Hometrainer voor revalidatie: welke voor optimaal herstel?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 11, 2024

hometrainer-revalideren
hometrainer-revalideren

Ben jij op zoek naar een hometrainer voor revalidatie-doeleinden? Dan zal niet élke hometrainer hier geschikt voor zijn.

Er zit namelijk veel verschil tussen deze fitness fietsen. Elk zijn ze weer geschikt voor een ander trainingsdoel.

Ben jij benieuwd hoe je het beste kunt revalideren met behulp van een hometrainer? Of wat voor soort hometrainers hier geschikt voor zijn? Dan ben je op deze pagina op het goede adres.

Alles wat jij moet weten om zo goed en veilig mogelijk te revalideren ontdek je hier.

Revalideren met een hometrainer

fysiotherapie-hometrainer

Een hometrainer gebruiken voor revalidatie is een erg goed idee. Of je nou herstellende bent van een knieblessure, een armblessure of een rugblessure.

Ook als je herstellende bent van een operatie kan een hometrainer goed van pas komen. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt bij het herstel na een knieprothese of een heupoperatie.

Bij al deze pijntjes, klachten of andere ongemakkelijkheden is rust houden natuurlijk essentieel. Rust is de sleutel tot succes zeggen ze ook wel eens. Echter is dat niet helemáál waar.

Natuurlijk zul je de eerste paar weken nadat je een blessure hebt opgelopen moeten herstellen.

Het zou niet goed zijn om de desbetreffende spier/gewricht/pees weer gelijk volledig te belasten. Met een hometrainer kun je de belasting stapsgewijs opbouwen en je spieren en sterk soepel houden.

Voorkom stijve spieren

Maar het is wel van erg groot belang dat je blijft bewegen. Wanneer je aan het revalideren bent zal je namelijk al snel te maken krijgen met stijve spieren.

De spieren rondom de plek van jouw blessure die worden stijf en de rest van je lichaam ook. Dit komt allemaal door een gebrek aan beweging.

Gevolg hiervan is weer dat je meer blessures op kunt lopen. En dan heb ik het nog niet eens over de gezondheidseffecten hiervan.

Een revalidatie proces kan best lang duren, als je al deze tijd niks aan sport of bewegen doet dan kan ik je vertellen dat het jouw gezondheid niet erg ten goede komt.

fietsen-voor-blessure-herstel

Je zult in vet aan gaan komen en spiermassa verliezen. Hardlopen gaat niet of nauwelijks, en ook andere bewegingsvormen die kunnen als pijnlijk ervaren worden, of bepaalde risico’s met zich meebrengen.

Het is niet voor niets dat een hometrainer vrijwel altijd het meest geprezen fitnessapparaat is voor revalidatie.

Dit komt omdat je geen schokbelasting hebt wanneer je hierop traint. Geen schokbelasting op je spieren, pezen of gewrichten. Het is dus een erg veilige manier van revalideren.

Hometrainer voor revalidatie aan knie

tekening-knieblessure

Als er iets vervelend is dan is het wel een knieblessure. Vooral blessures aan de meniscus en kruidband zijn hardnekkig.

Je kunt hier erg lang zoet mee zijn en het kan veel pijn doen.

Bij knieblessures kan het bovendien op elk moment weer ‘erin schieten’.

Je moet er dan ook mee oppassen om weer te beginnen met sporten. Tijdens het (hard)lopen komt er bijvoorbeeld weer veel impact op. Dit wil je natuurlijk zoveel als mogelijk voorkomen.

Met fietsen is het uiteraard ook oppassen met blessures aan de knie. Maar in een gevorderd proces dan kun je hier uitstekend een (ergometer) hometrainer voor gebruiken.

Ook voor blessures aan rug en bovenlichaam

rug-blessure

Blessures aan de onderrug, of aan het bovenlichaam komen voor in allerlei vormen. De één ernstiger dan de andere.

Waarvan jij ook moet revalideren, je wilt dit zo goed mogelijk doen en ook zo min mogelijk risico nemen om weer terug bij af te zijn.

Het is niet voor niks dat fysiotherapeuten vaak trainen op een hometrainer aanraden aan hun klanten, vaak hebben ze ook zo’n fiets in hun praktijk staan zodat jij op een verantwoorde manier kunt bewegen tijdens het revalidatieproces.

Revalidatie hometrainers voor fysiopraktijken

Een fysiopraktijk hometrainer die moet aan bepaalde standaarden voldoen. Deze moet bijvoorbeeld redelijk intensief te belasten zijn.

Een fiets geschikt voor thuisgebruik is dan ook niet aan te raden voor fysiopraktijken.

Je kiest in dit geval het beste voor een ergometer hometrainer van professionele kwaliteit.Revalidatie hometrainers voor thuis

Wil je thuis gaan revalideren met een hometrainer, dan zal de fiets minder hoge standaarden hebben. Natuurlijk moet je in dit geval alsnog kiezen voor een variant dat aan de eisen voldoet.

Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om te herstellen met behulp van ergometer hometrainer die geoptimaliseerd is voor thuisgebruik.Ook voor ouderen

Voor senioren zijn er weer andere aspecten belangrijk voor een hometrainer. Het beste kies je dan namelijk voor een hometrainer met een lage instap, zodat er gemakkelijk opgestapt kan worden.

Daarnaast moet de fiets natuurlijk makkelijk te bedienen zijn.

Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over het uitzoeken van een geschikte hometrainer voor ouderen;


Wat voor soorten revalidatie hometrainers zijn er?

Hometrainers die gebruikt worden om te herstellen die zijn er over het algemeen in twee soorten.

We kennen de ergometer hometrainers en de recumbent bikes:

Recumbent bikes

zitfiets-herstel

Recumbent bikes beginnen steeds populairder te worden. Dit zijn perfecte fitness apparaten voor iedereen die kampt met (lage) rugklachten.

Je kunt dit zien als een soort lig/zit fiets, met als grote voordeel dat het een groot zitvlak heeft en een grote leuning.

Je kunt vanuit een comfortabele houding bewegen en dit maakt het een zeer geschikt apparaat om mee te revalideren.Ergometer hometrainers

ergometer-hometrainer

Met een ergometer hometrainer wordt er een apparaat bedoeld waarbij je de weerstand van te voren kunt instellen in wattage.

Dit maakt het mogelijk om op een hele specifieke weerstand te fietsen en bovendien erg nauwkeurig bij te houden hoeveel kracht je levert vanuit je benen.

Je kunt jouw revalidatieproces op deze manier dus duidelijk in kaart brengen, daarom wordt er vrijwel altijd gekozen voor zo’n toestel om mee te revalideren.Ergometer armfietsen

Een armfiets hometrainer is een bijzonder apparaat, aangezien je hierbij in tegenstelling tot de andere hometrainers géén gebruik maakt van je benen.

Dit toestel is voornamelijk geschikt voor iedereen die pas net begonnen is aan een revalidatietraject voor het onderlichaam, waarbij de benen nog niet of minimaal belast mogen worden.

Ook bij langdurige blessures is een arm ergometer een goede keuze, aangezien je hiermee in beweging kunt blijven en kracht- en spierverlies in de armen kunt voorkomen.Zijn er alternatieven?

Of er alternatieven zijn voor een revalidatie hometrainer dat hangt er voornamelijk vanaf wat voor soort blessure jij hebt. Heb jij bijvoorbeeld een rugblessure?

Dan wordt het al heel lastig om een geschikt apparaat uit te zoeken. Het beste kun je hiervoor fietsen (op een hometrainer). Een ander alternatief is zwemmen.

Ben je aan het revalideren van een lichtere knie of rugblessure? Dan kun je ook een crosstrainer gebruiken. Dit is wederom een apparaat waarmee je weinig tot geen schokbelasting ervaart.

Je kunt hier dus veilig op trainen en de weerstand volledig aanpassen aan jouw niveau.

Wil jij thuis revalideren met een crosstrainer? Bekijk dan het artikel: Beste crosstrainers voor thuis, als jij thuis wilt revalideren.

Een crosstrainer voor jouw fysiopraktijk? Dan kies je het beste voor een (semi)professioneel model, neem in dat geval een kijkje in het artikel: beste professionele crosstrainers.

Goedkoop alternatief

hometrainer-senioren-mini

Wil je niet te veel spenderen aan een crosstrainer of een hometrainer voor je revalidatie, omdat je bijvoorbeeld niet zo heel lang hoeft te revalideren? Of omdat je het ‘t geld niet waard vindt.

Een goedkoop alternatief is dan óf een hometrainer lenen voor revalidatie. Er zijn enkele bedrijven te vinden waar je deze kunt huren.

Óf je kiest voor een mini hometrainer, een klein fiets apparaatje dat je met één hand kunt vastpakken.
Interessante artikelen:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Natalie · augustus 18, 2020 op 9:37 am

Ik heb een hometrainer via eBay op de kop getikt omdat ik vanwege Corona mijn revalidatie thuis wilde voortzetten. Ik ben erg blij met deze aanschaf omdat ik er voelbaar sterker van word. De drempel is zo laag om elke dag te trainen en zelf het niveau te bepalen.

    Casper · augustus 18, 2020 op 3:12 pm

    Hey Nathalie, goed om te horen dat de hometrainer je zo goed bevalt!
    Naar mijn mening is het een van de beste apparaten voor revalidatietrajecten

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *