar spierpijn ervaren kan worden.

Positieve effecten van trainen op de roeimachine

Nu het duidelijk is welke spieren je traint met een roeitrainer is het tijd om de positieve effecten van de roeitraingen onder de loep te nemen:

Kracht opbouwen op de roeitrainer

krachttraining-opbouwen

Aangezien je veel verschillende spiergroepen traint op de roeitrainer bouw je hier ook veel kracht mee op.

Je kunt hier veel sterker van worden vergeleken met andere cardio apparatuur, omdat je daadwerkelijk (veel) kracht moet leveren tijdens het roeien.

Wanneer je regelmatig roeit dan kan dit bevordelijk zijn voor je krachtprestaties.

Als je er voor kiest om roeien en krachttraining te combineren dan moet je er wel rekening mee houden dat je voldoende rust neemt tussen de trainingen.

Afvallen met roeien

buikvet-afvallen

Afvallen met een roeitrainer is erg effectief. Aangezien je vrijwel al je spiergroepen traint op de roeitrainer ligt je verbranding erg hoog en zul je dus ook snel afvallen.

Natuurlijk is alleen roeien niet voldoende om effectief af te vallen. Dit moet namelijk wel gecombineerd worden met een goed dieet.

Als je daadwerkelijk vet wilt kwijt raken dan zul je er voor moeten zorgen dat je minder calorieën eet dan dat je verbruikt, dit wordt ook wel een negatieve energiebalans genoemd.

Spieren kweken met roeien

gespierde-man

Nu je weet welke spieren je traint met de roeitrainer, en dat je er veel kracht mee kunt opbouwen is het natuurlijk de vraag of je er ook spieren mee kunt kweken.

Roeien is in de eerste instantie niet direct het eerste waar je aan denkt wanneer je het hebt over het opbouwen van spieren.

Maar deze manier van trainen kan wel degelijk zorgen voor spieropbouw. Toch is het nog altijd het beste om krachttraining apparatuur te gebruiken als je primaire doel spieropbouw is.

De roeitrainer wordt wel vaak gebruikt in de warming-up voor een krachttraining om de spieren goed op te warmen.

Conditie opbouwen

first-degree-rower

Het laatste positieve effect van de roeitrainer is het opbouwen van conditie. Dit heeft weliswaar niet direct wat met je spieren te maken, maar het is wel een erg groot voordeel.

Een goede conditie kan je namelijk helpen om het roeien langer vol te houden en dus je spieren beter te trainen, sneller af te vallen en sterker te worden.

Daarnaast heeft het ook nog eens genoeg positieve gezondheidseffecten om over een goede conditie te beschikken. Bovendien worden je hart- en longspieren sterker, wat officieel natuurlijk ook spiergroepen zijn.

Tips voor een effectieve roei training

Hieronder vind je 3 effectieve tips zodat jij het beste uit jouw roeitrainingen kunt halen:

1. Gebruik een goede techniek

Roeien met de juiste techniek is heel erg belangrijk. Vaak genoeg zie je dit verkeerd gaan, met alle gevolgen van dien.

Het gebruik van de verkeerde techniek heeft niet alleen gevolgen voor je training, aangezien er minder spieractivatie plaatsvindt tijdens het roeien.

Maar het zorgt ook voor een vergrootte kans op blessures. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Wanneer je een blessure oploopt dan zul je voorlopig namelijk niet kunnen roeien.

De roeibeweging bestaat uit deze 4 fases:

  • Inpik: De inpik kun je zien als de startpositie. Je benen zijn hierbij gebogen en je armen zijn gestrekt.
  • Haal: De haal is het daadwerkelijk trekken aan de kabel. Deze beweging die begint vanuit de benen en eindigd vanuit de armen. Tijdens de haal worden er de meeste spieren geactiveerd.
  • Het afmaken: Het afmaken kun je zien als de eindpositie van de roeibeweging. Je hebt het handvat maximaal naar je toegetrokken en je rug en biceps die staan op spanning.
  • Recover: Tijdens de recover ga je weer terug naar de inpik om de roeibeweging opnieuw te maken. Dit is dus de terugweg.

In dit artikel kun je meer informatie vinden over de verschillende fases en de spieren die je per fase traint met de roeitrainer.

2. Train met een trainingsschema

Trainen met een roeitrainer trainingsschema heeft altijd de voorkeur als je serieus bezig gaat met roeitrainingen.

Wanneer je een schema volgt dan zul je namelijk minder risico hebben op overbelasting en dus minder kans hebben op blessures.

Zoals je weet gebruik je veel verschillende spiergroepen op de roeitrainer en kun je dus ook op veel verschillende plekken een blessure oplopen.

Naast de blessure preventie zul je met een goed trainingsschema ook sneller jouw doelen kunnen behalen.

3. Verhoog de weerstand

De weerstand heeft geen invloed op welke spieren je traint met een roeitrainer, maar het heeft wel invloed op de effectiviteit van je training.

Hoe hoger jij de weerstand instelt, hoe effectiever je training zal zijn en hoe beter je spieren dus getraind worden.

Met ergometer roeien wordt de weerstand vaak bepaald aan de hand van hoe krachtig jouw roeislagen zijn.

Maar er zijn ook meer dan genoeg roeitrainers te vinden waarbij jij zelf de weerstand in kunt stellen. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk bij magnetische roeitrainers.

Roeitrainer kopen?

roeitrainer-zwart

Wist je dat de roeitrainer het populairste fitness toestel voor thuisgebruik is?

Er zijn erg veel mensen die hier met groot plezier gebruik van maken. Nu je weet welke spieren je gebruikt met roeien en wat de voordelen ervan zijn kun jij thuis ook beginnen met roeitrainingen.

Het enige wat je nog te doen staat is het uitzoeken van de juiste roeitrainer. Je zult moeten kiezen voor een toestel dat het beste bij jou past.

Er zijn roeitrainers voor beginners en voor gevorderde, dure en goedkope en ook zijn er verschillende soorten weerstandsystemen.

Kortom: meer dan genoeg keuze. Bekijk onze koopgids om tot de beste keuze te kunnen komen:



Tot slot

De vraag ‘welke spieren gebruik je met een roeitrainer?’ die is na het lezen van dit artikel beantwoord. Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht.

Meer informatie over het trainen op de roeitrainer vind je in dit artikel.



Misschien ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *