Hometrainer voor racefiets

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 23, 2023

prof-wielrenner
racefiets-hometrainer

Een hometrainer voor je racefiets of een hometrainer waarmee je een racefiets nabootst? Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken om thuis te kunnen racen op jouw fiets.

Benieuwd naar de verschillen en mogelijkheden? In dit artikel kom je erachter.

Thuis op je racefiets: wat zijn je opties?

Als jij dit artikel leest dan heb je waarschijnlijk gezocht naar ”hometrainer racefiets”. De voornaamste oplossing om je fiets binnen in huis te gebruiken is een fietstrainer.

Maar daarnaast kun je ook kiezen voor een spinningfiets. Dit kan een goede keuze zijn als jij bijvoorbeeld momenteel (nog) geen racefiets heb, of als jij je fiets alleen buiten wilt gebruiken.

Nóg een mogelijkheid is de klassieke hometrainer, maar dit komt nauwelijks in de buurt van fietsen op een racefiets.

Hieronder staat elk apparaat uitgelicht om de verschillen duidelijk te maken:

Fietstrainer

Een fietstrainer is de meest voor de hand liggende optie voor een ‘hometrainer racefiets’. De kans is groot dat jij opzoek bent naar dit toestel.

Het principe is heel simpel: Je koppelt jouw fiets aan de fietstrainer óf je legt deze erop en vervolgens kun je thuis fietsen wanneer jij maar wilt.

Echter zitten er ook tussen de fietstrainers weer verschillen. Ook hier heb je dus weer keuze tussen verschillende mogelijkheden:

Wheel-on

racefiets-trainer

De naam verklapt het wellicht al. Wheel-on betekend dat je met je eigen band op de hometrainer fietst.

Dit betekent helaas niet dat je jouw band niet van je racefiets hoeft af te halen, want het is wel te raden om dit niet met je eigen band te doen, maar met een speciale trainingsband die hier voor gemaakt is.

Deze trainingsband is eigenlijk gewoon een simpele band die hittevorming, slijtage en onnodig lawaai voorkomt.

Direct drive

racefiets-direct-drive

Een direct drive fietstrainer is voor veel wielrenners de absolute favoriet.

Wat het zo populair maakt? Het is vooral de realistische manier van trainen en de vele mogelijkheden die het jou biedt ten opzichte van de andere twee opties.

Vaak is het mogelijk om te trainen terwijl het apparaat verbonden is met de tv of met een tablet.

Het heeft namelijk de mogelijkheid om virtueel te trainen. Dit is een prachtige manier om een realistische fietstocht na te bootsen op jouw racefiets.

Op een smart fietstrainer kun je zelfs samen met óf tegen jouw fietsbuddy’s en andere mensen racen, om zo het competitieve gevoel dat je buiten hebt te evenaren en het fietsen stukken leuker te maken.

Rollenbank fiets

rollenbank-racefiets

Rollenbank fietsen zijn de meest ”oldskool” oplossing van deze 3 opties. Echter in het concept nog altijd erg populair.

Vooral omdat het zo makkelijk is. Je hoeft alleen maar je racefiets op de rollenbank te zetten (en in sommige gevallen te bevestigen aan de rollenbank). En vervolgens kun je gaan fietsen.

Omdat je fiets niet bij elke variant bevestigd zit aan het toestel moet je wel je evenwicht zien te bewaren terwijl je erop fietst. Dit kan een leuke uitdaging zijn en triggert jouw behendigheid en balans op je fiets.

Vaak wordt het gebruikt als mountainbike fietstrainer omdat de balans en behendigheid goed van pas komen tijdens MTB routes.

Maar ook voor racefietsen is het erg handig. Een ander groot voordeel ten opzichte van de andere fietstrainers is dat het stukken goedkoper is.

Welke racefiets trainer?

Wil je een racefiets trainer kopen? Er zijn verschillende varianten om uit te kiezen en er zit voor elk wat wils tussen. Bekijk en vergelijk het aanbod hieronder:



Spinningfiets

racefiets-spinning

Dan de andere optie voor een hometrainer racefiets: de spinningbike. Dit is een fitness apparaat dat je niet gebruikt in combinatie met je eigen racefiets, maar in plaats daarvan heb je beschikking tot je eigen spinningfiets.

Spinning is een populaire vorm van training onder wielrenners en veel doen dit dat ook als aanvulling op hun reguliere fietstrainingen of tijdens de koudere maanden.

De weerstand van de spinningfiets kun je zelf verstellen met behulp van een simpele draaiknop en sommige fietsen zijn zelfs uitgerust met een high-tech scherm met allerlei handige functies erop.

Wat kost een spinningfiets?

Net zoals bij de fietstrainers lopen de prijzen van de spinningfietsen erg uiteen en kun je dus ook rekenen op grote prijsverschillen.

De prijs is voornamelijk afhankelijk van hoevaak je de ”hometrainer racefiets” gaat gebruiken en hoeveel waarde je hecht aan de luxe en extra functies.

De goedkoopste spinningfietsen kun je verkrijgen vanaf 325 euro en de duurste zal ver boven de 2500 euro liggen.

Ben je benieuwd waar je op moet letten bij een spinningfiets en welke er het beste bij jou past? Bekijk dan eens onze spinningfiets keuzegids:




Meer keuzehulp:

Elite fietstrainer

Tacx fietstrainer

Zwift fietstrainer

Smart bikes


Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *