Armfiets / handfiets kopen? Aanbod, Tips & Welke spieren?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 22, 2023

armfiets-ergometer-fitness
armfiets-ergometer-fitness

Een armfiets, ook wel een arm ergometer genoemd, is een fitness fiets die specifiek bedoeld is voor de armen in plaats van de benen.

Op deze pagina kom jij alles te weten over dit bijzondere fitnessapparaat. Je komt erachter welke spieren je ermee traint, waar je het koopt en ook waar je op moet letten bij het kopen.

Wat is een armfiets precies?

arm-hometrainer

Een armfiets of arm ergometer is een relatief onbekend fitnessapparaat. Als je het hierover zult hebben zullen de meeste mensen je dan ook vragend aankijken, fietsen doe je toch met je benen?

De armfiets wordt vaak gebruikt voor medische doeleinden zoals bijvoorbeeld revalidatie trajecten. Hier komt de arm ergometer erg goed tot zijn recht.

Toch zijn deze apparaten ook vaak genoeg in gyms te vinden en wordt hier vooral gebruik van gemaakt ter afwisseling van de ‘normale hometrainers’.

Waar is het goed voor & welke spieren train je?

Vaak wordt de vraag gesteld waar een armfiets nou eigenlijk goed voor is. Het antwoord is eigenlijk heel simpel.

Met een armfiets geniet je namelijk van dezelfde voordelen als dat je doet bij een ‘beenfiets’. Je werkt aan je uithoudingsvermogen, traint je spieren en het verbeterd de doorbloeding.

Daarnaast verbrand je calorieën en ook niet geheel onbelangrijk: je bent lekker in beweging.

Het enige verschil met een klassieke hometrainer zijn de spieren die je traint. Met een normale ergometer hometrainer train je namelijk hele andere spieren dan op de armfiets ergometer.

De volgende spiergroepen worden aangesproken:

  • Schouders
  • Rug
  • Biceps
  • Triceps
  • Romp

Het is een erg complete training voor je bovenlichaam. Het enige nadeel is dat je onderlichaam niet wordt getraind. Om deze reden is het dan ook populair onder mensen die blessures of aandoeningen hebben aan de benen.

Ook kun je dit apparaat prima gebruiken in een fitness warming-up voordat je jouw bovenlichaam gaat trainen.


Waar let je op bij het kopen?

armfiets-fitness

Een armfiets kopen is vaak een grote investering en daarom is het altijd handig om met een aantal zaken rekening te houden voordat je over gaat tot de aankoop.

Om je goed op weg te helpen vind je hieronder de belangrijkste aandachtspunten:

Wat voor soort kies ik?

Allereerst zou je moeten bepalen wat voor soort armfiets je wilt gaan kopen. Natuurlijk heb je de keuze tussen verschillende merken en verschillende prijsklassen.

Maar ook heb je zowel een kleine als een grote armfiets. Het kleine apparaatje kun je met één hand oppakken en wordt ook vaak gebruikt als een stoelfiets.

mini-hometrainer-armen

Je kunt het voor je neerzetten op de grond om op te trappen, maar ook kun je het bijvoorbeeld op de tafel voor je neerzetten en gebruiken als een armfiets(je).

Ben je opzoek naar zo’n klein apparaat? Bekijk dan eens het artikel: Mini hometrainer kopen.

Kan je het ook staand gebruiken?

Vaak kan je arm ergometers zowel staand als zittend gebruiken.

Als jij dit ook wilt doen zal je op zoek moeten gaan naar een arm ergometer die verstelbaar is in hoogte. Hier kun je namelijk vaak zowel staand als zittend mee fietsen.

sta-vlak-arm-ergometer

Tot welk gewicht is het belastbaar?

Dit aandachtspunt is bij elk fitnessapparaat van toepassing en dus ook als je een armfiets gaat kopen. Het is altijd aangeraden om voordat je overgaat tot de aankoop de maximale belastbaarheid te checken.

Allereerst moet het apparaat natuurlijk jouw lichaamgewicht kunnen houden en ten tweede is het ook een goede indicatie van de kwaliteit van ‘t toestel.

Garantie

Het mag duidelijk zijn dat een goede garantie sterk aangeraden is als je een armfiets gaat kopen. Het liefst heb je een garantie van minimaal 2 jaar.

Bij de verkooppunten die je op deze pagina vind is dit overigens dik in orde.

Hoeveel weerstanden & andere trainingsmogelijkheden

extra-functie

Op een armfiets wil je goed kunnen trainen en hier heb je idealiter dan ook meerdere weerstanden en/of trainingsprogramma’s voor. Check van te voren dus even wat de mogelijkheden zijn.

Hoe meer weerstanden jij namelijk hebt, hoe uitgebreider jij jouw training kunt maken.

Is het echt een ‘ergometer’ armfiets?

Een ergometer fiets is een fiets waarbij de weerstand in wattage kan worden ingesteld. De meeste armfietsen zijn ergometers, maar niet allemaal. Met name de mini hometrainers waar ik het eerder over had, zijn dit niet.

Het voordeel van een fiets die een ergometer is, is dat je nauwkeurig alles kunt instellen en bijhouden. Dit komt bijvoorbeeld bij revalidatie erg goed van pas.

Extra functies & luxe

Tot slot zou je bij het kopen van een ergometer handfiets nog kunnen letten op de extra functies die erop zitten. Vaak zijn de trainingscomputers best uitgebreid met allerlei handige functies erop.

Nu is dit niet het allerbelangrijkste, maar het kan wel leuk meegenomen zijn.

Waar kun je een arm ergometer kopen?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen, zal ik je vertellen wáár je een armfiets kunt kopen.

Het zoeken van een geschikt verkooppunt kan namelijk nog best wel een opgave zijn.

Er zijn immers niet erg veel winkels in Nederland te vinden waar je zo’n fiets kunt kopen of bestellen.

Hieronder vind je de beste verkooppunten:
Goede alternatieven

Als er momenteel geen goede armfiets op voorraad is, of je twijfelt nog of een arm ergometer wel écht het juiste apparaat is voor jou dan zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven die je kunt overwegen.

Hieronder vind je een aantal goede mogelijkheden:

Zitfiets hometrainer

lig-en-zit-fiets-hometrainers

Bij de zitfiets, ook wel een ligfiets genoemd, gebruik je wél je benen, maar toch kan het een goed alternatief zijn aangezien het veel voordelen heeft ten opzichte van de klassieke hometrainer.

Op de ligfiets heb je namelijk een leuning en een groot zitvlak tot je beschikking zodat je in een comfortabele en verantwoorde houding kunt fietsen.

Als jij bijvoorbeeld opzoek bent naar een hometrainer voor revalidatie dan is een zitfiets een goed alternatief.

Bekijk het artikel: Zitfiets hometrainer kopen voor meer informatie.

Airbike

airbike-armfietsen

De airbike kun je zien als een armfiets en een ‘trap fiets’ in één. Je gebruikt namelijk zowel je benen als je armen.

Echter maak je met je handen geen trap beweging, maar je duwt deze voor je uit om vervolgens weer terug te halen. Een soort boksbeweging dus.

De apparaten worden veel gebruikt bij fitness en crossfit trainingen en zijn erg effectief om aan de conditie te werken.

Bekijk voor meer informatie het artikel: Airbike kopen.

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *