Zwift – Alles wat je moet weten over deze virtuele app

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 18, 2023

zwift
zwift

Zwift is een app waarmee je thuis virtueel kunt trainen op je fietstrainer of fitnessapparaat.

De software is vooral onder fietsers erg geliefd. Maar tegenwoordig kun je er zelfs op je loopband of crosstrainer gebruik van maken.

Wat kan je precies verwachten van Zwift, wat heb je ervoor nodig en is het de moeite waard?

Dat en nog veel meer ontdek je in dit artikel.

Kijk dus snel verder, zodat je goed voorbereid kan gaan Zwiften!

In het kort:

  • Zwift biedt een alles-in-1 oplossing voor indoor fietsen met virtuele en interactieve routes, competitieve elementen, en trainingsschema’s.
  • De software biedt realistische graphics en diverse online werelden.
  • Zwift is vooral populair voor gebruikers van fietstrainers, hometrainers en spinningfietsen.
  • Naast fietsers is Zwift ook geschikt voor hardlopers op een loopband of crosstrainer.
  • Zwift kost €15 per maand en heeft ook een gratis proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Wat kan ik verwachten van Zwift?

Buiten wielrennen kan heerlijk zijn. Maar vooral in de zomer.

Niemand zit te wachten op koude handen en voeten..

Gelukkig is het ons tegenwoordig heel makkelijk gemaakt om thuis te fietsen. Met een goede fietstrainer kun je thuis namelijk gewoon naar hartenlust fietsen.

Het nadeel daarvan was ooit dat je dan je wielermaten en het competitieve element miste. Dat maakte het indoor fietsen toch wel wat saai.

Gelukkig biedt Zwift ons een alles-in-1 oplossing. Met Zwift fiets je namelijk virtuele én interactieve routes. Ook zit het competitieve element erin verwerkt én kun je samen met je wielermaten fietsen.

Het is een leuk spelletje, maar ook nog eens hartstikke functioneel.

Het helpt je echt om fitter te worden. Ook maakt Zwift je daadwerkelijk een betere fietser. Zelfs professionals maken er tegenwoordig veelvuldig gebruik van.

Virtueel en interactief

zwiften voor teleivsie

Zwift was een van de eerste die fietsers een virtuele omgeving aanbood. Je kunt zelf routes kiezen, waarbij je jouw virtuele karakter de desbetreffende route ziet rijden.

De software is continu in ontwikkeling, waardoor de graphics steeds beter worden en de routes steeds realistischer.

Wat het ook erg leuk maakt, is dat je training interactief is. Dat wilt zeggen dat de weerstand van je trainer zich automatisch aanpast aan de route.

Fiets je dus omhoog in Zwift? Dan wordt de weerstand van je fiets automatisch aangepast. Dit zorgt voor een unieke beleving en zo ervaar je het echte fietsgevoel.

Om flink te klimmen hoef je dus niet meer op fietsvakantie. Dit kan gewoon in je huiskamer.

Verschillende routes en werelden

Zwift begon ooit met een paar werelden en routes. De eerste werelden waren vooral fictief. Daarna besloot Zwift ook bestaande werelden toe te voegen, zoals Londen en New York City.

Momenteel zijn er 7 virtuele werelden waarin je kunt fietsen. Niet iedere wereld is elke dag beschikbaar, afhankelijk van het onderhoud.

Aangezien Zwift flink aan de weg aan het timmeren is, verwachten wij op korte termijn een aantal nieuwe werelden te mogen toevoegen aan het lijstje.

In iedere wereld kun je verschillende routes fietsen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende afslagen nemen en nieuwe delen van de wereld ontdekken.

Neem het online op tegen anderen

Wat Zwift één van de leukste en populairste apps maakt, is dat het allemaal online is. Je ziet andere fietsers om je heen, waardoor je altijd samen kunt trainen.

Ook kan je het tegen elkaar opnemen middels koersen. Je kunt het opnemen tegen je vrienden of wildvreemden van waar ook ter wereld.

Functioneel en competitief spelletje

Je zou Zwift kunnen zien als een virtual game. Maar naast dat het een leuk spelletje is, is het heel functioneel. Het helpt je om de winter fit door te komen. Ook geeft het je inzicht in je prestaties.

Zwift helpt haar leden zelfs om fitter en sterker te worden met trainingsschema’s.

Om het allemaal nog wat competitiever te maken, heeft Zwift onlangs een nieuw element toegevoegd.

Je kunt nu namelijk punten verzamelen.

Van die punten kun je vervolgens weer een nieuwe en betere uitrusting kopen. Zo kun je bijvoorbeeld je wielen upgraden door punten in te wisselen.

FTP meting

Een belangrijk onderdeel van Zwift is de zogenoemde FTP test.

Met deze test krijg je goed inzicht in hoe het ervoor staat met jouw conditie.

Hiervoor heb je wel een smarttrainer nodig die je wattage meet, of een losse powermeter.

Op basis van de FTP uitslag wordt je niveau voor de tijdritten bepaald. Zo train je altijd op je eigen niveau en kun je gericht trainen om beter te worden.

Niet alleen op de weg, maar ook offroad

Zwift is er niet alleen voor de wielrenner op de weg. Ook als fervent mountainbiker of gravelrijder kun je aan de slag.

Er zijn namelijk ook offroad routes beschikbaar.

Ook dit gedeelte van de game wordt constant doorontwikkeld en wordt daardoor steeds realistischer.

Zwift wedstrijden; ook populair onder professionals

zwiften

”Het is maar een spelletje” hoor je ze wel eens zeggen. Dat Zwift ondertussen wel iets meer is dan ”maar een spelletje” mag ondertussen duidelijk zijn.

Vrijwel iedere wielerprof maakt ondertussen gebruik van de app. Deze kom je zelfs wel eens tegen als je online op Zwift fietst.

Scouts van profteams zijn zelfs actief opzoek naar wielertalent op het platform. Een prachtige kans voor beide kanten.

Maar ook worden er verschillende officiële wedstrijden gehouden op Zwift. In 2020 vond het eerste WK plaats en ook de zogenoemde KISS Super League is een erkende profwedstrijd.

Bij dit soort wedstrijden is er zelfs publiek aanwezig. Het gaat er allemaal heel serieus aan toe. Ook bij de KNWU is deze ontwikkeling uiteraard niet onopgemerkt gebleven. Zij schreven er onlangs een artikel over.

Niet enkel voor fietsers

Zoals in de inleiding al is aangegeven, is Zwift niet enkel en alleen voor fietsers.

Ja, het overgrote gedeelte bestaat uit fietsers, maar Zwift is ondertussen ook doorontwikkeld voor hardlopers. Zij kunnen gebruik maken van een hardloopband of een crosstrainer met Zwift.

Abonnement: kosten en mogelijkheden

zwift-smart-trainer

Zwift is helaas niet gratis. Om maximaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden dien je een abonnement af te sluiten.

Je kunt gratis gebruik maken van een demoversie. Daarmee kun je iedere maand 25 km afleggen. Maar voor de fanatieke fietser is dat uiteraard veel te weinig.

Gelukkig biedt Zwift de mogelijkheid om vrijblijvend een gratis proefperiode van 1 week te nemen. Mocht het je toch niet bevallen, dan kun je altijd nog opzeggen.

Wel handig, want zo kun je meerdere apps uitproberen voordat je een abonnement afsluit.

Zwift kost 15 euro per maand. Nadat je lid geworden bent kun je inloggen op jouw account en gebruik maken van alle functies. Het abonnement is maandelijks opzegbaar.

Wat heb ik nodig om te trainen met Zwift?

fietsen met zwift

Een Zwift setup bestaat grofweg uit een fietstrainer of ander sportapparaat en een extern device met Bluetooth of ANT+.

Ook jouw trainingsapparaat moet uiteraard beschikken over Bluetooth en/of ANT+. Bovendien moet de trainer compatibel zijn met Zwift. Let hier dus goed op.

Als je met een fietstrainer traint heb je uiteraard jouw eigen racefiets of mountainbike nodig.

Daarnaast heb je zoals zojuist besproken dus een abonnement nodig om van alle functies gebruik te maken.

Wat verder handig is, is een handdoekje en eventueel een ventilator of een open raam. Je gaat namelijk zweten. 😉

Heb je nog geen trainingsapparaat voor Zwift? Hieronder ontdek je de beste Zwift trainer per soort:


Hoe begin je?

Nadat je je apparaat aan het device verbonden hebt en bent ingelogd kan het feest beginnen.

Wanneer je een profiel aanmaakt dien je een aantal gegevens in te vullen.

Er wordt onder andere gevraagd naar je lichaamsgewicht. Op die manier kan Zwift makkelijker mensen van gelijkwaardig niveau vinden om het tegen op te nemen.

Gebruik je Zwift voor de eerste keer op de fietstrainer? Dan is het aangeraden je trainer allereerst te kalibreren. Vervolgens is het verstandig om een FTP test af te nemen.

Zwift trainingsschema

Staat alles goed ingesteld en ben je er helemaal klaar voor? Je kunt er dan voor kiezen om te koersen, vrijuit te fietsen, of te trainen met een trainingsschema.

Zwift heeft verschillende trainingsschema’s die professioneel samengesteld zijn. Het kortste schema duurt 8 weken en het langste schema duurt.

Ieder schema heeft een specifiek trainingsdoel. Zo is er bijvoorbeeld een schema om je VO2max te verhogen en een schema om de winter fit door te komen.

Zwift vs andere apps

Hoewel Zwift één van de eerste virtuele online trainingsapps was, heeft het er ondertussen een aantal concurrenten bij.

Onder fietsers is ook Bkool bijvoorbeeld populair. Als we een Zwift vs Bkool vergelijking maken, kunnen we concluderen dat de laatstgenoemde iets mooiere en realistischere routes biedt.

Toch loopt Zwift nog altijd ver voor qua professionaliteit en trainingsmogelijkheden. De techniek is gewoon wat volwassener. Daardoor zijn er ook minder vaak storingen en technische problemen op Zwift.

Daarnaast werkt het samen met andere apps, wat zorgt voor nog meer mogelijkheden. Zo kun je Zwift bijvoorbeeld koppelen aan Strava.

Ook wordt Zwift vaak vergeleken met Rouvy, TrainerRoad, Kinomap en de Tacx Software. Ons advies is om de apps allemaal eens uit te proberen en daarna te besluiten welke jij het fijnst vindt.

Op het moment van schrijven kun je bij al deze apps een gratis proefperiode starten. Vergelijken is dus vrijblijvend.


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *