Elite Turbo Muin – Review

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 12, 2023

elite_turbo_muin
elite_turbo_muin

In deze Elite Turbo Muin review nemen we deze smart trainer grondig onder de loep. Mocht je dus overwegen om ‘m te kopen, bekijk dan eerst even deze review. Zo ontdek je direct of hij bij jou past, of juist niet!

Elite Turbo Fietstrainer: in het kort

De Elite Turbo is een smart trainer in het middelste prijssegment. Het model is alweer meerdere jaren op de markt, maar nog altijd zeer geliefd onder veel wielrenners.

Wat ons betreft zegt dat al genoeg over deze fietstrainer. Deze enorme populariteit heeft het namelijk niet zomaar verworven..

Nee, het is het grote gebruiksgemak in combinatie met de natuurlijke fietsbeweging die ‘m zo geliefd maakt. Ook het stille gebruik en de scherpe prijs spelen ongetwijfeld een grote rol.

Mocht je deze trainer willen kopen, houd dan wel rekening met een ietwat grotere afwijking van de waarden. Hij heeft een afwijking van maximaal 4%, wat mogelijk toch wel een minpuntje is.

Echter mag je voor deze scherpe prijs ook niet veel beter verwachten.

Waarom wel kopen? ✅

  1. 18% stijgingspercentage
  2. Heel goed betaalbaar
  3. Redelijk stil
  4. Direct Drive trainer
  5. Draadloos te gebruiken

Waarom niet kopen? ❌

  1. Er zijn nauwkeurigere trainers
  2. Zonder cassette geleverd
  3. Er zijn ondertussen betere alternatieven
  4. Amper meer leverbaar


Let op: deze fietstrainer is niet meer leverbaar. Bekijk dus hier de beste alternatieven >>

Uitgebreide test en review

elite_turbo_muin

Laten we eens een grondige blik werpen op de Turbo van Elite. Wat mag je verwachten van deze smart trainer?

Direct drive systeem

Om te beginnen gaat het hier om een direct drive trainer. Dat betekent dat je ‘m aan jouw fiets bevestigd. Je achterwiel moet je dus allereerst demonteren.

Helaas wordt er geen cassette bijgeleverd, die zou je er dus nog eventueel los bij moeten aanschaffen.

Zodra je fiets aan de turbo bevestigd zit kun je levensechte trainingen verwachten.

Het geluidsniveau

Een van de voordelen van een direct drive trainer is dat ze lekker stil zijn. Een wheel-on trainer is bijvoorbeeld veel luider.

Omdat deze trainer een vloeistofrem heeft en geen magneetrem, was ik wel even bang voor een wat harder geluid. Gelukkig viel dat uiteindelijk reuze mee.

Sterker nog, hij is vrijwel net zo stil als een fietstrainer met een magnetisch remsysteem..

Compatibel met Zwift en nog veel meer

Goed nieuws voor alle Zwift fietstrainer liefhebbers, de Turbo Muin Smart B+ is namelijk compatibel met de trainingsapp Zwift. Je verbindt ‘m via bluetooth of ANT+ eenvoudig aan jouw TV, laptop of tablet.

Uiteraard kan je ook gebruik maken van de andere populaire trainingsapps, zoals Kinomap.

Fors stijgingspercentage

Dankzij het hellingspercentage van 18% kun je een flinke klim simuleren. Dit zorgt weer voor efficiënte krachtopbouw in de benen.

Je kunt jezelf in elk geval meer dan genoeg uitdagen!

Nauwkeurigheid

De exacte nauwkeurigheid van deze fietstrainer is bij ons niet bekend en wordt vooralsnog niet vermeldt bij de specificaties.

Naar schatting heeft hij een maximale afwijking van zo’n 3-4%. Het feit is in elk geval dat het niet de meest nauwkeurige fietstrainer van dit moment is. Daarvoor moet je toch echt een wat nieuwere variant kiezen.

Conclusie

De Elite Turbo Muin Smart B+ is een meer dan uitstekende fietstrainer. Ondanks het feit dat het ondertussen alweer een wat verouderd model is, is hij nog altijd best populair.

En dat heeft zo z’n redenen.

Wat echter jammer is, is dat je deze fietstrainer vrijwel nergens meer kan verkrijgen. Elite heeft in een rap tempo nieuwe modellen op de markt gebracht, waardoor de Turbo eigenlijk aan de kant geschoven is.

Wat ons betreft ook wel begrijpelijk.. Ondertussen zijn er namelijk (veel) betere alternatieven beschikbaar.. Daarover hieronder meer.

Elite Turbo Smart trainer: beste alternatieven

Als de Elite Turbo Muin Smart B+ momenteel niet meer verkrijgbaar is, zal je op zoek moeten gaan naar een alternatief.

Maar ook als je een wat uitgebreidere en luxere fietstrainer wilt is dat een verstandig idee.

Als je op zoek gaat naar het beste alternatief komt je logischerwijs al snel uit bij z’n grotere broers. Als liefhebber van Elite trainers is dat namelijk de meest voor de hand liggende keus.

Het voordeel van dit merk is dat ze goed betaalbare fietstrainers aanbieden. Het meest uitgebreide model is de Elite Direto XR.

Mocht je genoegen nemen met iets minder functies en een nét iets minder accurate trainer, dan heb je voor 200 euro minder aan de Elite Suito ook een hele goede.

De fietstrainer die qua eigenschappen en prijs het meeste in de buurt komt van de Turbo Muin is echter de Elite Turno Smart. Qua eigenschappen is deze vrijwel identiek aan de Turbo Muin.


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *