Fietstrainer voor de mountainbike

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 15, 2024

fietstrainer voor de mountainbike
fietstrainer voor de mountainbike

Een fietstrainer voor je mountainbike, wat zijn de mogelijkheden hier eigenlijk voor? In dit artikel bekijk je snel de beste mogelijkheden en lees je waar je op moet letten.

MTB fietstrainer: Welke mogelijkheden?

Veel mensen die vragen zich vaak af of het überhaupt mogelijk is om een fietstrainer te gebruiken in combinatie met een mountainbike.

Wanneer dit nog onduidelijk voor je is heb ik goed nieuws voor je: het is namelijk mogelijk.

Echter is het minder goede nieuws dat niet elke fietstrainer hier even geschikt voor is. Er zijn verschillende type trainers waar je uit kunt kiezen voor je MTB, hieronder vind je de mogelijkheden:

Wheel-on fietstrainers

wheel-on-mtb

Met een wheel-on fietstrainer is het mogelijk om met jouw eigen banden te blijven fietsen. Toch is het aangeraden om je achterband te vervangen met een speciale trainingsband om onnodige slijtage en lawaai te voorkomen.

Bij de ene fietstrainer zal dit meer nodig zijn dan bij de andere. Maar het is vaak een kleine moeite om de band even te verwisselen en bovendien zijn deze niet zo duur om aan te schaffen.

Wil je een wheel-on fietstrainer gebruiken? Dan moet je altijd even in de product omschrijving kijken naar de maximale banddikte waarmee de fietstrainer te gebruiken is. Sommige die zijn namelijk niet geschikt voor jouw MTB banden.

Direct Drive

direct-drive

De meeste direct drive fietstrainers zijn alleen compatibel met je MTB als deze een steekas heeft.

Deze variant biedt over het algemeen een betere fietservaring, maar het kost je wel wat meer moeite omdat je de achterband moet demonteren voordat je de mountainbike eraan kunt koppelen.

Rollenbank

rollerbank

Met een rollenbank is het al helemaal makkelijk: je hoeft nameijk niks van je MTB te demonteren en kunt meteen beginnen met fietsen nadat je deze erop hebt gezet. Ook zijn deze goedkoper in aanschaf.

Bij veel rollenbanken moet je zelf je evenwicht zien te bewaren omdat je fiets niet vastgemaakt kan worden aan het systeem.

Dit is een goede behendigheidstraining voor op je moutainbike. Hoe meer evenwicht je hebt, hoe makkelijker jouw routes in het bos zullen worden wanneer je weer naar buiten gaat.

Wielmaten

wiel-van-mtb

Alvorens je een fietstrainer gaat kopen is het erg handig om te weten welke wielmaat jouw mountainbike heeft.

Dit is vooral van toepassing wanneer je een wheel-on fietstrainer wilt gaan kopen.

Zoals gezegd zal je bij de product specificaties vaak terug kunnen vinden met welke wielmaat het te gebruiken is. De meest voorkomende wielmaten voor de mountainbike zijn:

  • 26 inch
  • 27,5 inch
  • 29 inch

Meestal zit het met bovenstaande maten wel goed. Wanneer er niks bij vermeldt staat kun je er vaak vanuit gaan dat het niet te gebruiken is met een mountainbike.

En anders kun je even contact opnemen met de aanbieder om het na te vragen.

Waar kopen?

De beste mogelijkheden voor een fietstrainer die compatibel is met een mountainbike zijn Tacx trainers en Wahoo Kickr trainers.

Maar naast deze merken zijn er nog meer mogelijkheden.

Benieuwd naar het hele aanbod? Bekijk en vergelijk alle MTB fietstrainers hieronder:

Bol.comGa naar aanbod >
Betersport.nlGa naar aanbod >
DecathlonGa naar aanbod >

Waarom een fietstrainer gebruiken als mountainbiker?

Waarom zou je eigenlijk een fietstrainer gebruiken als je ook gewoon lekker kunt racen in het bos?

Veel mensen vinden het dan ook maar saai om binnen op een fietstrainer te vertoeven en ik geef ze dan ook groot gelijk.

Buiten is het namelijk altijd leuker dan binnen. Toch is een fietstrainer een ideale oplossing om binnen tóch nog te kunnen trainen als het buiten slecht weer is of bijvoorbeeld extreem glad is.

fietstrainer-mtb

Ook kan het zo zijn dat je bij jou in de buurt geen goede MTB route hebt, of op een bepaalde route bent uitgekeken en daarom toe bent aan iets anders.

De fietstrainer biedt je daarmee de ideale oplossing en voortaan hoef je de deur niet meer uit maar kun je gewoon lekker in de huiskamer, op zolder of in de garage op je mountainbike vertoeven.
Meer over fietstrainers:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *