Cardio apparatuur kopen? Dit zijn de beste cardio apparaten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 16, 2023

cardio-apparatuur
cardio-apparatuur

Cardio apparaten zijn er in meerdere soorten en maten. Ben jij op zoek naar een goed apparaat voor jouw cardiotrainingen?

In dit artikel ontdek jij de beste mogelijkheden die je hebt en kom je alles te weten van de verschillende soorten cardio apparatuur.

Welke cardio apparaten zijn er?

Zoals je misschien wel weet zijn er erg veel verschillende soorten cardio apparaten. Loop eens een sportschool binnen en je zult worden overspoelt door alle apparatuur die er te bewonderen is.

Iedereen kent natuurlijk de loopband, crosstrainer en hometrainer. Dit zijn met grote afstand de bekendste cardio apparaten. Maar naast deze apparatuur zijn er nog veel meer soorten.

Wil je een cardio apparaat gaan kopen maar weet je nog niet welke, of ben je benieuwd wat de keuzemogelijkheden zijn?

Hieronder vind je een compleet overzicht van de beste apparatuur voor cardio;

1. Loopband

loopband-cardio

De loopband ken je ongetwijfeld. Dit is ‘t enige cardio apparaat waar je écht op kunt hardlopen. Een loopband is voor velen dé ultieme oplossing om heerlijk binnen te kunnen hardlopen als het buiten slecht weer is.

Ook is het goed te combineren met andere toestellen en krachttraining.

Bij een loopband is ‘t belangrijk dat het een ruim en dempend loopvlak heeft en ook dat de maximale snelheid hoog genoeg is om op hoog tempo te kunnen lopen.

Het is een enorm populair apparaat en geschikt voor jong en oud, man of vrouw. Ze zijn er in verschillende soorten en prijsklassen.

De complete koopgids, inclusief beste opties en aandachtspunten bekijk je via de knop hieronder:




2. Crosstrainer

crosstrainer-cardio

Met een crosstrainer maak je een elliptische beweging. Dit kan worden gezien als een soort kruising tussen hardlopen en fietsen.

De crosstrainer is een populair toestel omdat je er bijna al je spieren mee traint. En ook omdat je geen schokbelasting hebt tijdens het trainen erop.

Je voeten blijven stilstaan op de pedalen en je knieën ervaren daardoor dus geen schokbelasting. In tegenstelling tot op bijvoorbeeld een loopband of buiten hardlopen is de kans op blessures hierdoor erg klein.

Voor meer informatie over crosstrainers, de aandachtspunten bij het kopen en de beste opties klik je op de knop hieronder:




3. Hometrainer

hometrainer-fietsen

De hometrainer staat ook wel bekend als de cardio fiets. Het is één van de meest voorkomende cardio apparaten in huiskamers. En dat is niet voor niets.

Zoals je al aan de naam af kunt leiden is de hometrainer een zeer geschikt cardio apparaat voor thuisgebruik. De hometrainer is een prima apparaat voor extra beweging of om mee af te vallen.

Een nadeel is wel dat je er niet je hele lichaam mee traint. Alleen de beenspieren en in mindere mate de romp worden namelijk getraind tijdens het fietsen.




4. Roeitrainer

concept-2-ergometer-roeitrainer

Een roeitrainer is geschikt voor duurtraining en voor interval training. Het is een uitstekend cardio apparaat om kracht en conditie mee op te bouwen.

Ondanks dat het wat minder populair is dan de bovenstaande cardio machines, komt het wel op een goede 4e plek.

Op de roeitrainer boots je eigenlijk het roeien op het water na. Het is daarom ook populair onder roeiers, om in de wintermaanden door te kunnen trainen.

Maar niet alleen onder roeiers is dit apparaat populair want ook bij erg veel mensen thuis pronkt de roeitrainer en wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt.

Er bestaan zelfs indoor roeiwedstrijden waarbij er wordt gestreden tegen elkaar op roeitrainers. Roeien is dan ook serieuze topsport, maar kan op elk niveau worden bedreven.




5. Spinningfiets

spinningbike-fietsen

Spinning is een traingsvorm die je misschien wel kent van de groepslessen. Maar ook in je eentje kan je het gebruiken als een cardio apparaat.

Het is vergelijkbaar met een hometrainer, met als grote verschil dat een spinningfiets meer weg heeft van een racefiets door de zithouding en de manier van trappen.

Spinningfietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn professionele spinningfietsen en spinningfietsen voor thuisgebruik.

Is dit het ideale cardio apparaat voor jou? Klik dan op de blauwe knop hieronder en bekijk wat de beste mogelijkheden zijn.




6. Stepper

step-training-apparaat

Op een stepapparaat boots je een soort traploop beweging na. Het te vergelijken met een crosstrainer, maar dan met een kortere lengtepas.

De korte loopbeweging die je hierop maakt is zeer effectief voor je beenspieren en daarom wordt het regelmatig gebruikt om de beenspieren te versterken.

Het is een effectieve manier van trainen die bovendien erg leuk is om te doen.

De stepper is er in grotere en kleinere varianten. Als je thuis wilt beginnen en je hebt niet veel ruimte of geen groot budget dan kun je ook kiezen voor een mini variant.




7. Trilplaat

trilplaat-powerplate

De trilplaat kan ook als een krachtapparaat gebruikt worden, maar wordt toch net wat vaker gezien als een cardio toestel.

Je kunt er op staan en ook kan je er krachtoefeningen op doen.

In combinatie met krachtoefeningen dient het als een krachtapparaat. En wanneer je er simpelweg op staat of op zit fungeert het als een cardio apparaat.

Het is van deze hele lijst dan ook het apparaat met de meest passieve manier om calorieën te verbranden.

Het idee erachter is dat door de vele vibraties die door je lichaam gaan, je spieren zich constant zullen moeten aanspannen.

Doordat je spieren constant aan het werk zijn wordt je verbranding omhoog geholpen. En ook zal de trilplaat je spieren aanzienlijk sterker maken.

Het is lange tijd een omstreden fitnessapparaat geweest, waarbij het vaak een onderwerp van discussie was of het wel écht werkt.

De laatste tijd is de trilplaat echter weer bezig aan een comeback en zie je ze langzaam maar zeker weer verschijnen in veel sportscholen.




8. Airbike

airbike-crossfit-cardio-apparaat

De airbike wordt ook wel de crossfit fiets genoemd. Je kunt het vergelijken met een hometrainer, alleen dan beweeg je je armen ook mee.

In feite een soort kruising tussen een crosstrainer en een hometrainer dus..

Dit apparaat is enkel geschikt voor cardiotrainingen op hoge intensiteit en is allerminst geschikt voor beginners.

De weerstand van de airbike die past zich aan, aan de hoeveelheid kracht waarmee jij trapt en beweegt.

Een nadeel van deze apparaten is dat ze relatief veel geluid maken en ze niet geschikt zijn om voor een langere tijd achter elkaar op te trainen.

Echter is het wel één van mijn favoriete cardio toestellen, doordat het je volledige lichaam aanspreekt en goed is te combineren met krachttraining.




9. Fietstrainer

fietstrainer-cardio-apparaat

Fietstrainers zijn bijzondere cardio apparaten en onderscheiden zich van de andere cardio fietsen doordat je niet op het toestel zelf kunt bewegen. Je hebt hier namelijk ook nog een (race)fiets voor nodig.

Na het bevestigen van je eigen fiets op het apparaat kun je aan de slag. Het grote voordeel is dat je kunt fietsen op je eigen vertrouwde fiets. En dat in je eigen huiskamer.

In een sportschool zul je dit apparaat niet terugvinden. Het is vooral bedoeld om thuis de wintermaanden door te komen of voor fanatieke fietsers die wat extra uurtjes willen doorbrengen op hun fiets.

Om de cardio training nog wat leuker te maken en jezelf te vermaken kan je deze apparaten vaak koppelen met een tv of ander scherm om vervolgens in een virtuele wereld te fietsen.

Dit wordt ook wel virtual training genoemd en kan ook op andere cardio apparaten gedaan worden.




10. Ligfiets

ligfietsen-op-hometrainer

Een ligfiets wordt ook wel de lig hometrainer of recumbent bike genoemd. Dit is een relatief nieuw cardio apparaat, dat in de loop der jaren steeds populairder is geworden.

Één van de grootste voordelen van dit cardio apparaat is dat je hier in een comfortabele houding op kunt sporten. Je hebt een groot zitvlak en ook nog eens een goede en stevige leuning. Het is dan ook het enige cardio apparaat dat een leuning heeft.

Ondanks de comfortabele zitting is het wel zeer geschikt om intensief op te fietsen. Je kunt jezelf aardig in het zweet werken als je de weerstand en/of intensiteit verhoogd.

De ligfiets kan zowel in een sportschool als thuis gebruikt worden.

Het komt erg goed van pas tijdens een revalidatietraject. Dat komt omdat er weinig spanning op de rugspieren staat tijdens het fietsen erop. Dit maakt het een veilige manier van bewegen wanneer je herstellende bent van een blessure.




11. Wandelbanden

thuis-wandelen-cardio-toestel

In tegenstelling tot de loopband zijn wandelbanden uitsluitend bedoeld om op te wandelen. Deze apparaten kunnen vaak niet harder dan 6 km per uur.

De apparaten zie je eigenlijk bijna nooit terug in een sportschool. Maar een wandelband kan thuis wel erg goed van pas komen.

Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in combinatie met een bureau, zodat er gewandeld kan worden tijdens het werken of andere bezigheden.

De wandelband is geschikt voor iedereen die het niet leuk vindt om hard te lopen, maar toch thuis wat extra beweging wilt krijgen.




Definitie van cardio apparatuur

Met cardio apparatuur worden er apparaten bedoeld die geschikt zijn om cardiofitness op uit te oefenen. Dit is een populaire trainingsvorm, waarbij het trainen op uithoudingsvermogen centraal staat.

Een cardio training kan ook worden gedaan om vetverlies te stimuleren of een gezonde leefstijl aan te nemen.

Er zijn meerdere vormen van cardio: duurtraining, HIIT, met apparatuur of zónder.

Buiten een stukje hardlopen of wandelen valt bijvoorbeeld ook onder cardio. In dit artikel gaan we het echter hebben over de apparatuur waar je zo’n training op kunt doen.

Een cardio apparaat voor in huis

Ben je specifiek op zoek naar een cardio apparaat voor in huis, maar heb je nog geen idee wat hier de beste keuze voor is? Bekijk dan dit artikel voor onze uitgebreide keuzegids.

Voor in de sportschool

Je zult begrijpen dat een cardio apparaat dat in een sportschool gebruikt wordt hele andere standaarden moet hebben dan een toestel voor thuisgebruik.

Ben je op zoek naar een toestel dat geschikt is voor professioneel gebruik? Bekijk dan hier de beste professionele apparatuur

Beste cardio apparatuur voor conditie

uitrusten-na-cardio

Cardio apparatuur wordt door velen gebruikt als een middel voor het opbouwen van conditie.

Je kunt dit doen door duurtrainingen of juist door korte en intensieve inspanningen.

In principe is elk cardio apparaat geschikt om conditie mee op te bouwen. Het is dan ook lastig om er één aan te wijzen die het meest effectief hiervoor is.

Als jouw doel is om conditie op te bouwen dan kan ik je wel aanraden om een apparaat te gebruiken waarbij er meerdere spiergroepen worden getraind. Op een hometrainer of fietstrainer wordt bijvoorbeeld alleen je onderlichaam gebruikt.

Train je echter op een crosstrainer, loopband, roeitrainer of airbike dan wordt het al een ander verhaal.

Op deze apparaten worden er namelijk meerdere spiergroepen gebruikt en daarom vraagt dit uiteindelijk ook het meeste van je uithoudingsvermogen.

Bedenk echter wel dat er hiernaast nog veel meer factoren zijn die de effectiviteit van het apparaat voor je conditie bepalen.

De weerstand waar je op traint, de trainingsduur en de intensiteit zijn bijvoorbeeld ook van groot belang.

Beste cardio apparaat om mee af te vallen

afvallen-buikvet

Is je doel om af te vallen? Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als dat ik zojuist heb benoemd: hoe meer spieren er gebruikt worden, hoe meer calorieën je verband.

Wederom is dit niet enkel afhankelijk van het soort cardio apparaat waar je op traint, maar ook van andere factoren.

In dit artikel kun je vinden hoeveel kcal je ongeveer per uur verbrandt per cardio apparaat en in dit artikel vind je wat de beste apparatuur is voor vetverbranding.

Heb je al een specifiek toestel in gedachten om mee af te vallen? Lees dan één van de onderstaande artikelen:

Gratis: Cardio Apparaat Keuzehulp

fitnessapparaat-keuzehulp-cover

Vind jij het lastig om te kiezen welk apparaat het beste bij jou past? Je bent in dat geval niet de enige.

Als jij nog niet zeker weet welk cardio apparaat het beste aan jouw wensen voldoet, dan raad ik je aan om even de Gratis Keuzehulp te downloaden.

Hiermee kun je direct snel en eenvoudig de beste apparaten met elkaar vergelijken. Dit scheelt jou een hoop tijd en gedoe.

Cardio vs krachttraining

krachttraining-apparaat

Een gym is meestal verdeeld in een hoek voor alle cardio apparatuur en een hoek voor de krachtapparatuur.

Het is persoonsafhankelijk voor welke van deze 2 je de voorkeur hebt. Er zijn genoeg mensen die niks van krachttraining moeten hebben maar cardio juist wel heel erg leuk vinden en vise versa.

Als jij dit artikel leest dan is de kans erg groot dat je een liefhebber bent van cardio. Maar wist je dat cardiofitness en krachttraining ook erg goed met elkaar te combineren zijn?

Zo wordt er bijvoorbeeld vaak een warming-up gedaan op een cardio apparaat óf wordt het juist gebruikt om de krachttraining mee af te sluiten.

Sinds de komst van crossfit is het ook steeds populairder om (hoge interval) cardiotrainingen af te wisselen met krachtoefeningen. Hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van interval training apparatuur en krachttraining apparaten.

Ben je benieuwd naar het aanbod apparatuur voor krachttraining? Bekijk dan hier de beste krachttraining apparaten.

Tot slot

Je hebt in dit artikel een overzicht kunnen bekijken van de meest voorkomende en meest effectieve cardio apparatuur.

Heb je nu nog vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat me dit dan weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.


Veelgestelde vragen over cardio apparatuur

Wat is het populairste cardio apparaat?

Het populairste apparaat is een loopband, gevolgd door de crosstrainer en de hometrainer. Deze apparatuur zul je in vrijwel elke professionele sportruimte tegenkomen en ook voor in huis is dit zonder twijfel de populairste apparatuur.

Wat zijn de kosten?

De kosten van cardio apparaten die verschillen heel erg. Ten eerste is het sterk afhankelijk van het soort apparaat en ten tweede verschilt het ook per merk. Wil je een goedkoop cardio apparaat kopen? Bekijk dan het volgende artikel: Goedkope fitnessapparatuur.

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *