Welke spieren train je met fietsen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 10, 2023

welke-spieren-fietsen
welke-spieren-fietsen

Welke spieren train je met fietsen? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Dat fietsen goed voor je is, dat mag wel duidelijk zijn. Maar welke spieren train je hier nou eigenlijk mee?

In dit artikel geven we jou het antwoord op deze vraag. Je komt erachter welke spieren je met fietsen in het algemeen traint en wat de verschillen zijn met de specifieke vormen van fietsen.

Deze spieren train je met fietsen

Als jij dit artikel leest dan ben je benieuwd naar welke spiergroepen er worden aangesproken met fietsen. Er zijn verschillende varianten van fietsen, maar we gaan het eerst hebben over fietsen in het algemeen.

De beweging is bij elke vorm van fietsen grotendeels hetzelfde, de verschillen zullen dan ook minimaal zijn.

Dus: welke spieren train je met fietsen? Deze spiergroepen train je:

Quadriceps

De quadriceps zijn de voorkant van je beenspieren. Deze spiergroep wordt gebruikt om kracht te leveren tijdens het trappen.

Hamstrings

De hamstrings zijn de achterkant van jouw bovenbeenspieren. Deze spiergroep wordt aangesproken tijdens het leveren van neerwaartse kracht op de pedalen van je fiets.

Kuitspieren

De kuitspieren worden weliswaar minder getraind dan de quadriceps en de hamstrings, maar worden wel degelijk goed meegetraind als je fietst. Vooral tijdens de strekkende beweging die je benen maken worden de kuiten aangesproken.

Bilspieren

De bilspieren zijn onderdeel van je beenspieren. Deze spiergroep wordt ook wel musculus gluteus medius genoemd. Ook de billen dragen hun steentje bij tijdens het fietsen en worden dus getraind.

Buikspieren

Je zou het wellicht niet verwachten, maar zelfs de buikspieren train je met fietsen. De buikspieren zorgen ervoor dat je lichaam goed in balans blijft tijdens je fietstocht.

De buikspieren worden bij vrijwel elke bewegingsvorm aangesproken. Zo ook bij wandelen, hardlopen en zelfs tijdens het staan en het zitten, indien je houding goed is.

Andere fietsvormen

Hieronder gaan we specifieker in op welke spieren je exact traint met verschillende vormen van fietsen.

Welke spieren train je met wielrennen?

prof-wielrenner

Wielrennen is fietsen op een racefiets. Dit kan gedaan worden als recreant of in competitief verband. Men vraagt zich ook vaak af welke spieren je traint met wielrennen.

In principe zijn dit dezelfde spiergroepen die je hierboven hebt kunnen lezen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat wielrennen een stuk intensiever is dan ”normaal fietsen” en dat er dus meer van je spieren wordt gevraagd.

Welke spieren train je op een hometrainer?

hometrainer-spieren-trainen

Hou je er van om zo nu en dan binnen te fietsen? Dit komt bijvoorbeeld goed van pas in de winter, wanneer het weer ‘t niet toelaat om buiten te fietsen.

Op een hometrainer zul je dezelfde spiergroepen trainen zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Echter heb je bij het trainen op een hometrainer helemaal zelf in de hand hoe zwaar jij je spieren belast. Je kunt namelijk zelf de weerstand en trainingsprogramma’s instellen.

Daarnaast ben je niet afhankelijk van factoren zoals de wind en hellingen.

Een hometrainer is echter niet het enige apparaat om je spieren binnen te trainen met fietsen. Er zijn namelijk meer vormen van indoor fietstraining.

Zo kun je bijvoorbeeld ook aan spinning doen, met een spinningfiets en bestaan er zelfs fietstrainers, waarop jij kunt trainen met je eigen (race)fiets.

Wat train je met mountainbiken?

mountainbike-fiets

Vind je de andere manieren van fietsen maar saai en ga je liever voor een uitdagende fietstocht op een mountainbike?

Mountainbiken is een hele populaire sport en wordt door veel mensen met veel plezier beoefend. Maar welke spieren train je hier eigenlijk mee?

Met mountainbiken train je wederom dezelfde spiergroepen die we eerder hebben toegelicht, je hele onderlichaam dus.

Echter zul je met mountainbiken op bospaden ook (in mindere mate) je schouders en armen trainen. Dit komt met name door de trillingen tijdens het fietsen op een mountainbike.

Mountainbiken kun je overigens ook binnen doen, op een fietstrainer voor mountainbikes.

Hoe train je jouw spieren extra effectief met fietsen?

Je weet nu welke spieren je traint met fietsen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je jou spieren extra effectief kunt trainen tijdens je fietstocht?

Hieronder vind je de beste mogelijkheden.

Zwaardere versnelling

De meest voor de hand liggende manier is door te gaan fietsen in een zwaardere versnelling. Het trappen zal hierdoor niet alleen zwaarder aanvoelen, maar je spieren zullen ook meer kracht moeten gaan leveren.

Je kunt hierdoor meer kracht ontwikkelen in je beenspieren en effectiever trainen. Door te fietsen in een lichtere versnelling train je jouw spieren ook goed, maar ontwikkel je minder kracht.

Helling op fietsen

Door bergopwaarts te fietsen zullen je spieren ook harder moeten werken. Het trappen wordt vanzelfsprekend zwaarder, waardoor je een grotere inspanning moet leveren.

Wil je je spieren dus beter trainen met fietsen, dan kun je er voor kiezen om een mooie route uit te zoeken met hoogteverschillen. Dit kan van vals plat tot aan steile hellingen.

De klim zal misschien even wat zwaarder zijn, maar achteraf word je ”beloond” met de afdaling.

Als er geen mogelijkheid bij jou in de buurt is om een helling op te fietsen, is het met sommige hometrainers ook mogelijk om dit te doen.

Let goed op je houding

Door te fietsen in een goede houding voorkom je blessures en zorg je voor meer activatie in je buikspieren. Een goede houding draagt dan ook bij aan een effectievere fietstraining.

Nuttig een goede maaltijd

Om optimaal te kunnen presteren op de fiets en je spieren zo goed mogelijk te trainen met fietsen, is het aangeraden om een goede maaltijd te nuttigen.

Dit geldt met name voor het fietsen van lange afstanden. Je verbruikt veel, dus je zult ook veel moeten eten. Let er hierbij met name op dat je voldoende koolhydraten nuttigt.

Tijdens de fietstocht zou je ook kunnen eten. Hier zijn bijvoorbeeld energierepen en energy gels ideaal voor.

Is fietsen gezond?

De vraag ”welke spieren train je met fietsen?” is al beantwoord. Maar is het eigenlijk wel gezond om te fietsen?

Fietsen is een erg gezonde bewegingsvorm. Hoewel je er niet je héle lichaam mee traint is het wel goed voor je conditie en weerstand om regelmatig te fietsen.

De voordelen van je spieren trainen met fietsen

Je spieren trainen met fietsen is gezond. Dat is ondertussen duidelijk. Maar wat biedt fietsen je nog meer voor voordelen?

Het is een goedkope sport

Het is een goedkope sport. Het enige wat je hoeft aan te schaffen is een fiets, waarmee je vervolgens (als het goed is) jaren mee vooruit kunt.

Reizen en sporten tegelijk

Nederland is bij uitstek een fietsland. We gebruiken de fiets dan ook regelmatig als vervoersmiddel. Hierdoor train je je spieren tijdens je reistijd, ideaal dus.

Duursport

Dit is niet voor iedereen per sé een voordeel, maar voor velen zal dat het wel zijn. Fietsen is een duursport en kan dus goed als hobby uitgeoefend worden, of ter ontspanning worden gedaan.

Leuk om te doen

Ook dit zal niet voor iedereen gelden. Maar ik denk dat de meeste mensen het wel met me eens zouden zijn als ik zou zeggen dat fietsen een leuke sport is.

Zoek je dus naar een leuke manier om al je spieren te trainen? Ga dan fietsen!

Slotwoord: Welke spieren train ik met fietsen?

We hebben jouw vraag ”welke spieren train je met fietsen” in dit artikel hopelijk zo goed als mogelijk beantwoord.

Heb je nog steeds vragen omtrent dit onderwerp? Schroom dan niet om je vraag te stellen door een reactie achter te laten onder dit artikel!


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!



💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *