Jumping fitness: Wat is het & Wat zijn de voordelen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 26, 2023

jumping fitness
jumping fitness

Jumping fitness is een van de grootste sporttrends van dit moment. De trend is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, maar ook nu is het in Nederland razend populair.

Zoek je een manier om veel calorieën te verbranden en tegelijkertijd je spieren aan te pakken? Dan is jumping fitness wellicht iets voor jou!

Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over deze populaire vorm van fitness.

Alles over jumping fitness in het kort

 • Jumping fitness is een conditietraining waarbij je diverse oefeningen doet op een speciale sport trampoline
 • Je traint je conditie met jumping fitness, maar ook pak je maar liefst 400 spieren aan
 • Omdat je op een trampoline staat, belast je je gewrichten een stuk minder dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Ideaal voor als je last hebt van je gewrichten
 • Iedereen kan deze vorm van sporten beoefenen: ook als je helemaal geen ervaring hebt met fitness
 • Je kunt deze sport tegenwoordig beoefenen bij verschillende sportscholen, maar het is ook mogelijk om thuis te sporten op je eigen fitness trampoline.

Wat is jumping fitness?

wat is jumping fitness

Misschien heb je wel eens een filmpje voorbij zien komen op social media waarbij een groep mensen enthousiast springen op een trampoline. Dit is jumping fitness.

Jumping fitness is een vorm van conditietraining waarbij je je gehele lichaam traint.

Het lijkt een beetje op Zumba, maar nu doe je de oefeningen niet op de grond, maar op een mini-trampoline.

Je springt niet alleen op en neer, maar doet ook verschillende fitnessoefeningen op de maat van de muziek.

Zo moet je bijvoorbeeld zo hoog mogelijk in de lucht springen en tegelijkertijd je benen intrekken.

Tijdens trampoline fitness train je je conditie door op en neer te springen. Maar dankzij de fitnessoefeningen is het ook een goede manier om je spieren te trainen.

Bovendien bepaal je de intensiteit helemaal zelf. Hoe harder je op de trampoline springt, hoe intensiever de work-out is.

👍 Wat zijn de voordelen van jumping fitness?

jumping_sportschool

Bij jumping fitness doe je verschillende fitnessoefeningen terwijl je op een mini-trampoline springt. Je volgt de maat van de muziek en zet zo je spieren flink aan het werk.

Hieronder zetten we de voordelen van deze populaire work-out op een rij.

1. Goed voor je conditie

Trampoline fitness is een vorm van conditietraining. Aangezien je steeds op en neer springt op een kleine trampoline, gaat je hartslag flink omhoog.

Je traint hiermee je uithoudingsvermogen en conditie op een leuke manier.

2. Je traint er meer dan 400 spieren mee!

Wist je dat je met jumping fitness meer dan 400 spieren traint? Aangezien je op een onstabiele ondergrond staat, moeten je spieren hard werken om je lichaam in balans te houden.

Zo train je alle grote spiergroepen, zoals je been-, buik-, rug- en bilspieren. Maar ook kleinere spiertjes, zoals die in je voeten, worden aan het werk gezet.

Daarnaast versterkt trampoline springen de diepe rugspieren, die je met andere conditietrainingen niet zo makkelijk traint.

3. Veilig voor je gewrichten

jumping fitness voordelen

Wanneer je Jumping-oefeningen doet, zet je je af op een flexibele trampoline. Dit zorgt ervoor dat je je gewrichten veel minder belast dan bij andere sporten, zoals hardlopen.

De veerkrachtige ondergrond zorgt ervoor dat je terug veert en voorkomt dat bijvoorbeeld je enkel- of kniegewricht een klap krijgt. Dit maakt jumping fitness een stuk veiliger dan hardlopen.

Heb je een blessure opgelopen? Of heb je last van je gewrichten? Dan kun je deze sport ook gewoon doen.

Je gebruikt op een trampoline minder gewicht dan bij normale krachtoefeningen, maar je spieren spannen zich alsnog sterk aan door de onstabiele ondergrond. En dit is handig bij het revalideren van een blessure.

4. Helpt bij gewichtsverlies

Wil je graag afvallen? Ook dan is jumping fitness goed voor je.

Uit onderzoek is gebleken dat je met trampoline springen zelfs meer calorieën kan verbranden dan met hardlopen. Dit geldt alleen als je een intensieve training op de trampoline volgt.

[1] Bovendien helpt het ook bij het verbranden van buikvet en vet op andere plekken.

5. Het is leuk om te doen

Ervaar je geen plezier tijdens hardlopen of het doen van normale krachtoefeningen? Dan is trampoline fitness een leuke en effectieve manier om je hele lichaam te trainen.

Zoals sporters wel eens zeggen: het voelt niet eens alsof je aan het trainen bent, zo leuk is het. Er worden verschillende muziekstijlen gedraaid en ook kun je zelf oefeningen verzinnen.

Dus ook als je andere sporten of trainen met gewichten niet leuk vindt, kan deze vorm van fitness wel iets voor jou zijn.

👎 De nadelen van trampoline fitness

jumping_fitness_sport

Jumping fitness biedt veel verschillende voordelen, maar zijn er ook nadelen?

Hieronder delen we de belangrijkste nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je voor deze fitnesstraining kiest.

Risico op blessures

Veel op een trampoline springen kan leiden tot blessures, zoals een verstuikte enkel. Ook komt er in een enkel geval een enkelbreuk voor dankzij Jumping-oefeningen.

Echter, bij iedere sport loop je het risico om een blessure op te lopen.

Wanneer je veilig de Jumping-oefeningen doet, zonder over je grenzen te gaan, is het risico op blessures klein.

Je hebt er ruimte voor nodig

Om aan trampoline fitness te doen, heb je genoeg ruimte nodig.

Wanneer je zelf een mini-trampoline aanschaft, is het belangrijk dat je over voldoende verticale ruimte beschikt. Je moet namelijk wel hoog kunnen springen.

Voor wie is het geschikt?

jumping fitness nadelen

Jumping fitness is geschikt voor iedereen; jong en oud, man of vrouw.

Ook het trainingsniveau speelt geen rol. Dus ook als je nog geen ervaring hebt of zelfs nog nooit een stap in de sportschool hebt gezet, kun je deze manier van sporten oppakken.

Je kunt de intensiteit van de training eenvoudig zelf aanpassen; dit is ideaal voor beginners.

Maak het zelf zo zwaar (of niet zwaar) als je wilt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over moeilijke choreografie op de muziek.

Ook als je gewicht wilt verliezen is trampoline fitness effectief. Je verbrandt veel calorieën in een korte tijd en zo kan het bijdragen aan gewichtsverlies.

Maar ook als je naast krachttraining wat afwisseling wilt, kun je jumping fitness als aanvullende training doen.

Welke spieren train je met jumping fitness?

Jumping fitness combineert conditie- en krachtoefeningen met elkaar. Je traint dus zowel je uithoudingsvermogen als je spieren.

Zoals we net al benoemde, train je maar liefst 400 spieren met trampoline fitness. Je traint dus niet alleen je rug, bovenbenen en kuiten, maar ook je bil- en buikspieren.

Dus wil jij mooiere, grotere billen trainen? Sla jumping fitness dan niet over!

Als je op zoek bent naar een effectieve full-body work-out waarbij je ook je billen traint, dan is dit zeker iets voor jou.

Deze spieren train je tijdens trampoline fitness:

 • Buikspieren
 • Beenspieren
 • Bilspieren
 • Arm- en schouderspieren
 • Rugspieren
 • Kuitspieren

Waar kan ik trampoline fitness beoefenen?

jumping_fitness_lessen

Aangezien jumping fitness de laatste tijd erg populair is geworden, kun je deze sport tegenwoordig in veel sportscholen beoefenen.

Er is dus een grote kans dat jouw sportschool ook groepslessen met trampoline oefeningen aanbiedt.

Daarnaast is het een mogelijkheid om je eigen fitness trampoline aan te schaffen.

Dit trainingsattribuut is klein en kun je eenvoudig meenemen en verplaatsen. Hierdoor volg je een jumping fitness les gewoon in je eigen woonkamer voor de televisie!

Trampoline springen is een van de leukste cardio oefeningen voor thuis.

Is jumping fitness iets voor jou?

Jumping fitness is een effectieve en leuke manier om zowel je conditie als je spieren mee te trainen.

Het is geschikt voor iedereen: van jong tot oud, voor mannen en vrouwen. Zelfs als je een blessure hebt opgelopen en druk bezig bent met revalideren kan het een goede training zijn.

Volgens ons is het dus zeker het proberen waard! Ook als je helemaal geen ervaring hebt met fitness of trainen in de sportschool niet jouw ding is. Veel plezier met je work-out en stel je vragen gerust in de reacties.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *