Fietsergometer: wat is het en welke zijn er te koop?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 25, 2023

ergometerfiets

Een fietsergometer is een fitnessapparaat waar je op kunt fietsen. Op deze pagina kom je te weten wat een fietsergometer onderscheid van andere apparatuur en ook kom je erachter welke verschillende soorten fietsergometers er zijn.

Wat is een fietsergometer?

fietsergometer

Met een fietsergometer wordt er een apparaat bedoeld waarmee je jouw krachtprestaties kunt meten door te fietsen.

De kracht die je levert wordt weergeven in wattage. Ook kun je jouw weerstand van te voren op een bepaald wattage instellen. Dit is met name interessant voor medische doeleinden.

Op deze manier kan er namelijk niet meer kracht worden geleverd dat verantwoord is bij bijvoorbeeld een revalidatietraject.

Fietsergometertest

Naast revalideren wordt een fietsergometer ook gebruikt voor een zogenoemde fietsergometertest. Tijdens zo’n test kan er gemeten worden hoe een persoon er fysiek voor staat.

Dit soort testen kunnen worden gedaan in fysiopraktijken, maar ook bij andere testen waarbij de fysieke prestaties gemeten moeten worden.

Fietsergometer kopen

Als je van plan bent om een fietsergometer te kopen, dan heb je keuze uit verschillende soorten apparaten.

Er bestaat namelijk niet zoiets als één soort ‘fitness fiets’ en daarom zul je allereerst de keuze moeten maken uit onderstaande fietsen.

Ergometer hometrainers

De meest voorkomende en voor de hand liggende keuze is een ergometer hometrainer fiets. Dit zijn de apparaten die veelal worden gebruikt voor medische doeleinden en ook waar de ergometerfietstesten vaak op worden afgelegd.

Deze ergometerfietsen zul je vaak terugvinden in fysiopratijken, maar ook voor bij mensen thuis is het een populair apparaat.

Bekijk voor meer informatie het artikel: beste ergometer hometrainers.

Spinningfietsen

spinning-fietsergometer

Spinningfietsen zijn lang niet altijd een ergometer. Deze mogen dan ook alleen onder de naam ergometer verkocht worden wanneer de weerstand ook daadwerkelijk gemeten en ingesteld kan worden.

Dit apparaat lijkt op het eerste gezicht misschien op een hometrainer, maar heeft als grote verschil dat het meer weg heeft van een racefiets, zowel qua houding als qua trainingsintensiteit.

Bekijk voor meer informatie over deze ergometerfietsen het artikel: Beste spinningbikes.

Arm ergometer

arm-ergometerfiets

Dit is een erg bijzondere variant van de fietsergometer. Dit toestel wordt ookwel kortweg een armfiets genoemd.

Het apparaat komt overigens niet erg vaak voor en wordt voornamelijk gebruikt bij klachten aan het onderlichaam.

Tijdens het revalideren aan het onderlichaam kan een arm ergometer goed van pas komen, aangezien je met je armen kunt ‘trappen’. Op deze manier kun je blijven bewegen zonder dat je onderlichaam wordt belast.

Het is goed om in vorm te blijven en om spierkracht in de armen vast te houden tijdens langdurige blessures.

Meer informatie over deze ergometer fietsen kun je vinden op de pagina: armfiets kopen.

Voordelen van ergometerfietsen

De grootste voordelen van een ergometer fiets heb je al kunnen lezen. Het is goed om bij te kunnen houden met hoeveel kracht je fietst en ook heeft het als grote voordeel dat je minder snel overbelast zult raken.

Een ergometer fiets kan door iedereen worden gebruikt.

Er wordt vaak gedacht dat het alleen geschikt is voor gebruik tijdens herstel van blessures, maar ook kun je hier prima op trainen voor kracht en conditie.

Aangezien je jouw trainingsresultaten accuraat kunt tracken, biedt dit je veel voordelen tijdens het fietsen.

Werk aan je conditie en blijf fit

Fietsen is een erg goede manier om aan je conditie te werken en fit en vitaal te blijven. Daarnaast is het een goede training voor je beenspieren.

Je kunt fietstrainingen doen op hoge intensiteit, hier zijn spinningbikes bijvoorbeeld uitstekende toestellen voor. Maar ook kun je de ergometers goed gebruiken voor duurtraining.

Tijdens een lange ‘fietstocht’ is het lastig om een constant tempo aan te houden. Als je even niet oplet zul je voor je het weet ineens een stuk harder of juist een stuk zachter fietsen dan de bedoeling is.

Ook hiervoor komt een fietsergometer weer erg goed van pas. Aangezien je een bepaald wattage ingesteld hebt, zul je minder snel geneigd zijn om van tempo te veranderen. Hierdoor kun je dus op een constant tempo blijven fietsen zonder jezelf continue te blijven corrigeren.

Hierdoor is het ook makkelijker om bijvoorbeeld te multitasken op een ergometerfiets.

Klik hieronder voor het beste aanbod:Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *