Tacx fietstrainer kopen? Het aanbod Tacx trainers bekeken

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 10, 2023

tacx-trainer
tacx-trainer

Tacx trainers zijn niet meer weg te denken bij indoor trainingen. Een Tacx fietstrainer bezorgt jou namelijk de meest realistische fietstochten, waardoor het bijna lijkt alsof je buiten op de weg fietst.

Echter biedt Tacx een groot assortiment trainers aan. Welke zijn er allemaal? En welke past het beste bij jou? Op deze pagina ontdek je de Tacx trainers die momenteel verkrijgbaar zijn.

Tacx fietstrainers vergelijken

Welke Tacx trainer heb jij nodig? Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er super geavanceerde smart trainers, maar ook wat eenvoudigere fietstrainers.

Vergelijk hieronder de huidige keuzes:

Tacx Neo 2T Smart T2875

tacx_t2875_neo_2t

Dit is één van de high-end fietstrainers van Tacx. Het kost wat meer dan de gemiddelde fietstrainer, maar met al z’n geavanceerde functies is dat ook niet zo gek.

Bij de ontwikkeling van deze Tacx trainer is er met van alles rekening gehouden om het de fietser zo gemakkelijk mogelijk te maken. Denk daarbij aan het stevige ontwerp wat ultieme stabiliteit als gevolg heeft.

Maar ook de vele luxe en slimme mogelijkheden van deze trainer zorgen voor een ongeëvenaarde fietstraining op hoog niveau. Het is dan ook niet voor niets dat zelfs veel profs de voorkeur geven aan de Tacx Neo 2T.

Slimme functies zoals de nauwkeurige pedaal analyse, de led lampjes die aangeven hoeveel vermogen je levert en de Road Feel zijn slechts een greepje uit de vele functies.

De laatst genoemde zorgt ervoor dat je verschillende soorten wegdek heel realistisch nabootst. Fietst jouw karakter bijvoorbeeld over de kasseien heen? Dan zal de Tacx Neo 2T trillingen geven, waardoor het levensecht lijkt. Maar ook de modderige wegen worden bijvoorbeeld gesimuleerd.

Als we naar de nauwkeurigheid kijken zien we dat de Neo 2T een maximale afwijking van slechts 1% heeft. Deze accurate metingen geven jou dus een betrouwbaar inzicht in je fietsprestaties, wat niet geheel onbelangrijk is voor de fanatieke fietser.

Alle wielmaten passen erin, wat ‘m dus ook geschikt maakt voor mountainbikers. Ook met het gebruiksgemak is voldoende rekening gehouden; deze Tacx trainer heeft géén netstroom nodig en is inklapbaar wanneer je ‘m niet gebruikt.




Tacx Flux 2 Smart T2980

flux-2

Één van de paradepaardjes van Tacx is deze Flux 2 Smart. Hij kost wat minder dan de Neo 2T en is dan ook iets minder uitgebreid. Toch zullen vrijwel alle fietsers hier meer dan genoeg aan hebben.

Natuurlijk, als je het beste van het beste wilt, bieden de Neo 2T en de Neo Bike nog luxere mogelijkheden. Maar dat neemt niet weg dat de Flux 2 een zeer compleet toestel is.

Laten we eens beginnen met het feit dat hij fluisterstil is. Op een paar meter afstand hoor je nauwelijks dat er iemand volle bak aan het trainen is. Zelfs als je op de hoogste snelheden traint.

En hoge snelheden kun je gemakkelijk halen. Aan het vermogen van deze Tacx trainer zal het in elk geval niet liggen. Dankzij het maximale vermogen van maar liefst 2000 watt zullen zelfs de professionele fietsers hier genoeg aan hebben.

Kleine minpuntjes zijn de cassette die niet inclusief is en het feit dat je deze Tacx smart trainer moet verbinden met netstroom om ‘m optimaal te benutten.

Toch zijn dit geen grote nadelen. Zeker niet als je ze opweegt tegen de vele voordelen van de Flux 2. Het fietsen voelt heel realistisch aan en je kunt ‘m met vrijwel iedere app gebruiken.

Dankzij het stijgingspercentage simuleer je bergklimmen tot wel 16%. Een leuke extra trainingsprikkel en uitdaging. Voor het klimmen hoef je dus niet meer per se naar buiten toe.

Al met al is de Tacx Flux 2 dus een hele veelzijdige high-end fietstrainer voor een wat mildere prijs.




Tacx Flux S Smart T2900S

tacx_flux_s

Niet iedereen heeft een even groot budget, of is bereid om een grote investering te doen in een fietstrainer van Tacx. En ook daar zijn ze zich bij Tacx goed bewust van.

In een iets lagere prijsklasse vinden we dan ook meer dan voldoende goede fietstrainers. In de middelste prijsklasse zijn er bijvoorbeeld nog een aantal slimme fietstrainers met levensechte functies te vinden. De Tacx Flux S Smart is daar één van.

Op het gebied van slimme mogelijkheden biedt de Smart T2900S je eigenlijk alles wat je zoekt in een smart trainer. Zo kan je bijvoorbeeld met helling trainen en met je favoriete software.

Als je ‘m zonder stroom gebruikt, kun je ‘m gebruiken in de zogenoemde stand-alone modus. De betekent dat je een vlak wegdek simuleert. Dit maakt de fietstrainer erg geschikt om waar dan ook in huis te gebruiken.

Het feit dat de Flux S Smart heel geruisloos is helpt hier natuurlijk ook in mee. Je zult dan ook geen boze huisgenoten of buren over je heen krijgen.

Qua nauwkeurigheid mag je een afwijking van maximaal 2,5% verwachten, wat zeker niet onaardig is voor een trainer uit deze prijsklasse.

De Flux S is weliswaar wat minder populair dan de Flux 2 en de Neo 2T, maar is zeker een interessante keuze als je minder kan of wilt besteden.




Tacx Neo Bike Smart T8000

tacx-neo-bike-smart-t8000

De Neo Bike Smart is op het eerste gezicht niet zomaar een fietstrainer. Dit is namelijk een wat ander soort apparaat dan dat we tot nu toe gewend waren van Tacx.

Nadat de Neo Bike op de markt verscheen was het dan ook even afwachten hoe men zou reageren. Uiteindelijk bleek dit erg positief te zijn.

Tuurlijk, je kunt je eigen fiets niet meer gebruiken op deze trainer. Maar of dat erg is? Als je kijkt naar wat je er voor terugkrijgt laten de meeste fietsers hun fiets hiervoor met alle plezier in de schuur staan.

Wat te denken van het hellingspercentage van maximaal 25%? Of de nauwkeurige meting met een afwijking tot maximaal 1%?

Het zijn zomaar enkele van de vele indrukwekkende eigenschappen die de Neo Bike je biedt.

De bouwkwaliteit is indrukwekkend en dat maakt deze trainingsmaat super stabiel en geschikt voor de meest intensieve trainingen.

Deze fietstrainer heeft allerlei leuke extra luxe, zoals bijvoorbeeld 2 ventilatoren op het stuur die jou voorzien van verkoeling tijdens je virtuele fietstochten.

Ook heeft de Tacx Neo Bike een eigen display, waar je jouw training nauwkeurig op volgt. Een extern scherm is in feite dus niet eens meer essentieel.




Tacx Boost

tacx_boost

De high-end smart trainers hebben we ondertussen gehad. Het is nu dus tijd om een blik te werpen op de iets minder uitgebreide Tacx fietstrainers. Want zo’n super geavanceerde smart trainer is natuurlijk niet voor iedereen een noodzaak.

Als jij gewoon enkele keren per week binnen op je fiets wilt stappen, om zodoende fit te blijven tijdens de koudere maanden, voldoet een basic Tacx trainer doorgaans ook.

De Tacx Boost is zo’n typische basic trainer van de nieuwste generatie Tacx fietstrainers. Deze fietstrainer heeft geen slimme functies, maar je kunt ‘m wel slim maken.

Met een extra sensor kun je er namelijk gemakkelijk virtueel mee fietsen met onder andere Zwift. Helaas geeft hij in dat geval niet volledig alle interacties. Het klimmen is bijvoorbeeld minder realistisch.

Voor de rest is hij lekker licht, compact en gemakkelijk in gebruik. Als we naar de prijs kijken dan is dit bijna een vriendenprijsje vergeleken met de bovenstaande modellen.

Een van de redenen waarom de Boost goedkoper is, is omdat het een wheel-on trainer is. Je achterwiel laat je er dus aan tijdens jouw indoor training.

Dit maakt ‘m helaas net wat minder geruisloos. Dat is dan ook direct een van de redenen waarom dit type fietstrainers minder geliefd is. Toch is de Boost één van de betere in z’n soort en zeker een aanrader voor de recreatieve fietsers.




Tacx Flow Smart T2240

tacx-flow-2240

Zeer vergelijkbaar met de Tacx Boost is de Flow Smart trainer. Ook dit is een direct drive trainer voor een milde prijs. De adviesprijs ligt rond de 300 euro.

Daarvoor krijg je een uitgebreide smart trainer waarmee je niet alleen virtueel kunt fietsen, maar ook al je data nauwkeurig trackt.

Natuurlijk moet je van deze fietstrainer niet dezelfde eigenschappen verwachten als een high-end model. Toch is het leuk meegenomen dat hij een hellingspercentage van 6% heeft. Iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse.

Het maximale vermogen ligt op 800 watt, wat voor de meesten genoeg zal zijn om ook sprintjes te trekken. Ondanks het feit dat het een vrij lichte trainer is, is hij wel lekker stabiel.

Voor z’n schappelijke prijs is de Flow Smart dus zeker een aanrader om regelmatig thuis op te fietsen.




Tacx Galaxia

tacx-galaxia

Ten slotte hebben we nog de Tacx Galaxia, een van de weinige Tacx rollenbanken. Deze fietstrainer onderscheid zich van de rest doordat je jouw fiets er niet op hoeft te bevestigen.

Je balanceert namelijk op de rollen van de Galaxia, waardoor je zelf je evenwicht moet zien te bewaren. Dit maakt je indoor training uitdagender dan op een klassieke fietstrainer.

Bovendien werk je hierbij ook nog eens effectief aan je rompstabiliteit. Dat is dan ook de reden waarom mountainbikers en baanrenners een groot fan zijn van rollenbanken.

De Galaxia is geen slimme Tacx trainer en ook is hij niet interactief. Het is een vrij simpele constructie, waar toch de nodige handigheidjes in gebouwd zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het schommelsysteem. Dankzij dit systeem beweegt de rollenbank met jou mee, wat zorgt voor een veilige en realistische fietstocht.




Welke Tacx trainer past bij mij?

Veel fietsers vragen zich af wat de beste Tacx trainer is. Welke fietstrainer van Tacx heb jij nou nodig?

Om de juiste keus te maken is het allereerst van belang dat je jouw huidige budget bepaald. Hoeveel wil ik uitgeven aan een fietstrainer?

Als je dat hebt vastgesteld kun je in die specifieke prijsklasse opzoek gaan naar de beste keus. Goed om te weten is dat er verschillende soorten trainers zijn:

  • direct drive: hierop train je zonder achterwiel
  • wheel-on: hierop train je met achterwiel
  • rollenbanken: dit zijn bewegende rollen waarop je jouw fiets niet hoeft te bevestigen

Waar let je op bij de aanschaf van een Tacx trainer?

Wanneer je weet waar je naar op zoek bent is het vervolgens belangrijk om rekening te houden met de belangrijkste aandachtspunten.

Voor sommige fietsers zal het ene aandachtspunt belangrijker zijn dan de ander. Lees deze punten dus goed door, zodat je uiteindelijk de beste keus kunt maken.

Het geluid

Een stille tacx trainer is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je buren en huisgenoten. Met vervelend lawaai in huis zal je namelijk niemand blij maken.

Onthoud dus goed dat een direct drive over het algemeen veruit het stilste is. Maar ook tussen de direct drive trainers van Tacx zitten er verschillen qua geluidsniveau.

Stijgingspercentage

Daag jij jezelf graag uit met een stevige bergklim? Dan moet je er allereerst uiteraard op letten dat je Tacx hometrainer dit voor je mogelijk maakt.

Daarnaast is het maximale stijgingspercentage een punt van aandacht. Hoe hoger het stijgingspercentage is, hoe steiler je kunt klimmen.

Maximaal vermogen van de trainer

Het maximale vermogen verschilt sterk per Tacx trainer. De meeste wielrenners hebben aan een vermogen van zo’n 1000 watt meer dan genoeg.

Toch zijn er tegenwoordig hometrainers van Tacx waarop je een vermogen van meer dan 2000 watt kunt leveren.

Virtuele mogelijkheden

Niemand houd ervan om zich te vervelen tijdens het fietsen. Tijdens het Tacxen is het daarom gewenst om jezelf te kunnen vermaken, bijvoorbeeld met een app.

Virtuele en interactieve mogelijkheden zijn dan ook niet meer weg te denken tijdens een indoor training. Denk bijvoorbeeld aan trainen met Zwift. Hier bekijk je de beste Tacx trainers met Zwift.

Hoe realistisch voelt de Tacx trainer?

Dankzij een realistisch fietsgevoel hoef je het buiten fietsen niet te missen in de koude periode van het jaar. Tacx heeft met name z’n high-end modellen uitgerust met de nieuwste technieken om alles zo echt als mogelijk aan te laten voelen.

Hoe nauwkeurig is de fietstrainer?

Om goed inzicht in jouw fysieke prestaties te krijgen dien je te beschikken over een nauwkeurige meting. Hoe accurater de meting is, hoe beter je weet hoe je er fysiek voor staat.

De nauwkeurigheid wordt aangeduid met een maximale afwijking van de waarden. Deze afwijking varieert bij Tacx trainers doorgaans van 1-5%.

Geschikt voor welke wielmaat

Tacx houdt er rekening mee dat zowel mountainbikers als wielrenners met een racefiets gebruik maken van de trainers.

Maar mocht je een fietstrainer van een ander merk kopen, dan dien je er altijd even op te letten dat het daadwerkelijk voor jouw wielmaat geschikt is.

Gebruiksgemak

Hiermee bedoelen we het gebruiksgemak in de breedste zin van het woord. Is de Tacx fietstrainer inklapbaar? Hoe gemakkelijk is de installatie en kun je ‘m snel verbinden met apps?

Natuurlijk is het ook mooi meegenomen als de trainer niet te zwaar is, zodat je ‘m snel kunt verplaatsen en opruimen.

Extra slimme functies

De beste Tacx fietstrainers hebben tal van slimme functies. Denk hierbij aan een nauwkeurige pedaalanalyse, trillingen die een hobbelig wegdek simuleren en led lichtjes die jouw huidige geleverde vermogen aangeven.

Tacx: dé standaard onder wielrenners

Tacx was ooit het eerste merk dat fietstrainers uitbracht en nog altijd is dit hét nummer één merk op het gebied van indoor trainers.

Voor de meeste wielrenners is Tacx dan ook nog altijd met afstand de favoriete keuze. Ondanks het feit dat er steeds meer concurrenten bijkomen doet dat niet veel afbreuk aan de populariteit.

Het is niet voor niets dat men wel eens over ”Tacxen” spreekt wanneer men het eigenlijk over binnen fietsen heeft. Dit spreekt volgens ons boekdelen.

Tacx training

Tacx biedt nog veel meer aan om je training compleet te maken. Bij een indoor training zijn de nodige attributen op z’n tijd erg handig.

Denk daarbij aan een bidon, of een trainermat die de trillingen absorbeert. Wanneer je met een wheel-on trainer traint is een trainerband handig om slijtage aan je eigen achterband te voorkomen. Ook deze biedt Tacx aan.

Voor je gehele indoor set-up kun je terecht bij Tacx. Het gaat dus verder dan enkel en alleen de trainers.

Oude Tacx modellen

In dit artikel hebben we enkel de huidige topmodellen van Tacx besproken. Momenteel zijn dit de enige trainers die nieuw verkrijgbaar zijn.

Dit betekent overigens niet dat dit de enige Tacx indoor trainers zijn. Integendeel, Tacx bracht ondertussen tientallen fietstrainers uit. Veel hiervan zijn momenteel echter enkel nog tweedehands te koop.

Omdat de ontwikkeling in de technologie erg snel gaat en er steeds meer nieuwe technische snufjes op de fietstrainers komen, verschijnt er regelmatig weer een nieuw model op de markt.

Enkele populaire fietstrainers van Tacx die momenteel niet meer (of slechts beperkt) verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld de:


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *