Beste fietstrainer om te kopen in 2024

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

beste-fietstrainer
beste-fietstrainer

Binnen fietsen op je eigen racefiets? Een fietstrainer maakt dit voor je mogelijk. Maar wat is nou de beste fietstrainer om te kopen?

In deze ultieme koopgids ontdek en vergelijk je direct de beste per soort, zodat je zonder gedoe de beste indoor fietstrainer uitzoekt die bij jou past.

Dit zijn de beste fietstrainers van 2023 (in het kort)

1. Tacx Neo 2T

Beste smart trainer

beste-fietstrainer-tacx-neo-2t

2. Wahoo Kickr Snap

Beste wheel-on trainer

wahoo-kickr-snap

3. Tacx Neo Bike Smart T8000

Beste high-end fietstrainer

tacx-neo-bike-smart-t8000


5. Tacx Flow T2240

Beste budget smart trainer

tacx-flow-2240


7. Elite Direto XR

Beste voor mountainbikers

elite-fietstrainer

Beste fietstrainers – Toelichting

Hierboven heb je de beste opties al kunnen bekijken. Hieronder bespreken we de hele TOP 7, zodat je van iedere fietstrainer exact weet wat je kunt verwachten:

1. Tacx Neo 2T – Beste smart trainer

beste-fietstrainer-tacx-neo-2t

Ben je op zoek naar een realistische, nauwkeurige en betrouwbare fietstrainer met de beste prijs- kwaliteitverhouding?

In dat geval komt je uit bij de Tacx Neo 2T. Deze fietstrainer is werkelijk van alle markten thuis en blinkt uit op vrijwel elk gebied.

Wat ook erg fijn is, is dat dit toestel zo enorm stil is tijdens het gebruik. Hierdoor ben je jouw huisgenoten niet tot last en kun jij ongestoord trainen. Bovendien zijn ook de trillingen minimaal, waardoor je ook perfect op verdieping kunt trainen.

Wat ook erg indrukwekkend is, is de hellingshoek van maar liefst 25%. Je kunt een vermogen leveren tot maximaal 2200 watt, wat voor vrijwel iedereen meer dan voldoende is. Ook op lagere snelheden kun je op een hoge weerstand fietsen, wat alles nog eens extra realistisch maakt.

Hoewel het hier niet om de goedkoopste fietstrainer gaat, is het wel een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar de meest realistische trainingservaring.

De beste prijs bekijk je via de knop hieronder:2. Wahoo Kickr Snap – Beste wheel-on trainer

wahoo-kickr-snap

Train je het liefst op een wheel-on fietstrainer, zodat je jouw achterwiel niet hoeft te demonteren? Het aanbod wheel-on modellen is wat minder groot, maar toch zijn er een aantal goede mogelijkheden.

De beste uit deze categorie is met grote afstand de Wahoo Kickr Snap. Qua prijs- kwaliteitverhouding is deze fietstrainer een absolute aanrader, aangezien het je eigenlijk alles biedt wat je mag verwachten van een betrouwbare en goede fietstrainer.

Met een adviesprijs van zo’n 500 euro is dit model goed betaalbaar in verhouding met vergelijkbare modellen.

Ook is het veruit de sterkste wheel-on trainer die je kunt verkrijgen. Gemiddeld levert het 1100 watt op een lage snelheid, wat best indrukwekkend te noemen is voor een fietstrainer van dit kaliber.

De vermogensmeting is met een maximale afwijking van 3% vrij nauwkeurig, wat ‘m perfect maakt voor de veeleisende fietser.

Bovendien heb je geen enkel gebrek aan keuzemogelijkheden op het gebied van apps. In totaal kun je uit meer dan 50 verschillende software kiezen. Bekijk via de onderstaande knop direct de beste prijs:3. Tacx Neo Bike Smart – Beste high-end fietstrainer

tacx-neo-bike-smart-t8000

Als je op zoek bent naar een high-end fietstrainer met de meeste trainingsmogelijkheden en functionaliteiten, dan kom je uit bij de Tacx Neo Bike Smart T8000.

Deze fietstrainer is uniek in z’n soort, aangezien jouw racefiets niet benodigd is. Het is een alles-in-één apparaat waarop je de meest realistische trainingen beleeft.

Wat je wellicht niet zou verwachten is dat dit toetel mega stil is, wat ‘m erg geschikt maakt voor thuisgebruik.

Via het handige display bekijk je direct zonder gedoe de belangrijkste trainingswaarden. Ook is deze luxe trainer voorzien van handige functies, zoals bijvoorbeeld 2 ventilatoren die jou verkoelen tijdens het trainen.

Je bootst hellingen na tot 25%, wat ‘m geschikt maakt voor intensieve trainingen. Een mogelijk nadeel is de aanschafprijs.

Houd er rekening mee dat dit een van de duurdere fietstrainers op de markt is. Mocht je echter een investering voor een goede fietstrainer overhebben, dan is het een absolute aanrader.4. Deuter Fietstrainer – Beste op budget

beste-budget-fietstrainer-deuter

In het lagere prijssegment zijn er maar weinig goede opties. Veel van de goedkope fietstrainers laten te wensen over op het gebied van stevigheid en duurzaamheid.

Toch zijn er gelukkig nog goede opties te vinden, zoals bijvoorbeeld deze Deuter Fietstrainer.

Toegegeven, het is geen mega uitgebreide en geavanceerde fietstrainer. Toch biedt het jou alles wat je nodig hebt voor een goede training zonder al teveel toeters en bellen.

Het is goed om te weten dat het hier niet om een smart trainer gaat. Interactieve functies hoef je dan ook niet te verwachten.

Wel kun je ‘m gebruiken in 6 verschillende standen, waardoor je alsnog kunt variëren in je trainingen. Bovendien kun je ‘m opvouwen, zodat je het apparaat makkelijk verplaatst.5. Tacx Flow T2240 – Beste budget smart trainer

tacx-flow-2240

Ben je op zoek naar een goede fietstrainer voor een lagere prijs? Maar wil je wel graag een smart trainer met interactieve mogelijkheden? Dan is de Tacx Flow T2240 de beste optie.

Deze smart trainer is met een adviesprijs van rond de 290 euro een van de goedkoopste op de markt en doet toch niet veel onder voor vergelijkbare smart trainers.

Het biedt jou alles wat je mag verwachten, zonder al teveel poespas en overbodige functies. Wat ook mooi is, is dat je zelfs met helling kunt trainen. Hoewel de hellingshoek maximaal 10% bedraagt, is dit toch mooi meegenomen.

Wat we wel jammer vinden is dat je zelf de weerstand handmatig moet verstellen tijdens het fietsen. Maar je mag eigenlijk ook niets anders verwachten voor deze prijs.6. Tacx Galaxia – Beste fietsrollen

tacx-galaxia

Op het gebied van rollenbanken is het aanbod niet enorm. Er zijn een aantal goede smart rollenbanken, maar deze kosten dusdanig veel, dat je naar onze mening in dat geval beter een uitgebreidere direct drive trainer kunt kopen.

Toch is er met de Tacx Galaxia T1100 een hele realistische rollenbank op de markt, welke bovendien ook niet zoveel kost.

Je hebt dan weliswaar geen virtuele trainingsmogelijkheden, maar dat mag de pret niet drukken. De rollen bewegen met de fietser mee, wat zorgt voor een hele realistische én veilige fietsrit.

Hierdoor hoef je op de Galaxia – in tegenstelling tot veel andere fietsrollen – niet bang te zijn om te vallen, terwijl je toch jouw evenwicht op de proef stelt.7. Elite Direto XR – Beste voor mountainbikers

elite-fietstrainer

Mocht je als mountainbiker op zoek zijn naar een goede en betrouwbare fietstrainer om thuis te trainen, dan is de Direto XR een absolute aanrader. Het is te gebruiken tot een wielmaat van 29 inch.

Deze fietstrainer kan zich gemakkelijk meten met de top modellen van Tacx en Wahoo.

De Direto is een absolute bestseller, overigens niet alleen onder mountainbikers. Ook voor de racefiets is dit een fijne, comfortabele en realistische fietstrainer die jou alles biedt wat je nodig hebt.

Met een hellingshoek van 24% en een vermogen van 2300 watt (op 40 km/u) heb je qua trainignsmogelijkheden niets te klagen.

Qua prijs valt deze trainer in het middensegment, terwijl je daar wel een extreem hoogwaardig toestel voor terugkrijgt.

Klik op de knop hieronder en bekijk direct de beste prijs.Vergelijkingstabel

FietstrainerSoort fietstrainerMax.
Wattage
Compatibel met appsMax. HellingshoekAdviesprijs
1. Tacx Neo 2T SmartDirect drive2200Ja20%€ 1265,-
2. Wahoo Kickr SnapWheel on1100Ja19%€ 349,-
3. Tacx Neo Bike Smart T8000Smart Bike2200Ja25%€ 2599,-
4. Deuter FietstrainerWheel onNvtNee14%€ 149,-
5. Tacx Flow T2240Wheel on800Ja6%€ 279,-
6. Tacx GalaxiaRollenbankNvtNee4%€ 249,-
7. Elite Direto XRDirect drive2300Ja24%€ 519,-
Let op: Adviesprijs wijkt af van huidige beste prijs.

Top 7 fietstrainers – video review

Bekijk jij liever een video dan dat je leest? In het filmpje hieronder bespreken we nog eens uitgebreid de beste fietstrainers uit onze test.

Fietstrainer kopen: waar op letten?

fietstrainer-kopen-aandachtspunten

Je weet het zeker, je wilt graag de wintermaanden overbruggen en in vorm blijven. De beste manier om dit te doen is met een fietstrainer voor je racefiets.

Hieronder heb je de beste modellen al met elkaar kunnen vergelijken. Maar waar let je nou op als je een indoor fietstrainer voor thuis koopt?

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om een dure miskoop te voorkomen?

Hieronder kom je erachter. Dit zijn tevens de criteria waar wij de fietstrainers op getest hebben.

Voor welke soort kies je?

De eerste keuze waar je voor komt te staan is het soort fietstrainer. Het is namelijk goed om te weten dat er verschillende soorten zijn om uit te kiezen.

Mocht je hier al van op de hoogte zijn, dan kun je dit stuk overslaan.

Mocht je nog niet weten in welke categorieën we de trainers onderverdelen, dan ontdek je hieronder de verschillen:

Rollenbanken: ook wel de fietsenrollen genoemd. Hierbij bewegen je banden over de rollen heen, waardoor je op dezelfde plek blijft terwijl je trapt. Dit is doorgaans de goedkoopste soort maar tegenwoordig ook de minst populaire. Het is vooral populair onder baanwielrenners en mountainbikers, aangezien je jouw rompstabiliteit en balans traint.

tacx-rollenbank

Direct drive: de direct drive trainers zijn de populairste variant. Dit komt vooral omdat deze trainers in de meeste gevallen de meest realistische training mogelijk maken. Voordat je kunt trainen dien je het achterwiel van je racefiets te demonteren, zodat je de derailleur aan de cassette op de trainer kunt bevestigen.

fietstrainer-zonder-band

Wheel-on: met een wheel-on trainer kun je jouw achterband erop laten zitten. Maar het is wel aangeraden om hier een speciale trainerband voor te gebruiken, zodat je slijtage en lawaai voorkomt tijdens het fietsen. Doorgaans maakt deze trainer wat meer geluid dan de andere varianten.

wheel-on-met-zwift

Smart of normaal

Verder is het goed om te weten dat je zowel smart trainers als ”niet-smart” trainers hebt, welke sommigen ook wel domme trainers noemen.

Met de smart trainers kun je trainen met software, zodat je virtuele routes kunt fietsen. Maar tegenwoordig blijft het daar niet bij. Er zijn namelijk volop interactieve mogelijkheden beschikbaar.

Denk bijvoorbeeld aan trainen met helling, zodat je een bergklim realistisch simuleert en ook nog eens effectiever traint.

Het is zelfs mogelijk om je racefiets te voelen trillen wanneer je over de de kasseien heen fietst. De interactieve mogelijkheden worden steeds groter en de ontwikkelingen op het gebied van smart trainers staan nooit stil.

Compatibel met welke apps?

Mocht je ervoor kiezen om een smart trainer te kopen, dan moet je erop letten dat deze indoor trainer echt compatibel is met jouw favoriete software.

Om een virtuele route te fietsen heb je namelijk een app nodig welke dit mogelijk maakt. Bekende apps zijn bijvoorbeeld Zwift, Kinomap en de Tacx app.

Vrijwel elke wielrenner zal z’n eigen voorkeuren hebben wat betreft apps. Echter is het niet zo dat iedere fietstrainer compatibel is met alle software.

Mocht je pas net beginnen met indoor fietsen en heb je nog geen idee welke app het beste bij jou past, dan kun je het beste een indoor trainer kiezen die compatibel is met zoveel mogelijk apps.

De wielmaten

Vrijwel alle fietstrainers zijn te gebruiken met 28 inch wielen, wat de standaard wielmaat is voor racefietsen.

Mocht je echter een afwijkende maat hebben, check dan even van te voren of de fietstrainer hier geschikt voor is.

Dit is vooral een aandachtspunt als je met een mountainbike of normale fiets wilt trainen.

Maximaal vermogen

Houd je van intensieve trainingen? Dan moet je nu even goed opletten. Een fietstrainer heeft namelijk een maximaal vermogen.

Dit is vooral een aandachtspunt voor de gevorderde wielrenner. Maar ook als beginner is dit belangrijk, omdat je als het goed is jouw trainingen gaat opbouwen.

Met name de bouwkwaliteit en stevigheid bepalen in grote mate het maximaal vermogen. Dit wordt aangeduid in wattage.

Gelukkig hebben de beste fietstrainers tegenwoordig een maximaal vermogen van meer dan 2000 watt, waardoor intensief fietsen geen enkel probleem is.

Nauwkeurigheid

De beste fietstrainers maken het tegenwoordig mogelijk om jouw vermogen te meten, zodat je precies weet hoe jij er fysiek voorstaat. Een losse powermeter aanschaffen is hierdoor overbodig.

Tenminste, als je een nauwkeurige fietstrainer hebt. Ook hier zitten namelijk grote verschillen tussen.

De beste modellen meten tegenwoordig tot maximaal 2,5% nauwkeurig, waardoor je een hele accurate indicatie krijgt van jouw kracht.

Via de software is het meestal mogelijk om meer trainingswaarden te bekijken, zoals: de afgelegde afstand, de (gemiddelde) snelheid en het aantal verbrande kcal.

Stijgingspercentage

Houd je er van om zo nu en dan een flinke klim te trotseren? In Nederland is dit helaas niet overal mogelijk, maar thuis op de fietstrainer kan dit gemakkelijk.

Wanneer je voor een goede en uitgebreide indoor trainer kiest kun je namelijk realistisch een klim nabootsen. Echter is niet iedere interactieve fietstrainer hier even geschikt voor.

De maximale stijgingspercentages verschillen namelijk nogal. Zelfs als we de beste modellen op de markt met elkaar vergelijken zien we de percentages variëren van 10 tot 25%.

Dit is dus zeker een belangrijk aandachtspunt als jij graag klimt met de racefiets.

Gebruiksgemak

Ook het gebruiksgemak – in de breedste zin van het woord – is natuurlijk belangrijk. Let er bijvoorbeeld op dat je fiets gemakkelijk op te trainer te bevestigen is.

Ook is het gewenst dat het apparaat snel met de software verbonden kan worden, zodat je hier niet teveel tijd aan kwijt bent.

Bovendien kun je sommige fietstrainers tegenwoordig opvouwen, waardoor je ze gemakkelijk opbergt.

Prijs- kwaliteitverhouding

Het mag voor zich spreken dat je het liefst een goede prijs- kwaliteitverhouding hebt.

Het liefst heb je een duurzaam toestel waar je jarenlang plezier van beleeft. Maar je wilt natuurlijk ook niet teveel betalen.

Hier zul je dus een gulde middenweg in moeten vinden. Let erop dat goedkoop vaak duurkoop is, op enkele uitzonderingen na.

Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een Lidl fietstrainer te kiezen, aangezien de kwaliteit hiervan matig is.

Voordelen van een fietstrainer – Voor wie geschikt?

Nu je weet wat de beste fietstrainers zijn en waar je op moet letten om de beste koop te vinden komen we bij de volgende vraag.

Voor wie is een fietstrainer voor thuis eigenlijk geschikt en waarom zou je er een kopen? Hieronder ontdek je de voornaamste voordelen.

Bergklim simuleren

smart-fietstrainer

Zoals we zojuist al bespraken kun je op sommige trainers klimmen simuleren. Zeker in een land als Nederland komt dit voor de meesten goed van pas.

Woon je bijvoorbeeld in een gebied met weinig heuvels? Dan biedt de fietstrainer de perfecte uitkomst om je skills, kracht en conditie op peil te houden.

Zo voorkom je dat je de top niet haalt wanneer je met je fietsmaten door de bergen gaat touren.

Geen last van verkeer om je heen

Iedere wielrenner kent het wel; het verkeer dat tegenzit.

Tenzij je op extreem rustige plekken fietst is er in Nederland vrijwel overal verkeer om je heen.

Andere weggebruikers zoals brommers, automobilisten en zelfs voetgangers kunnen voor veel hinder zorgen, waardoor je niet optimaal kunt trainen.

Op een fietstrainer heb je hier gelukkig geen last van. Je kunt volle bak trainen zonder ongewenst te hoeven afremmen.

Online fietsen tegen anderen

smart-trainer

Voor lange tijd waren de fietstrainers voor thuis niet zo populair, aangezien het competitieve element zoals je die buiten ervaart werd gemist.

Het fietsen tegen anderen maakt het allemaal net even wat leuker en uitdagender.

Toen de smart trainers geïntroduceerd werden veranderde echter alles. Tegenwoordig is het namelijk goed mogelijk om online tegen anderen te fietsen.

Je kunt met of tegen elkaar fietsen. Tegen je fietsmaten of tegen wildvreemden aan de andere kant van de wereld.

Via de diverse apps neem je het online tegen elkaar op, zodat je indoor fietstraining nóg leuker wordt.

Blijf in conditie tijdens de wintermaanden

Buiten fietsen is heerlijk, vooral als het lekker weer is.

Maar wat nou als het regent of vriest? Of als het spekglas is waardoor fietsen simpelweg te gevaarlijk is?

Dan zul je naar een alternatief moeten zoeken. Gelukkig hoef je niet lang te zoeken, aangezien de fietstrainer binnen fietsen voor je mogelijk maakt.

Terwijl het buiten vriest fiets jij lekker binnen voor de televisie, terwijl je een zomers landschap voor je ziet. Zo kom jij die winter wel door!

Kost weinig ruimte

Een fietstrainer kost relatief weinig ruimte. De trainer zelf is namelijk niet zo groot en veel toestellen zijn tegenwoordig bovendien opvouwbaar, zodat je het na gebruik weer wegstopt in een hoekje of in een kast.

Als we dit vergelijken met andere apparaten die indoor fietsen mogelijk maken is de fietstrainer het meest compact van allemaal.

Op je eigen vertrouwde (race)fiets

Het is belangrijk om regelmatig op je eigen racefiets te trainen, zodat je het ultieme fietsgevoel niet verliest.

Veel wielrenners missen hun fiets wanneer het maanden achter elkaar slecht fietsweer is.

Vanaf nu is dat echter niet meer nodig, aangezien je jouw racefiets gewoon binnen neerzet, op de fietstrainer.

Beste fietstrainer merken

beste-fietstrainer-merken

Opvallend is dat er niet heel veel verschillende merken zijn. Toch wordt het aanbod steeds groter, wat vooral te maken heeft met de toenemende populariteit van fietstrainers.

Hieronder ontdek je de meest gerenommeerde, bekendste en betrouwbaarste merken:

Tacx

Tacx is met hele grote afstand het meest bekende merk op het gebied van fietstrainers.

Dat is ook niet zo gek, aangezien dit merk als eerste de fietstrainer zoals we die nu kennen op de markt bracht.

Het merk zelf bestaat al sinds 1957, hoewel er toentertijd nog geen indoor trainers geproduceerd werden.

Dit Nederlandse merk wordt door de meeste wielrenners als dé standaard gezien. Men spreekt zelfs wel eens van ”tacxen” als werkwoord wanneer men het over indoor fietsen heeft.

Onlangs is Tacx overigens overgenomen door Garmin, waarmee het een nieuwe weg inslaat. Overigens zijn er vooralsnog geen drastische veranderingen merkbaar na de overname.

De bekendste trainers van dit merk zijn de: Tacx Neo 2T, Tacx Flux 2 en Tacx Flow Smart.

Klik op de knop hieronder voor de beste fietstrainers van Tacx:Wahoo

Tacx krijgt steeds meer serieuze concurrentie, waaronder van Wahoo. Dit merk staat al geruime tijd bekend om de goede en betaalbare trainers.

De Wahoo Kickr trainers pronken wereldwijd bij enorm veel wielrenners op zolder en dat is niet voor niets. De fietstrainers van dit merk maken een realistische fietstraining mogelijk en hebben een hele accurate meting.

Het merk Wahoo Fitness richt zich op de fanatieke sporter, maar met name op fietsers. Zo brengt het bijvoorbeeld ook fietscomputers en navigatiesystemen op de markt, welke tevens goed bekend staan.

Via de knop hieronder ontdek je het beste aanbod van Wahoo:Elite

Elite is de laatste jaren sterk in opkomst en heeft zelfs enkele van de meest gewaardeerde fietstrainers op dit moment op de markt gebracht.

De Elite fietstrainers staan bekend om de luxe en grote hoeveelheid functionaliteiten. Alle trainers van dit merk zijn geschikt voor virtual training en hebben interactieve trainingsmogelijkheden.

Het paradepaardje van dit merk is de Elite Direto XR-T en ook de Elite Suito-T is erg populair. Bovendien heeft Elite met de Arion Mag een van de weinige smart rollenbanken op de markt gebracht.

Via de knop hieronder bekijk je meer informatie en de beste opties:Bkool

Bkool staat vooral bekend om de applicatie; Bkool simulator. Maar het heeft ook enkele fietstrainers te bieden.

Hoewel het aanbod niet erg groot is en deze trainers in Nederland bovendien beperkt te verkrijgen zijn, kan dit merk zich toch meten met de grote jongens.

Vooral de Bkool Smart Pro staat bekend om de vele mogelijkheden en betrouwbare meting.

Onze voorkeur gaat uit naar de 3 bovenstaande merken, maar Bkool is mogelijk een goed alternatief hiervoor.Thuis virtueel fietsen op je indoor fietstrainer

Virtueel fietsen wordt alsmaar populairder. Dat komt omdat dit steeds realistischer wordt en meer mogelijkheden biedt.

Virtueel trainen is een stuk meer dan alleen de virtuele route op je scherm bekijken. Naast dat je jouw karakter ziet fietsen kun je tegenwoordig namelijk ook de strijd aangaan met anderen en zelfs trainen met helling.

Zodra jouw karakter dan een heuvel tegenkomt past de weerstand van je fiets zich automatisch aan, zodat je een levensechte fietservaring hebt.

Wat je nodig hebt om virtueel te kunnen fietsen met beeldscherm is vanzelfsprekend een smart trainer, een beeldscherm en je racefiets.

De smart trainer kun je meestal draadloos verbinden met je TV of tablet middels ANT+ of Bluetooth.

Hoeveel kost een goede fietstrainer?

Een fietstrainer kun je kopen vanaf 90 euro tot 3000 euro en meer, afhankelijk van het soort, het merk en de mogelijkheden van het apparaat.

Een fietstrainer met simulatie kost bijvoorbeeld logischerwijs meer dan een simpele fietstrainer zonder simulatie.

Als je niet zoveel wensen en eisen hebt kun je voor een laag budget al een goede goedkope fietstrainer scoren.

Let er wel op dat de verschillen in kwaliteit erg groot zijn.

Zoals eerder gezegd is een Lidl fietstrainer bijvoorbeeld niet van de beste kwaliteit, waardoor het een stuk minder duurzaam is.

Fietstrainer vs andere indoor fiets apparaten

Hoewel een fietstrainer het enige apparaat is dat binnen fietsen op je eigen racefiets mogelijk maakt, zijn er meer fietsapparaten voor thuis.

Andere trainers zijn bijvoorbeeld de:

Spinningfiets: deze trainer is ook enorm populair onder veel wielrenners, aangezien het fietsen op een racefiets simuleert. Het toestel heeft een racestuur en racezadel en je zit voorovergebogen in een sportieve houding.

spinningfiets met magnetische weerstand

Hometrainer: dit apparaat is vooral bekend en populair onder het grote publiek. Je zit rechtop, op een vrij breed zadel en je kunt trainingsprogramma’s selecteren vanaf het scherm. Deze trainer zien we meestal terug in de sportscholen, maar ook voor thuisgebruik is het enorm populair.

indoor-bike

Fietstrainer test: Beste per soort

Hieronder ontdek je de beste fietstrainers per soort.

Weet je al naar wat voor fietstrainer je op zoek bent? Of wil je je nog even inlezen over een bepaald soort trainer?

Wij hebben alle apparaten voor je getest en selecteerden de beste opties. Kies hieronder het soort fietstrainer waar je naar op zoek bent en bekijk direct de beste mogelijkheden:

Direct drive trainers

Direct drive fietstrainers vallen grotendeels in het hogere prijssegment. Deze fietstrainers staan bekend om de nauwkeurige metingen en simulatie.

Het is dan ook niet zo gek dat dit soort trainers het populairst zijn onder de fanatieke wielrenners. Echter kost het wel wat werk om je achterwiel te demonteren en de fiets vervolgens te bevestigen aan de trainer.

Maar wanneer je dit een aantal keren hebt gedaan zul je merken dat het steeds sneller gaat, en bieden dit soort indoor trainers je eigenlijk alleen maar voordelen.

Klik hieronder voor de complete koopgids inclusief beste opties:Fietsrollen (rollenbank)

Eerder in dit artikel hadden we het al over de rollenbank en voor wie deze variant het meest geschikt is. Vooral de baanrenners en mountainbikers onder ons genieten veel voordelen wat betreft het fietsen op de rollen.

Het vraagt wat van je evenwicht waardoor je je rompspieren effectief aanspreekt. Lange tijd zagen we een daling wat betreft populariteit van de rollen, aangezien de meesten voor smart trainers kozen.

Tegenwoordig heb je echter ook smart rollenbanken. Bovendien is een rollenbank goedkoop in aanschaf, wat het des te aantrekkelijker maakt.

Sommige fietsers kiezen er zelfs voor om een rollenbank voor erbij te kopen, naast hun smart trainer.

Het zijn vooral de Tacx rollen die de markt domineren, maar ook zijn er enkele van Elite en een aantal goedkopere merken.Wheel-on trainers

Het voordeel van een wheel-on variant is dat je jouw achterwiel er gewoon aan kunt laten zitten. Wel is het zoals eerder gezegd dus aanbevolen om even je band te verwisselen met een speciale trainingsband.

Een wheel-on maakt wel wat meer geluid in vergelijking met een direct drive, wat voor velen als nadeel wordt ervaren.

Ook is er een minder realistischere training mogelijk, aangezien je racefiets minder in contact staat met de trainer zelf.

Toch kiest men nog wel eens voor dit type fietstrainer vanwege het gemak en de veelal goedkopere prijs.Smart fietstrainers (met simulatie)

Een smart fietstrainer kan een direct drive, wheel-on óf rollenbank zijn. Zolang de fietstrainer maar te verbinden is met een applicatie die virtueel fietsen mogelijk maakt valt het in de categorie smart trainers.

Dit gebeurd meestal met een ANT+ verbinding, maar ook Bluetooth wordt hier steeds vaker voor gebruikt.

Wanneer we de smart toestellen met elkaar vergelijken zien we enorm veel verschillen. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Zo is er dus voor elk wat wils.

Bekijk de koopgids met meer informatie en de beste opties via de knop hieronder:Smart bikes

De smart bike houdt het midden tussen een spinningfiets en een interactieve fietstrainer. Het is een all-in-one apparaat waarop je de meest realistische fietstochten vanuit je huiskamer beleeft.

Je hebt hiervoor geen racefiets nodig, wat als voordeel maar ook als nadeel gezien kan worden. Je mist hierdoor namelijk het gevoel van je echte fiets.

Daarentegen is het wel gemakkelijker opstarten. Je hoeft namelijk alleen maar op te stappen en vervolgens kun je direct beginnen met fietsen.

Fietstrainers uit deze categorie kosten veruit het meest, maar hebben ook met afstand de meeste mogelijkheden. Onze verwachting is dat het aanbod in deze categorie de aankomende jaren alsmaar zal toenemen.Beste met Zwift

Zwift met is grote afstand de populairste software voor virtual training. Het was de eerste app die dit mogelijk maakte en nog altijd veruit de bekendste.

Hoewel Zwift de afgelopen jaren veel concurrenten erbij heeft gekregen, geven nog altijd veel wielrenners de voorkeur aan deze betaalbare app.

De graphics zijn goed, je kunt online trainen en er zijn bovendien genoeg professionele wielrenners die gebruik maken van dit platform.

Vrijwel alle goede virtuele fietstrainers zijn te gebruiken met Zwift. Er zijn vooral veel Tacx trainers met Zwift. Toch zijn er enkele uitzonderingen.

Via de knop hieronder bekijk je de beste mogelijkheden:Voor mountainbikers

Mountainbikers trekken er over het algemeen meer op uit in de wintermaanden. Dankzij de dikke banden zal je minder snel uitglijden. En ook haal je minder hoge snelheden, waardoor je minder snel last hebt van de kou.

Toch zijn er een hoop mountainbikers die maar al te graag binnen trainen.

Het virtueel fietsen wordt steeds populairder onder de bikers en bovendien zijn er een hoop fietsers met zowel een racefiets als een MTB.

Let erop dat de banden niet op iedere trainer passen, waardoor niet ieder toestel hier geschikt voor is. Op direct drive trainers vormt dit uiteraard geen probleem.

Bekijk meer informatie via de onderstaande knop:Waar kopen?

Fietstrainers kun je tegenwoordig bij enorm veel winkels kopen en bestellen. Zelfs winkels zoals de Lidl hebben het regelmatig in het assortiment.

Via de knop hieronder bekijk en vergelijk je direct het beste aanbod bij de meest betrouwbare winkels, met de beste garantievoorwaarden:


Veelgestelde vragen
Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *