Ligfiets hometrainer kopen: Verschil met de zitfiets hometrainer? Top 5
Een ligfiets hometrainer of fitness ligfiets is anders dan de klassieke fitness zitfiets, zoals je die meestal in de sportscholen ziet staan.
Deze kenmerkt zich namelijk doordat het een veel groter zitvlak en een grotere leuning heeft.
Wil jij een ligfiets hometrainer kopen? Of ben je benieuwd naar de verschillen met de zitfiets hometrainer?
Na het lezen van deze koopgids weet je waar je op moet letten bij de aankoop en ook wat de beste ligfiets hometrainers zijn.
Geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Ga dan direct naar de TOP 5 >>
- Het verschil met de klassieke hometrainer
- Welke spieren train je op de ligfiets?
- Fitness ligfiets kopen: aandachtspunten
- Beste ligfiets hometrainer kopen
- De zitfiets voor revalidatie en ouderen
- Professioneel en thuisgebruik
- Fitness ligfiets of zitfiets?
- Ideaal voor de ligfiets fan
- Slotgedachte & verkooppunten
Het verschil met de klassieke hometrainer
Het grote verschil met de hometrainer zoals jij ‘m waarschijnlijk kent is met één snelle blik onmiddelijk duidelijk.
Het ontwerp van de hometrainer ligfiets is namelijk compleet anders.
In principe lig je er niet op, maar het wordt wel een ligfiets genoemd vanwege het design van dit fitness toestel. Je zit er namelijk op met je benen naar voren. Bij een normale fiets heb je jouw benen recht naar beneden.
Deze liggende houding vinden veel mensen erg fijn. Het is dan ook vooral het comfort dat deze soort hometrainers zo populair maakt. Maar op het comfortabele na is het ook een erg functioneel apparaat.
De term ‘ligfiets’ klinkt misschien een beetje lui, maar dat is het niet. Óók op dit apparaat kun je namelijk flink aan de bak gaan, ondanks de relaxte houding.
Welke spieren train je op de ligfiets?
Op de hometrainer ligfiets worden er meerdere spiergroepen aangesproken.
In grote lijnen zijn het dezelfde spiergroepen die je traint als dat je doet op een klassieke zit hometrainer.
Het zijn dus voornamelijk de beenspieren die je traint. Vrij logisch ook, want hier trap immers mee.
Door de verticale houding waar je jouw benen in hebt worden je buikspieren ook meegetraind. Dit is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.
Je bovenlichaam train je in principe dus niet op een hometrainer ligfiets. Deze houd je namelijk stil. Niet voor niks wordt het vaak gebruikt tijdens revalidatie voor o.a. het bovenlichaam, waarover meer later in dit artikel.
Fitness ligfiets kopen: aandachtspunten
Een fitness ligfiets kopen is best een flinke investering, net zoals elk fitnessapparaat dat is.
Als nog niet weet waar je op moet letten bij het kopen, dan kun je jezelf het beste van te voren goed inlezen.
Als je de aandachtspunten namelijk weet dan zul je minder snel een miskoop begaan.
Weet jij al waar je allemaal op moet letten? Ga dan direct door naar onze beste hometrainer ligfietsen.
Het vliegwiel
Net zoals bij veel andere fitnessapparaten het geval is, zoals bijvoorbeeld de crosstrainer, is het vliegwiel van de bike een belangrijk aspect. Het wiel zelf is niet zichtbaar op het apparaat, waardoor het nog wel eens vergeten wordt.
Waar het vliegwiel voor zorgt is een soepele trapbeweging en ook zorgt het voor betere stabiliteit. Omdat je het niet kunt zien kan je de kwaliteit moeilijk beoordelen. Je merkt dit eigenlijk pas wanneer er daadwerkelijk op wordt gefietst.
Waar jij als koper wel van te voren op kan letten is het gewicht van ‘t vliegwiel.
Deze kunnen overigens sterk uiteen lopen. Er zijn fitness ligfietsen met een vliegwiel van 6 kg, maar ook van 15 kg. Hoe beter de kwaliteit is, hoe hoger het gewicht van ‘t vliegwiel vaak is.
Zitting en leuning
De kans is vrij groot dat jij een hometrainer ligfiets wilt kopen omdat deze een grote leuning heeft. Toch zitten er ook tussen de ligfietsen nog veel verschil in de leuningen.
De een die is namelijk (stukken) groter dan de andere. Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoe lang jij bent en wat je zelf fijn vindt.
Maar persoonlijk vind ik het belangrijk dat ik in ieder geval mijn schouderbladen tegen de leuning van de ligfiets hometrainer kan aanleggen.
Op deze manier kun je jouw schouders namelijk goed naar achteren houden en fietsen in een goede zithouding.
Hoe stabiel is het toestel?
Ook de stabiliteit is erg belangrijk. Het mag voor zich spreken dat je het liefst traint op een apparaat dat zo stevig mogelijk staat.
Dit is onder andere voor je eigen veiligheid en ook voor de kwaliteit van je training van groot belang.
Over het algemeen zijn de ligfiets hometrainers stukken zwaarder te belasten dan de zitfiets hometrainers, maar dat wilt niet zeggen dat je hier niet op hoeft te letten.
Hoe hoger het te belasten is, hoe steviger het apparaat is. Dit is dus tevens een goede graadmeter van de kwaliteit waar je mee te maken hebt.
Beste ligfiets hometrainer kopen
Een ligfiets hometrainer kun je kopen bij meerdere fitnesswinkels. Deze kun je bijvoorbeeld bestellen bij Betersport en Fitwinkel.
Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb de (naar mijn mening) beste hometrainer ligfietsen samengesteld.
Deze top selectie is geselecteerd op de eerder genoemde aandachtspunten. En ook heb ik de prijs, kwaliteit, garantie, bekleding, scherm en bedieningsgemak meegenomen bij het vergelijken.
1. Beste allround ligfiets – Gymost Turbo M11
De Gymost Turbo M11 is een stevige hometrainer met een vliegwiel van 15 kg. Het heeft een mooie en comfortabele zitting en het is ergonomisch gevormd. Wanneer je op deze ligfiets zit is het net alsof je op een ergonomische bureaustoel zit.
Het heeft een bedieningspaneel en een scherm dat los van elkaar zit. De Turbo M11 die kan je professioneel gebruiken, maar door de relatief lage prijs in verhouding met de uitstekende kwaliteit is het wat mij betreft de beste keuze voor thuis en semi-professioneel gebruik.
2. Beste hometrainer ligfiets professioneel – Life fitness ligfietsen
Elke Life Fitness fiets die staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit voor commerciële doeleinden.
Als je zoekt naar een goede hometrainer ligfiets voor in jouw professionele sportruimte dan zijn de Life Fitness toestellen absoluut de aller beste keuze die je kunt maken.
Wat wel jammer is, is het prijskaartje dat eraan hangt. De fietsen die zijn namelijk álles behalve goedkoop. Maar als je een groter budget hebt dan is het de investering absoluut waard.
3. Beste goedkope ligfiets – VirtuFit RB 1.0
De RB 1.0 van VirtuFit is een erg nette fitness ligfiets voor de absurd lage prijs van slechts 299 euro. Wat mij betreft is dit echt een koopje.
Uiteraard zit er wel een aanzienlijk verschil tussen de RB 1.0 en de professionele toestellen. Maar als je gewoon thuis lekker wat uurtjes wilt kunnen wegfietsen op een niet al te dure fiets dan is de VirtuFit RB absoluut de beste keuze als je het mij vraagt.
Bovendien neemt dit apparaat minder ruimte in beslag dan de gemiddelde bike, ook dat kan een reden zijn om te kiezen voor dit budget model.
4. Tunturi Competence F20-R
De F20-R is een zeer toegankelijke ligfiets hometrainer met een lage opstap. Hierdoor is deze ligfiets goed te gebruiken als je slecht ter been bent.
Verder kun je op deze fiets met een aantal handige trainingsprogramma’s je oefeningen uitdagender maken. In totaal heeft deze ligfiets van Tunturi drie trainingsprogramma’s en acht weerstandsniveaus.
Op het handige display kun je verschillende relevante statistieken bijhouden. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zien hoe veel kilometer je hebt gefietst. Ook kun je eenvoudig je hartslag bijhouden terwijl je aan het trainen bent.
Tenslotte zorgt de ergonomische trainingshouding van de Competence F20-R voor een comfortabele training.
5. Tunturi Performance E50-R
Deze veelzijdige ligfiets hometrainer Performance E50-R van Tunturi is geweldig voor cardiotrainingen. Ook kun je deze ligfiets goed gebruiken voor je revalidatie na een blessure.
Verder kun je dankzij het moderne kleurenscherm duidelijk en overzichtelijk je progressie bijhouden. Ook kun je tijdens het sporten verschillende statistieken zoals je hartslag, fietsafstand en calorieverbruik bijhouden.
Dankzij de ergonomische stoel van de ligfiets hometrainer kun je erg comfortabel trainen. Je kunt makkelijk lange trainingen doen zonder dat je last krijgt van je zithouding.
Tenslotte kan Performance E50-R jou goed helpen om je sportieve doelen te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld effectief afvallen met de hometrainer.
De zitfiets voor revalidatie en ouderen
Door het grote zitvlak van de ligfiets hometrainer is het net alsof je op een stoel zit. Bij een normale zit hometrainer is dit wel anders.
Deze heeft vaak een wat kleiner zadel, net zoals je dat hebt op een echte fiets. Als je te maken hebt met rugklachten dan is dat natuurlijk niet optimaal.
De ligfiets daarentegen die ontlast je rug grotendeels. Niet alleen de onderrug, maar ook de bovenrug.
Dankzij de grote leuning die het heeft kun je jouw rug hier goed tegenaan zetten en in een verantwoorde zithouding plaatsnemen.
Op een zit hometrainer heb je toch vaak de neiging om naar voren te gaan leunen. Wanneer je een goed zitvlak hebt dan zul je deze neiging minder snel hebben. Juist daarom is het zeer aan te raden voor iedereen met rug en/of nekklachten.
Al deze voordelen maken de fitness ligfiets een erg geschikte hometrainer voor revalidatie.
Professioneel en thuisgebruik
Een fitness ligfiets kan je neerzetten in elke sportruimte. Het neemt niet heel veel ruimte meer in dan dat een zit hometrainer doet en is deze ook voor thuisgebruik erg geschikt.
Er zijn professionele hometrainer fietsen, zoals die van Life Fitness bijvoorbeeld. Maar er zijn ook nog wat goedkopere verkrijgbaar.
Het verschil tussen de fietsen voor thuis en professioneel gebruik zit ‘m voornamelijk in de belastbaarheid van het toestel.
Je kunt je voorstellen dat een professionele hometrainer fiets veel meer belast wordt dan wanneer je deze thuis hebt staan.
Vandaar dat de fietsen in verschillende categorieën ingedeeld worden:
- Thuisgebruik
- Intensief thuisgebruik
- Semi-professioneel
- Professioneel
Thuis zou je elke categorie kunnen gebruiken, maar als je een fitness ligfiets wilt aanschaffen voor in je eigen sportschool dan zul je een (semi) professioneel apparaat moeten aanschaffen.
Voor fysio praktijken en kleinere (personal)trainingsstudio’s voldoet een semi-professionele ligfiets doorgaans.
Fitness ligfiets of zitfiets?
Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat er veel verschillen zijn tussen een hometrainer ligfiets en een zitfiets. Voor welke jij uiteindelijk kiest dat hangt van jouw eigen wensen af.
Als je aan het revalideren bent, opzoek bent naar een lage instap hometrainer, of al wat op leeftijd bent dan raad ik aan om voor de ligfiets te kiezen.
Als je zoekt naar apparaten voor in jouw gym, dan is een mix van zit en lig hometrainers de ideale oplossing, zo is er voor elk wat wils bij.
Ideaal voor de ligfiets fan
De ligfiets waarmee je buiten kunt fietsen is in Nederland een erg populaire fiets.
Samen met de stadsfiets, racefiets, mountainbike, driewieler en BMX is het één van de populairste soorten.
Lange tijd was het de zogenoemde banaan ligfiets die veelvuldig te vinden was op de Nederlandse fietspaden.
Hier kon je enorm veel snelheid mee maken en ook tegenwoordig zijn deze nog te vinden. Echter zijn het nu vooral de open ligfietsen die het goed doen.
Als jij een liefhebber bent van dit soort fietsen en deze bewegingsvorm mist in de wintermaanden dan is een recumbent bike kopen een erg goed idee. Hiermee kun je liggend fietsen namelijk doorzetten bij jou thuis.
Slotgedachte & verkooppunten
Nu je weet wat de voordelen zijn van een fitness ligfiets, en de verschillen weet tussen de zit en ligfiets hometrainer ben je in staat om de beste keuze te kunnen maken.
Je kunt een toestel van onze top selectie uitzoeken of je kunt zelf opzoek gaan naar de beste hometrainer voor jou.
Twijfel je nog over welke fiets je het beste kunt kopen, of heb je nog een vraag of advies nodig?
Laat mij dit dan weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht.
Vergelijk het aanbod bij de onderstaande winkels:
0 reacties