Thuis binnen fietsen: hoe te beginnen? + 6 tips!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 16, 2023

thuis-binnen-fietsen
thuis-binnen-fietsen

Thuis binnen fietsen biedt jou enorm veel voordelen. Wil jij graag beginnen met thuis binnen fietsen? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die hiervoor zijn en wat je ervoor nodig hebt?

Alles wat je moet weten over binnen fietsen in huis kun je vinden in dit artikel!

Binnen fietsen in huis, kan dat dan?

Binnenshuis fietsen, kan dat eigenlijk wel? Ja dat kan zeker, er zijn zelfs meerdere manieren om dit te doen.

Er bestaan namelijk meerdere soorten indoor bikes die dit voor je mogelijk maken, welke dit zijn komen we later in dit artikel op terug.

Binnen fietsen wordt overigens alsmaar populairder. Dat komt bijvoorbeeld doordat de apparatuur hiervoor steeds toegankelijker en geavanceerder wordt.

indoor-bike

Voor een paar honderd euro kun je al een indoor bike aanschaffen en kan je direct beginnen met thuis fietsen.

Het wordt zowel populairder onder wielrenners als onder iedereen die wat extra beweging wilt krijgen.

Niet alleen thuis fietsen, maar ook thuis fitnessen in het algemeen neemt namelijk alsmaar in populariteit toe.

Of je nu écht hard wilt trainen, of gewoon in beweging wilt blijven, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden. In dit artikel lees je alle ins en outs over binnen fietsen in huis.

Het grote voordeel van binnen kunnen fietsen

Twijfel je nog of binnen fietsen wel wat voor jou is, of ben je benieuwd wat de daadwerkelijke voordelen van thuis fietsen zijn?

Het voornaamste voordeel hiervan mag eigenlijk wel voor zich spreken. Dat is namelijk dat jij altijd warm en droog zit. Nu kan die warmte overigens tevens een nadeel zijn van fietsen in huis, daar komen we zo nog op terug.

fietsen-in-huis

Naast het feit dat je lekker droog binnen zit, terwijl andere mensen in weer in wind door de regen heen moeten trappen, is het ook een voordeel dat je kunt trainen in je eigen omgeving.

Veel wielrenners en fietsfanaten vinden het héérlijk om af toe eens niet de deur uit te hoeven en in alle rust de nodige kilometers kunnen wegtrappen.

Bovendien heb je ook geen last van stoplichten of andere verkeersdeelnemers, die jouw training nog wel eens kunnen verstoren.. We weten allemaal hoe vervelend dat wel niet kan zijn.

Complete training voor het onderlichaam

Nóg een groot voordeel van fietsen binnenshuis is dat fietsen een veelzijdige manier van trainen is.

Hoewel je hier niet tot nauwelijks je bovenlichaam mee traint, train je wél je gehele onderlichaam.

Als je meer wilt weten welke spiergroepen er specifiek worden getraind, lees dan het artikel: Welke spieren train je met fietsen?

Daarnaast is thuis fietsen ook een uitstekende manier om je conditie, uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren.

De nadelen van thuis fietsen

Dat thuis fietsen klinkt allemaal wel heel rooskleurig. Zijn er dan écht geen nadelen te bedenken van binnen fietsen?

Jawel, zoals je weet heeft vrijwel elk voordeel óók weer z’n nadeel. En dat geldt dus ook voor fietsen in huis.

Het nadeel kan namelijk zijn de temperatuur waar je in fietst. Binnen is het in de meeste huizen stukken warmer dan buiten.

Dit kan van grote invloed zijn op jouw training. De kans is dan ook groot dat je veel zult gaan zweten, wees hier dus alvast op voorbereid!

Om de temperatuur zo aangenaam mogelijk te maken is het verstandig om de kachel uit te doen en eventueel een raampje open te zetten.

Ik raad je ook aan om met deze aspecten rekening te houden als je op zoek gaat naar een geschikte plek binnenshuis om jouw indoor bike neer te zetten.

Minder afleiding en vermaak tijdens binnen fietsen

Ook is het zo dat je minder afleiding hebt als je thuis fietst. Of dit echt een nadeel is? Veel mensen beschouwen het wel zo.

Hierdoor kan de verveling namelijk al snel de overhand nemen en kan er voor zorgen dat je minder plezier hebt in het trainen.

Er gebeuren overigens minder dingen om je heen dan dat er buiten gebeuren, je hebt niet echt iets om naar te kijken en je kunt niet genieten van de omgeving om je heen. Tenzij je een hele mooie inrichting hebt bij jou thuis natuurlijk. 😉

Gelukkig is dit nadeel ook weer vrij gemakkelijk op te lossen. Je kunt namelijk zorgen voor je eigen vermaak.

Zet je indoor bike bijvoorbeeld voor de tv neer. Of leg een tablet met een film of serie voor je neer, als je thuis op een hometrainer fietst.

Later in dit artikel zal ik je nog enkele tips geven om jezelf zo goed mogelijk te vermaken tijdens het binnen fietsen.

Welke fietsen voor binnen kunnen thuis gebruikt worden?

Hieronder vind je een overzicht van alle soorten indoor fietsen die thuis gebruikt kunnen worden.

Fietstrainers: Thuis wielrennen op je eigen racefiets

fietstrainer-hometrainer

De meeste mensen zullen niet direct weten wat je bedoelt met een ”fietstrainer”. Dit wordt dan ook vaak gezien als algemene term om een willekeurige indoor bike aan te duiden.

Echter weten de fanatieke fietsers en wielrenners onder ons wel beter. Een fietstrainer is namelijk een toestel waarop je jouw eigen racefiets kunt bevestigen, om vervolgens binnenshuis te kunnen wielrennen.

De fietstrainers kunnen we weer onderverdelen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld wheel-on, direct drive en rollenbank trainers.

Ben je benieuwd naar de verschillen en het beste aanbod? Klik dan hieronder voor de complete koopgids:Spinningfietsen

tomahawk-spinningbike-ic

Heb je geen eigen racefiets, maar wil je toch thuis binnen kunnen fietsen op een manier die dicht in de buurt komt van het ”echte wielrennen”?

Dan is een spinningbike de beste keuze die je kunt maken. Op dit apparaat neem je dezelfde soort houding aan als op een racefiets en ook de fietservaring van spinning komt in de buurt van het echte werk.

De spinningbikes zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. Ben je benieuwd naar aandachtspunten, tips en adviezen over de beste spinningfiets per soort?

Klik dan op de onderstaande knop om naar de complete koopgids te gaan.Hometrainers

hometrainer-fietsen

Fietsen op een hometrainer is een zeer populaire trainingsvorm. De hometrainer is dan ook zonder enige twijfel de bekendste en populairste indoor fiets.

Toch is het wat minder populair onder de echte fanatieke wielrenners, aangezien je er net wat minder intensief op kunt fietsen.

Er wordt vaak gedacht dat een ”hometrainer” een fitnessapparaat dat thuis gebruikt kan worden is. Hierdoor bestaan er veel misvattingen over dit begrip.

Echter wordt hier één specifiek fitnessapparaat mee bedoeld waar je op kunt fietsen.

Ook hiervan zijn weer verschillende soorten en maten te vinden. Voor meer informatie en de beste mogelijkheden, kun het beste een kijkje nemen in onze koopgids:All-in-one indoorfietsen (smart bike)

tacx-neo-bike-smart

Tot slot zijn er nog de zogenoemde all-in-one indoor fietsen. Deze apparaten zijn nog relatief nieuw op de markt en houden het midden tussen een spinningfiets en een fietstrainer. Het wordt ook wel een smart bike genoemd.

Het is bedoeld voor zeer gerichte training en kan bijvoorbeeld goed van pas komen als je zelf geen racefiets hebt, of deze niet binnen wilt gebruiken.

Maar ook als je hoge eisen stelt aan de kwaliteit van je training kan zo’n soort fietstrainer een goede uitkomst bieden.

Hoewel dit zeer fraaie toestellen zijn, met erg veel trainingsmogelijkheden, is het nadeel wel dat er een fors prijskaartje aan zit. De prijs begint namelijk vanaf 2500 euro.

Fietstrainer giganten Wahoo en Tacx hebben beiden bijvoorbeeld een dergelijk toestel op de markt gebracht: de Tacx Neo Bike Smart en de Wahoo Kickr Bike.Wat heb je allemaal nodig om thuis binnen te fietsen?

Je weet nu welke apparaten er allemaal gebruikt kunnen worden om in huis te fietsen.

In principe is een dergelijk toestel het enige wat je nodig hebt, maar toch zijn er nog een aantal dingen die ook zeker handig zijn om erbij te hebben.

Hieronder vind je al het materiaal dat je nodig hebt voor indoor cycling:

De meest geschikte indoor bike

Je zult moeten bepalen welke indoor bike het meest geschikt is voor je. Wielrenners die thuis willen trainen zullen vrijwel altijd voor een fiestrainer of een spinningfiets kiezen.

Als je op zoek bent naar een ietwat rustigere training, dan is een hometrainer echter de beste keuze.

Als jij een fietstrainer aan wilt schaffen is het, zoals je hebt kunnen lezen, wel noodzakelijk om in het bezit te zijn van een racefiets, tenzij je kiest voor de all-in-one versie.

Voldoende ruimte bij jou thuis

Hoewel een fietstrainer, spinningfiets of hometrainer allemaal niet heel erg veel ruimte nodig hebben, is het toch fijn om hier genoeg ruimte voor te hebben, bijvoorbeeld een aparte kamer waar je kunt trainen.

Maar ook als je besluit om in de woonkamer te trainen, hebben de meeste mensen toch liever dat deze na gebruik weer opgeruimd kan worden en niet in het zicht blijft staan.

(Fiets)kleding

wielrenner-fietskleding

Naast een fietsapparaat is ook de juiste kleding nodig om thuis te fietsen. Als je al regelmatig buiten fietst op je racefiets, dan kun je gewoon dezelfde kleding voor het binnenshuis fietsen gebruiken.

Qua schoeisel draag je idealiter fietsschoenen, of speciale ”indoor fietsschoenen” als je gaat fietsen. De wielerkleding is overigens geen absolute noodzaak.

Als jij niet fanatiek bezig bent met wielrennen, maar thuis fietsen gewoon als extra vorm van beweging ziet, dan voldoet ”normale sportkleding” ook prima.

Denk ook om een handdoek

Zoals nu al een aantal keer is aangegeven is de kans aannemelijk dat je veel gaat zweten. Vandaar dat het altijd aangeraden wordt om een handdoek bij de hand te hebben.

Deze kun je bijvoorbeeld over je stuur heenleggen, of om je nek heendoen. Zorg er voor dat er niet al te veel zweet op het toestel komt, dit kan namelijk op langere termijn schadelijk zijn voor de indoor fiets.

Virtueel fietsen binnenshuis

fietstrainer-thuis-interactief

Ben je op zoek naar een manier om je training een stuk leuker te maken, of zoek je wat meer uitdagingen?

Dan is het wellicht een goed idee om binnen virtueel te gaan fietsen. Dit wordt gedaan met behulp van een applicatie.

Er zijn verschillende fitnessapps die hiervoor gebruikt kunnen worden. De grootste en bekendste zijn Zwift en Kinomap.

Hiermee tover je jouw huiskamer om tot een ware interactieve trainingsomgeving. Je kunt je fietsprestaties bijhouden, zelf gekozen routes fietsen, of racen tegen je vrienden of onbekenden.

Hoe je hiermee kunt beginnen? Je hebt een apparaat nodig dat compatibel is met één of meerdere applicaties.

Voor meer informatie over deze manier van trainen kun je een van de onderstaande artikelen bekijken:

Thuis trainen als wielrenner

Als een wielrenner, op welk niveau dan ook, is het noodzakelijk om voldoende kilometers te blijven maken en jezelf te blijven uitdagen.

Dankzij het virtuele trainen is het mogelijk geworden om je trainingen op een realistische manier uit te voeren.

Het is dan ook niet voor niets dat er veel wielrenners zijn die gebruik maken van deze manier van binnen fietsen.

De Zwift applicatie wordt bijvoorbeeld gebruikt door een fors aantal professionele wielerploegen.

Binnen fietsen: thuis vs sportschool

fietsen-hometrainer-spinningbike

Het kan een lastige keuze blijven: ga je naar de sportschool om te fietsen, of blijf je toch thuis om daar je training te volbrengen?

Laten we vooropstellen dat beide zo hun voor en nadelen hebben.

Als je er voor kiest om te fietsen in de sportschool, dan hoef je bijvoorbeeld geen eigen materiaal aan te schaffen.

En bovendien kun je ook gebruik maken van professionele fitnessapparatuur.

Het nadeel is wel weer dat je een abonnement af moet sluiten en dat je afhankelijk bent van de openingstijden.

Bovendien kun je niet met je eigen fiets trainen in een sportschool. Als je dus van plan bent om binnen te gaan fietsen op een fietstrainer, dan zul je toch echt thuis moeten gaan trainen.

Extra tips voor het binnenshuis fietsen

Tot slot geef ik je graag nog wat extra tips mee, die jou direct goed opweg helpen bij het thuis fietsen.

1. Gebruik een mat onder je indoor cycle

vloermat-fiets

Om jouw vloer in huis te beschermen kan het een verstandig idee zijn om vloerbescherming in de vorm van een mat te plaatsen in huis.

Of je nu gebruik maakt van een fietstrainer, hometrainer of van een spinningbike, dat maakt in principe niet veel uit.

In alle gevallen is dit namelijk sterk aangeraden als je jouw vloer wilt beschermen. Ook als jij je op een verdieping bevindt en je onderburen of huisgenoten vermoedelijk last kunnen hebben van de trillingen kan zo’n mat enorm veel schelen.

Het is niet al te duur in de aanschaf en brengt toch een hoop voordelen met zich mee.

2. Kies voor een stil apparaat

Een andere manier om overlast te besparen is vanzelfsprekend om voor een geruisloze indoor fiets te kiezen.

Je kunt in de productomschrijving, of bij de gebruikerservaringen van het desbetreffende toestel vaak wel achterhalen of het geruisloos is of niet.

Je huisgenoten, maar ook jij zelf zullen hier in elk geval veel voordeel van hebben. Niemand zit namelijk te wachten op een hometrainer die lawaai maakt.

3. Zorg voor een aangename temperatuur in huis

Op een warme zomerse dag zal het niet snel uitnodigend zijn om thuis te fietsen. In dat geval kun je het beste gebruik maken van een ventilator of van een airco, zodat de temperatuur dragelijk blijft.

Zoals we eerder in dit artikel al aangeven is het tevens gewenst om een raampje open te zetten, dat zorgt voor een goede toevoer van frisse lucht.

4. Goed blijven drinken

Veel zweten betekent dat je goed moet blijven hydrateren. Om zo goed mogelijk te kunnen presteren bij het binnen fietsen is het daarom noodzakelijk om genoeg te blijven drinken.

Zorg daarom dat je altijd een bidon of een flesje water in huis hebt, zodat je deze bij je kunt houden tijdens je training.

Bij fietstrainers kun je uiteraard de bidonhouder van je eigen fiets gebruiken en hometrainers en spinningfietsen hebben vrijwel altijd een bidonhouder erop zitten.

5. Zorg voor afleiding en/of vermaak

opklapbare-hometrainer-werk

We hebben het nu al een aantal keren gehad over manieren om jezelf te vermaken tijdens het indoor fietsen.

Er zijn genoeg mogelijkheden hoe je dit thuis kunt doen. Eerder hadden we het bijvoorbeeld al over thuis fietsen met een app en geven we je de tip om een tablet voor je neer te leggen met entertainment.

Maar wanneer dit beide niet mogelijk is, of als je daar geen trek in hebt, dan kun je natuurlijk ook gewoon een muziekje luisteren tijdens het fietsen in huis.

Andere mogelijkheden zijn om de indoor fiets voor de tv neer te zetten, of om samen met een huisgenoot te trainen. Als je samen traint dan kun je elkaar vermaken en motiveren.

Als je huisgenoot niks met fietsen heeft, dan kun je natuurlijk nog altijd de indoor fiets naast de bank of eettafel neerzetten, zodat je met elkaar kunt praten.

6. Ga ook nog eens naar buiten om te fietsen!

De laatste tip is om ook nog eens naar buiten te gaan om te fietsen. Zeker in de zomer zou het zonde zijn om niet te kunnen genieten van het mooie weer en van de omgeving om je heen.

Bovendien is frisse lucht gezond en is het natuurlijk niet de bedoeling dat je een kluizenaar wordt. 😉

Slotwoord

Ik hoop dat ik je met dit artikel voldoende heb geïnformeerd over indoor fietsen in huis.

Heb je nog een vraag of opmerking over thuis fietsen? Laat me dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *