Beste hometrainer voor ouderen? Bekijk de top 5

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 9, 2023

beste senioren hometrainers
beste senioren hometrainers

Hometrainer voor ouderen kopen? Je hoeft niet langer te zoeken. In dit artikel ontdek je wat de voordelen zijn van hometrainers voor senioren.

En ook vind je de top 5 beste hometrainers voor ouderen. Lees snel verder!

De top 5 hometrainers voor ouderen

Ben jij benieuwd welke hometrainer voor ouderen je nu het beste kunt kopen? Een lastige keuze. Wij helpen je graag en hebben de 5 beste hometrainers voor ouderen alvast in een handige vergelijkingstabel gezet.

Verderop in het artikel worden deze allemaal individueel besproken.

HometrainerAantal weerstandenLage instapCompatibel met appsMax. belastbaar gewichtAdviesprijs
1. FitBike Senator iPlus32180 kg€ 875,-
2. VirtuFit Low Entry Bike 1.2i16140 kg€ 549,-
3. VirtuFit iConsole HTR 2.132150 kg€ 599,-
4. Tunturi Competence F4032135 kg€ 669,-
5. Flow Fitness Turner DHT2500i32140 kg€ 799,-
Let op; Adviesprijs kan afwijken van huidige beste prijs.

Beweging met een hometrainer voor ouderen

hometrainer-voor-ouderen

Het is natuurlijk voor iedereen van belang om genoeg beweging te krijgen, maar als je op leeftijd bent wordt het vaak steeds lastiger om voldoende te bewegen.

Gelukkig biedt de hometrainer een goede bewegingsvorm voor senioren. In dit artikel vind je de beste hometrainers voor ouderen.

Veel gezondheidsvoordelen

Ben je op leeftijd en bestempel je jezelf als ‘oud’? Onthoud goed dat je zo oud bent als jij je voelt. En voldoende beweging is een hele goede manier om jezelf jong en vitaal je blijven voelen.

Beweeg je onvoldoende? Dan is dit slecht voor je gezondheid. Het is erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door elke dag een stukje te gaan lopen of te fietsen.

Je kunt als senior natuurlijk ook naar de sportschool gaan, maar dit is vaak druk en onprettig.

Bovendien moet je er ook nog eens heen reizen. Zeker als er geen sportschool in de buurt zit kan dit erg lastig zijn. Daarnaast moet je dan ook nog eens een abonnement af te sluiten.

beste-ouderen-hometrainer

Wil je als senior graag meer bewegen? Veel oudere mensen vinden het heerlijk om te fietsen.

Maar wat nou als je dit niet meer kunt, of als je gewoon thuis wilt kunnen fietsen? Geen probleem, met de juiste hometrainer voor ouderen kun je gewoon thuis werken aan de conditie!

Beter in je vel

Naast dat voldoende beweging goed is om lichamelijk in goede conditie te blijven, is het ook voor de mentale gesteldheid van belang om genoeg te sporten.

Het is bewezen dat je lichamelijk gezonder blijft bij genoeg beweging. Daarnaast maak je tijdens het sporten endorfine aan, dit is een stofje dat je een gelukkig gevoel geeft. Het houdt je dus fit, gezond én blij.

Voorkom dus dat je slecht in je vel gaat zitten door voldoende te bewegen en gezond(er) te gaan leven.

Hometrainer voor senioren kopen

Je bent dus tot de conclusie gekomen dat je graag meer wilt bewegen vanuit huis. Één van de beste manieren om dit te doen is door middel van een hometrainer.

Met een hometrainer kun je namelijk op een veilige en verantwoorde manier sporten, en dat geheel op je eigen niveau. Ook op bejaarde leeftijd zijn er nog volop mogelijkheden om te sporten.

Belangrijkste aandachtspunten

Waar moet je nou op letten bij een hometrainer, en dan specifiek een hometrainer voor ouderen? Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste aandachtspunten.

  • Eenvoudige hometrainer: Je wilt geen hometrainer hebben waar je eerst allemaal moeilijke dingen moet instellen en op allerlei knopjes moet drukken voordat je eindelijk kunt gaan bewegen.
  • Goede service en montage: Goede service en montage is heel wenselijk. Je hebt namelijk geen zin om zelf de hometrainer nog te moeten monteren, of iemand anders te moeten vragen dit te doen. Het makkelijkst is dat de hometrainer direct gemonteerd wordt bij levering.
  • Goed verstelbaar: Heel belangrijk is dat de hometrainer goed verstelbaar is, zodat je in de juiste houding op de hometrainer kunt zitten. Op deze manier voorkom je rug en nek klachten.
  • Makkelijk op te stappen: Een probleem waar veel ouderen tegenaan lopen is het opstappen, je herkent het misschien wel van het opstappen op een fiets. De hometrainer moet dus makkelijk zijn om op te stappen.
  • Goede kwaliteit: Dit spreekt eigenlijk voor zich en geldt niet alleen voor hometrainers voor ouderen, maar voor elk fitness apparaat. Toch benadruk ik het nog even, omdat er veel fitnessapparaten van mindere kwaliteit zijn.
  • Comfortabel zadel: Je wilt comfortabel kunnen zitten op je zadel, zonder dat je hier op den duur last van krijgt. Veel hometrainers hebben een hard zadel, dit kan erg oncomfortabel aanvoelen. Als je écht comfortabel wilt zitten kies je het beste voor een recumbent bike.

Zoals je leest zijn er dus best wel wat aandachtspunten om op te letten bij het vinden van een goede hometrainer voor ouderen.

Gelukkig voor jou hoef jij niet lang te gaan zoeken om de juiste hometrainer te vinden.

Ik heb namelijk de beste hometrainers voor ouderen uitgezocht, onder andere op basis van bovenstaande aandachtspunten. Dit scheelt jou weer een hoop zoek werk!

Voordelen van een hometrainer voor ouderen

Waarom zou je eigenlijk een hometrainer moeten kopen, en geen ander fitnessapparaat? Natuurlijk zijn er ook andere goede opties voor ouderen om te bewegen.

De beste optie is nog altijd om te lopen of te fietsen zonder apparaat. Ik begrijp echter goed dat dit niet altijd voor iedereen mogelijk is.

Sport en beweeg je nog wel regelmatig? Dan biedt de hometrainer een goede aanvulling op je (dagelijkse) beweging. Daarnaast is het, vooral als oudere, erg fijn om niet altijd de deur uit te hoeven om te kunnen sporten.

Maar om op de vraag terug te komen, waarom een hometrainer voor senioren?

De hometrainer zorgt voor een minimale schokbelasting op de gewrichten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een loopband waar continu spanning op de knieën komt te staan.

Het is dus een verantwoorde en bovendien leuke manier voor ouderen om voldoende te bewegen.

De beste hometrainers voor ouderen toegelicht

Hieronder vind je een overzicht van de beste hometrainers voor senioren.

Let wel: dit zijn de hometrainers zonder rugsteun. Later in dit artikel vind je de beste hometrainers voor ouderen met een rugsteun.

1. Fitbike Senator iPlus

senator-iplus-fitbike

Hometrainers van het merk Fitbike staan bekend om de goede kwaliteit die geleverd wordt. De Fitbike Senator is daar een voorbeeld van.

Je kunt de hometrainer eenvoudig op de gewenste manier afstellen, zodat jij comfortabel kunt fietsen.

De Fitbike Senator wordt al gebruikt door veel senioren en dat is niet voor niets.

Dankzij het ergonomische design is de hometrainer veilig te gebruiken voor senioren. Met het extra grote gelzadel krijg jij bovendien geen last van het zitten.

zadel-senator
Comfortabel gelzadel

Het beeldscherm is gemakkelijk af te lezen, niet geheel onbelangrijk. We weten dat hoe ouder je wordt, hoe slechter je zicht wordt.

Wel zo makkelijk om je eigen prestaties te kunnen aflezen dus. Met dit duidelijke scherm is dat geen probleem. Qua prijs valt de hometrainer in de midden categorie.
2. VirtuFit Low Entry Bike 1.2i

virtufit-low-entry-bike

De Low Entry Bike is de op 1 na meest geschikte hometrainer voor ouderen.

Deze hometrainer is speciaal ontworpen voor mensen die moeite hebben met een hoge opstap.

Naast dat het opstappen erg makkelijk gaat, is de hometrainer heel makkelijk te bedienen en biedt het trainingsmogelijkheden voor verschillende niveaus. Je hebt dus helemaal zelf in de hand hoe zwaar je trapt.

Het is niet voor niets dat deze hometrainer vaak wordt gebruikt in Fysio praktijken, hotels en wealth centers. Dit semi professioneel toestel is erg gebruiksvriendelijk en je kunt er veilig en verantwoord op trainen.

Vanaf het scherm kun je eenvoudig je snelheid, tijd en verbrande calorieën aflezen, zonder hier nog allemaal knopjes voor te hoeven indrukken.

Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij, maar deze is eigenlijk niet eens nodig. De bediening spreekt namelijk grotendeels voor zich.

Als je deze hometrainer besteld kun je hem zelfs laten monteren. Uitstekende service dus. Ook zit er voldoende garantie op.
3. VirtuFit iConsole HTR 2.1

virtufit-hometrainer

De VirtuFit HTR 2.1 is al járen een erg populaire hometrainer voor zowel jong en oud.

Deze hometrainer kun je makkelijk en goed afstellen op de voor jou beste houding.

Wat deze hometrainer zo geschikt voor ouderen maakt? Vooral de comfortabele manier van sporten, gecombineerd met het gebruiksgemak.

De hometrainer beschikt over een groot ergonomisch zadel, je krijgt hier dus geen last van tijdens het fietsen.

virtufit-zadel

Je kunt de hometrainer op allerlei manieren afstellen, zelfs de handvatten van het stuur kun je meer naar je toe halen, of juist verder van je af zetten. Hiermee voorkom je rugklachten.

Qua trainingsmogelijkheden biedt de hometrainer voldoende uitdaging en je stelt de training gemakkelijk in vanaf het bedieningspaneel.

Dit is een stabiele, sterke en veilige hometrainer die eenvoudig is in gebruik. Je kunt je eigen fietstocht maken, geheel naar jouw wens. Een zeer geschikte hometrainer voor ouderen dus.

Daarnaast vind je een hometrainer van deze kwaliteit vaak niet voor zo’n lage prijs als de VirtuFit iConsole HTR. Door de hoge vraag is de hometrainer niet altijd op voorraad, wees er dus op tijd bij.
4. Tunturi Competence F40

tunturi-competence-f40

Ook de Competence F40 is een uitstekende hometrainer als je vanuit huis wilt trainen. Zoals je op de foto hierboven kunt zien is de instap zeer laag.

Je hoeft je voet dan ook nauwelijks op te tillen om op te stappen.

Je kunt zwaar trappen op deze hometrainer, maar je kan de weerstand ook heel licht instellen. Op welke intensiteit je traint is dus volledig aan jou.

Er zijn met 32 weerstanden in ieder geval meer dan genoeg niveaus om uit te kiezen. Bovendien kan je ook nog eens gebruik maken van maar liefst 19 trainingsprogramma’s.

Deze hometrainer heeft een mooi en helder display. Je leest het dus gemakkelijk af. Ook de bediening is vrij eenvoudig.

Er is dus meer dan genoeg trainingsplezier te beleven met deze hometrainer!
5. Flow Fitness Turner DHT2500i

Flow Fitness Turner DHT2500i

Ten slotte hebben we een andere topper. Ook deze hometrainer heb ik uiteraard voor je getest op de belangrijkste onderdelen. Wat me direct opviel was het gigantische comfort dat de Flow Fitness Turner je biedt.

Het zadel is erg groot en lekker zacht. Het zit dus heel lekker. Zoals je op de foto ziet is ook de instap mega laag. Ideaal voor senioren dus.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat de verveling toeslaat terwijl je traint op dit apparaat.

Nee, met 24 programma’s en 32 weerstanden kun je jezelf altijd blijven uitdagen. Het is zelfs mogelijk om deze hometrainer met trainingsapps te verbinden!
Verschillende soorten senioren hometrainers

Er zijn meerdere soorten hometrainers om uit te kiezen. We kennen allemaal de klassieke hometrainer fiets. Echter zijn sommige varianten net wat geschikter voor iemand die op leeftijd is.

Denk aan hometrainers die extra comfort bieden, zoals een rugleuning of een lage instap. Hieronder ontdek je de verschillende soorten.

Beste hometrainers voor ouderen met rugsteun

ligfiets-zitfiets

Als jij net zoals veel andere senioren last hebt van je (onder)rug, dan kan het een verstandig idee zijn om te kiezen voor een hometrainer met een rugsteun.

Deze zorgen ervoor dat er minder spanning op je rug komt te staan tijdens het fietsen en maken het fietsen dan ook stukken comfortabeler.

Veel senioren kiezen om deze redenen dan ook voor een dergelijk apparaat met een rugsteun, wat ook wel een ligfiets hometrainer wordt genoemd.

Je hebt dit soort hometrainers in verschillende soorten en maten. Wil je de beste hometrainer voor senioren met rugsteun vinden? Klik dan op de onderstaande knop voor onze koopgids:Beste hometrainers voor ouderen met een lage instap

hometrainer-met-lage-instap

Omdat senioren meestal wat minder lenig zijn dan jongeren, zijn hometrainers met een lage instap zeer populair onder veel wat oudere mensen.

Bij een hometrainer met een lage instap hoef jij je been niet te ver omhoog te heffen om op het toestel te stappen, wat ideaal is voor iedereen die enigszins op leeftijd is.

Dit soort apparaten zijn overigens niet alleen onder veel ouderen uitermate populair, maar ook bij iedereen die herstellende is van een blessure.

Ben je benieuwd naar de beste hometrainers voor senioren met een lage instap? Klik dan op de knop hieronder:Beste ergometer hometrainers voor ouderen

Als je op leeftijd bent kan het voordelig zijn om te kiezen voor een ergometer hometrainer. Deze apparaten hebben als kenmerk dat je de weerstand van te voren in kunt stellen in wattage.

Daarnaast is het met deze apparaten ook mogelijk om je geleverde kracht erg nauwkeurig bij te kunnen houden. Hierdoor weet je exact wat je vooruitgang is bij je fietstochten.

Dit soort hometrainers zijn overigens niet alleen geschikt om te gebruiken voor ouderen, maar ook zijn het goede hometrainers voor revalidatie doeleinden.

Neem voor meer informatie een kijkje in het artikel: beste ergometer hometrainer kopen.

Tot slot

Ik hoop dat je op basis van deze review de beste keuze hebt kunt maken. Het scheelt je iniedergeval een hoop zoek werk.

Heb je toch liever een ander (simpeler) fitness apparaat, of wil je meer lezen omtrent dit onderwerp?

Hieronder staan enkele links naar andere fitness toestellen voor ouderen en meer interessante informatie:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

roelf homan · februari 10, 2022 op 8:24 pm

ben op zoek naar een vouwbare stabiele hometrainer en ik ben 75 jaar

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *