Fietsen met beeldscherm: wat zijn de mogelijkheden?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 7, 2023

fietsen-met-beeldscherm
fietsen-met-beeldscherm

Fietsen met beeldscherm is tegenwoordig niks nieuws meer. Er komen steeds meer mogelijkheden om te fietsen met beeldscherm en jij zou hier zelfs thuis mee kunnen beginnen.

In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn wat betreft fietsen met beeldscherm en wat je hiervoor nodig hebt.

Wat wordt er bedoeld met fietsen met een beeldscherm?

Voordat we beginnen zullen we even kort toelichten wat er eigenlijk wordt bedoeld met fietsen met beeldscherm.

Het is een term die je steeds vaker terug hoort komen, wat mede te danken is aan de populariteit van deze bezigheid.

De technologische ontwikkelingen gaan erg snel en dat heeft als voordeel dat ook het sporten steeds leuker en toegankelijker is.

fiets-met-scherm

Tegenwoordig hoef je dan ook niet meer naar buiten voor een levensechte fietstocht, maar kun je dit gewoon achter een beeldscherm beleven.

Dit biedt natuurlijk unieke mogelijkheden voor iedereen die z’n indoor fietstrainingen leuker wilt maken.

Je kunt fietsen in een door jou gekozen omgeving. Dit gebeurt meestal via een app die je koppelt aan zowel jouw indoor bike als aan jouw beeldscherm.

Vervolgens kun je vaak online met en tegen anderen fietsen en een locatie waar ook ter wereld uitkiezen om jouw fietstocht te beginnen.

Welke mogelijkheden heb je?

Heb je interesse om te beginnen met fietsen met een beeldscherm? In dat geval is het goed om te weten dat je meerdere mogelijheden hebt.

Allereerst heb je natuurlijk een scherm nodig. Dit kan een scherm zijn in de vorm van een tablet, telefoon, laptop, televisie, of een scherm op het apparaat zelf.

fitness-fiets-scherm

Vervolgens heb je nog een apparaat nodig om thuis te kunnen fietsen, aangezien de meeste apparaten in de sportschool je geen mogelijkheden bieden om te fietsen met beeldscherm.

Je hebt hierbij keuze uit verschillende fiets simulators. Hierbij is het belangrijk dat het desbetreffende apparaat wel daadwerkelijk geschikt is om te kunnen fietsen met een scherm.

Hieronder lees je uit welke toestellen je allemaal kunt kiezen:

Fietsen met beeldscherm op spinningfiets

nordictrack-s22i

De spinningfiets is waarschijnlijk het populairste apparaat om op te trainen in combinatie met een beeldscherm.

Dit kun je zien als een apparaat die het wielrennen simuleert. Je zit op de spinningfiets in een sportieve houding, dus met een verhoogd zadel en ietwat naar voren leunend.

Tijdens het spinnen kun je bewegen op behoorlijke intensiteit, wat het een erg effectieve training maakt.

Fietsen met beeldscherm op een spinningfiets staat ook wel te boek als virtual spinning, wat alsmaar een bekender begrip wordt.

Als jij hiermee wilt starten dan zul je een spinningfiets met scherm nodig hebben, of een spinningfiets met Zwift (Zwift is een trainingsapplicatie).

Fietsen met beeldscherm op hometrainer

matrix-hometrainer

Een andere manier om te fietsen met beeldscherm, is door virtueel te fietsen op een hometrainer.

Een hometrainer is weer een net wat ander apparaat dan een spinningfiets, aangezien je in een net wat minder sportieve houding plaatsneemt.

Het is meer geschikt voor trainingen op lagere intensiteit en is over het algemeen net wat toegankelijker voor de meeste mensen.

Als jij wilt gaan fietsen met scherm op een hometrainer, dan kun je hier soms een hometrainer fiets met eigen scherm voor gebruiken.

Echter wordt er meestal voor gekozen om een extern beeldscherm te koppelen aan de hometrainer.

Heb je interesse in deze manier van trainen, of wil je hier meer over te weten komen? Lees dan het artikel: Hometrainers voor virtueel fietsen.

Fietsen met een scherm op een fietstrainer (met simulatie)

Wat weer een heel ander soort mogelijkheid is, is om thuis te fietsen op een fietstrainer in combinatie met een scherm.

Een indoor fietstrainer is een apparaat dat in meerdere soorten en maten voorkomt. De overeenkomst tussen elke fietstrainer is echter dat je kunt fietsen op je eigen (race)fiets.

wheel-on-met-zwift

Deze manier van fietsen met een beeldscherm is dan ook voornamelijk geschikt voor jou als je momenteel al een eigen racefiets hebt en op zoek bent naar een andere manier van trainen, bijvoorbeeld om de wintermaanden goed door te komen.

Wat je hier voor nodig hebt is naast een beeldscherm, een fietstrainer die hier geschikt voor is.

Welke apps zijn er?

Zoals gezegd zul je een van de bovenstaande soort apparaten nodig hebben die compatibel is met een applicatie die het mogelijk maakt om te fietsen met beeldscherm.

Door de jaren heen zijn er steeds meer van dit soort apps bijgekomen naarmate de populariteit van ”beeldscherm fietsen” is gegroeid.

De populairste en naar onze mening beste apps van dit moment zijn:

Virtueel fietsen voor ouderen

Fietsen met een beeldscherm is populair onder verschillende doelgroepen. Zo is het bijvoorbeeld populair onder professionele en recreatieve wielrenners om fit te blijven.

Maar voor ook iedereen die thuis wilt afvallen, of fitter wilt worden/blijven is dit een unieke manier van trainen.

Omdat het zo’n laagdrempelige manier van bewegen is, wordt het ook onder ouderen steeds populairder.

Echter is niet elk apparaat even geschikt voor senioren. Ben jij al op leeftijd? Bekijk dan hier de beste hometrainers voor senioren.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *