Elite Direto XR Fietstrainer – Review

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 10, 2023

elite_direto_xr
elite_direto_xr

Elite is ondertussen een serieuze concurrent van Tacx geworden. En dat is niet voor niets.

Dit Italiaanse merk heeft ondertussen een aantal waardige en geliefde fietstrainers op de markt gebracht. De Elite Direto XR is daar één van.

In deze Elite Direto review ontdek je wat je mag verwachten van deze fietstrainer. En of hij je geld waard is. Ook vind je op deze pagina de beste prijs en huidige aanbiedingen.

Is hij geschikt voor jou of juist niet? Lees snel verder!

Elite Direto XR kopen: in het kort

trainen_op_elite_direto_fietstrainer

Vergeleken met z’n voorganger is de Direto XR, ook wel de Direto 2 genoemd er veel op vooruit gegaan.

Hij is bijvoorbeeld stukken stiller. Elite claimt zelfs dat deze fietstrainer maar liefst 2 keer zo stil is als z’n voorganger.

Wat direct opvalt is het vrij grote formaat en de robuuste stalen constructie van deze fietstrainer. Dit maakt ‘m stevig, stabiel en zwaar belastbaar.

XR staat voor Xtra Ride. Elite probeert z’n gebruikers echt wat extra’s te bieden en dat is met deze fietstrainer goed gelukt.

De mogelijkheid om mega steile hellingen na te bootsen en met zeer zware weerstand te trainen, maken dit een veelzijdige smart trainer.

Ook beschikt hij over slimme en handige functies die jou echt een betere fietser maken. De pedaalanalyse is hier een mooi voorbeeld van.

Deze Elite Direto valt heel goed in de smaak. Wat vooral komt door de realistische fietsbeleving en de hele schappelijke prijs.

Qua functionaliteiten en eigenschappen kan hij zich prima meten met veel duurdere trainers. Wat dit toestel een hele goede koop maakt.

Bovendien zit er al een Shimano Speed cassette op. Deze hoef je dus niet ook nog eens los aan te schaffen, wat bij veel trainers tegenwoordig helaas wel het geval is.

Al met al een hele goede keus om tijdens de koudere maanden lekker thuis door te fietsen. Zowel voor de beginnende als voor de gevorderde fietser.

Redenen om te kopen ✅

  1. Zeer scherpe prijs, terwijl hij zich prima kan meten met (veel) duurdere modellen
  2. Realistisch en genoeg slimme en handige functies
  3. Hij is stil, waardoor je geen ruzie krijgt met buren of huisgenoten
  4. De pootjes zijn instelbaar en inklapbaar
  5. De cassette is meegeleverd, dit bespaard je weer extra kosten

Mogelijke nadelen ❌

  1. Netstroom nodig
  2. Hij is best wel fors gebouwd
  3. Er zijn nóg stillere trainers op de markt


Let op: wil je deze fietstrainer kopen? Klik dan op de knop hieronder voor de beste aanbieding en koopvoorwaarden:


Elite Direto – Diepgaande review

Je weet nu in grote lijnen wat je mag verwachten van de Elite Direto fietstrainer. Daarom gaan we nu de belangrijkste eigenschappen nader bespreken.

Op die manier ontdek je namelijk met zekerheid of dit toestel wat voor jou is, of juist niet. Lees dus snel verder!

Het ontwerp en formaat

Laten we beginnen met het ontwerp van deze trainer. Zoals gezegd is het zeker niet de kleinste trainer van de markt.

Hij is van staal gemaakt en daardoor erg stevig en intensief te belasten. Ondanks dit alles weegt de Direto 16 kg, wat dus reuze meevalt.

pootjes_direto_smart_trainer

Bovendien is deze fietstrainer inklapbaar. Wanneer je ‘m niet gebruikt kun je de pootjes inklappen, waardoor je veel ruimte bespaard.

Het maximale gebruikersgewicht is volgens de handleiding 113 kg. We gaan er vanuit dat ze dit gewicht exclusief je fiets rekenen, maar het is nogal onduidelijk beschreven.

Deze trainer is lekker stabiel. Bovendien krijg je er een voorwielsteun bij, wat de stabiliteit alleen maar ten goede komt.

Hoeveel vermogen kun je leveren?

Het is nooit verstandig om een fietstrainer te kopen zónder op de hoogte te zijn van de maximale weerstand. Voor je het weet koop je namelijk een fietstrainer met te weinig uitdaging.

Gelukkig hoef je daar met de meeste smart trainers tegenwoordig niet heel bang meer voor te zijn. Zeker als recreant niet.

De Elite Direto kan een weerstand bieden van maximaal 2300 watt. Een erg indrukwekkend vermogen dus. Dit maakt ‘m geschikt voor iedereen, ook voor de doorgewinterde profs.

Hoe nauwkeurig is de meting?

Een nauwkeurige meting geeft jou een perfect inzicht in je trainingen. Tegenwoordig hoef je niets meer op de gok te doen en weet je exact waar je fysiek staat.

Tenminste, als je over een nauwkeurige meting beschikt.

Wanneer je fietst op de Elite Direto XR hoef je je daar overigens niet druk om te maken.

Deze fietstrainer heeft namelijk een afwijking van maximaal 1,5% in z’n metingen. Dit maakt ‘m één van de meest accurate smart trainers in z’n prijsklasse.

Slimme mogelijkheden

zijkant_direto_xr

Aan slimme mogelijkheden heb je ook geen gebrek. Een van de leukste functies vind ik persoonlijk de pedaalanalyse.

Met deze analyse kun je exact zien hoeveel kracht je levert op welk pedaal. Zo kun je in één oogopslag zien waar je verbeterpunten liggen.

Een andere leuke functie vind ik de erg-mode. Dit is een modus die je in de meeste software kunt gebruiken. Je blijft dan constant op dezelfde weerstand fietsen, ook als jij harder of zachter gaat trappen. Dit traint jou erin om op consistente snelheid te fietsen.

Trainen met flinke stijging

Natuurlijk mag het stijgingspercentage niet ontbreken. Op iedere serieuze high-end fietstrainer kun je tegenwoordig wel bergklimmen simuleren.

Echter zit er wel veel verschil tussen de grootte van de hellingshoek. De Elite Direto XR heeft een maximale hellingshoek van 24%.

Je kunt hier je beenspieren dus flink mee op de proef stellen en sterker maken.

Virtuele trainingsmogelijkheden

Aan virtuele trainingsmogelijkheden kom je niets tekort. De Elite Direto is namelijk compatibel met de grootste, bekendste en meest uitgebreide trainingssoftware.

Zwift, TrainerRoad en Kinomap zijn slechts enkele voorbeelden. Mocht je dus al een abonnement hebben op één van de apps, dan kun je die gerust blijven gebruiken.

Het apparaat heeft zowel een Bluetooth als een ANT+ verbinding. Je kunt het daardoor eenvoudig en snel verbinden met je tablet, TV of laptop. Ideaal!

Hoe stil is de Direto XR?

Natuurlijk wil je in de zoektocht daar de beste fietstrainer weten hoeveel geluid de trainer produceert. Het laatste dat je wilt is ruzie met je huisgenoten of je buren.

Zoals ik in de inleiding al vertelde, is hij er qua geluidsproductie dus een heel stuk op vooruitgegaan vergeleken met z’n voorganger.

Vooral het sterke elektromagnetische remsysteem zorgt voor minder geluid en minimale trillingen.

Echter is het nog altijd niet de stilste trainer van de markt. Als we het geluid vergelijken met de top modellen van Tacx, hoor je de Direto XR er toch wel bovenuit komen.

Het scheelt niet veel, maar het blijft toch wel iets om rekening mee te houden.

Het installeren van deze fietstrainer

achterkant_elite_direto

Een groot voordeel vind ik de gemakkelijke montage. Het installeren stelt echt niets voor en is zo gebeurd.

Dat komt onder andere omdat de Direto al helemaal voorgemonteerd in de doos zit. Zelfs de pootjes zitten er al aan. Ook is de cassette zoals gezegd dus inclusief, wat een hoop scheelt.

Na het openen van de doos kun je dus eigenlijk direct beginnen met het bevestigen van je fiets. Vervolgens is het tijd om de trainer te kalibreren, waarna de pret begint.

Voor wie is deze fietstrainer geschikt?

Wie kan de Elite Direto het beste kopen? Naar mijn mening is hij zowel voor de beginner als voor de prof uitermate geschikt.

Dat is vooral te danken aan het grote vermogen, de grote hellingshoek en de compatibiliteit met vrijwel alle software. Ook het gebruiksgemak is goed, wat natuurlijk een enorm pluspunt is.

Zowel bezitters van een racefiets als van een mountainbike kunnen deze trainer gebruiken. Hij is namelijk geschikt voor alle standaard wielmaten.

Vergelijking met andere fietstrainers

Om er zeker van te zijn dat de Direto écht de beste keus is, is het verstandig om ‘m even te vergelijken met een aantal soortgelijke fietstrainers.

Daarom vergelijken we ‘m hieronder met een aantal waardige alternatieven.

Elite Direto XR vs Wahoo Kickr Core

De vergelijking met de Wahoo Kickr Core trainer is een hele relevante, omdat beide trainers ongeveer dezelfde prijs hebben.

Het is dan ook niet voor niets dat veel fietsers twijfelen tussen deze 2.. Dus welke past er nou beter bij jou?

Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar, dus ik kan me de twijfel enigszins voorstellen.

Als ik de eigenschappen echter naast elkaar leg, zijn er toch wel degelijk een aantal grote verschillen..

Zo is de Direto XR met 0,5% nauwkeuriger. Ook heeft hij een grotere hellingshoek. Namelijk 24% tegenover 16% van de Wahoo Kickr.

Daarnaast heeft de Direto een vermogen van 500 watt meer.. Aan jou dus de keuze welke je kiest.

Verschil met Elite Direto X & XR-T

direto-x

Misschien is het je al opgevallen dat er meer Elite fietstrainers van de Direto serie zijn.

Zo is er naast de XR ook de X en de XR-T.

Het verschil met de XR-T is eigenlijk heel simpel. Dit is exact hetzelfde apparaat, met als enige verschil dat de cassette er bij de XR-T niet bij zit.

De Direto X is de iets minder uitgebreide variant. Dit was het tweede model uit deze serie, na de eerste Elite Direto (zonder X).

De X variant is nog beperkt verkrijgbaar en kost vaak even veel, of zelfs nog meer dan z’n nieuwere opvolger.

Wat zijn de ervaringen van andere fietsers?

Ook ik baseer mijn mening niet op enkel en alleen maar mijn eigen ervaringen. Naast mijn eigen test spreek ik ook anderen en ga ik op zoek naar zoveel mogelijk reviews.

Ik had het geluk dat er behoorlijk wat ervaringen online te lezen zijn. Nadat ik alle recensies en beoordelingen doorgenomen had, wist ik genoeg.

Wat me is opgevallen is dat vrijwel iedereen die in het bezit is van deze fietstrainer er met veel plezier gebruik van maakt.

Wat sommigen als verbeterpunten zien is het wat zwaardere gewicht en formaat. Ook vinden sommigen dat hij nog best wat geluid maakt. Eigenlijk wat mij ook al opgevallen was.

Elite Direto XR: Conclusie

Dan het eindoordeel over de Elite Direto.. Is hij het kopen waard of niet?

Als je de gehele review doorgelezen hebt, dan weet je ondertussen exact wat je mag verwachten.

Je weet nu dat het hier gaat om een nauwkeurige en realistische trainer, die je veel voordelen biedt.

Natuurlijk zijn er een aantal nóg luxere en nauwkeurigere modellen. Die kosten alleen veel meer.

De Direto is heel goed betaalbaar in verhouding met de goede kwaliteit. Hij is veel beter dan andere trainers in deze prijsklasse.

Dit alles maakt ‘m een absolute aanrader en een betrouwbare koop.

Let op: Elite Direto kopen in de aanbieding

Heb je besloten dat de Direto XR de juiste fietstrainer voor jou is? Dan maak je een goede keus.

Er staat jou echter nog één belangrijke taak te wachten.. En dat is het vinden van de beste prijs en eventuele aanbieding.

Zoals je wellicht al hebt gezien zijn er behoorlijk wat winkels die deze trainer aanbieden. De beste deal vinden valt hierdoor niet altijd mee.

Daarom helpen we jou hier graag goed mee op weg. Bij de onderstaande webshops vind je de laagste prijs en de beste koopvoorwaarden:Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *