Fysio apparatuur kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 7, 2023

fysiotherapie-apparatuur
fysiotherapie-apparatuur

Fysio apparatuur is tegenwoordig onmisbaar in een praktijk. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over fysio toestellen en welke apparaten allemaal geschikt zijn voor gebruik in een fysiopraktijk.

Het belang van fysio apparatuur

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van fitnessapparatuur bij fysiopraktijken.

Een gemiddelde fysio behandeling bestaat allang niet meer uit enkel masseren en oefeningen met het eigen lichaamsgewicht.

Het nut van toestellen wordt steeds meer ingezien en dat is niet voor niets. Wanneer je traint op een machine kan deze jouw training in goede banen leiden.

Het zorgt er voor dat een klant de beweging nauwkeurig en veilig uit kan voeren, zonder risico te lopen dat het letsel erger wordt.

Vooruitgang boeken met fysio toestellen

fysio-kracht-apparaat

Uit marktdata onderzoek van een aantal jaren terug, blijkt dat ruim driekwart van alle fysiopraktijken in Nederland fitnessapparatuur heeft staan.

Hiermee worden zowel krachtapparatuur als cardio apparatuur bedoeld. Beide kunnen een goede aanvulling zijn op jouw praktijk en kunnen er voor zorgen dat je klanten steeds meer vooruitgang kunnen boeken.

Uiteraard gaat het gebruik van een apparaat altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Wat kenmerkt toestellen voor in een fysiopraktijk?

medisch-fitness-toestel

Niet zomaar elk apparaat is geschikt voor in een fysiopraktijk. De machine dient namelijk over een aantal eigenschappen te bezitten. Het moet allereerst veilig in gebruik zijn.

Veiligheid is altijd een belangrijk punt bij fitnesstoestellen, maar wanneer men traint voor herstel is dit des te belangrijker.

Verder is het gewenst als er getraind kan worden op een laag vermogen en dat het vermogen nauwkeurig verstelbaar is.

In een praktijk zullen er mensen rondlopen met verschillende klachten en het is dan ook zaak dat iedereen geheel op zijn of haar eigen niveau kan revalideren.

Jij weet waarschijnlijk als geen ander dat er voor elke blessure of aandoening weer een ander soort fysieke belasting nodig is. Fysio apparatuur maakt dit mogelijk.

Idealiter zijn de apparaten makkelijk in gebruik en toegankelijk voor rolstoelen.

Welke fysio apparatuur is er?

Zoals gezegd kunnen er zowel kracht als cardio apparaten worden gebruikt voor fysio fitness.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende en meest effectieve fysio fitness apparatuur

Ergometer hometrainers

ems-hometrainer

Ergometer hometrainers worden ook wel EMS hometrainers genoemd. Deze fietsen onderscheiden zich doordat de weerstand aan te passen is in wattage.

Hierdoor kan er zeer nauwkeurig getraind worden met een bepaalde weerstand. Iemand die nog helemaal aan het begin staat van het herstel, kan bijvoorbeeld op een lager niveau beginnen dan iemand die al bijna weer herstelt is.

Een hometrainer in een fysiopraktijk heeft idealiter een lage instap, zodat iedereen die moeilijker ter been is er gemakkelijk op kan stappen.

De hometrainer is het meest gebruikte apparaat in praktijken en dat is niet voor niets. Fietsen op een hometrainer is namelijk een relatief veilige manier van bewegen.

Daarnaast kan het gebruikt worden bij veel verschillende soorten blessures, zowel aan het onderlichaam als aan het bovenlichaam.

Klik op de knop voor meer informatie en de beste opties.Ligfietsen

gymost-recumbent-fiets

Naast de ”normale hometrainers” zijn er ook hometrainers met rugsteun. Deze apparaten staan ook wel bekend als recumbent bikes, welke zeer geschikt zijn voor iedereen die herstellende is van een rugblessure.

De klassieke hometrainers zonder leuning zijn geweldige fysio apparaten, echter is het grote nadeel dat deze niet altijd geschikt zijn voor mensen met ernstige rugklachten.

Om deze reden hebben veel praktijken dan ook een apparaat met leuning staan. Het wordt ook wel een ligfiets hometrainer genoemd. Klik op de knop om meer informatie en de beste mogelijkheden te bekijken.Armfietsen

armfiets-ergometer-fitness

De handfiets is een iets minder voorkomend fysioapparaat, maar wel zeer effectief voor iedereen met beperkingen aan de benen.

Wanneer iemand bijvoorbeeld kampt met een ernstige knieblessure kan er dankbaar gebruikt worden gemaakt van dit toestel, dat ook wel bekend staat als een arm ergometer.

Het is de enige fietsergometer waarmee je het bovenlichaam kunt belasten en is daarom uniek in zijn soort.Elliptische trainers

fysio-apparaatcrosstrainer

Trainen op een crosstrainer wordt ook wel elliptisch fietsen genoemd. Dit is een zeer goede manier van bewegen voor iemand die herstellende is van een blessure.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de elliptical trainers bekend staan als zeer effectieve fysio apparatuur.

Het is na de hometrainer het meest gebruikte toestel in praktijken. De machine is vooral geliefd onder fysio’s dankzij de minimale schokbelasting die wordt ervaren wanneer men hier op traint.

De voeten blijven namelijk op het pedaal staan, waardoor de enkels, knieën en onderrug gespaard blijven van schokken.

Daarnaast train je je hele lichaam ermee, wat het een zeer effectieve bewegingsvorm maakt.Ergometer roeiers

roeien-revalidatie

Ergometer roeien is een relatief zware belasting op het lichaam in vergelijking met andere fysiotherapie apparatuur.

Maar dat neemt niet weg dat roeien een uitstekende manier van bewegen is voor het herstel van bepaalde blessures of aandoeningen.

Het is een goed toestel om kracht én conditie op te bouwen en kan daarom erg goed van pas komen voor iemand die terugkomt van een (ernstige) blessure.

De roeitrainer is dan ook een immens populair medisch fitnessapparaat.Medische loopbanden

medische-loopband

Hardlopen kan als nadeel hebben dat het voor schokbelasting zorgt op je gewrichten. Toch hoeft dit geen probleem te zijn, afhankelijk van de soort blessure en de kwaliteit van de loopband.

Vooral het loopvlak is een belangrijk aspect om op te letten als je een hardloopband als fysio apparaat wilt gaan gebruiken.

Het loopvlak moet namelijk een goede demping hebben, zodat de schokbelasting tot een minimum beperkt wordt. Daarnaast is het ook een vereiste dat men zich beet kan houden tijdens het lopen.

Een semi-professionele loopband met een goede demping is geschikt voor in een praktijk.

Overigens bestaan er ook loopbanden die speciaal ontworpen zijn voor medische doeleinden. Deze zijn vaak wel wat duurder in de aanschaf.Functional trainers

toorx-trainer-fysio-fitness

Een functional trainer is een krachttoestel dat niet alleen in veel sportscholen te vinden is, maar waar ook enorm veel fysiopraktijken dankbaar gebruik van maken.

Een functional trainer is namelijk een perfect krachttoestel voor medische fitness. Met dit apparaat kun je oefeningen met kabels uitvoeren.

De kabels kunnen op verschillende hoogtes versteld worden, waardoor er een groot aantal oefeningen, voor vrijwel alle spiergroepen mee gedaan kan worden.

Het is een goed fysio apparaat voor krachttrainingen, aangezien trainen met kabels stukken veiliger is dan trainen met losse gewichten.Fysio gewichten

Tot slot kunnen er ook gewichten gebruikt worden in een fysiopraktijk. Gewichten zijn een groot begrip en kunnen dan ook in verschillende vormen en maten terugkomen.

Je moet hierbij denken aan dumbbells, kettlebells en powerbags. Met gewichten kun je de oefeningen met het eigen lichaamsgewicht wat verzwaren, wat het herstel kan bevorderen.Fysio apparaten zijn geschikt voor semi-professioneel gebruik

Wanneer je een fysio apparaat wilt gaan aanschaffen is het goed om te letten op de klasse waaronder het toestel valt.

Deze zijn onder te verdelen in thuisgebruik, intensief thuisgebruik, semi-professioneel en professioneel gebruik.

Apparaten voor thuisgebruik zijn niet geschikt voor medische doeleinden en het is dus sterk af te raden om dit te gebruiken voor fysio fitness.

Als je een toestel voor in je praktijk wilt aanschaffen dient deze geschikt te zijn voor semi-professioneel gebruik, maar professionele fitnessapparatuur voldoet uiteraard ook.

Overige medische fitnessapparaten

Naast alle bovenstaande toestellen, zijn er nog meer fysiotherapie apparaten die van pas kunnen komen in een praktijk.

Hoewel deze apparaten niet speciaal voor fysio fitness bedoeld zijn, is het zeker geen overbodige luxe om te hebben.

Elektrische behandeltafel

behandeltafel-elektrisch

Een behandeltafel mag uiteraard niet ontbreken in een fysiopraktijk. Deze zijn er in verschillende soorten en maten.

De meeste geliefde soort onder fysiotherapeuten is de elektrische behandeltafel. Deze maakt jouw werk net wat gemakkelijker en ook voor de klant zal de behandeling als stukken fijner ervaren worden.Fysio massage apparaat

theragun-boven

Een massage apparaat kan soms net wat effectiever zijn om de dieper gelegen spiertjes los te masseren. Tegenwoordig komen er steeds betere massage apparaten op de markt.

De meest bekende is bijvoorbeeld de Theragun, welke zich ruimschoots heeft bewezen als een effectief toestel om herstel te bevorderen en pijntjes weg te nemen.

Dit apparaat valt onder de noemer massage guns, waar er nog veel meer soorten van zijn.

Thuis revalideren met een fysio apparaat?

Een fysio apparaat kan ook prima in huis worden gebruikt. Als jij liever geen bezoek brengt aan een fysiotherapeut, of je sport gewoon liever thuis, dan kun je ook thuis revalideren met behulp van een fitness apparaat.

Eigenlijk zijn alle toestellen die je op deze pagina hebt kunnen vinden óók geschikt om thuis te kunnen herstellen van een blessure.

Echter is het wel raadzaam om altijd contact op te nemen met een specialist voor gericht advies voor jouw klacht.

Als je liever geen apparaat voor thuis aanschaft, kun je ook fitnessapparatuur huren voor je revalidatietraject.

Fysio apparatuur: Slotwoord

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp, of heb je advies nodig? Laat mij dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *