EMS hometrainer/ ergometer kopen

Laatst bijgewerkt door Casper op oktober 30, 2020

ergometerfiets
ergometerfiets

Een EMS hometrainer staat ookwel bekend als een ergometer hometrainer. Deze soort hometrainers is bijzonder in zijn soort omdat het beschikt over unieke eigenschappen:

Wat is een EMS hometrainer?

Voor veel mensen zal een EMS hometrainer een vaag begrip zijn. Het betekend dat de hometrainer voorzien is van een elektromagnetisch remsysteem. Het grootste voordeel hiervan is dat de weerstand erg nauwkeurig te verstellen is en je deze zo goed als mogelijk in kunt stellen op jouw gewenste niveau.

Dit is dus niet te verwarren met electric muscle stimulation, wat ook EMS als afkorting heeft.

Eigenschappen

Veel ergometer hometrainers zijn voorzien van EMS weerstand. Ook heeft het als eigenschap dat de weerstand vóór de training ingesteld kan worden en dat het vermogen wordt berekend in wattage (watt).

weerstand-ergo

De ergobike maakt het tevens mogelijk om jouw trainingswaarden accuraat weer te geven. De gegevens die je van het scherm kunt aflezen zijn nauwkeurig samengesteld en je kunt er dus vanuit gaan dat deze kloppen.

Benamingen

Omdat er veel verschillende benamingen zijn kan dit nog wel eens voor verwarring zorgen. De EMS hometrainer draagt ookwel de volgende benamingen:

  • Ergometerfiets
  • Ergobike
  • Revalidatie fiets
  • Ergometer

Met bovenstaande benamingen wordt dus over het algemeen hetzelfde soort hometrainer bedoeld. De benamingen kunnen bijvoorbeeld verschillen per toestel, merk of aanbieder.

Met de term ”ergobike” kan er ook nog wel eens een hometrainer bedoeld worden die ergonomisch ontworpen is. Dit wil zeggen dat het ontworpen is voor een goede zithouding en heeft dus in principe niks met een ergometer te maken.

Voor wie is een EMS hometrainer?

ems-hometrainer

Een ergometer is voornamelijk geschikt voor revalidatie trajecten of mensen met beginnende blessures en/of klachten.

Omdat je constant blijft trappen op de vooraf nauwkeurig ingestelde wattage weerstand is het zeer geschikt om verantwoord te bewegen zonder al te grote risico’s te nemen.

Fysiotherapie

Fysiopraktijken maken om deze reden vrijwel altijd gebruik van een EMS hometrainer omdat de klanten met dit apparaat niet harder kunnen trappen dan verstandig is.

Je kunt de weerstand indien gewenst stap voor stap verhogen en dit maakt het dan ook ideaal voor een revalidatie traject.

Knie of rugklachten

Kamp je momenteel met knie of rugklachten? Dit kan erg storend en pijnlijk zijn. Naast voldoende rust nemen en letten op je houding is het ook belangrijk om in beweging te blijven. Op deze manier hou je jee spieren en gewrichten namelijk soepel en beweeglijk.

rug-wervel

Afhankelijk van het soort blessure is revalidatie fietsen op een EMS hometrainer één van de beste trainingen die je kunt doen.

In een sportschool hebben ze helaas vrijwel nooit een EMS hometrainer en dus ben je vaak genoodzaakt om er zelf een aan te schaffen óf een praktijk te bezoeken die een EMS hometrainer in bezit heeft.

Iedereen die nauwkeurig wilt meten

Het is niet zo dat een ergometer hometrainer enkel geschikt is voor mensen die aan het revalideren zijn. Het kan namelijk gebruikt worden door iedereen die graag in beweging wilt zijn. Zo zijn de ergometer fietsen erg populair onder mensen die graag hun prestaties nauwkeurig bij willen houden.

Op een doorsnee hometrainer zonder ergometer functie krijg je vaak wel je trainingswaarden te zien, maar hoe nauwkeurig deze zijn weet je niet. Wanneer je je leeftijd, geslacht en gewicht hebt ingesteld kun je vaak al uitgaan van een nauwkeurigere meting, maar de daadwerkelijke afwijking is moeilijk te zeggen.

Op een EMS hometrainer kun je er met zekerheid vanuit gaan dat de trainingswaarde die je ziet daadwerkelijk ook kloppen en dat hier een minimale afwijking in zit.

Je weet dus exact waar je aan toe bent en kunt hier je persoonlijke traininsplan of programma op aanpassen. Kortom: een hometrainer met ergometer helpt jou om je doelen sneller en makkelijker te behalen.

Wat kost een EMS hometrainer?

De ergometer hometrainers staan er vaak om bekend duurder te zijn dan de normale varianten. Dit is echter niet geheel terecht, aangezien de EMS varianten over het algemeen niet veel meer kosten dan de normale hometrainers.

Wel is het zo dat er vrijwel geen ergometers te verkrijgen zijn in het aller laagste prijssegment. De goedkoopste is momenteel te koop voor 499 euro.

Waar kopen?

Ben je van plan om een EMS hometrainer te kopen? Je kunt ze verkrijgen in verschillende sportwinkels of eenvoudig online bestellen. Bekijk het gehele assortiment hieronder of bekijk onze top selectie:Beste ergometer hometrainers

Het vinden van de beste ergometer hometrainer kan best een opgave zijn. Om je op weg te helpen vind je hieronder de TOP 3 selectie.

De hometrainers zijn gebasseerd op: nauwkeurigheid, stabiliteit/belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, prijs en kwaliteit:

TOP 3:

1. Fitbike Senator iplus

fitbike-senator-ems

De Fitbike Senator iplus is uitermate geschikt om te gebruiken wanneer je momenteel aan het revalideren bent of last hebt van fysieke ongemakken. Naast het feit dat het een EMS hometrainer is, is heeft het ook nog eens een extra lage instap.

Dankzij deze eigenschappen biedt het je enorm veel comfort en is het voor iedereen geschikt om te gebruiken.

Met dank aan de nauwkeurige trainingscomputer hou je al je resultaten overzichtelijk bij en kun je middels het EMS-weerstandsysteem kiezen uit 32 verschillende niveaus. Het is geschikt om thuis te gebruiken, maar het kan ook gebruikt worden in een semi-professionele omgeving.2. VirtuFit iConsole HTR 2.1

virtufit-htr

De VirtuFit HTR 2.1 ergometer is een erg fijne hometrainer waarbij er veel rekening is gehouden met de gebruikers. De kogellagers in combinatie met het EMS-weerstandsysteem zorgen voor een soepele beweging. Ook maakt de HTR 2.1 nauwlijks geluid tijdens het fietsen. Dit is tevens een eigenschap van een ergometer hometrainer en een groot voordeel wanneer je bijvoorbeeld thuis traint.

Vrijwel alles aan de hometrainer is verstelbaar en je hebt net zoals bij de Senator iplus keuze uit 32 weerstandniveaus. Ruim voldoende keuze dus. Zodra je de weerstand verstelt merk je meteen hoe soepel het overgaat naar een andere weerstand. Je merkt hier dan ook nauwlijks wat van.

De VirtuFit HTR 2.1 is al met al erg geschikt om het beste in jezelf naar boven te halen en op een comfortabele manier te fietsen. Of het nou is voor revalidatie, om fit te worden, aan je conditie te werken of om af te vallen.
3. Finnlo Maximum Ergometer

finnlo-max

De Finnlo Maximum ergometer hometrainer is welliswaar een stuk duurder dan bovenstaande modellen, maar dit toestel biedt je absoluut waar voor je geld. Het is zeer zwaar belastbaar, tot maar liefst 150 kg en je bent zelfvoorzienend wat betreft de stroom.

Deze wordt namelijk opgewekt middels het trappen. De weerstand gaat van 25 tot en met 200 watt en je hebt beschikking over een hartslag gestuurd programma, kortom is de Finnlo Maximum een zeer complete ergometer hometrainer. Het is te gebruiken voor thuis en voor semi-professionele doeleinden.Waar je op kunt letten bij het kopen

Zit tussen de TOP 3 niet de ideale EMS hometrainer voor jou en ga je dus liever opzoek naar een ander model? Dan zijn er vanzelfsprekend een aantal dingen waar je op moet letten om een goede aankoop te kunnen doen.

We hebben het eerder al gehad over de prijzen van de ergometers. Dit is en blijft natuurlijk een belangrijk aspect. Dat geldt voor elk fitnessapparaat dat je koopt, aangezien het een hele investering is. Kies dus voor een budget waarmee jij een hometrainer kunt kopen dat aan jouw wensen voldoet.

Zithouding

Daarnaast is comfort een erg belangrijk aspect. Zeker wanneer je de hometrainer gaat gebruiken voor revalidatie doeleinden, of wanneer je last hebt van andere fysieke ongemakken dan het zeer gewenst dat je in een comfortabele houding kunt fietsen. Niet alleen de weerstand heeft namelijk een invloed op het herstel en het comfort.

Omdat je niet altijd van te voren uit kunt testen hoe de hometrainer fietst wanneer je deze online besteld kun je in de productomschrijving wel lezen of deze volledig af te stellen is. Met af te stellen wordt bedoeld dat het zadel vertelbaar is, het liefst verticaal én horizontaal.

Lage instap

Ook een lage instap is wel zo fijn als je last hebt van een blessure of hiervan herstellende bent. Of je nou geblesseerd bent aan je knie of aan je bovenlichaam, bij beiden kan het erg pijnlijk en oncomfortabel zijn om je been hoog te moeten optillen.

Het is dan ook geen toeval dat de meeste ergometer hometrainers zijn voorzien van een laag instappunt.

Maximaal belastbaar gewicht

Net zoals bij elk fitnesstoestel moet je rekening houden met het maximaal belastbare gewicht van de EMS hometrainer. Niet alleen is dit een aandachtspunt als jij zelf aan de zwaardere kant bent, maar ook is het een indicatie van de stevigheid, stabiliteit en kwaliteit van de hometrainer.

Hoe zwaarder deze namelijk is, hoe steviger het zal blijven staan tijdens het fietsen erop. Hierdoor worden je trainingen alleen maar van betere kwaliteit.


Meer over hometrainers:

Wat kost een hometrainer?

Armfietsen

Fietsergometers

Hometrainer voor lange mensen

Beste apparatuur voor fyio’s

Alles over fietsen op een hometrainer


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *