Elite fietstrainer – Wat is het aanbod?
Elite fietstrainers worden langzaam maar zeker steeds meer gebruikt onder wielrenners. Het merk Elite heeft de afgelopen jaren een aantal erg goede fietstrainers geintroduceerd.
Maar wat zijn eigenlijk de beste mogelijkheden en zijn deze apparaten wel echt zo goed?
Welke Elite fietstrainers zijn er?
Wat heeft Elite allemaal te bieden? Hieronder bespreken we de populairste varianten.
1. Elite Directo XR
De Directo XR, kortweg ‘Directo’ is een hoogwaarde fietstrainer en het paradepaardje onder de fietstrainers van Elite.
Wat dit apparaat zo goed maakt? Het is vooral de nauwkeurige 12 puntsmeting die ervoor zorgt dat je precies weet hoeveel kracht jij levert tijdens het trappen.
In de speciale trainingsapp kun je een uitgebreide trapanalyse van jezelf terugzien in een duidelijke grafiek. Wanneer je buiten fietst is het vaak wat lastiger om je prestaties nauwkeurig te kunnen tracken. Het is dan ook erg handig dat de Elite Directo dit voor je mogelijk maakt.
Hellingen kunnen ook gesimuleert worden met behulp van de hellingfunctie die tot maar liefst 24% nagebootst kan worden. Dit maakt je training erg compleet, divers en efficiënt.
Met deze Elite fietstrainer in huis zorg je er voor dat je de koude dagen prima kunt overbruggen zonder dat jouw trainingen hier de dupe van worden. Klik op de knop hieronder en bekijk het huidige aanbod en de voordeligste prijs:
2. Elite Suito
In dezelfde prjisklasse vinden we de Elite Suito, welke op veel vlakken vergelijkbaar is met de Direto. Toch zijn er kenmerkende verschillen.
Als we naar de belangrijkste eigenschappen kijken, zien we bijvoorbeeld dat de Suito een wat minder hoog stijgingspercentage heeft. De suito heeft een maximaal stijgingspercentage van 15%, tegenover 24% van de Direto. Een vrij fors verschil dus.
Ook is de Suito net wat minder nauwkeurig. Met een afwijking van maximaal 2,5% zit hier 1% verschil tussen met de Direto.
De Suito heeft een wat ander ontwerp en ziet er dan ook heel anders uit. Qua stabiliteit en bouwkwaliteit doen de 2 echter niet veel voor elkaar onder.
De Suito is een fijne en stevige fietstrainer voor virtueel én interactief fietsen. Het heeft alles wat een wielrenner zich maar kan wensen voor binnen training.
Echter is het dus net wat minder uitgebreid dan de Direto, vandaar dat we de Direto ook zien als de beste Elite hometrainer.
3. Elite Turno
Voor een kleine 100 euro minder dan de Suito haal je de Elite Turno in huis. Dit een een net wat minder populaire trainer, omdat hij alweer wat langer op de markt is.
Dat neemt niet weg dat er nog altijd genoeg fietsers zijn die met veel plezier gebruik maken van de Turno. Het is een zeer stille en compacte trainer, wat ‘m fijn maakt voor thuis.
Qua prestaties doet hij wel iets onder ten opzichte van de Suito. De nauwkeurigheid is met 4% bijvoorbeeld een flink stuk hoger.
Het maximum vermogen bij 60 km/uur is bij de Turno 1500 watt, tegenover 2900 watt bij de Suito. Ook dit geeft de grote verschillen maar weer eens goed weer.
Verrassend genoeg is de hellingshoek van de Turno wel hoger. Deze bedraagt meer dan 20%.
Toch is ons advies om alleen voor de Turno te kiezen als je echt geen groter budget kunt besteden. Voor een meerprijs van minder dan 100 euro haal je namelijk een betere en nieuwere trainer in huis.
4. Elite Tuo
Dan een heel ander soort Elite hometrainer. De Tuo is namelijk geen direct drive model zoals bovenstaande fietstrainers. Nee, dit is een wheel-on trainer.
Met de Tuo kun je dus gerust de achterwiel van je eigen fiets gebruiken. Het is overigens wel aangeraden om je eigen band even met een trainingsband te verwisselen, zodat je slijtage voorkomt.
De Tuo heeft opvallend goede eigenschappen voor een wheel-on model en is dan ook één van de betere wheel-ons. Het vermogen is bijvoorbeeld met 2050 watt uitzonderlijk hoog.
Ook is het heel bijzonder dat deze fietstrainer een hellingspercentage heeft. Bij soortgelijke trainers is dat namelijk vrijwel nooit het geval. Het hellingspercentage is met 10% niet bijzonder hoog, maar het is toch leuk meegenomen.
De nauwkeurigheid is 5% en de trainer is geschikt voor wielmaten van 24 tot 29 inch. Hierdoor is hij dus geschikt voor racefietsen en mountainbikes.
5. Elite Turbo Muin
Dan is er nog de Turbo Muin, een wat minder bekende Elite hometrainer. Toch is deze fietstrainer nog altijd redelijk populair.
Het toestel is bij de meeste verkooppunten ondertussen niet meer verkrijgbaar, waardoor je dus voornamelijk aangewezen bent op tweedehands aanbieders.
De Turbo Muin is heel goed betaalbaar en is nog vrij uitgebreid voor een trainer van deze prijsklasse. Zoals we van Elite gewend zijn is het een stille en draadloze trainer. Ook is het een smart trainer en kan je dus jouw favoriete apps koppelen aan het apparaat.
Toch moet je rekening houden met een minder goede nauwkeurigheid. Ook wordt het apparaat geleverd zonder een cassette. Deze moet je dus nog los aanschaffen.
Het is niet de nieuwste Elite smart trainer en ondertussen zelfs alweer verouderd. Ons advies is daarom om voor een van de bovenstaande hometrainers te kiezen.
6. Elite Qubo Power Smart B+
Deze wheel-on fietstrainer is ook alweer wat ouder, maar nog steeds verkrijgbaar. Vandaag de dag kost deze Elite trainer een kleine 250 euro.
Daarvoor krijg je een degelijke en stabiele trainer, die lekker licht is. Dit model weegt maar 9 kilo waardoor je hem makkelijk oppakt en meeneemt.
Deze trainer heeft een magneetrem wat ervoor zorgt dat er niet veel herrie vanaf komt. Goed nieuws voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.
De Elite Qubo is geschikt voor wielmaten van 24 t/m 29 inch. Wat voor sportieve fiets jij dus ook hebt, hij past er vrijwel zeker op.
Deze interactieve smart trainer heeft ”gewoon” Bluetooth en ANT+ en is interactief. Weet wel dat hij ”slechts” 8 weerstandsniveaus heeft.
7. Elite Novo Force
Één van de goedkoopste van het stel is de Novo Force. Net zoals het bovenstaande model, heeft ook deze trainer 8 weerstandsniveaus.
Het is van zichzelf geen smart trainer, maar kan wel gekoppeld worden aan apps. Hiervoor heb je een externe sensor nodig. Deze wheel-on elite trainer is helaas niet interactief. De weerstanden dien je namelijk handmatig te verstellen.
Al met al is dit gewoon een heel degelijk model. Hij weegt 8 kg en is niet zo groot. Daardoor is hij dus makkelijk voor thuis.
Het zogenoemde Fast Six systeem maakt het allemaal nóg wat makkelijker voor je. Met dit systeem staat je racefiets namelijk in een handomdraai op de trainer.
Mocht je dus een degelijke Elite trainer voor een schappelijk prijsje willen scoren, dan kun je je slag slaan met de Novo Force.
Waarom kiezen voor een Elite fietstrainer?
Elite is een wat minder bekend merk dan grote namen zoals Tacx en Wahoo. In Nederland is het merk (nog) niet erg bekend.
Maar wel wordt het steeds populairder en komen de top modellen van Elite langzamerhand steeds meer in de spotlight te staan. Dit is dan ook niet voor niets.
Een Elite fietstrainer ziet er niet alleen erg mooi uit, maar het voorziet je ook nog eens van vrijwel alle functies en mogelijkheden die je in een goede fietstrainer zoekt.
Het is te gebruiken met trainingsapplicaties en voorziet je dus van interactieve trainingen. De fietstrainers van Elite zijn voorzien van de nieuwste features en hebben dan ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld hellingen te simuleren wat jouw fietstrainingen een enorme impuls kan geven.
Binnen trainen
Een Elite fietstrainer komt goed van pas wanneer je erg van fietsen houdt en dit het liefst zo vaak mogelijk doet. Echter ben je niet altijd in de mogelijkheid om buiten te gaan fietsen.
Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het weer dat het niet toelaat om naar buiten te gaan, of wat er voor zorgt dat je trainingen minder effectief zijn.
Ook in de winter wil je alles uit je trainingen halen, je wilt natuurlijk niet inleveren op je prestaties. Om altijd het vertrouwde gevoel op je eigen fiets te behouden én fit te blijven zul je een fietstrainer moeten gebruiken.
Je kunt hierbij kiezen uit verschillende merken. De Elite fietstrainers zijn één van de beste mogelijkheden wat betreft indoor fietstrainers.
Elite smart trainers
Wat voor de rest erg opvallend is aan de fietstrainers van Elite, is dat het hier altijd gaat om zogenoemde smart trainers. Dit wilt zeggen dat de trainers altijd interactief te gebruiken zijn.
Alle Elite Smart trainers kun je gebruiken in combinatie met een app, zelfs de rollenbank trainer dat het merk te bieden heeft.
Elite fietstrainer vs Tacx
Zoals je misschien wel weet is Tacx momenteel (met afstand) het grootste en bekendste merk onder fietstrainers wereldwijd.
Dit Nederlandse merk heeft veruit het grootste aanbod wat betreft fietstrainers. Maar dat niet alleen, want de Tacx fietstrainers staan ook nog eens bekend om de beste kwaliteit.
Deze worden dan ook vaak gebruikt door professionele wielrenners en ook onder recreanten zijn deze trainers zeer geliefd.
Maar hoe zit het dan met de Elite fietstrainer? Kan deze concurreren met die van Tacx? Laten we voorop stellen dat beide merken lastig met elkaar te vergelijken zijn.
Maar over het algemeen heeft Tacx zich toch nét wat meer bewezen wat betreft kwalitatief goede apparraten.
Of het nou om rollenbank fietsen gaat of om interactieve fietstrainers, die van Tacx staan net iets beter bekend dan de Elite fietstrainers.
Toch doen een aantal Elite modellen er zeker niet veel voor onder. De Elite Directo X kan zich bijvoorbeeld qua specs en gebruikerservaringen makkelijk meten met top modellen van Tacx.
Naast Tacx en Elite staan ook de Bkool fietstrainers bekend om hun goede kwaliteit.
Elite rollenbanken
Elite heeft ook verschillende rollenbanken in het aanbod. Zo is er de relatief goedkope Elite Arion. Een simpele lichtgewicht rollenbank, met een sterk frame. Het is een inklapbaar model dat dus ruimte bespaard.
Ook kun je kiezen voor de Quick Motion rollenbank. Dit is een uitgebreidere versie. De rollen bewegen mee met je beweging en het is verstelbaar op meerdere niveaus. Iets dat uniek is voor een rollenbank.
Wat voor de rest erg speciaal is, is dat je er zelfs mee kunt klimmen. Het heeft namelijk een stijgingspercentage tot 8%. De maximale weerstand is 600 watt. Lang niet slecht voor een rollerbank.
Interactief en virtueel trainen
Met een Elite fietstrainer is het mogelijk om verschillende virtuele apps te koppelen. De meeste fietstrainers van Elite beschikken dan ook over een bluetooth functie zodat je gemakkelijk verbinding maakt met je telefoon of tablet.
Dit maakt het trainen een stuk makkelijker en leuker. Je zult jezelf toch moeten vermaken binnen op de fiets.
Buiten kun je nog wat om je heen kijken en zul je dan ook minder snel verveelt raken.
Omdat dit binnen wel anders is, wordt interactief trainen steeds populairder en de functionaliteiten van de fietstrainers om dit mogelijk te maken worden dus ook steeds belangrijker.
Elite mag niet achterblijven en heeft hier rekening mee gehouden bij het ontwerp van de fietstrainers. Veel van de modellen zijn hier dan ook voor geoptimaliseerd.
0 reacties