Tacx Vortex Smart T2180 Review

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 4, 2023

tacx-vortex-smart-t2180
tacx-vortex-smart-t2180

De Tacx Vortex Smart T2180 is jarenlang een bestseller geweest en is nog altijd uitermate populair onder wielrenners.

Overweeg je de Tacx Vortex te kopen, om zo de koude wintermaanden thuis te overbruggen, zónder je conditie te verliezen? Maar wil je hier niet al teveel aan uitgeven?

De Vortex is dan één van de goedkoopste smart trainers op de markt. Maar is deze fietstrainer het kopen eigenlijk wel waard?

In deze review werpen we een objectieve en kritische blik op de Vortex. Lees dus snel verder!

De Tacx Vortex Smart T2180 in het kort

tacx-smart-t2180

Kort samengevat gaat het hier om een hele goede betaalbare wheel-on fietstrainer van het merk Tacx. Wat direct opvalt is dat deze trainer ondanks de lage prijs wél een smart trainer is.

Je kunt erop trainen met de populairste apps, zoals Zwift, Kinomap en Trainerroad. Ook is het mogelijk om een stijgingspercentage te simuleren.

Op het eerste gezicht beschikt deze populaire trainer dan ook over de belangrijkste functies en eigenschappen. Echter moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

Het is bijvoorbeeld niet bepaald de nauwkeurigste fietstrainer. Ook moet je rekening houden met het feit dat het een wheel-on fietstrainer is en dat maakt nou eenmaal wat meer geluid.

De Tacx Vortex Smart is zeker niet de modernste fietstrainer van Tacx, maar is nog altijd één van de betere opties in het lagere prijssegment.

✅ Voordelen

  • Één van de goedkoopste smart trainers
  • Compact en opvouwbaar
  • Kan stijgingspercentage simuleren

❌ Nadelen

  • Het is een wheel-on trainer en maakt dus meer geluid
  • Redelijk beperkt maximaal vermogen (950 watt)

Let op: de prijzen kunnen verschillen per winkel en ook is er zo nu en dan een aanbieding. Klik daarom even op de knop hieronder voor de beste prijs:


Tacx Vortex Smart Review – Alles wat je moet weten

Je weet nu globaal wat je kunt verwachten van de Tacx T2180. In de rest van deze review gaan we dieper in op de eigenschappen en mogelijkheden van deze smart trainer.

Op die manier weet je exact wat je ervan kunt verwachten en ontdek je of de trainer wél of juist niet bij jou past.

Smart trainer

Zoals gezegd gaat het hier dus om een smart trainer. Je kunt ‘m gebruiken met je laptop, televisie, tablet en zelfs met je telefoon.

Deze smart trainer is compatibel met ANT+ én Bluetooth. Hierdoor kun je ‘m volledig draadloos gebruiken. Dit komt het gebruiksgemak zeer ten goede.

Het enige snoer dat eraan zit is de voedingskabel, daar ontkom je nou eenmaal niet aan.

Aangezien de Tacx Vortex Smart T2180 te gebruiken is met vrijwel iedere software heb je in elk geval genoeg keuzemogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld trainen met de Tacx app, Zwift, Kinomap en nog veel meer.

Stijgingspercentage

Natuurlijk mag het stijgingspercentage niet ontbreken op een goede smart trainer.

De maximale stijging is 7%. Niet uitzonderlijk veel, maar toch zeker leuk meegenomen.

Hierdoor kun je je benen een extra trainingsprikkel toedienen. Bovendien train je zodoende effectiever én realistischer binnenshuis.

Compact en lichtgewicht

opgevouwen smart trainer

Bij een fietstrainer voor thuisgebruik is het gewenst dat het apparaat niet al te groot is. Niemand zit namelijk te wachten op een grote en lompe fietstrainer..

Gelukkig is de Tacx Vortex dan ook vrij compact. Bovendien is het ook nog eens een lichtgewicht. Met 9 kilo schoon aan de haak is het zo licht als een veertje.

Je pakt ‘m gemakkelijk met 1 hand op, zodat je de Vortex eenvoudig verplaatst.

Na gebruik of na de wintermaanden kun je ‘m opvouwen en opbergen in een hoekje, of in de kast.

Maximaal vermogen

tacx-vortex-fietstrainer

Het maximale vermogen van de Tacx Vortex Smart is niet mega veel. Sterker nog, ik denk dat de meeste gevorderden er niet genoeg aan hebben.

De gemiddelde wielrenner zal aan een vermogen van 950 watt echter wel voldoende hebben.

Maar mocht je dit te weinig vinden, dan kun je toch echt beter op zoek gaan naar een alternatief.

Stabiliteit

De stabiliteit is belangrijk voor je trainingscomfort en voor de veiligheid.

Aangezien de Vortex zo extreem licht is, zou je verwachten dat hij niet zo stabiel is.

Gelukkig valt dat reuze mee. De fietstrainer voelt weliswaar niet mega stabiel aan, je kunt toch met een gerust hart fietsen zonder bang te zijn dat de fietstrainer verplaatst.

Bovendien wordt de Vortex Smart geleverd met een Skyliner voorwielsteun. Deze zorgt ervoor dat je voor- en achterwiel op dezelfde hoogte staan, wat de stabiliteit ten goede komt.

Geluidsniveau

tacx-vortex-smart-resistance

Zoals je in de inleiding van deze review al hebt kunnen lezen, is de Vortex zeker niet de stilste fietstrainer op de markt.

Zeker als je het vergelijkt met een direct-drive fietstrainer maakt het een stuk meer geluid.

Maar echt storend lawaai? Dat valt reuze mee. Indien je gewoon een trainerband gebruikt tenminste. Bovendien zorgt dit ook voor minder slijtage op je eigen band.

Nauwkeurigheid

Je zou verwachten dat deze fietstrainer niet heel nauwkeurig is, aangezien het in het laagste prijssegment valt.

En dat klopt dan ook volledig. De fietstrainer maakt metingen mogelijk, maar heeft een afwijking van 10%. En dat is toch best fors.

Mocht je dus jouw vermogen willen meten, dan kun je beter je eigen powermeter op de fiets gebruiken. Deze werkt ook gewoon op een fietstrainer.

Bedieningsgemak

Qua bedieningsgemak kan het allemaal net wat beter. Zeker het verbinden met de software.

Misschien ben ik wat verwend geworden, aangezien dit de afgelopen tijd bij de nieuwste trainers een stuk gemakkelijker geworden is.

Toch moet ik zeggen dat de koppeling met Zwift best soepel gaat, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn.

Als absolute beginner is het in ‘t begin misschien even wat uitzoekwerk, maar het spreekt allemaal voor zich.

Hoe is de prijs- kwaliteitverhouding?

De prijs-kwaliteitverhouding durven we gerust subliem te noemen. Je kunt je voorstellen dat het vrij uitzonderlijk is dat een fietstrainer zoveel mogelijkheden biedt en toch zo scherp geprijsd is.

De lage prijs heeft vooral te maken met het feit dat dit een wheel-on trainer is en dat er tegenwoordig nieuwere en luxere varianten op de markt verschenen zijn.

Gebruikerservaringen

Door de jaren heen zijn er meer dan genoeg fanatieke fietsers geweest die de Tacx Vortex Smart gekocht en gebruikt hebben.

En nog altijd pronkt de Smart T2180 in de huizen van menig wielrenner. Het goede nieuws is dat er daardoor genoeg ervaringen te lezen zijn.

Op het internet zijn er genoeg reviews te vinden. Zo kon je bij Decathlon bijvoorbeeld meer dan 200 ervaringen lezen.

Nadat wij alle gebruikerservaringen doorgelezen hadden, konden we concluderen dat de meeste fietsers (erg) goed te spreken zijn over de Tacx Vortex Smart.

De minder goede gebruikerservaringen hadden vooral te maken met leverings- of service problemen. Maar aangezien dat niet specifiek over deze fietstrainer gaat zijn die reviews te verwaarlozen.

Conclusie: Tacx Vortex T2180 kopen of niet?

De Tacx Vortex Smart is een degelijke, betrouwbare én betaalbare smart trainer voor de wielrenner die op regelmatige basis binnen wilt fietsen.

Je kunt trainen met een stijgingspercentage én met de populairste software, waardoor je eigenlijk over alles beschikt wat je mag verwachten.

Natuurlijk, er zijn ondertussen véél luxere trainers op de markt. Echter kosten deze ook wat meer.

In deze prijsklasse is de Tacx Vortex Smart T2180 nog altijd (met grote afstand) de beste keus.

Let op: de prijzen kunnen verschillen per winkel en ook is er zo nu en dan een aanbieding. Klik daarom even op de knop hieronder voor de beste prijs:Wat zijn waardige alternatieven?

Is de Vortex Smart toch niet de juiste fietstrainer voor jou? Dan is er geen reden om lang te treuren, aangezien er voldoende goede alternatieven op de markt zijn.

Bekijk bijvoorbeeld eens dit artikel met de beste Tacx trainers. Of bekijk hier de beste fietstrainers om te kopen.

Veelgestelde vragen over de Tacx Vortex


Meer fietstrainers:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

1 reactie

c.koerts · augustus 9, 2021 op 1:19 pm

Zeer duidelijk verhaal ik doe hier mijn voordeel mee.
Bedankt MVG c.koerts

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *