Indoor fietstrainer kopen voor thuis

Gepubliceerd door Casper op

thuisfietsen
indoor-fietstrainer-thuis

Een indoor fietstrainer kopen voor binnen in huis? Wil jij in je huiskamer kunnen fietsen op je eigen fiets wanneer het buiten slecht weer is?

Met een indoor fietstrainer gaan jouw trainingen altijd door. Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten bij het kopen en wat de beste mogelijkheden zijn.

Een indoor fietstrainer kopen: welke soorten zijn er?

Waar moet je op letten bij het kopen van een indoor fietstrainer? Voordat je een apparaat aanschaft voor in huis is het handig om met een aantal dingen rekening te houden om te voorkomen dat je iets anders koopt dan wat je in gedachten had.

Om te beginnen is het goed om te weten dat er verschillende soorten fietstrainers zijn:

Wheel-on fietstrainer

thuisfietsen

Een wheel-on indoor fietstrainer is een fietstrainer waarbij je beide banden aan jouw eigen fiets kunt laten zitten en dus niks hoeft te demonteren. Je hoeft je fiets er alleen maar op te zetten en je kunt vrijwel meteen beginnen.

Wanneer je het apparaat het hele jaar door gebruikt in huis is dit handiger dan een direct drive trainer, omdat je niet constant je achterband eraf hoeft te halen.

Tenzij je gebruik maakt van een speciale trainingsband, om slijtage aan je eigen band te voorkomen en om het geluid dat het produceert tot een minimum te beperken.

In de meeste gevallen is het gebruik van zo’n trainingsband wel aangeraden.

Direct drive

tacx-neo-trappers

Bij de direct drive fietstrainer is het niet mogelijk om deze te gebruiken met je eigen achterband. Deze zul je van te voren eraf moeten halen om de fiets vervolgens aan de direct drive trainer te bevestigen.

Daarna kun je gebruik maken van het apparaat. Nadelen ten opzichte van de rest is dat het tijd kost om je wiel te demonteren en dat je er netstroom voor nodig hebt.

Als je het apparaat alleen gebruikt tijdens de wintermaanden zal het niet zo’n ramp zijn om je wiel te moeten demonteren, omdat je deze er vervolgens af kan laten als je de indoor fietstrainer toch meerdere keren per week in huis gebruikt.

De wheel-on varianten bieden over het algemeen een realistischere trainingservaring, zeker wanneer je gebruik maakt van een virtuele trainingsapp, waarover later meer.

Rollenbank

wheel-on

De rollenbank trainers zie je vaak gebruikt worden door professionele wielrenners en baanrenners.

Bij veel van deze apparaten moet je je evenwicht bewaren, waardoor je jouw buikspieren nog eens extra traint.

Wel zijn de rollenbank fietstrainers steeds vaker voorzien van een optie om de wielen vast te zetten waardoor je fiets stabiel blijft staan. Dit maakt de training een stuk veiliger.

De rollenbank fietsen zijn vrijwel altijd te gebruiken zonder stroom en zijn makkelijk mee te nemen. Ook zijn ze goedkoop in de aanschaf vergeleken met andere indoor fietstrainers.

De TOP 3 fietstrainers voor thuis

Hieronder vind je een selectie van de beste 3 indoor fietstrainers voor thuis:

1. Wahoo Kickr Power

wahoo-kickr

De Kickr van Wahoo is één van de meest accurate fietstrainers op de markt. Als jij een interactieve en direct drive fietstrainer wilt kopen voor thuis, dan is dit een zeer goede keuze.

Het apparaat is voor zowat elke type fiets te gebruiken en beschikt over een fijne magneetrem en hellingfunctie. Met de Wahoo Kickr maak je van elke training weer een nieuw feestje.

Bekijk de specificaties, reviews en de prijs door op de knop hieronder te drukken:
2. Tacx Neo 2T

tacx-fietstrainer-thuis

Dit is momenteel samen met de Wahoo Kickr de beste indoor fietstrainer die je kunt kopen voor in huis.

Tacx levert al jaren erg goede kwaliteit en heeft zich met de Neo 2T maar weer eens overtroffen. De Neo 2T heeft erg indrukwekkende specs en geeft je een unieke gebruikservaring.

Klik op de knop om naar de productpagina te gaan en de prijs en reviews te lezen:
3. Tacx Flux S

flux-indoor-fietstrainer

Deze Tacx fietstrainer biedt de unieke mogelijkheid aan wielrenners en moutainbikers om binnen met hun eigen fiets te trainen op een interactieve, leuke en effectieve manier.

Een goed alternatief is de vergelijkbare Flux 2.

De top klassering heeft deze trainer voornamelijk te danken aan het geruisloze gebruik en de unieke mogelijkheden.

Klik op de knop en bekijk het huidige aanbod en de prijs:


Thuis interactief trainen

Één van de redenen waarom de indoor fietstrainer zo enorm populair is, is door de mogelijkheden om thuis virtueel te kunnen trainen.

Dit is dan ook waarmee het zich onderscheid van veel andere fitnessapparaten.

fietstrainer-indoor

Veel fitnessapparatuur biedt je tegenwoordig de mogelijkheid om dit te doen, via de speciale trainingsapplicaties.

Maar de bij de indoor fietstrainer is deze vorm van trainen met afstand het meest realistisch. Wanneer je beschikt over een goede virtuele fietstrainer dan kun je zelfs de trillingen voelen alsof je over een echt wegdek heenfietst.

Fietstrainer vs alternatieven

Bij een fietstrainer wordt er vaak gedacht aan een hometrainer of een spinningfiets, of andersom.

Deze ”fiets apparaten” zijn echter allemaal verschillend en hebben zo hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder staan de hometrainer en spinningfiets uitgelicht:

Hometrainer

hometrainer-fiets

De hometrainer is het bekendste van alle fitness fietsen. Dit is het toestel dat je in vrijwel elke gym terugziet en erg populair is voor cardiotraining.

Ook voor thuis zijn de apparaten erg geschikt om te gebruiken, zoals de naam al verklapt.

Spinningfiets

spinningfiets-indoor

Een spinningfiets komt meer in de buurt van een indoor fietstrainer. Deze bikes worden dan ook door veel wielrenners en fanatieke fietsfanaten gebruikt.

De spinningbikes, zoals ze vaak genoemd worden zijn geschikt om op hoge intensiteit te fietsen en de houding waarmee je erop zit is dezelfde houding als op een racefiets.

Voor de ultieme training kies je het beste voor een professionele spinningfiets van goede kwaliteit.

Buiten fietsen

Natuurlijk is buiten fietsen ook een alternatief voor de fietstrainer. Zeker wanneer het mooi weer is dan is het altijd lekker om buiten een ritje op de (race)fiets te maken.

Het beste is dan ook om indoor fietstraining af te wisselen met buiten.

Wanneer het buiten koud is zal je veel energie nodig hebben om warm te blijven, wat weer ten koste kan gaan van je fietsvermogen.

Dit is een van de redenen waarom er vaak voor wordt gekozen om een fietstrainer te kopen en thuis te trainen wanneer het weer ‘t buiten niet toelaat.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag omtrent het kopen van een fietstrainer? Wellicht dat je het antwoord kunt vinden tussen de veelgestelde vragen:

Wat heb ik nodig voor een indoor fietstraining in huis?

Als je wilt beginnen met trainen op een indoor fietstrainer dan zul je een aantal dingen moeten kopen die nodig zijn om jouw training mogelijk te maken.

Om te beginnen zul je vanzelfsprekend een indoor fietstrainer nodig hebben. De soorten waar je uit kunt kiezen en de beste mogelijheden heb je kunnen vinden in dit artikel. Kies voor een trainer die het beste past bij jouw wensen.

Daarnaast is het in sommige gevallen handig om een trainermat te kopen die je eronder kunt leggen. Zo’n mat dient er vooral voor om het geluidsniveau te beperken en eventuele schade aan de vloer te voorkomen.

Indien je virtueel wilt kunnen fietsen op de indoor trainer dan heb je een extern scherm nodig om de trainingsapp mee te koppelen.

Jouw fietstrainer moet natuurlijk wel compatibel zijn met de app. Vervolgens kun je het verbinden met een extern scherm van bijvoorbeeld je tablet of van je tv.


Hoeveel geluid maakt een fietstrainer?

Heb je geen idee wat je kunt verwachten van het geluid dat de indoor trainer maakt?

Het zal voor de meeste mensen niet gewenst zijn om een apparaat te kopen dat veel geluid produceert.

Dit zorgt er namelijk voor dat je andere tot last kunt zijn of dat het afdoet van jouw trainingsplezier omdat je last hebt van het geluid. Wanneer je buiten fietst wil je immers ook geen fiets dat te veel geluid produceert, dit is binnen niet veel anders.

Toch moet je niet verwachten dat de fietstrainers helemaal geruisloos zullen zijn. De op papier geruisloze trainers zullen in de praktijk ook nog wel wat geluid maken.

trainingsband

Je kunt dit reduceren door er zoals gezegd een mat onder neer te leggen en natuurlijk door een trainer van goede kwaliteit te kopen.

Ook is het zo dat de direct drive varianten over het algemeen minder geluid zullen maken dan de wheel-on apparaten, zeker wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de speciale trainingsbanden.

Kan ik het gebruiken met een normale fiets?

Thuis fietsen op je normale fiets met behulp van een indoor fietstrainer? Veel mensen vragen zich af of dit kan.

Met een wheel-on systeem is dit in de meeste gevallen geen probleem. Wel doet het natuurlijk wat af aan de kwaliteit van je training, maar mogelijk is het wel bij de meeste trainers.

Bij een direct drive trainer is het niet altijd mogelijk, wanneer het niet duidelijk beschreven staat in de product beschrijving dan kun je het altijd even navragen bij de aanbieder.


Fietstrainers:

Tacx hometrainer

Elite fietstrainer

Indoor bike (trainer)


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *